Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

FuSi

2007.12.17. 09:51 :: Daily Shark

Nemrég a cégnél megrendeltünk egy Fujitsu-Siemens Esprimo V5505 notebookot az usanotebook.hu-tól. Mivel jogkövetők vagyunk, rendeltünk hozzá egy XP Professional-t is.
A gépről ami értékelést találtam a neten, azok elég jókat mondtak róla, így bátran mertem kérni ezt a fajtát.
Azóta romlott a véleményem, ez részben köszönhető a kereskedőnek.

Először is, a megrendelés visszaigazolásában szóról szóra így szerepelt:

1 db 'Microsoft Windows XP Professional OEM'
Egységára: 30.000,- Ft + áfa (nettó) /36.000,- (bruttó)/
Részösszesen: 36.000,- Ft

Erre mit hoztak ki? Egy magyar nyelvű XP-t, ami majdnem undorítóbb dolog, mint egy BKV ellenőr, a magyarra fordított „lokalizált” szoftverek mindig az idegbajt hozzák rám az erőltetett, nyögvenyelős kifejezéseikkel és a borzasztóan magyartalan mondataikkal.
De nem is erről van szó, hanem arról, hogy nem ezt rendeltük, és nem is igazolták vissza, hogy magyar lenne a szoftver.
Mivel kollégám, aki installálni kezdte, már csak a fólia felszakítása után kapott észbe, hogy nálunk a magyar nyelvű szoftver tilos, nem akarják kicserélni az usanotebook-nál...
Végignéztem a honlapjukat, és sehol nem találtam arra utalást, hogy ez a szoftver magyar nyelvű lenne.
Itt a a link, amiről rendeltük, egy árva szóval se írják, hogy magyar, sőt, a termék képe is jelzi, hogy angol nyelvű, és azt se írták oda, hogy „a kép csak illusztráció”.

Ezek után kapják be, ha nem cserélik ki.

De ez még nem minden. Megpróbáltuk ideiglenesen egy másik XP telepítőről feltenni az angolt, amíg veszünk hozzá egy eredetit, hogy tudjuk használni.

És nem lehetett, egyszerűen nem képes rá feltelepülni az XP. Felhívtuk a kereskedőt, aki azt mondta, jaaa, tényleg, erre a gyári XP-t nem lehet feltenni... illetve fel lehet, ha valami spéci programmal „kibontjuk” az XP gyári telepítőt, majd abba „beleintegrálunk” egy drivert, ami kell hozzá, és kiírjuk ezzel a spéci programmal egy spéci XP installernek. Ugyanis ez a Fujitsu-Siemens olyan különleges állatfajta, aminek a SATA meghajtóját az XP nem tartalmazza, ezért nem is tehető fel rá, nem tudja kezelni a vinyót.

Két kérdés maradt már csak:

  1. Ha ezzel a forgalmazó tisztában van, mi a fészkes fenéért nem szólt még mikor megrendeltük?

  2. Nem lenne-e véletlenül kötelessége ezt az installer barkácsolást neki elvégezni, és egy olyan oprendszert adni a géphez, amit csak beteszek és feltelepítek minden bűvészkedés nélkül?

Mindenesetre duplán monnyonle az Usanotebook, ezektől se veszünk többet semmit. Nálunk nem divat ez a hozzáállás.

Most már csak abban bízom, hogy ettől eltekintve a gép jó lesz, különben majd tudósíthatok a garanciális szervizükről is...



Közben még utánakerestem a neten. Ez egy gyakran felmerülő hiba azoknál az újabb gyártású Fujitsu-Siemens gépeknél, melyek Intel 82801 I/O chipsetet használnak.
Ehhez kell ugyanis az Intel® Matrix Storage Manager Ver.5.5 vagy magasabb verziójú komponens.
Igaz, lehet úgy is telepíteni, hogy az XP setup közben amikor van egy ilyen opció az F6-tal  felrakja az ember ezt a külső forrásból származó drivert, és állítólag akkor már menni fog a SATA disk.
A Fujitsu-Siemens hivatalos weblapon a Tippek és trükkök rovatban több bejegyzés is található erről. Pedig szerintem nem tipp vagy trükk, hanem alapvető információ, amit nagy betűkkel fel kéne tüntetni a termék honlapján. Oké, hogy egy gyártó se szereti beismerni, ha kínosan macerás telepíteni a gépére a jelenleg legszélesebb körben használt oprendszert, de az jobb, ha az ember egyszer csak beleütközik a problémába váratlanul, mikor éppen hamarosan dolgoznia kéne a géppel, utána meg órákat turkálhat a neten, mire összevadássza az információt?
Talán nem véletlenül illetik magyar hardveres fórumokon fusi névvel a Fujitsu-Siemens supportot...

Szólj hozzá!

Címkék: microsoft windows notebook internet technika informatika megmondás

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr71266616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása