Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

A mosolytalan hit

2011.07.24. 00:55 :: Daily Shark

A világot letaglózta a norvégiai mészárlás.
Az, hogy az első feltételezésekkel szemben nem iszlámista merénylet volt, hanem éppen egy keresztény, anti-multikulturális nézeteket való, jómódú, iszlámellenes fiatalember hajtott végre tömeggyilkosságot egy olyan európai jóléti államban, amely éppen a legbékésebbek és gazdaságilag legjobbak közé tartozott, elég nehezen feldolgozható tény marad még sokáig.

 

De ami engem szintén megdöbbentett, mint következmény, az ezzel foglalkozó blogokon a magyar kommentelők jelentős száma, akik ezt a merényletet és a merénylő személyét a róla terjedő internetes információk alapján - melyek egyelőre távolról se tekinthetők teljesen hitelesnek - azonnal antiszemita nézeteik igazolására használták fel.
Azzal most nem is foglalkozom, miért hibás az érvelésük, az összeesküvés-elméletek híveit úgyse lehet meggyőzni arról, hogy nincs igazuk, akik ráadásul még érzelmileg is elkötelezve neveznek ki másokat ellenségnek, azoktól nem elvárható semmilyen racionális és objektív értékítélet. 
Legfeljebb annyit érdemes megjegyezni, hogy tipikus példája annak, hogy a "confirmation bias" működik. (Sajnos ez megfigyelhető nem csak náluk, hanem a médiában a hírek tálalásának általában, mindenki a saját elfogultsága, előítélete és manipulációs szándéka szerint emel ki vagy hallgat el tényeket a teljes képből).

A baj az, hogy nem képesek felismerni, az ő zsidógyűlöletük, a fanatikus, szélsőséges iszlám gyűlölete mindenki iránt, aki ellenük tesz vagy szól, a norvég gyilkos iszlámgyűlölete, a cigányok magyargyűlölete és a magyarok cigánygyűlölete, vagy bármilyen gyűlölet valakik ellen, származásuk, vallásuk, bőrszínűk, egyéb hovatartozásuk alapján pontosan ugyanaz és ugyanoda vezet.
Ártatlanok halálához.

Márpedig az ilyen tett sajnos továbbiakat fog szülni, lesznek hamarosan emberek, akik az ő példájából kiindulva próbálják majd a saját (tév)hitük igazolására a saját gyűlöletüket valami halált hozó formában tettekre váltani.

 

Umberto Eco: A rózsa neve című regényében Jorge, a szerzetes aki a végletekig biztos a maga igazában, az általa kizárólag helyesnek vélt elvekben és mindent elkövet, hogy ezeket – akár másokon átgázolva is – betartassa. Mit is mond neki Baskerville-i Vilmos?

 

"Az ördög nem az anyag fejedelme, az ördög a szellem elbizakodottsága,a mosolytalan hit, a soha kétségbe nem vont igazság."

 

Milyen igaz. Kár, hogy a saját magukat kiválasztottnak minősítő küldetéses emberek, az összesküvés-elméletek hívei, a saját ellenségképüket mindenre kivetítők ezt sose fogják megérteni. Elég baj lesz ez mindenkinek.

 

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény terror társadalom hit merénylet megmondás gyilkos gyűlölet morfondír norvég

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr33092645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása