Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

Fragile

2009.01.28. 19:54 :: Daily Shark

Ezt ugyan már megírtam a tematikus Zöldfülblogon is, de gondolom, nem árt, ha többen olvassák. :)

Most hallom a rádióban, hogy Zalában még mindig nincs áram vagy húszerezer háztartásban. Bővebben itt.
Sőt, víz sem. Meg mellékesen tévé, meg internet. Vagy itt volt a nemrégi gázválság. Igaz, a lakosság valójában semmit nem érezhetett otthonaiban ebből, legfeljebb néhány takarékoskodó közintézményben, vagy plazában. Mégis elindult a pánik és meredeken megnőtt a kereslet az olajradiátorok iránt.
De itt volt a nevetségesen levezényelt szmogriadó is.

És még mindig az emberek nagy részének nem esik le, mennyire törékeny az a burok, amit technikai civilizációnak nevezünk, és aminek biztosnak hitt védelmében létezünk, miközben teljes erővel azon munkálkodunk, hogy feléljük és elszennyezzük azt, ami működteti.

Ugyan az ok nem feltétlenül ez, de érdekes párhuzam lehet: leesett egy kis hó, és áram nélkül maradt több tízezer család. Ha nincs áram, nincs fűtés a kombicirkós vagy egyéb vízkeringetős rendszerű kazánoknál. Nincs mikrosütő, vízmelegítő, hűtőszekrény. Ha nagy területet és huzamosan érint a kimaradás, a helyi mobilszolgáltatás is megszűnhet.
Az elektromos hiba miatt nem működnek a vízművek szivattyúi, tehát víz sincs. Mindez egy 20 centis havazás után... pedig mi az? Semmi. Teljesen átlagos dolog.
Mi lenne, ha mondjuk itt egyszerre jönnének a gondok? Mondjuk huzamosabban elzárnák a gázt, nem lenne áram, viszont lenne szmog?
Lássuk csak.
Fogalmam sincs, mivel fűtenék. Mivel víz se lenne, tartalékom csak tán 6 liter ásványvíz van. Mondjuk elvolnék fűtés nélkül, hiszem ezen a télen végig minimumon ment a gázkonvektor, és két pulóverben kibírható, a takaróm meg elég jó gyapjú, az alatt meleg van mindig. Nem lenne internet, nem lenne számítógép (csak amíg az akksi bírja), nem lenne rádió (tévém már egy éve nincs), nem lenne világítás, hűtő.
Nem tudnék főzni, ha csak nyílt tűzön nem. Ha kimennék venni valamit, nehéz volna levegőt venni a szmog miatt. De kérdés, működne-e az infrastruktúra, a tömegközlekedés, a boltok, az egészségügy, mikor minden szükséges dolog meghalna?
Nem lenne világítás, még olvasni se nagyon tudnék. Elvileg valahol van gyertyám, de fogalmam sincs, hol... és gyufám sincs, hogy meggyújtsam.
Talán egy dolog van, ami használható lenne, egy kis ledes elemlámpa, amiben van egy mechanikus minidinamó, ezt marokkal nyomogatva lehet világítani.
Meddig bírnám?
Meddig bírnánk?

„On and on the rain will say
How fragile we are how fragile we are”

 

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény biztonság közlekedés környezetszennyezés morfondír

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr92908938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása