Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

Műszaki nosztalgia 1.

2008.11.13. 07:09 :: Daily Shark

Csak hardcore műszakisoknak és a nosztalgiázni vágyóknak szól. :)
Apró gyerekkorom óta műszaki érdeklődésű voltam, sokat játszottam mindenféle építő-konstrukciós játékkal. 
A (tudtommal NDK gyártmányú) Construction volt az egyik, ami a Märklin koppintása lehetett.

(retronom.hu)

A másik a Jáva nevű dolog.


(Játékanno.hu)

 

A harmadik egy fából készült rendszer, a nevére nem emlékszem, de valami ilyesmi volt.

Gyakran rajzolgattam a parkolóban álló autókat, nyolcadikosként technikai úttörő olimpián indultunk, csapatban egy cölöpverőgép elemmel működő makettjét kellett megcsinálni, egyéniben meg egy saját készítésű mini-hangkeverővel indultam (kapcsolás az Ezermester című újságból, 2 db AC186 tranzisztorral, nagy műgonddal készített NYÁK lap, még denaturált szeszben feloldott gyantával is bevontam a korrózió elkerülésére, szintén saját építésű fadoboz pozdorjalapokból).
Emlékszem, mennyire csodájára jártunk az egyik osztálytársunk digitális kvarcórájának. Óriási krumpli volt, fekete műanyag felülettel, amin gombnyomásra kivillant az idő nagy, piros LED kijelzőn (azért üzemelt gombnyomásra, mert az akkori LED-ek olyan sokat fogyasztottak és az elemek olyan gyengék voltak, hogy folyamatos üzem mellett egy hétig se tartott volna.) Valami ilyesmi lehetett, mint ez a Sharp a 70-es évekből...

(Perkywatch)


Mostani tudásunkkal nevetséges, ugye? Pedig akkor nagy dolog volt...
Később, mikor zenélni kezdtünk, természetesen mi készítettük a hozzávalót, először egy gitárt próbáltam csinálni, sajnos nem sikerült, a nyakát egy asztalosra bíztam, olyan is lett, használhatatlan, girbegurba, pontatlanul bemetszett bundozás, ami miatt az egész hamis volt. Aztán torzítók, keverőpult, visszhangosító... ebben jobbára inkább csak „gyártóként” vettem részt, a tervezés a billentyűsünk műve volt, aki kifejezetten tehetséges volt ilyesmiben, míg én megelégedtem a kivitelezéssel.

Aztán már egyre több gyári bigyót vettem, az első komolyabb effektem egy Ibanez Flanger volt, ebben láttam először olyan LED-et, ami kikapcsolva átlátszó, bekapcsolva piros színnel világít... hű, de tetszett. :) Akkorra már nekem is kvarcórám volt, LCD kijelzős! :)

Az utolsó Trabantunkban először nagy tisztelettel bámultam az ún. „pillanatnyi fogyasztás mérőt”, ami egy zöld-sárga-piros LED sor volt, és teljesen fölöslegesen láthatóvá tette azt a nyilvánvaló tényt, hogy ha jobban nyomom a pedált, akkor több benzint fogyaszt, ellenben arra kiválóan megfelelt, hogy időnként az áramlásmérőről leeső a benzincső miatt először is a motor leállt, majd sugárban ömleni kezdett belőle a benzin, lévén ejtőtartályos, azaz nem benzinszivattyú pumpálta, ami szintén leállt volna a motorral együtt, hanem a gravitáció segítette ki a tartályból, és ha az ember nem vette idejében észre, mi a baj, elfolyathatta az összes benzinjét (a tűzveszélyről nem is beszélve). Egy idő múlva megelégeltem és kidobtam a 'csába azt a bizbaszt.

Volt motorom is, amit magam bütyköltem, először 14 éves koromban egy Verhovina.

(riga.hu)

 

Hamarosan úgy átalakult, hogy az kedves ukrán édesanyja se ismert volna rá, a sufnituning teljes skáláját felvonultattam: Magasított kormány, lecsonkolt és megemelt sárvédők, két visszapillantó tükör, pótkocsi-hátsólámpából készült műszerfal (akkoriban az volt a népszokás, hogy a „vagányabb” srácok kijártak a környékbeli tsz-ek telephelyeire ilyet lopni – nem, nem romák voltak, egyikük sem, átlagos vagy annál jobb körülmények közt élő családok középiskolás gyerekei), teljes átfestés, öntapadós fóliából és megvehető öntapadós ábécéből felrakott díszítések, autókra vehető kiegészítő ködlámpából átalakított hátsó lámpa utólag beszerelt féklámpával, réz karniscsőből, deszkából, szivacsból és műbőrből bütykölt háttámla, kikapott légszűrő, helyette házilag barkácsolt „sportlégszűrő” (gégecső csatlakoztatva a karburátorra, a végén egy darab gézzel), áramtalanító „titkos” kapcsoló... így utólag belegondolva borzalmas gagyi volt, de én akkor büszke voltam rá.
Először '82-ben volt alkalmam a gimiben számítógépül tanulni, kaptunk egy HT-1080z nevű iskolai számítógépet.

(retropages)

Szép (?), (mű)fa oldallapja volt és kazettás magnóval volt egybeépítve, ami a tároló szerepét töltötte be (hű, de utáltuk ezt, lassú volt és borzalmasan pocsék minőségű).

Később vett a gimi egy ZX-Spectrumot.

(retropages)

Rá egy évre egy Videoton TV számítógépet.


(retropages)

mindegyik Z80 alapú rendszer volt, persze a Spectrum nagyságrenddel jobb a HT-nál. Ezen még nagy lelkesen programoztam gépi kódban, ahogy a nyolcvanas évek elején tesztelésre kölcsönkapott Primo gépen is.

(retropages)

Folyt.köv.

7 komment

Címkék: játék én történelem technika informatika

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr40766456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2008.11.15. 00:06:15

köszi, ezeket a képeket nagyon jól esett végignézni :)
ZX spectrum, istenem, de szerettem... :")
A progikat hol betöltötte az ócska magnóról, hol nem, már az is igazi izgalom volt... meg az a nyikorgás töltés közben, meg a scrollozo csíkok...

vakablak 2008.11.17. 01:37:05

Haha! :D

Märklin klónom volt, java-m szintén volt, és nagyon élveztem. Gombnyomásra pirosan világítós kárcórám nem volt, de emlékszem, éveket adtam volna az életemből, ha lehetett volna. HT-1080z-re írogattam egy-két programot ujjgyakorlatként, tényleg borzalmas volt, a Spectrumot viszont imádtam, én is toltam rá assemblyben a kódot vég nélkül :). Én állat kidobtam az egyik költözéskor - bár ha nem dobtam volna ki, akkor most vajon mi lenne? Elővenném néha a fiókból simogatni? Egy lommal több lenne.

Viszont valaki nálam már akkor is sokkal tájékozottabb egyszer nagy vonalakban vázolta nekem a hang-digitalizálás és -visszajátszás alapjait, mire föl is én egy este addig számolgattam hogy melyik utasítás hány ciklus alatt fut le, míg sikerült összeütnöm egy kis progit, amelyik valóban képes volt egy, a Spectrumra feldugott mikrofonba belemondott szavaimat nagyjából Edison viaszhengeres gramofonjához mérhetően recsegős és zajos módon, de érthetően visszaadni. Ez annyira ledöbbentett, hogy aludni sem tudtam aznap éjjel. :) Mindez volt 1984-ben, ha jól emlékszem; IBM PC-k még nem nagyon voltak az országban, és az első hangkártya is csak 1987-ben jött ki.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.11.17. 15:14:07

Na, akkor hamarosan folytatom, látom, másoknak is néha jólesik egy kis nosztalgiázás ezekből :)

kis ember 2008.11.17. 18:51:04

Ááá, én aztán abszolút nem vagyok kockafejű, de mikor a zx spectrumon játszottuk a kincses szigetet...
A ledes kvarcóráért meg voltam vadulva, persze csórógyerekként dehogy volt. Viszont a haverommal bütyköltünk világító zöld LED-et (ő örökhajtósra, én egy villanykapcsolóval egybeépítve, akkora volt, hogy alig fért el a markomba, amivel éjjel is meg tudtuk aztán nézni az órát. Mondjuk olvasni nem lehetett a fényénél.
Most is, ha kimegyek a kínai piacra, mindig veszek egy-két ledes lámpát, nem bírom ki...

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2008.11.18. 07:39:29

Kedves Sharkom, ez nagyon aranyos és kifejezetten érdekes volt!:)

Ahogy elkezdtem olvasni, aztán nézni a képeket, beugrott egysorosom, ha nem haragszol, ide csatolom /bár lehet, hogy olvastad is a blogomban/:

"Tegnap még ő, - elaggott legott - ma már unokája építi épp azt a legót!"

Ps: remélem jól vagy, minden oké Veletek!:)

Üdvök!

Hófehérke 2008.11.18. 17:32:52

A Jáva és a konstrukciós játékok most is megvásárolhatóak játékboltokban.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.11.18. 18:13:04

Tudom, onnan vettem le a képeket.
A link ott van alattuk.
süti beállítások módosítása