Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

Páty: ki hisz a píár hazugságoknak?

2009.12.13. 00:36 :: Daily Shark

Előszó utólag, okulva a kommentekből.
Előzmények:
1. Pátyon belterületbe vontak és a szabályozási tervben megváltoztatnak egy jókora szántóterületet, a Milton ingatlanberuházó igényeinek megfelelően, mellesleg alighanem jogszabályellenesen, a szakvélemény erről itt olvasható:
patynemelado.com/index.php/velemenyek/94-koermendy-imre-epiteszmernoek-szakvelemenye
2. A szabályozási terv a Milton igényei szerint készült, nem pedig a Páty valós hosszútávú fejlesztési igényei szerint.
3. A közszemlére bocsátott szabályozási tervben a honlapon ígérteknél jóval nagyobb beépítési arányt, jóval magasabb épületeket engedélyeznek - amit a terv esetleges elfogadása után nyilvánvalóan nincs olyan ingatlanberuházó, aki ne használna ki.
4. Az alábbi "szételemzett" a honlap az első, ami megpróbálja kommunikálni az egész projektet az emberek felé, eddig gyakorlatilag a színfalak mögött ment az egész mutyizás. Ez is csak azért jött létre, mert egyre erősebb a civilek mozgolódása, hogy az emberek megismerjék a tényleges helyzetet. Ezt próbálja hamis ígéretekkel elnyomni.
Az előzményeket érdemes elolvasni a "Milton és a civilek: "sukorózás" Pátyon" című posztban, hogy képbe kerülj.

Gőzerővel beindult a Milton és az ő szekerét toló pátyi vezetés propagandája.
Miután észlelték, hogy a patynemelado.com honlapon egységes civil összefogás jött létre, mely hiteles információkkal próbálja tájékoztatni az érintetteket és tiltakozik a korrupciógyanús, tájidegen beruházás és az azt eltitkoló, egyértelműen a befektetésők érdekeit kiszolgáló pátyi vezetés ellen, Miltonék is gründoltak hamarjában egy kissé gagyisztikus honlapot, pocsékul összefotosoppozott fejléccel, ahol a szokásos marketinghazugságokkal próbálják elejét venni a tiltakozásnak.
Nézzük meg tételesen:

A Zsámbéki medence elmúlt években tapasztalt dinamikus fejlődésének köszönhetően Pátyon egy, az egész régió számára kedvező beruházás kezdődik. Egy olyan emberi léptékű golffalut építünk, melynek része egy családias jellegű, zöld lakókörnyezet egy kb. 65 hektáros golfpályával, szállodával, továbbá egy kis üzleteket magába foglaló, barátságos bevásárló udvarral.

Ha ez így van, akkor miért van szükség a szabályozási terv ennél sokkal többet megengedő módosítására?

A projekt egyik legfontosabb és elsőként megvalósuló beruházása, a Pátyot elkerülő úthálózat kiépítése, melynek köszönhetően a környéket sújtó forgalmi terhelést a sztrádára vezetjük. Olyan úthálózat készül, amely jelentősen lerövidíti a városba jutást.

Dupla hazugság. Először is, ez az út elsősorban a Milton másik projektje, az ipari park megvalósítása miatt kell, hiszen a kutya nem fog odamenni, ha nincs nagy forgalom lebonyolítására képes út.
Másodszor: nem nagyon rövidíthet le semmit, hiszen a belvárosba jutás az autópálya felé kerülve eleve hosszabb, kizárólag a dél-budai kerületek elérhetősége lesz valamivel jobb, de azért aki ült már csúcsidőben a befelé araszoló sorban az M1-M7 bevezetőjén, az nem veheti be ezt a maszlagot.

Az útépítések mellett létesül majd egy kéttannyelvű óvoda, általános iskola és gimnázium, minőségi oktatást biztosítva ezzel a környéken élő, eddig napi több órát ingázni kényszerülő iskolásoknak.

Ez mind szép álom csupán. Garancia?
Ki fogja ezeket az intézményeket üzemeltetni és miből? A válasz alább...

A fejlesztés során a tájvédelmi körzet határát kitoljuk, és egy 5 ezer fából álló erdőt telepítünk, amely körülveszi, illetve határolja majd a családbarát környezetet. Ezáltal az összes beépíthető terület több mint 70%-a zöldterület lesz.

Persze, mert az úgy van, hogy a beruházó fogja és kitolja. :)
Aki már kicsit is foglalkozott ilyen ingatlanberuházások megvalósulásával, pontosan tudja, hogy a beruházók ehhez hasonló álomszerűen szép ígéreteinek a felét se szabad elhinni, mert nem adnak rá semmi garanciát.

A fejlesztésnek köszönhetően Pátyon egy olyan családbarát környezet valósul meg, amely az itt élők számára számos előnyt kínál:
Az itt létesülő óvoda, iskola, és a régióban egyedülálló gimnázium minőségi oktatásban részesíti a gyermekeket.

Az iskola megléte még nem garantálja a minőségi oktatást. Ahhoz megfelelő tanári gárda is kell, és persze jelentős fenntartási összegek.

A több tannyelvű oktatás hozzájárul a diákok idegennyelvi fejődéséhez, kibővíti karrierlehetőségeiket.

Ez megint csak egy olyan beruházó ígérgetése, tehát nem garantálhatja a többnyelvű oktatást.

A Páty közvetlen közelében épülő oktatási centrum nagy előnye, hogy a helyi családok is könnyen elérhetik azt. Így – az eddigi gyakorlattal ellentétben – a gyermekeknek sem kell a tanulás miatt más városokba naponta több órát ingázniuk.

Érdekes, talán még nem hallott arról Mervó úr, hogy jelentős színvonalbeli különbségek vannak a középiskolák közt, és nem csak azért járnak iskolások gyakran akár 50-km-t is, mert nincs helyben hasonló intézmény, hanem azért, mert a másik jobb.

Az intézményekben a tanítás alapvetően költségtérítéses lesz, de az önkormányzattal dolgozunk azon, hogy a pátyiak számára egy kedvező ösztöndíj konstrukciót alakítsunk ki.

Aha, kibújik a szög a zsákból! Magyarul egy kurvadrága magániskolának indul eleve. Ennyit a nagyszerű lehetőségekről. Vajon hány pátyi engedheti meg magának, hogy majd egy fizetős magániskolába járassa a gyerekeit? Dolgoznak azon... ó, de kedvesek, és ugyan miből lesz az önkormányzatnak forrása ilyen ösztöndíjrendszerre hosszú távon?

A zöld, fákkal borított golffaluban megnyugtató táj és tiszta környezet várja a családokat.

És pár ezer ott lakó által generált folyamatos forgalom, valamint parkoló autók, a bevásárlóközpontba árufeltöltés, stb. 

A pátyi golffalu építését megelőzően az egyik legfontosabb feladatunk, hogy a környék úthálózatát modernizáljuk. A jelenlegi tervek szerint három elkerülő út is épül a beruházás részeként, hogy csökkentsék a környező települések forgalmi terhelését.
Az északi elkerülő út Telki közigazgatási határán húzódik majd.

Magyarul a forgalom jókora részét ráterelik Telki családi házas övezetére. Igazán élelmes megoldás, de végül is méltó ahhoz a Mervó úrhoz, aki Telkiben lakik, de a saját faluja ellen dolgozik, mit érdekli őt a többi telki lakos, akinek az életét lehetetlenné teszi ezzel!

A déli elkerülő Biatorbágy és a Budakeszi út között, a harmadik, nyugati elkerülő út pedig az autópálya és a Zsámbéki kanyar között épül. Az infrastruktúra fejlesztése során Pátyról felvezető épül majd az M1-es autópályára, ezáltal a közlekedés jelentős része nem a települések között folyik, hanem a sztrádára kerül át.

Ha kicsit is korrekt módon próbálnák a forgalmi helyzetet modellezni, rá kéne jönniük, hogy az emberek nagy többsége a környéken továbbra is Budakeszi felé fog járni, mert az úticélja nem Budaörsön vagy Dél-Budapesten van.

Az úthálózat megépülésével csökken a régió forgalmi terhelése, emellett lényegesen egyszerűbb lesz a Budapestre való bejutás is.

Ugyan miért lenne egyszerűbb? Ha be akarok jutni a Moszkva térre, ahhoz ki kéne mennem Biatorbágy vonalában az autópályára?
Nooormális?

Az úthálózat tervezésénél figyelembe vettük a jelenlegi körülményeket és szokásokat éppúgy, mint a megvalósítást követően kialakuló új közlekedési-forgalmi helyzetet.

Éppen az látszik, hogy egy fikarcnyit se törődnek vele!

Pátyon és a környező településeken nagyon magas az átmenő járművek száma, mely nemcsak állandó forgalmi fennakadásokkal és balesetekkel, de nagy zajjal és légyszennyezettséggel is jár. A jelenlegi úthálózat rossz állapota további problémákat jelent a térségben lakók számára. Az új úthálózat kiépítse ezért elengedhetetlenül fontos nemcsak Páty, de a környező összes település számára is.

Ez így nagyjából igaz, de korántsem a teljes igazság. Csak azt felejtik el hozzátenni, hogy elengedhetetlenül fontos Mervó úr és a létesítendő ipari parkja számára, mert ez a fő szempont.

Az úthálózat tervezésénél a lehető legnagyobb körültekintéssel jártunk el: összesen 3 tanulmánytervet készíttettünk, amelyek közül a forgalmi szimuláció a ma használt legfejlettebb szoftveres technikák egyikének alkalmazásával készült el.

Ez kb. olyan duma, mint a bifidus esenzis, a PH 5.5, meg a hasonló porhintések.
Konkrétumokat, kérünk! Ki szimulálta, milyen szoftverrel, milyen kiindulási paraméterekkel, milyen felméréssel állapították meg a kiindulási paramétereket, ki ellenőrizte a szimuláció helyességét?
Mervó úr bemondására miért kéne elhinni bármit is? 

A beruházás megvalósításának feltétele, hogy megépítsünk egy olyan elkerül úthálózatot, amely levezeti a környék forgalmi terhelését, egyben összeköti a településeket a sztrádával. Nagyon sokan járnak a városba dolgozni, elkerülő út nincs, így ez az infrastrukturális beruházás megoldást kínál a problémára.

Mi a garancia arra, hogy előbb épül meg az elkerülő út?
Mi a garancia arra, hogy valóban olyan megoldást jelent, amit itt ígérgetnek?

A zsámbéki medence elmúlt években tapasztalt hatalmas iramú fejlődését követve Páty egy olyan beruházásba kezd, amely az egész régió számára előnyös. A projekthez kapcsolódó útépítések, az oktatási centrum létesítése és a bevásárlási lehetőségek kibővítése minden környező település érdeke. Másrészt egy olyan új családbarát golffalu kerül kialakításra, amely a környékbeli települések számára is fejlődést hoz.

Hát persze, imádni fogják. Különösen Telki Öreghegy családi házas övezet lakói a mellettük húzódó nagy forgalmú utat. De az összes többi településnek is nyilván kedvez a megnövekedő autóforgalom a környéken, az erdei állatok is nagyon szeretni fogják. 

Ráadásul mindez a Zsámbéki medence hangulatát megőrizve, a tájvédelmi körzet határát további zöld, erdős területekkel kiegészítve valósul majd meg.

Erre egyelőre a jelen honlapon kívül semmiféle más helyen nincs említés, az internet pedig sokat elbír, de az égvilágon semmiféle garanciát nem jelent.
És legyünk realisták: ott most egy puszta szántóföld van, amúgy kiemelten jó termőterület. Ismerjük már az ilyen "belterületbe vont szántókon" készülő lakóparkokok létképét: kb. 20 éve, mire ott normális, természetes, dús zöldtakaró kialakul.

Iskolát / óvodát is terveznek? Fizetős, vagy ingyenes lesz?
Igen. A beruházás részeként létesül egy oktatási centrum, melyben kéttannyelvű óvoda, általános iskola és gimnázium kap helyet. Az oktatási intézmények alapvetően fizetősek lesznek, de az önkormányzattal dolgozunk azon, hogy a pátyiak számára egy kedvező ösztöndíj konstrukciót alakítsunk ki.

Ígéretek, melyekre nem lehet és nem szabad építeni. Persze, dolgoznak. Jó sokáig, közben majd kimunkálják, miért marad mégis fizetős. Ismét semmi garancia nincs, már csak azért is, mert az már a következő képviselő-testület felelőssége lesz.

Lesz-e kaszinóváros, vagy vigalmi negyed?
Nem. Helyette utakat, kéttannyelvű iskolát, golfpályát és egy családias jellegű lakókörnyezetet építünk.

Lám csak, a freudi elszólás! Helyette. Tehát tervben volt a kaszinóváros is, csak azt már nem merik megjátszani?

Ezen kívül sem az országos, sem a helyi rendeletek nem tennék lehetővé sem kaszinóváros, sem vigalmi negyed létrehozását. Maga a feltételezés is mind erkölcsileg, mind üzletileg abszurd, távol áll a Milton csoport üzleti filozófiájától, Társadalmi Felelősségvállalási Politikájának szellemiségétől.

Ó, istenem, egy erkölcsös ingatlanberuházás! Szepegve a meghatottságtól elmorzsoltam egy könnycseppet a szemem sarkában...
Mintha nem tudná mindenki, hogy egy ilyen ingatlanbefektetőnek az egyetlen célja a profitmaximalizálás, minden bevethető módszer. Az összes halandzsa a társadalmi felelősségről csak önfényezés és álcázás.
A Miltont vezető, egyébként Telkiben lakó Mervó úrnak ugyanakkor nem erkölcstelen folyamatosan rágalmazni és lejáratni a saját lakóhelyének vezetését….

Milyen magas épületek lesznek? Igaz-e, hogy 10 emeletes épületeket terveznek?
A szabályozás szerint legfeljebb 5 emeletes épületek létesülhetnek, de csak a terület alig több mint 1,5 százalékán. A maximális, 15 méteres építménymagasság ebben az esetben nem egy átlagos építménymagasságot jelez, mivel a rendelet szövegében a maximális homlokzatmagasság is 15 méterben lesz korlátozva. Összefoglalva: egyetlen épület sem lehet magasabb 15 méternél.

Az egész környéken sehol nincsenek ilyen magas házak sem, teljesen tájidegen. A jelenlegi szabályozási terv, melyet beterjesztettek elfogadásra, nem az itt leírtakat tartalmazza. Ismétlem, az lesz a hivatalos, nem ez a píár hazugságokat ontó honlap.
Van még itt egy másik freudi elszólás: "lesz korlátozva."
Úgy beszél róla, mintha már biztos tényként kezelné, hogy az ő verzióját fogadják el. Igaz, nyilván alaposan elegyengette az útját a képviselőtestületen belül, némi spanyolországi "tanulmányúttal"... igazán olcsón sikerült kibuliznia ezzel a testület nagy részének támogatását.

Lesz-e 7 db budaörsi hipermarket méretű bevásárlóközpont vagy Megapláza?
A híresztelésekkel ellentétben, nem egy 100 ezer négyzetméteres megapláza épül, hanem annak kevesebb mint tizede, egy körülbelül 8 ezer m2-es bevásárló udvar, kisebb üzletekkel, amely szélesebb bevásárlási lehetőséget biztosítva kielégíti majd a környék igényeit.

Mi erre a garancia? Ennek a honlapnak az ígérgetése? Ez sajnos nulla.
De még ha el is hisszük, olyan környezetben, ahol tájvédelmi körzet van, ahol a fő érték a nyugalom, a zöld terület, a természetes környezet, 8 ezer m2 bevásárlóközpont totális táj- és természetrombolás.

39 komment

Címkék: vélemény üzlet jog társadalom korrupció építészet környezetszennyezés zsámbék telki páty milton

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr951593465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rob67 2009.12.13. 09:43:58

Te unatkozol amikor ilyen ígéret elemzéseket írsz? Vagy csak nem vették meg a Te Pátyi ingatlanodat és emiatt orrolsz a cégre?
Mert nagyon ilyen íze van az irománynak...
Amúgy meg gondolom a beruházások 101% százaléka ilyen rózsaszín, ez mitől lenne másabb?
Garancia, garancia, garancia.
Nem hozhatsz úgy döntéseket egész nyamvadt életedben, hogy mindig ott áll feletted a nagy büdös garancia és ha valami nem tetszik akkor majd azzal élsz, visszacsinálod.
Szar lehet amikor ennyire döntés képtelen és parázós típus valaki.
Na most már eltávolíthatod a kommentemet, ha bánt.

vackor1 2009.12.13. 10:18:26

Szia Gé!

Ezek szerint megkaptad.. :))))))))))

Ms. Mazsola · http://msmazsola.blog.hu/ 2009.12.13. 10:22:44

@Rob67: Most attól függetlenül, hogy mit is gondolok a beruházásról: nem lehet, hogy csak egyszerű pátyi lakos, aki látja, hogy az elkerülőutak csak szépen hangzó, de irreálisan keveset segítő beruházások, a magániskola önkormányzati ösztöndíjára semmi esély (hiszen az önkormányzat saját iskolájának is vannak építkezései, inkább arra költik a költségvetésüket), stb. Kicsit talán szájbarágós cikk, hiszen a legtöbb értelmes ember magától is le tudja szűrni, mennyi igazságtartalma van a honlapnak, de miért ne rágódhatna ezen, ha ez érdekli?!

Punxsutawney Mormota 2009.12.13. 10:27:08

Sok igazsága van a posztolónak, amennyiben levonta a konzekvenciákat az ingatlanfejlesztők ígéreteiből.

Ellenben, minden egyes mondatot szétcincálni, és a lehető legrosszindulatúbbban belekötni, cinkosan belevigyorogni az éterbe, hogy "perszeismerjükazilyengenyákat!" - nos ezzel tönkrevágja, az amúgy korrekt megállapításainak is a jó részét.

bow 2009.12.13. 10:36:35

A hszk a posztoló stílusáról szólnak. Nem arról kellene.

frompearly 2009.12.13. 11:20:50

Grat a posztolónak ,kb ennyi igazságtartalma van a Miltonnak a pátyi projektel kapcsolatban ,ugye ők csinálják a balatonringet is ami azthiszem véletlenül "csúszik"....Várnak valamire,csak mire???...
Szerintem annyit kell(ene) látni ,hogy ha minden úgyis alakulna ahogy a grupomilton igéri páttyal kapcsolatban(amit kétlek) az az ,hogy ez a komplexum nem a pátyiaknak épül!!

frompearly 2009.12.13. 11:21:41

Ja és hajrá civilek!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.12.13. 11:37:25

Én most nem értem ezt a posztot. Amit kiszedtem belőle, hogy van egy beruházó, aki valami golffalut építene meg ehhez némi infrastruktúrát. Eleve nem látok ebben akkora fantáziát, hogy erre a lehetőségre annyira tolonganak majd az emberek, meg olyan hatalmas forgalomnövekedést produkálna, mint ahogy ez itt le van írva, szerintem egy óriási bukás lenne az egész, de ez legyen a beruházó baja. Nem értem, a pátyiakat miben érintené, gondolom, megmaradna a régi iskolájuk, meg minden, a különbség kb. az, hogy felhúznak melléjük egy lakóparkot, a fentieket figyelembe véve méregdrágán, aztán aki oda akar költözni, annak egészségére.

De egy iszonyatos tárgyi tévedés van a posztban: a több, százezer négyzetméteres bevásárlóközpont. S erre a poszt válasza:
"Mi erre a garancia? Ennek a honlapnak az ígérgetése? Ez sajnos nulla."

Muhaha! Százezer négyzetméteres bevásárlóközpont, pláne több! A budaörsi Auchan vagy Tesco, ami azért baszott nagy, az is kb. 20.000 négyzetméter. Mutassanak nekem olyan beruházót, aki ennek ötszörösét (!) felépíti egy falu közelében, pláne olyan helyen, ahol 10 km-en belül kb. 4 hipert elérhet az ember! Szóval ennek az ígéretnek elég nagy garanciája van... De még a 8000 négyzetméteres bevásárlóközpont is sok lesz oda. Ekkora pl. a szolnoki Cora.

Szóval én itt egy hülye beruházó általi elnagyolt tervet látok, amit ha így ebben a formában megépít, garantáltan belebukik. Én a pátyiak helyében nem is foglalkoznék vele, csak közölném, hogy először építse meg az elkerülőt meg a felvezetőt, utána jöhet a többi. Szerintem magától elmenekülne a kedves befektető :-)

Netuddki. 2009.12.13. 11:46:16

Amit én hiányolok ebből az egészből:

Az nem kérdés, hogy ez az egész a beruházó érdekeit fogja szolgálni. Kérdés ebből milyen előnyük lesz a környéken lakóknak? Az nem igazán derült ki, hogy mi lesz ez az egész. Egy szórakoztató centrum (nem éppen csórók számára) vagy lakópark (szintén nem csórók számára).

Ami a Pátyiakat érdekelheti, mennyi és persze milyen munkahely jön így létre? Mennyi adóbevételt fog ez jelenteni az önkormányzatnak?
Ami viszont engem is érdekel. Mennyi állami támogatást kapott a beruházó?

Hát ha ezt mind jóelőre nem tisztázták, akkor nem csodálom a nagy ellenszenvet.

Netuddki. 2009.12.13. 11:49:14

@Droli: Hát ha valóban így van, akkor tényleg az érdekelne, mennyi állami támogatás (közpénz) van ebben az egészben.
Annyi hasonló közpénz eltüntetésről hallunk mostanában.

Nagyon remélem, ez az egész egyedül a beruházó pénzéből épül!

Netuddki. 2009.12.13. 11:51:38

@Droli: Másrészt, mivel a golffalu "bevásárlóudvara" a pénzes embereknek épül, nem tartom valószínűnek, hogy a környékbeliek is itt fogják elkölteni a pénzüket.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.12.13. 12:04:05

@kovi1970: ez (állami pénz) engem is érdekelne...

Mondjuk a pátyiaknak ez a terv elég sok munkalehetőséget jelent, aztán meg hogy hogyan bukik meg a beruházó vele, az már az ő baja... ezért is nem értem, mire fel ez az "óriási" tiltakozás. Nem hinném, hogy ez akkora forgalomnövekedéssel meg zajjal járna együtt, hogy "húha". De ha véletlenül mégis azzal járna, akkor a helyi üzletek igen sokat profitálhatnak belőle, meg a munkalehetőség révén a falu is. De mint mondom, úgysem lesz ebből semmi...

Kovácsovics László, mosógépszerelő 2009.12.13. 12:26:26

Nem ismerem a szituációt, de nagyon gáz ez a kátészerű fikázás.
Pont olyan, mint mikor a 19. században az alföldi zsírosfejű-lajbis kisnemesek ültek a helyi kocsma lilaakácos teraszán és csak azt hajtogatták, hogy "az én birtokomon mán pedig nem megy keresztül semmilyen út".
Aminek eredményeként így az alföldi utakban párszázméterenként van egy hajtűkanyar.
A gén nem vész el, csak Dunántúlra költözik.:))
Ne félj az újtól. hátha még véletlenül Neked is jó lesz, honnan tudhatod. Hacsak nem a sóvár irigység hangja ezek:)))
De ezzel az atavisztikus fékezéssel nem sokra juttok.

patbateman 2009.12.13. 12:27:09

Köszi a posztot. Egy kívülállónak talán érthetetlen az egész. Egy őrült projektet szeretnének a pátyiak (és a környékbeliek) torkán ledugni. 15 m-es építménymagasság (egyébként a szabályozási tervben 30 m is szerepel!!!) - ez egy 5 emeletes épületnek felel meg. Egy falu határában, ahol a legmagasabb épület 1 emeletes - a templomot kivéve??? És ha élnek a lehetőséggel, és 30 m-es épületet is felhúznak? Az infrastruktúra eleve sz*r, és természetesen Pátynak kellene a szennyvíztisztítást, -elvezetést stb. biztosítania. A fizetős iskola nó komment. Még csak vázlatok vannak, de már tudják, hogy ki és mennyiért fogja az iskolát üzemeltetni? Spanyol és angol anyanyelvű tanárok fognak tanítani? Kik???? (az épületet 5 emeletesre tervezik, azaz nem falusi iskolában gondolkodnak...)
Az utak helyzete már most is tarthatatlan. Elkerülő út? Közvetlenül a lakóépületek mellett (oda tervezik!!!!!!!!!!!)? Köszönjük, NEM!

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.12.13. 12:29:58

Többeknek nem jött le a lényeg, ez részben az én hibám, mert nem linkeltem be az előzményt, így utólag megtettem.

A lényeg:
1. Pátyon belterületbe vontak és a szabályozási tervben megváltoztatnak egy jókora szántóterületet, a Milton ingatlanberuházó igényeinek megfelelően, mellesleg alighanem jogszabályellenesen, a szakvélemény erről itt olvasható:
patynemelado.com/index.php/velemenyek/94-koermendy-imre-epiteszmernoek-szakvelemenye

2. A szabályozási terv a Milton igényei szerint készült, nem pedig a Páty valós hosszútávú fejlesztési igényei szerint.

3. A közszemlére bocsátott szabályozási tervben a honlapon ígérteknél jóval nagyobb beépítési arányt, jóval magasabb épületeket engedélyeznek - amit a terv esetleges elfogadása után nyilvánvalóan nincs olyan ingatlanberuházó, aki ne használna ki.

4. A "szételemzett" a honlap az első, ami megpróbálja kommunikálni az egész projektet az emberek felé, eddig gyakorlatilag a színfalak mögött ment az egész mutyizás. Ez is csak azért jött létre, mert egyre erősebb a civilek mozgolódása, hogy az emberek megismerjék a tényleges helyzetet. Ezt próbálja hamis ígéretekkel elnyomni.

patbateman 2009.12.13. 12:31:46

Egyébként a kiskáté formula nem a délisarkon született, hanem maga a cég fogalmazta meg ilyen formában - csúsztatásokkal teli - eszmefuttatását: (www.patygolf.hu).
Máskülönben hol itt a golfpálya? Az ide telepített erdőben vagy netalán a villák és sorházak között? Ilyen golfpálya NINCS.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.12.13. 12:33:24

@Kovácsovics László, mosógépszerelő:

Szerintem fogalmad sincs miről beszélsz.
Ez itt szimpla környezetrombolás. Egy tájvédelmi körzet közvetlen közelébe bevásárlóközpontot? Ez lenne a fejlődés?
Te mennyire örülnél, ha mondjuk lenne egy szép kerted egy nyugodt, kellemes helyen, aztán én beköltöznék a szomszédodba, és közvetlenül a telekhatárodra építenek egy bevásárlóudvart és azt mondanám, ez a fejlődés?

Kuruttya 2009.12.13. 12:49:31

"Ugyan miért lenne egyszerűbb? Ha be akarok jutni a Moszkva térre, ahhoz ki kéne mennem Biatorbágy vonalában az autópályára?"

Umm... ja? Ha Pátyról normálisan fel lehetne menni az M1-re, akkor elvileg a Moszkva térre is gyorsabban jutnál el azon keresztül, tudniillik az autópályán gyorsabban lehet menni, mint kertek alatt 50-nel. Persze ha dugó van az más. De ettől még nem teljesen baromság..

Art Mooney 2009.12.13. 12:56:08

@Daily Shark:

1. hajrá!

2. amit ebben a kommentben írtál, vagy valami hasonló, rövid, 1-2 perc alatt elolvasható és felfogható összefoglalót érdemes lenne a posztok elé betenni, főleg ha index-címlapra kerülsz, h aki nem hallott a dolgoról, hamar képbe kerüljön.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.12.13. 12:56:18

@Álmos: A Budapestre bejutás kritikus időszaka Budakeszi féle általában éppen ugyanaz, mint amikor az autópályán is dugó van.
De tudod mit, valamelyik nap pontosan le fogom mérni, mennyi idő és km a kettő, ha nincs dugó. Mondjuk egy éjszaka.

Netuddki. 2009.12.13. 12:59:16

@Daily Shark: Nehogy már az legyen a legfőbb probléma milyen magas épületeket fognak felhúzni.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.12.13. 12:59:35

@Art Mooney: Igazad van, gondolhattam volna rá, most utólag megtettem.

Kuruttya 2009.12.13. 13:00:15

@Daily Shark: mérd le. A sebességhatárokat szigorúan betartva:) Az úthossz valamivel több lesz az autópályán, de szerintem az idő kevesebb.

Punxsutawney Mormota 2009.12.13. 13:00:42

@Daily Shark:
Nekem lejött a lényeg, igaz, hogy ezen a héten sokat lehetett erről olvasni + a Gazdaság Rádió is hosszan foglalkozott a témával hétfőn v. kedden.
Nézzd, a beruházók lopnak-csalnak-hazudnak. Nem őket mentegetem, de te is ezt tennéd, ha beruházó volnál.
Az meg egyéni szempont, hogy a terveket ki-ki izlése és állaspontja szerint grandiózusnak, avagy megalománnak nevezi.
Részemről inkább az utóbbira szavaznék. :)
Mivel egy minimális rálátásom van az ingatlanpiacra, így teljes képtelenség, hogy a jelenlegi illetve az elkövetkező három-öt évre prognosztizálható gazdasági körülmények között valaki profittal értékesíthessen egy kb. 1500 ingatlanból álló lakóparkot, még akkor sem, ha trombitáló angyalok sorfala között lehet behajtani a területre.
Maga az entertéjning központ (golf + relax) lehet, hogy nem rossz ötlet, bár az onnan nem túl messze lévő Bicskén nem áll túl fényesen a hasonló beruházás - legjobb tudomásom szerint. Javítsatok ki, ha nem így van. Nem hiszem, hogy ha egy adott országban évente nagy szerencsével 7 hónapon keresztül lehet golfozni, akkor az rentábilis lesz. Így a kapcsolódó apartmanok sem jelentenek akkora vonzerőt.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.12.13. 13:03:43

@Daily Shark: pont erre akartam utalni... mutass nekem egy olyan beruházót, aki Páty mellé bevásárlóközpontot fog felhúzni! Mire, arra a kb. 6500-as lakosságra? A budaörsi "arany háromszög" (ami valójában négyszög) közelébe? Max. épül oda egy ABC méretű Tesco express, de az meg nem fog sokmindenkit zavarni. (Hozzáteszem, ennek sem látom sok realitását, mert pár kilométerre, Budakeszin már van Tesco.)

Azt is megnézném, ki bérelne ilyen "bevásárlóudvarban" helyet, miközben Budapest is tele van kiadó helyekkel...

(Különben nemcsak veled vitatkozom, a tervvel is :-)

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.12.13. 13:04:41

@kovi1970:
Jártál már ott?
Gondolom, fogalmad sincs, milyen a táj. Ez egy gyönyörű, lankás, dombos-völgyes medence, ahol kifejezetten falusias jellegű környezet van, pontosan ez az értéke.
Az, hogy nem sikerült eddig még urbanizálni, nem lett belőle Budaörshöz, Törökbálinthoz és Biatorbágyhoz hasonlóan ipari-kereskedelmi-irodaház falanszter.
Nem jellemző a 2 emeletnél magasabb ház, talán nem is megengedett. Ott 15 méteres homlokzatmagasság egyszerűen kiüt a tájból, ronda, tájidegen.
Ráadásul a jelenleg beterjesztett szabályozási terv - a honlappal ellentétben - nem az épületmagasság maximumakén, hanem átlagmagasságként adja meg a 15 métert, azaz akár egy 30 méteres torony is belefér.
Ez nem a belváros, hééé!

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.12.13. 13:09:48

Amikor még évekkel ezelőtt kifejezetten golfparkról szólt a dolog, lakások és bevásárlóközpont nélkül, csupán a golfterülethez kapcsolódó turista-jellegű szálláshelyekkel (hotel, resort, ilyesmi) nem volt tiltakozás, mert annyit alighanem elvisel a környezet.
Tehát az emberek és én sem általában a fejlesztés ellen vagyunk.
De azóta lényegesen kibővült, aránytalanná felfúvódott a projekt, mindezt suttyomban. Ez pedig erősen valószínűsíti, hogy itt inkább valami szokásos ingatlanpanamázás folyik.

tenkes kapitánya 2009.12.13. 13:11:01

Akkor lesz rend ha leiratjuk a beruházóval mit akar és azt az utólsó betüig számonkérhető rajta!Ha azt mondja időközben dráéga lett ,ahogy nagy emberünk mondta ellehet menni.Na akkor kétszer meggondolná mit ir le és mit válal.Ameddig ezt törvény nem garantálja addig szélhámosnak áll a zászló sajnos.

tiborc2008 2009.12.13. 13:11:22

Pár éve Óbudán népszavazás volt (kevesen mentek el) a Hajógyári szigetre tervezett beruházással kapcsolatban. Fűt-fát, többezer új munkahelyet ígértek. Eddig semmi se valósult meg belőle, viszont szabad kezet kaptak, bármit csinálhatnak.
Itt a honlapjuk:
dreamisland.aapril.hu/

Kovácsovics László, mosógépszerelő 2009.12.13. 13:14:47

@Daily Shark:
Szerintem van fogalmam, azért írtam le:))
Velem rossz lóra teszel az érveléseddel, mert abszolút együttműködésre vagyok ítéltetve.
Szóval: ha mindannyian összeszarjátok magatokat Pátyon, a beruházás valószínűleg akkor is meg fog valósulni, mert a tőkének elég komoly ereje van.. Ilyen helyzetben két dolgot tehettek mint helyi lakosok. Egyrészt sirathatjátok az elveszett múltat (igazad van egyébként, hogy sokkal szebb a erdő zöldje, mint alumíniumpanel és az aszfalt színe) és tiltakozni, meg erőlködni, meg örökké idegbajban élni, hogy bezzeg régen, és ez el is lehettek életetek végéig, vagy együttműködni és megnézni, hogyan lehet számotokra is ez a egész beruházás előnyös, aztán szépen alkalmazkodni és boldogan élni tovább abban a tudatban, hogy a beruházás után egy frekventáltabb (akár urbánusabb) településen van ingatlanotok, aminek valószínűleg jelentősen növekszik majd az értéke és ha ne adj isten megszalad valakinek a faluban a beruházás hatására és lesz lovettája arra, hogy a kölkét spanyol meg angol tanárok is tanítsák, aki ezután otthonosan mozog majd a világban, az további előny.
Nézd úgy, hogy a lakóhelyed "benefitje" a "zöld részből" áttevődik másik "jellemzőkre (urbanizáció, ingatlanárak, lehetőségek stb), aztán döntsétek el, melyik fontosabb az életetekben és ha a zöld, lehet költözni. Már ha nem megy az alkalmazkodás.
Ezt a nagy tiltakozást egyébként azért sem értem, mert a főváros körzetében éltek, amely szépen terjeszkedik "kifelé" mint minden minden nagy város a világban. Előbb utóbb elér benneteket is. Lehet tiltakozni ellene, de az olyan, mintha beállnál a cunami elé... annál persze jobb mert ebből profitálhattok.
Tudod hány borsodi / szabbolcsi falu polgárai adnák oda a fél kezüket egy ilyen beruházásért...
Megértem a véleményeteket és tudom , hogy nem könnyű a megváltozott környezethez alkalmazkodni, de szerintem át kellene értékelni az ilyen eseményekre adott válaszokat (ez majdnem minden honpolgárra érvényes), túl kellene már lenni ezen a feudális-provinciális birtokló-elutasító attitűdön, mert amellett, hogy láthatólag nem vezet eredményre (hiszen a tőke motiválttá teszi a változásban a helyi vezetőket) még az egészségre is káros.

Ezzel azt hiszem le is írtam a véleményem, még ha a másnaposság miatt valószínűleg néhol nem túl szabatosan.
Nem meggyőzni akartam vele senki sem, csak ez is egy alternatíva, amivel persze lehet "egyet nem érteni".
Azért hajrá, további jó hétvégét mindenkinek.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.12.13. 13:29:10

@Kovácsovics László, mosógépszerelő:
Köszönöm a véleményt.
Én valahogy úgy gondolom, nem lehet teljesen szabad utat engedni az ilyesféle változásoknak, mert ha csak csökkenteni és késleltetni lehet a káros hatásait, már azért is megéri tiltakozni.
Ahogy említettem, nem helyből a fejlesztés és a terjeszkedés ellen megy a tiltakozás, bár személy szerint én általában megkérdőjelezem a mindenáron való növekedés elfogadhatóságát, de itt most nem erről van szó.
Itt az ellen fognak össze a civilek, hogy a fejük fölött egy pénzes befektető és az általa "meggyőzött" településvezetés suttyomban panamázzon, illetve egy tájidegen, nem élhető ingatlanfejlesztést valósítson meg.
Sokkal több beleszólást kell biztosítani azoknak, akiket ez közvetlenül érinteni fog, sokkal átláthatóbbá kell tenni az egész folyamatot és sokkal nyíltabban kell megismertetni az emberekkel, pontosan mi is folyik.

Ööö 2009.12.13. 13:40:11

Jó eséllyel Páty nem tud csatlakozni az M1-re (van aki meg tudja torpedózni, bár kérdés, hogy meg tudják e "győzni"* ennek ellenkezőjéről), csak ezt még a pátyi önkormányzat nem veri nagydobra. Ha a Milton keresztülveri az akaratát, akkor "csak" Budakeszi, Biatorbágy, Telki, és Páty fogja megszívni. Első körben Keszi, Bia és Telki, Pátya csak pár év múlva, amikor a kész vagy félkész infrastruktúrát saját forrásból kell fenntartania. (Nem szabad elfelejteni, hogy a lélekszámmal arányosan kell az önkormányzatnak óvodát, iskolát, orvosi rendelőt, stb. biztosítania.)
* A szelíd, angolkisasszonyok között nevelkedett beruházóról meg annyit, amikor a civilek elkezdtek mozgolódni, párnak szóltak, hogy az erdei úton bármikor kiugorhat egy szarvas vagy őz az autójuk elé.

pg2 2009.12.13. 13:52:43

Droli, épp ez az. Amikor annyira átlátszó az igérgetés, annyira fals a terv, akkor biztos, hogy nem az valósul meg, hanem csak kell valami ürügy, hogy táminősíthessék a termőföldet, erdőt, hogy aztán _bármit_ lehessen rá építeni. A legviccesebb a 70%-os zöldterület. Ha az a cél, miért kell átminősíteni építésivé? Így nem elég zöld?

burian 2009.12.13. 17:56:43

Az a látványterv annyira szánalmas, mint a Budapest TV volt, mielőtt bekapálták.
Felére csökkentett házak, száz év alatt se megnövő őspark, semmi út, semmi parkoló. Egyvalamit elfelejtettek lekicsinyíteni, a megaplázát. Az bizony megapláza a javából. Utcahossz oldalú hatalmas doboz. Hogy ezt mivel fogják megtölteni? Titok? Mert az a pár "emberi léptékű", "hangulatos" boltocska kábé a bal alsó sarkának a negyedét foglalja el. Méretei alapján nem valószínű, hogy földszintes lenne a "tájbasimuló" irgalmatlan kocka. Vagyis a húsz-huszonöt üzlet, ami igazán bőkezűen megajánlott lépték egy falusi bevásárló udvarhoz még kisebb sarkot foglal el, ha mondjuk két emeletben gondolkodunk. Bár a beruházó kijelentése alapján lehet öt emeletes is. Az egyetlen hiteles dokumentum, a benyújtott rendezési terv alapján pedig akár jóval magasabbra is lehet építeni. Vajon mi lesz ebben a szörnyüséges monstrumban? Sportlétesítmény nem, hisz az máshol kapott helyet. Konferencia terem? Irodák? Nem, annak is máshol van a helye. Akkor mi? Csapjunk hozzá egy óriási CBA-t! Még akkor is üres az épület négyötöde. Legyen benne tíz étterem és öt kávézó. Biztos szükség van rá, hisz Páty meglévő három-négy, és Telki két étterme nem eléggé áll még üresen. De méh mindig üres a hodály kétharmada. Valami itt sántít...

patbateman 2009.12.13. 21:15:40

@burian: te láttál terveket????? na, ilyennel sem találkoztam még! 7 pecsét alatt őrzik a terveket.

pátyi 2009.12.14. 10:46:03

Golfpálya lakópark.
Mi okozza a kavarodást, a különböző számokat, mikor számbavesszük a lakásszámot, a kereskedelmi területet és lakosságszám növekményt?
Alapvetően az, hogy a szab terven szinte az összes beépíthető terület Vt / Vegyes településközpont / besorolást kapott. Vt-11 és Vt-18 között. Egyetlen Üü-1 besorolású terület van, igaz az önmagában 14 ha, és az lóg ki legkevésbé a már létező épített környezetből.
Már az is visszaélés a törvénnyel, hogy a pusztában fölépített új városrész egészét település központnak sorolunk be.
A vegyes településközpontokra az jellemző, hogy ott lehet a legnagyobb beépítést és szint területet, a legmagasabb építményt és a legtöbb funkciót engedélyezni. Itt is így van, a Vt szabályozási területeken engedélyezve van a lakó, kereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató funkció, a 8 területből legalább 7 ugyanazon területen. Az oktatási funkció legalább 3 területen.
Mi következik ebből?
Mindenki annyi lakó, vagy kereskedelmi területet számol, amennyihez kedve van, vagy amennyi éppen a saját érveihez szükséges.
Ha mindehhez elkezdjük számolni a területeket m2-ben, a szab terv szerinti szintterületekkel, akkor a következő számokhoz jutunk.
Vt területek, összesen 8 darab és az egyetlen Üü terület összes szintterülete 530.800 m2. A mutatók szerint ennek egy része felszín alatti, ahol gondolom, garázs, raktár, és egyéb kiszolgáló helyiség helyezhető el. A felszín feletti szintterület 344.300 m2. Tulajdonképpen ezen a területen kell megosztozni az összes oda elképzelt lakó, kereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató. üdülő, oktatási, egészségügyi és szociális építménynek.
A fejlesztő azt mondja, az eddigi kommunikációja alapján, hogy 1500 lakás lesz, plusz a 300 üdülő, vagy golfház, azaz összesen 1800 lakóegység. Ezek a szab terv szöveges részéből, tulajdonképpen előkereshetők.
Vt-11 56 700 m2 600 lakás
Vt-13 19 400 m2 200 lakás
Vt-15 22 000 m2 250 lakás
Vt-17 52 200 m2 450 lakás
Ezek összesen 150 300 m2 1500 lakás
Ha hozzávesszük az Üü területet, aminek szintterülete 63 000 m2 és 295 üdülő épület helyezhető el, akkor kijön a megközelítöleg 1800 lakóegység és a hozzátartozó 213 300 m2 szintterület.
Marad még négy Vt terület, ahol háromban szintén engedélyezett a lakó funkció, egyedül a Vt-14-ben nem, aminek a szintterülete a maradék 131 000 m2.
Azt igérte a befektető, hogy nem lesz 100 000 m2 pláza, hanem csak egy kb 8000 m2 nagyságú bevásárló udvar, ahol többféle üzlet lesz elhelyezve. Lesz még iskola, nem tudom, hány m2, de feltételezem, hogy az sem lesz 10 000 m2-nél nagyobb, ahogy a 2 hotel sem. Az én számításom szerint marad megközelítőleg 100 000 m2, ahol még nem tudjuk mi lesz! Akár lakás is lehet.
Persze azt is mondhatja, hogy nem kell azt mind beépíteni az utólsó m2-ig, de az a helyzet, hogy ez a maradék, a szab. tervből kiolvashatóan, négy különálló területen van. Tehát valamit fog oda építeni, szerintem, vagy valakinek el fogja adni!

burian 2009.12.14. 19:11:16

Patbateman:
Azt láttam, ami nyilvános. A rendezési tervet, amin ott van minden, amit tagadnak, meg a látványterveket, amiket kétségbeesésből fotosopoltattak egy este alatt és amin szintén rajta vannak a disznóságok, csak nevetségesen sok tömbház méretű fa rajzával körbevéve.
Ha lenne más terv, akkor nyilván azt engedélyeztetnék. A látványterv pedig nem terv, hanem diszcsomagolás az atomhulladékon. Nem kötelez semmire, nincs semmi köze a végső megvalósításhoz, csak egy rajz. Lehetne a helyén bármi, Oroszlánkirály, Pokemon, Mézga család, bármi, ami rajzolva van.
Olyan, mint a befektetői ígéret, szép, színes és köze nincs a valósághoz.

Pátyi:
A hiányzó 100 000m2 nagyjából megegyezik azzal a hiányzó területtel, amiről a pátyi polgármester egy rossz pillanatában beszélt. Logisztikai központról vízionált, kb. kétszer akkora léptékben, mint amekkora területük ma van. Egyébként a bekötőnek nevezett tranzitút is ezért kell, nem népjóléti intézkedés, hanem a kamionforgalmat viszi be Pátyra a saját depójukba. A spanyolnak hazudott cég honlapján rajta van az egész cucc. A polgármester azt mondta, hogy négy ütemben bővül a logisztikai terület. Az első kettő megvan. A második kettő nincs. De a terület mérete stimmel. Gondolom azt hitték, hogy majd később újra átminősítenek némi területet. De már az első átminősítésbe beletört a bicskájuk.

Bemmbemm · http://nemzeti-radikal.blog.hu/ 2010.04.19. 00:10:02

Édes Istenem, mennyi barom él Magyarországon! Tudom nem ma íródtak a kommentek, de ezt le kellett írnom.

Szégyen, ha ez a lakópark megépül Páty mellett! Néhányan írják a légből kapott marhaságukat itt, akik valószínűleg még az életben nem jártak a környéken. Nem a posztíróra értem ezeket természetesen.

Évtizedek óta nincs megoldva az elkerülőutak kérdése sem, erre még tetézni is akarjuk a bajt. Munkahelyet teremt? Valóban? Milyet? 70 ezerért mehetnek néhányan a butikokba árulni vagy feketén takarítani a módos családokhoz?
LAKÓPARK épül és nem gyárkomplexum.

Nagyon bírom, hogy minden szart azzal akarnak Magyarországon az emberek torkán letuszkolni, hogy "MUNKAHELYET TEREMT". De milyet emberek?

Telki lakosai mit szólnak ehhez? Vagy a budajenei Hilltop gazdag-negyed? Biztos azért költöztek ők is oda hogy egy ótvaros lakóparkot nézzenek.

A zsámbéki gyerek szerintetek hol jár be iskolába vagy a szülei dolgozni? Budakeszin keresztül. Mert máshol NEM MEGY busz! Lehet itt emlegetni az M1-et is, amit Páty esetében hangoztatni egy nagy baromság. Bia és Páty között használja az utakat az, akinek 2 anyja van. Komolyan egyesek ránéznek egy térképre és kitalálják a saját marhaságukat, amit más torkán is le akarnak nyomni?
süti beállítások módosítása