Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

Nesortojjá, vazze...

2008.09.20. 12:48 :: Daily Shark

Nahát, felébredtem reggel és mit látok....
Az USA-ban, Angliában és Németországban is leállították a tőzsdéken a shortolást, vagyis az árfolyamesésre spekulációt a pénzügyi szektor részvényeire, ami példa nélküli eddig a tőzsdék történetében. Még az is lehet, hogy bizonyos ügyleteket örökre betiltanak.
Bár abban egyetértenek a szakértők, hogy magát a válságot nem ez a fajta spekuláció idézte elő, abban azonban óriási szerepe volt, hogy a válság ilyen súlyossá vált és ennyire bedöntötte a pénzpiacokat és olyan válságot okozott, ami az 1929-es óta nem fordult elő ilyen mértékben. És még nincs vége, a hatás természetesen át fog terjedni a reálgazdaságra is.

Közben a Fed hitelkonszolidációt végez (amit annak idején nálunk is megtett az állam és micsoda felháborodás volt miatta), és állami milliárdokból dob mentőövet magáncégeknek, 274 milliárd dollárt öntött szét (persze csak a kiválasztottaknak, a Lehman Brotherst simán hagyta becsődölni, míg az AIG-t kihúzta, a pénz, amit ráköltött, a éves GDP 0,6%-a volt!), ezzel gyakorlatilag államosítást végez (mondják külföldi szakértők is). Igen, az USA, a világ vezető kapitalista hatalma,  korlátozni akarja a piacokat és államosít, mindezt az adófizetők pénzén.
"Szabad piac-e az, ha privatizáljuk a profitot és államosítjuk a kockázatot?" - tette fel a kérdést az Egyesült Államok képviselőházának elnöke.
Mindezt egy olyan republikánus kormányzat idején, mely fennállása óta az állami beavatkozást ostorozta.

Hmm, tudom, én csak egy zavaros fejű fogalomkeverő vagyok, de valahogy ebből csak az jön ki számomra, hogy maga a piacgazdaság és a tőzsde rendszere a jelenlegi formájában nem igazán működik - hiszen azok a sikeres üzletemberek, akik shortra spekuláltak, semmi mást nem akartak, csak profitot... erről szól a piacgazdaság, meg arról, hogy a befektető vagy a cég olyan, mint a kisgyerek, neki semmi felelőssége nincs mások iránt, csak a saját cége/vagyona, profitja kell foglalkoztassa, tőle nem lehet elvárni, hogy globálisan lássa a dolgokat és hosszú távon, ő megteheti, hogy kizárólag a saját rövid távú hasznára gondoljon és azt növelve cselekedjen, mindegy, milyen kárt okoz ez másnak és a gazdaságnak általában - és ilyenkor ugye a hibás egyedül az állam lehet, aki nem jól játsza a gondos óvónénit, nem bástyázza kellően körül ezt az ügyes kisgyereket, nem csap a kezére időben, ha olyan helyre nyúl, ahová nem kéne...
Na, szerintem a felelősség ilyen fokú elhárítása és a parttalan önzés ilyen természetesnek vétele elfogadhatatlan, pedig számomra nagyon úgy tűnik, ezekre alapozott a jelenlegi piacgazdaság.
Az meg különösen visszatetsző, hogy azért ezek a cégek jórészt a saját túlzott kockázatvállalásuk miatt kerültek válsághelyzetbe, és mégsincs semmi jele, hogy bárki is felelősségre lesz vonva érte... tehát az üzenet az, hogy a nagy magán cégek nyugodtan kockáztathatnak, majd az állam megmenti őket, ha bajba kerülnek, az adófizetők pénzén.

1 komment

Címkék: vélemény politika kritika üzlet közélet gazdaság usa társadalom bank napló morfondír

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr26672665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lipton 2008.09.22. 09:49:35

Bizony barátom, továbbra is kevered a dolgokat :-))
A piacgazdaság önmagában se nem jó, se nem rossz. Ez csak egy keret, amit az államnak, az adott törvényhozásnak kell ellátnia szabályozókkal. Ha rosszak a törvények, ha túl sokat, vagy túl keveset engednek, lesznek visszaélések, problémák. Érdekes egyébként,amikor jól teljesített a tőzsde, nővekedtek a jövedelmek, akkor sokkal kevesebb sopánkodást lehetett hallani. :-))
Képzelj el egy futballmérkőzést, ahol szabályozott méretű pályán, létszámban játszanak, ahol konkrét szabályok szerint érhetnek a labdához, s ahol egy bíró, a szabályok alapján vezeti a meccset. No persze a bíró is tévedhet, lehetnek rosszhiszemű szabálytalanságok is, de ettől nem lesz rossz, elítélendő a foci. Azt azonban gondolom mindenki hüleségnek tartaná, ha egyes játékosok - holmi rosszul értelmezett sportszerüség okán - csak féllábon ugrálva, avagy egy cementes zsákot cipelve állna ki, s ezzel önként hozná magát - piaci - hátrányba.
A szabályozók, és azok betartatása döntik el, hogyan működik a piac, s azt elvárni, hogy egy-egy cég, válalat pl. környezeti megfontolásokból komoly versenyhátrányba hozza magát, finoman szólva is érdekes elgondolás.
Tudod, a billentyüzet, amit használsz, valszeg veszélyes, le nem bomló hulladék lesz hamarost. Van persze már komposztálható müanyag is (megj.: én már ilyen tollakat is árulok! :-)) ), de az előállítása lényegesen drágább. Amikor majd egy törvény úgy határoz, hogy kötelező ebből a drágább anyagól - mindenkinek! - termelni, ( vagy adó és egyéb kedvezményeket kap, aki ezt használja) akkor majd nem lesz kérdéses, hogy mindenki ezt használja, s nem kerül senki sem versenyhátrányba.
Az általad ostorozott "parttalan önzés" egyébként sem piacgazdasági fogalom szerintem, hanem valahol a nevelés, oktatás, a család, az erkölcs területén kellene keresni a megoldást....
süti beállítások módosítása