Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

8 helyett 20 kiló kézipoggyász

2007.12.12. 16:20 :: Daily Shark

A repülőgépekre felvihető kézipoggyászok súly- (helyesen tömeg lenne, de a köznyelvben maradjunk a súlynál)  és darabszám korlátozásáról már tettem említést itt.
Van légitársaság, ahol 8, van, ahol 10 kg (természetesen csak a turistaosztályról beszélek, mivel a legtöbbünk számára az elérhető), és általában 1 kisbőrönd/hátizsák/utazótáska meg egy notebook/kameratáska lehet, persze a plusz duty frees szatyrokkal sose foglalkoznak.
De mi van akkor, ha muszáj ennél többet magunkkal vinni és nem adhatjuk fel poggyászként, például sok hazacsempészni való elektronika, szuvenír, stb. van nálunk? Semmi értékeset nem szabad a feladott bőröndbe pakolni, elveszhet vagy ellopják, de még a kézipoggyásszal is vigyázni kell, kollégámnak az utastérben a felső csomagtartóba tett táskájából már loptak ki a gépen pár dolgot.
Ilyenkor a legjobb megoldás a sokzsebes mellény (azt hiszem, horgászmellény néven fut leginkább), persze elegánsnak nem nevezhető, de nagyon praktikus. Én mellénymániás vagyok, legalább 15 különböző mellényem van otthon mindenféle stílusban.
A legolcsóbbak a kínai piacokon vagy a teszkóosankora hiperekben kaphatók, ezek olyanok is persze, durva anyag, girbegurba varrás, a cipzárak legtöbb esetben egy hónapig se bírják és szétmennek, meg aztán kicsit égő is a Xiang-hung felirattal hirdetni, milyen olcsójánosok vagyunk. :)
A másik véglet a Camel Active mellényei, ezek kiváló anyagból készült "smart casual" stílusú cuccok, számomra megfizethetetlen 25-30e Ft-os áron.
A kettő között nem nagyon találtam sok választást, talán fotós mellényeket lehetne még ide sorolni (a kedvenc darabot a moszkvai Nóvij Árbát egyik - mára már sajnos bezárt  - Jupiter nevű, valaha volt igényes fotósboltjában vettem), melyek az említett gagyi kínainál lényegesen jobb minőségűek, illetve military shopokban is látni néha, bár azok is elég "terepruha" stílusúak, de mindenesetre tartósabbnak ígérkeznek.
A legjobb vételt egyértelműen Törökországban csináltam, ott háromféle mellényt is találtam néhány isztambuli vásárlóutcában, melyek kimondottan kedvező áron a kínainál egy nagyságrenddel jobb minőségűek anyagukban és fazonjukban is, sőt, a bazárban még sokzsebes bőrmellény is volt, ami persze sokak szemében feltehetően cikinek számít, de tartósabb és könnyebben tisztítható a szövetnél.
Mexikóban helyi folklór stílusú szövött sokzsebes, színes mellényeket vettem kedvező áron, és hazafelé nagy segítség volt, 8 kg(!) kacattal pakoltam meg, (könyv, félliteres üdítő -igen, akkor még felvihető volt -, plusz obszidián szobrocskák, telefon, digitális fényképezőgép és egyéb kütyük töltőkkel, iratok, pénz), így a megengedett kézipoggyász súlyának kétszeresét cuccoltam fel a gépre - tekintve, hogy a saját súlyom az átlagos alatt van, nem jelentek repülésbiztonsági kockázatot így sem.
Még tovább lehet bővíteni a kapacitásunkat sokzsebes nadrágokkal, ilyet szinte minden hiperben és divatboltban lehet kapni, összesen akár 10-15 kg extra cuccal is felszerszámozhatjuk magunkat, amibe nem köthetnek bele, mivel arra vonatkozólag nincs szabályozás, hogy a saját testemen és ruházatomban mit és mennyit vihetek, amennyiben a biztonsági ellenőrzésen átengedik.
Persze ahogy átjutottam ezen, a nagy részét bepakoltam a kézipoggyászba, hogy ne húzza a vállamat, és egyébként is, ne nézzek ki úgy, mint egy Michelin-bábu.
Alternatív megoldásként még hasznos viselet lehet a kütyümániásoknak a NoGun, bár a mai vészterhes, terrorparás időkben, mikor lassan már testmotozás és teljes röntgenátvilágítás lesz a szabvány, valamint ujj- és foglenyomat, DNS-vizsgálat, családfa és anyakönyvi kivonat kell majd ahhoz, hogy a saját maguk által felgerjesztett terrorhullámtól paranoiás  jenkikhez beengedjenek valakit, nem biztos, hogy szerencsés ötlet egy fegyvertartó vállszíjhoz nagyon hasonlító dologgal közlekedni a reptereken.

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság utazás repülő terror reptér légitársaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr44261727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása