Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

A hazafiasság próbája

2010.04.17. 23:08 :: Daily Shark

Na, gyakorlatilag túl vagyunk rajta, eldőlt, jöhet a Fidesz kormány, nagyon nagy eséllyel kétharmaddal, a második forduló már csak ráadás. Én is megszavaztam, jobb híján, bár erős fenntartásokkal, de a totálisan korrupt szocikat már a pokolba kívántam, az MDF/SZDSZ erkölcsileg halott, a Jobbik antiszemitizmusa, militáns megnyilvánulásai, ájtatos kereszténykedése és indulatokra építő politizálása számomra taszító, az LMP pedig túlzottan súlytalan. Maradt hát a Fidesz, kizárásos alapon.
Ha hihetünk az ígéreteknek és a várakozásoknak, lesz majd adócsökkentés, racionalizálás, kis- és középvállalkozások támogatása, stb.

Vajon majd mi lesz azokkal az emberekkel és vállalkozásokkal, akik eddig arra hivatkozva csaltak adót/közterheket, nem adtak/kértek számlát, költöztek papíron Szlovákiába, alkalmaztak feketén munkásokat, fizettek zsebbe, stb., hogy őket kizsigereli az állam, miközben a kormányzó pártok sokkal többet lopnak?
A Fidesz kormány létrejötte után talán automatikusan becsületes, jogkövető polgárokká és vállalkozókká válnak, hiszen meghalt a cselszövő, nem dúl a rút viszály, a haza kiárusítóit leváltottuk, nem lehet arra hivatkozni, hogy "én kérem csak azért lopok, mert a kormány sokkal többet lop" vagy hogy "ezeknek aztán én nem adózok".
Mert eddig ez volt a morális alap.

Elmondom, szerintem mi fog változni. Alighanem szinte semmi. Miért is? Egyrészt, ez a kormány is lopni fog. Ne tessék felháborodni, kedves rajongótábor, ez sajnos a magyar realitás.
Na jó, talán nem annyit és nem olyan pimaszul szembeötlően, mint az előző, remélhetőleg. De muszáj neki, két ciklusig a kispadon duzzogott, most kénytelen lesz feltöltekezni, nyilván a támogató érdekcsoportok is benyújtják a számlát. Tehát a morális alap sajnos nem fog eltűnni teljesen.

Másrészt, még ha el is tűnt volna, mennyire életszerű azt várni, hogy pusztán némi adócsökkentés és a vállalkozói terhek könnyítése és a jobboldal előretörése majd varázsütésre képes megváltoztatni a magyar mentalitást, amelynek évszázados hagyományai vannak a kiskapukeresésben, a kettős mérce alkalmazásában (ti. amíg a saját kötelességeinkről van szó, felháborodottan hárítunk, amint mások velünk szembeni kötelességéről, harcosan követelőzünk)?
Képes-e egy kormányváltás kinevelni az emberekből azt a megrögzött szokást, hogy majd megoldjuk okosba'? Aligha.
A tisztességes itthon adózás valójában hazafias cselekedet, az offshore cég, a szlovák rendszámú autó, a számla nélküli teljesítés, a minimálbéren foglalkoztatás és zsebbe kiegészítés meg nem az. Nemsokára polgári, nemzeti kormány alakul. Most majd eldől az is, tényleg annyi jó magyar hazafi van-e... :)

7 komment

Címkék: vélemény politika közélet megmondás morfondír

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr541930465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

murunga 2010.04.18. 11:26:05

jó lesz ott benn a jobbik kontrollnak, legalább bizonyíthatnak, hogy nem csak szájtépésben erősek...talán nem sikerül viktornak bedarálnia őket, ehhez kitartást nekik!
bár a szélsőséges nézeteik és a körítés tőlem is távol áll, de remélem végzik majd a dolgukat, ha ilyen szépen bejutottak...LMP-vel egyetemben!

hypotheticalfriend 2010.04.18. 18:57:12

Nagyon sok függ attól, hogy menyire tud hiteles maradni a Fidesz. Ha képes nem lopni, ha képes elszámoltatni, ha képes az egész országot képviselni, ha képes hosszú távú koncepcióban és nem ciklusban gondolkodni, ahogy ígérte, akkor van esély változásra.
Én nem hiszek abban, hogy a mutyikultúra lenne a magyarság meghatározó, közös identitásalapja. Szerintem a legtöbben szenvedünk ettől. Igen, persze, megoldjuk "okosba", de azért a legtöbb ember még tisztában van vele, hogy nem ez a normális. Akkor lesz baj, ha már tényleg a lopás lesz a norma. Onnan nincs visszaút.

A jelenlegi adóterhek tényleg abszurdak. Ahogy az adminisztráció is.
Ha ugyanazt, amit itthon csinálok, Londonban tenném, negyed annyi adót kellene fizetnem, fele ennyi adminisztráció mellett és tízszer ennyi pénzért. Ja, és ott szinte minden olcsóbb, amire szükségem van. Még az orvos is. Kivétel a lakhatás. De mi már Ausztriába járunk tankolni, Szlovákiába bevásárolni, Romániába dolgozni és Dubaiba, ha nők vagyunk és nem öregecskedők.
Tudom, Szudánhoz képest szuper itt az élet, de nem pont így képzeletem a jövőt 1980-ban.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2010.04.18. 19:53:03

@hypotheticalfriend:
Sajnos a mutyikultúra kis léptékben már a dzsentrikorban beépült szerintem, aztán az átkosban meg kifejezetten alapvető vonássá vált, lévén a túléléshez is kellett, de egyébként is a puha diktatúra gyakorlatilag erre épült rá.
A rendszerváltás utáni oligarchikus kapitalizmus pedig még tovább táplálta.

Félek, hogy nehéz lesz a szemléletváltást elérni, mert a tömeges beivódása miatt nagyon nagy a társadalmi tehetetlenség.

Azért a londoni orvosi költségekről nem vagyok meggyőződve, illetve nehéz elgondolni, hogy az is olcsóbb lenne, mivel a magyar orvosok nagy része oda megy kis és sokkal jobban keres, nekem is van kinn fogorvos barátom ezért már 2 éve.

Én mondjuk csak céges munkák miatt jártam már 33 országban, de amúgy nem nagyon mászkálok, még sose voltam más országban vásárolni... :)
Mondjuk eBayről nagyon sok dolgot beszereztem már külföldről, de "testileg" nem mozdulok ki inkább, annyit nem ér... :)

Nem tudom, mit fog művelni a Fidesz, most nagyon nagy levegőt vettem és megelőlegeztem a bizalmat nekik, mert változás kellett, és ők meg tudnánk csinálni, a többi erő nem.
Remélem, jól fognak hozzá és tanultak az első kormányzásuk hibáiból, meg a szocikéból is.

KEkekekeke 2010.04.19. 18:14:59

Hát sajnos én nem sok reményt fűzök a Fideszhez. Ők is loptak csaltak hazudtak nem keveset ezt kár is vitatni. Én lennék a legboldogabb ha nem lenne igazam...

murunga 2010.04.20. 09:42:25

@Daily Shark: pintérrel a fedélzeten? ugyanmár!

quimba 2010.04.21. 06:47:56

Jézus szenvedett a keresztfán.Hatalmas,erőszakos legyek lepték el és szivták sebeiből vérét.
Az egyik jobbérzésű (őrző) katona megsajnálta,közelebb lépett és kezdte elhessegetni a legyeket.Jézus leszólt a keresztről:
Hagyd fiam őket.Helyettük csak még éhesebbek jönnek.
süti beállítások módosítása