Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

Vírus vs. Ember 1:0

2009.02.02. 07:40 :: Daily Shark

Nem panaszkodásnak szánom, nem sajnáltatni akarom magam, csak leírok néhány gondolatot a betegséggel kapcsolatban, mivel nem fikázok benne senkit, remélem, nem lesz elég érdekes ahhoz, hogy címlapra kerüljön, mert akkor jönnek majd a megjegyzések, hogy de nyamvadt vagy, meg mit panaszkodsz, csak sajnáltatod magad, mások is betegek, mégse kiáltják világgá, stb.

Ritkán vagyok beteg, illetve ha beteg is vagyok, ritkán szoktam nagy hűhót csapni, nem járok orvoshoz, amíg lehet, gyógyteákkal, természetes alapú készítményekkel, esetleg recept nélkül megvehető gyógyszerekkel kúrálom magam.
Idejét se tudom, mikor voltam 2-3 napnál hosszabb ideig betegállományban, de az biztos, hogy a cégnél én vagyok az egyik legkevesebbet hiányzó egészségügyi okból.

Most azonban teljes KO felé tart a dolog. Hihetetlen, hogy egy élete delén lévő, amúgy átlagosan egészséges embert így padlóra tud küldeni egy rohadék kis mütyür sejtcsomó.

Egy hete kezdődött, először csak szögesdrótnyeléshez hasonló, erős torokfájással, enyhe hőemelkedéssel. Csütörtökön végül rávettem magam, hogy menjek el a háziorvoshoz, okulva a legutóbbi tapasztalataimból, 50 perccel a hivatalos rendelési idő eleje előtt odaértem, már ketten voltak előttem, így végül másfél óra múlva kerültem sorra.

A doktornő szerint vírusos torokgyulladás, antibiotikumnak nem látta értelmét, kérdezte, mit használtam eddig, mondtam, hogy gyógytea, Coldrex, Strepsils. Csóválta a fejét, hogy ez jó, de ilyenkor mindig kell gyulladáscsökkentő is, ibuprofen tartalmút javasolt. Ennyi. Ja, és betegállományba vett. Bevásároltam Advil-Ultrát, még Strepsilt, Coldrexet, gyógyteát, orrsprét.

A mexikói munkát halasztani kellett, és milyen jó, hogy sikerült meggyőzni a cégemet erről, mert ebben az állapotban se nekem, se a körülöttem ülőknek nem lett volna egészséges egy 18 órás repülőút (beleértve az átszállást). Arról nem is szólva, hogy mára jelentősen romlott a helyzet.

A torkom még majdnem ugyanúgy fáj, az nem javult, ellenben az arc- és homloküregem tele van gennyes váladékkal, sőt, erős köhögési rohamaim vannak, amikor ugyanilyen felköhögött váladék jön alulról a légutakból is. Aludni a köhögések miatt elég szakaszosan tudok csak, azt is félig ülő helyzetbe, amitől meg begörcsölt a nyak/vállizmom és tarkótáji fejfájás jön, mint mindig ilyen izomgörcsöknél szokott. Ehhez jár még az a kellemetlen, feszülő nyomásérzet, amit az arcüreggyulladás okoz, no meg a már 38 fokos láz, ez ugyan még mindig semmi különös, de egyértelműen jelzi a romló tendenciát.
Hangom gyakorlatilag nincs, ha nagyon erőlködök, reszelős pincebasszuson ki tudok talán nyögni pár szót, amúgy csak suttogás. Ebben az állapotban lehetetlen tanítani, arról nem is szólva, hogy nem kéne a tanítványaimat megfertőzni Mexikóban.

A mostani helyzetből kiindulva erős kétségeim vannak, hogy egy hét elég lesz a teljes felépülésre, mindenesetre ma ismét elmegyek a háziorvoshoz, hátha a betegség progressziója valami komolyabb kezelést is lehetővé tesz...
Sajnos az oktatást már aligha lehet tovább halasztani, mert nagyon be vagyunk táblázva erre az évre, és már ezért a betegállományért is némi neheztelést éreztem a főnökeimtől.
De azért nem hihetetlen, hogy az orvostudomány nem tud mit kezdeni egy ilyen kis vacak véglény okozta betegséggel? Ilyenkor megint eszembe jut, hogy milyen kis sebezhető faj vagyunk ezen a bolygón.

 

Gyógytea: a meghűléses, torokfájásos, nátha jellegű tünetek esetén csipkehús, bodza- és hársfavirágzat, valamint borsmenta keverékét használom, mézzel ízesítve, citrom nélkül, mert a citromsav lerontja a hatóanyagok érvényesülését.

A köhögésre már inkább édesgyökér teát főzök (ezt tényleg főzni kell, forrástól számítva 3-5 percig), ízesítés nélkül használható, mert finom, de mézet tehet bele, akinek nem elég édes. A méz amúgy is jó (ha nem hamisítják azt is, ami szintén előfordul sajnos a hazai méztermelőknél is).

És ne hagyjuk ki persze a fokhagymát, ami azon kívül, hogy finom, még rengeteg jótékony hatással is bír, többek közt antibiotikus is. Vagy pirítósra dörzsölve, vagy apróra vágva, tejfölös túróba keverve használom, ez utóbbit erős torokfájás esetén is könnyebb lenyelni, mint a pirítóst.

 

2 komment

Címkék: én utazás betegség orvos egészség napló morfondír

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr29917517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elanor_42 2009.02.02. 11:58:28

ami nekem bevált:
kakukkfű/zsályatea és muszáj vmi immunerősítő is, mert valszeg vmiből hiányod van, ha ilyen krónikussá vált.
nekem akármikor volt ilyenem, pár napi culevit-szedés után hipp-hopp meggyógyultam.
egy próbát megér. :)

és, h ON legyek:
igen, ezen én is gondolkodtam már, milyen esendők vagyunk, vannak, akik "erejük teljében" megbetegszenek és villámgyorsan meghalnak. de szerintem ez csak a látszat. véletlenek nincsenek. ahol fizikai baj van, pláne, ha súlyos, ott lelki okok keresendők. néha elég "csak" a stressz. gondolj bele.

jobbulást!

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.02.02. 14:16:56

@Elanor_42: Teljesen igaz, én is úgy gondolom, a betegségeknek sokszor van lelki háttere is, én most elég stresszes voltam/vagyok, nyilván ez is negatívan befolyásolta.
süti beállítások módosítása