Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

Vagyonos-e vagy?

2010.01.27. 22:07 :: Daily Shark

Tudom, most a fő téma az ingatlan vagyonadó eltörlése. De ennek árnyékában - ha jól értettem - megmaradt az a totálisan dilettáns és a rendelet céljával és szellemével teljesen ellentétes, kisebb luxusadó, ami az autósokat sújtja. 

A Magyar Köztársaság Országgyűlése a vagyonarányos közteherviselés elvének fokozottabb érvényre juttatása érdekében a következő törvényt alkotja:
...
29. § Adóköteles a 125 kilowatt teljesítményt elérő hajtómotorral rendelkező személygépkocsi

Tehát a vagyonarányos közteherviselés?
Nézzük csak, tényleg a vagyonnal arányos-e!

A hasznaltauto.hu oldalon olyan keresést indítottam, ami a félmillió - 2.5 millió Ft közti ártartományban nézett autókat, melyek 125 kW-nál erősebbek.
Ugye abban egyetérthetünk, hogy ez nem igazán minősíthető luxusnak, még vagyonnak se igazán.

Ebben a kategóriában 2316 találat van. Az autók kb. 80%-a öregebb 10 évesnél

Nézzünk egy másik keresést, 10 millió forint feletti autó, ami azért már jócskán luxusba esik, és 125 kW alatti teljesítmény.

Eredmény: 157 találat. Az autók kb. 70%-a 5 évesnél fiatalabb.

Ezek alapján a kormány számára helyénvaló számítás az, hogy öreg, 2,5 millió alatti értékű autók jelentős luxust képviselő vagyontárgyak, melyeket szigorúan meg kell adóztatni, míg az 5 évesnél fiatalabb, 10 millió feletti autók a mértékletesség mintái, amit nem kell adóztatni.
És az is kiderült ebből, milyen jól megy nekünk, hiszen autók szempontjából több mint tízszer annyi vagyonos ember lehet, mint szerényen élő.
Úgy tűnik, inkább arról van szó, hogy aki öreg, alacsony árú, 125 kW fölötti kocsit vesz, az többnyire azért teszi, mert szereti az autókat és mert nincs pénze újabbra, drágábbra, a legritkább esetben olyan, aki rengeteg mindent el tudna számolni költségként, tehát őt még egyszer le lehet húzni jól.
Míg a 10 milla feletti valóban fiatal és luxuskivitelű autók vásárlói többnyire dörzsölt adóoptimalizálók, akiket sokkal nehezebb ilyesmivel fizetésre késztetni.

Teljesítmény- és vagyonadó kalkulátor.
Itt megtudhatod, vagyonos-e vagy, és ha igen, mennyivel büntetnek érte.

Szólj hozzá!

Címkék: jog autó adó közigazgatás magyarisztán morfondír

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr31707767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása