Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

Western

2007.12.07. 23:33 :: Daily Shark

Egyik kedvenc westernfilmem az amúgy alig ismert The great silence.
Pedig nem kispályás nevek jegyzik.
Rendezte: Sergio Corbucci
Főszereplők: Klaus Kinski (Loco), Jean-Louis Trintignant (Silence)
Zene: Ennio Morricone

Miért szeretem? Mert teljesen eltér a megszokott western filmektől. Legalábbis a végkifejlet mindenképpen.
A sztori röviden:
Tél a XIX század végén Utahban, egy kis hegyi falu lakói kétségbeesésükben az éhezéstől hajtva lopnak-rabolnak és vérdíjas törvényen kívüliekké válnak, könnyű prédául szolgálva a Loco vezette odasereglő kegyetlen fejvadászoknak, akik kedvükre terrorizálják őket.
Néhányan meg akartják bosszulni a sok kegyetlenséget, felbérelik Silence-et a néma "ellen-fejvadászt" (gyerekként átélte, ahogy fejvadászok ölik meg szüleit, azóta ő vadászik az ilyenekre, addig provokálva őket, míg azok fegyvert nem rántanak, hogy önvédelemnek látszon). Amúgy Trintignant nem nyújt nagy alakítást, de Kinski kiválóan hozza a velejéig romlott gonoszt.
Megérkezik a jófiú, Silence, és lövészeti bemutatót tart, a banditák krumplikat dobáltak a levegőbe, azokra lődöztek, a jófiú meg előkapott egy Mausert* ** (teljességgel szokatlan westernfilmben, ott többnyire Colt, Smith and Wesson és Remington revolverek szerepelnek), és egyszerre hármat szedett le. Aztán később a banditákból is párat.
Összejön ott egy nővel, talán indián volt? Nem emlékszem.
Persze a főgonosz Loco se rest, és valahogy elkapják a srácot, félig agyonverik meg valami forró kővel égetik meg a fegyverfogó kezét, és kilökik valahová.
A nő elrejti és ápolja, kicsit kezd lábadozni, de ez se jó, mert közben a falu egész lakosságát túszul ejtik a rosszfiúk az ivóban, és üzennek, hogy ha a hős nem jön elő, akkor kinyírják őket. A hős meg hát mi mást tehet, ezért hős, odamegy, amúgy bicebócán, rossz kezével. Néztem is, hogy ebből hogy mászik majd ki. Hát sehogy, mert Loco simán lelőtte. Aztán előrohant jajgatva a nője, na, gondoltam most, most... felkapja a pisztolyt és megbosszulja... Egy frászt. Felkapta a pisztolyt, Kinski őt is halomra lőtte.
Aztán az egész falut is, és ellovagoltak.
 

Na. Ez igen. Semmi sablon, végre a rossz totális győzelmet aratott. Ritka őszinte és bevállalós film. :)

* Kisgyerekként persze volt egy műanyag játék Mauserem. Érdekes, akkor még nem nagyon érthettem hozzá, hogy működik, de fabrikáltam hozzá tárcserét, mégpedig úgy, hogy felül kivágtam forrrasztópákával a tetejét, megcsiszoltam, aztán két autós biztosítéktároló műanyag dobozt használtam a "töltéshez", mint később olvastam, nem is volt hülyeség, hiszent a Mausert felülről, töltőléc segítségével töltötték.

** Tudta Ön, hogy a Csillagok háborújában Han Solo sugárvetője egy átalakított Mauser C96?


Szólj hozzá!

Címkék: tech film western fegyver

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr61256504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása