Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

Döntsd a tőzsdét, ne siránkozz! :)

2008.09.11. 08:07 :: Daily Shark

A múltkor a tisztességről és piacgazdaságról szóló bejegyzésemben kritizáltam a tőzsdét, mivel egyrészt úgy látom, hogy könnyen manipulálható, másrészt nem tükrözi a részvények és a javak valós értékét, mesterségesen különféle tranzakciókkal lehet alacsonyabb vagy magasabb árat nyomatni.

Íme egy éppen erről szóló hír az Indexen, részletek a linken, itt csak a lényeget emelem ki:

 "Új hírnek hittek egy hatéves cikket, ami arról szól, hogy a United Airlines csődvédelmet kért maga ellen. A hír hatására hétfőn negyedére esett vissza a United Airlines részvényeinek árfolyama. A Google és a Chicago Tribune egymásra mutogat, mindenki vizsgálódik, a légitársaság részvényei közben visszakúsztak eredeti értékük közelébe.
...
Alig 15 perc alatt 76 százalékkal, 12,50 dollárról 3 dollárra estek. A Nasdaq 15 perc után leállította a kereskedést.

A Nasdaq, a Tribune és a United Airlines jogászai azonnal elkezdték a vizsgálatot, hogyan történhetett meg mindez. Időközben a légitársaság részvényei visszaerősödtek, kedden 10,6 dolláron zártak, ami 2,8 százalékkal kevesebb a hétfői nyitóértéknél.
...
Angliánban az idén tavasszal 20 százalékot estek a HBOS bank részvényei, miután elterjedt, hogy a pénzintézet kölcsönt kér a Bank of Englandtől. A hír alaptalannak bizonyult, és könnyen lehet, hogy spekulációs céllal terjesztették."

 

4 komment

Címkék: média vélemény internet üzlet jog gazdaság bank morfondír légitársaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr8658211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lipton 2008.09.11. 11:12:51

hm... már megint. :-))
Szerintem ez egy poénos hír. Ennyi.
A tőzsdét lehet persze nem szeretni, de szükséges rossz. Amúgy azért mert spekulánsok is vannak a placcon, nem igazán kellene elítélni. Kicsit mint a fegyver kérdés: a fegyverrel ölni lehet, ezért sokan mondják, be kell tiltani mindet. Mások szerint nem a fegyver, hanem az ember öl. Lehet vitatkozni.
A spekulánsok egyébként nem mindig nyernek, elég sokan buknak is, azaz "visszaadják" a nyereséget :-)

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.09.11. 13:02:53

Nem az érdekel igazán, hogy a spekulánsok mit nyerne vagy vesztenek, bár utálom, ha valaki tényleges értékteremtés vagy szolgáltatás nélkül jut jövedelemhez.
A zavaró az, hogy ezzel más embereket (pl. a részvénytulajdonosakat) illetve a cégeket károsítanak meg.
A cégnek semmi baja nem volt, nem ment neki rosszabbul, mégis csökkent a részvényárfolyam, aki mondjuk emiatt megijedt és még időben meg akart szabadulni a csődhír miatt, azt veszteség érte.
A cég hírnevének se tett jót a dolog nyilván, tehát potenciális felhasználókat riasztott el.
Ez abszolút nem fair és szerintem büntetőjogi kategória, mivel mérhető károkozás történt.

lipton 2008.09.11. 19:02:08

egy tévedés büntetőjogi kategória?
Még szerencse, hogy nem vagy bíró, esetleg valami diktátor :-))
A tőzsde veszélyes üzem. Lehet vele nyerni - átlag felett -és persze veszteni is. DE nem kötelező részvényeket venni, tőzsdézni.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.09.12. 09:04:14

Látom, nem akarod megérteni, miről beszélek.

Egyébként honnan tudod, hogy tévedés volt? A tőzsdét manipulálni álhírekkel nem új dolog (lásd Dumas: Monte Cristo grófja...)
Nem véletlenül vizsgálódnak jogászok az ügyben.
süti beállítások módosítása