Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

Jellemző pillanatkép

2009.09.25. 14:19 :: Daily Shark

A napokban olvasott 3 hír olyan szépen kiegészíti egymást:

Jogkövető-e a miniszter?

Oszkó Péter pénzügyminiszter, még a mostani pozíciója előtt nem az engedélyezett terv szerint építtette a villáját Budán, idézem

 „így kénytelen volt jogsértést elkövetni, s vállalni, hogy bírságot szabjanak ki rá. 
"Egy másik szabálysértést is elkövettem, mert az eredeti tervek szerint vízesést kellett volna építeni a homlokzatra, de ez nem lesz" - fűzte hozzá.
...
A pénzügyminiszter kijelentette: amennyiben megbüntetik, akkor jogkövető állampolgárként tudomásul veszi, de bízik abban, hogy nem kell lebontani az épületet.”

Észrevétel:

  1. Senki se „kénytelen” szabálysértést elkövetni. Nem álltak mögötte felhúzott stukkerrel, a saját tudatos, szabad akaratából meghozott döntése volt. Ez nagyon átlátszó és gerinctelen mentegetőzés.
  2. Mivel már elkövette a szabálysértést, eleve nem minősülhet jogkövető állampolgárnak.
  3. Ezek után milyen alapon kérhet számon bárkin a jogkövetést, mint miniszter?

Az autósok háromnegyede szabálysértő

„Minden második autóvezető bevallotta, hogy a megengedettnél gyorsabban hajtott, tízből négyen pedig telefonálnak is vezetés közben, pedig ezt a nyár óta sokkal szigorúbban büntetik.
A gyorshajtás és a telefonálás mellett a záróvonal átlépése is gyakori; minden negyedik autós nyilatkozott úgy, hogy megszegte az erre vonatkozó KRESZ-rendelkezéseket, ugyanennyien ismerték el: nem használták a biztonsági övet.
Számottevő arányban, 15 százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy tiltott helyen álltak meg vagy parkoltak és kilenc százaléka a válaszadóknak áthajtott a piroson. Ezzel kapcsolatban az Ipsos megjegyezte: ez a szám statisztikailag nem sok, de ha ugyanezt az arányt úgy fogalmazzák meg, hogy tízből egy autóvezető figyelmen kívül hagyta a megállási kötelezettséget, s ezzel veszélyeztette más gépjárművezetők és a gyalogosok életét, az "nagyfokú figyelmet érdemel".

Észrevétel:

  1. Valójában ez nem volt újdonság, nap mint nap tapasztalni az utakon, de a számadat mégis érdekes, jól mutatja, mennyire a normaszegés lett a norma.

  2. Aligha csak az utakra korlátozódik a dolog, az élet minden területére kiterjed.

Könyv: Az ártatlanok kora

„Ezek az ügyek ráadásul nemcsak azért kiemelten fontosak, mert megmutatják, hogy nálunk mindenki alapvetően a sunyiságban, a kiskapukban látja a boldogulás lehetőségét, vagy hogy az igazságszolgáltatásban teszetosza emberek dolgoznak, akiket felülről irányít a politika, hanem a magyar társadalomról mesél sokat”

Ez a mondat pedig jó összefoglalása és általános érvényű kiterjesztése az előző kettő jelenségben olvasottaknak.

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény jog közélet autó társadalom magyarisztán

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr1001406455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása