Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

Milton és a civilek: "sukorózás" Pátyon?

2009.11.25. 10:00 :: Daily Shark

Nemrég jelent meg egy jó kis tényfeltáró cikk Bodoky Tamástól az Index címlapon a pátyi ingatlanfejlesztési gigaprojektről. Sajnos – ahogy a legtöbb netes hír – ez is hamar a süllyesztőbe került, pedig érdemes kicsit jobban odafigyelni, ezért némi összefoglalóval és újabb, a hivatalos média által talán nem leadható részlettel szolgálok. Ez utóbbit az is indokolja, hogy azóta a beruházók perrel fenyegették meg az Indexet és helyreigazítást követeltek, ahogy az MTI-től is (a pökhendi levél itt letölthető PDF-ben.)

A probléma nem csak Páty és Telki gondja, az összes környező település, gyakorlatilag a Zsámbéki-medence egésze érintett, sőt, közvetve és hosszabb távon egész Buda is az lesz.
Az index cikk után megjelent pár hasonló – nyilván hasonló forrásból.
Ingatlanmagazin
portfolio.hu
Magyar Nemzet Online
És ahogy várható volt, a spanyol-magyar befektetők propagandagépezete is belendült, csakhamar cáfoló és a projektet dicsőítő cikkek láttak napvilágot a médiában.  Ordít róluk, hogy gyakorlatilag fizetett reklámok. Láthatóan teljes gőzzel nyomulnak, végül is az ő szempontjukból érthető, nem nekik kell majd a forgalmat, zajt, környezetszennyezést elviselniük helyben, ők majd élvezik a kitermelt profitot mondjuk a spanyol tengerparton.
Magyar Nemzet Online
Portfolio.hu
Gazdasági Rádió
Zsámbékimedence.hu

Az aknamunka is folyik, megpróbálják Pátyot és Telkit szembeállítani (divide et impera!), hogy megosszák a tiltakozókat.
Sajnos a szokott magyar átok itt is hat, eddig még nem igazán sikerült egységes fellépést összehozni, pedig Budakeszi, Budajenő, Telki, Perbál egyaránt nyögni fogja a megalomániás ingatlanspekuláció keserveit a közeli jövőben – hacsak valami csoda folytán a nyilvánosság és a formálódó civil tiltakozás útját nem állja.
Már a célegyenesben a szabályozási terv keresztülvitele, november 10-ig valaminek történni kellene, különben a beruházónak fejlesztésnek(?) elkötelezett 8 pátyi képviselő lenyomja a 3 tiltakozót és megvalósul a budai agglomeráció egyik legkárosabb szabályozási terve.
Dióhéjban arról van szó, hogy 2008-ban a Grupo Milton (a cég és képviselőinek adatai itt) grandiózus tervei még egy éve 18 lyukú golfpályáról és ahhoz tartozó mintegy párszáz szálláshelyet adó apartmanokról szóltak, mára azonban „a határ a csillagos ég” elv alapján már csak nyomokban tartalmazza ezt. A jelenlegi szabályozási terv kibővült, már összesítve akár 100 000 m2 kereskedelmi területről (összehasonlításul a budaörsi Tesco eladótere 15 000 m2) és több ezer, sorházszerűen elhelyezett lakásról szól, ahol a maximális épületmagasság 30 méter (ez kb. egy tízemeletes ház), az átlagos engedélyezett magasság pedig 15 méter lehet majd, a várható lakosság elérheti a 7000 főt is, ami több ezer autót is feltételez.
És bár a beruházó Milton, valamint a vele egy követ fújó pátyi vezetés váltig bizonygatja, hogy nem lesz se 30 méteres épület, se 15 méteres átlagmagasság, nem lesz 100 000 m2 bevásárlóközpont, arra a kérdésre soha nem adtak egyenes és elfogadható választ, hogy akkor miért kell ilyen szükségtelenül túlméretezni a beépítési paramétereket a megszavazandó szabályozási tervben?
A dolog pikantériája még az is, hogy az egész területet valójában 2 kilométernyi puszta szántóföld választja el Pátytól – viszont pontosan ráépülne a Telki településhatárra, egy kisebb város keletkezne az elkövetkező tíz évben a „kertfalu” koncepcióját szigorúan védeni próbáló, ezért maximált lélekszámú, lassú növekedést engedélyező kis falu közvetlen szomszédságában, ahol sem a tervben előirányzott Stop Shop méretű szupermarketeket, sem bármiféle ipari jellegű fejlesztést nem tesz lehetővé a szabályozási terv – épp az ehhez hasonló környezetromboló beruházások elleni védekezésül.
Talán azért kell ez a hirtelen váltás a szabályozásban, mert az egész nagyívű elképzelés csak blöff? Gondolatébresztőnek idézzük fel a Miltonhoz szorosan kapcsolódó spanyol Sedesa másik elhíresült projektje, a Talma-féle Balatonring pálya sorsát Somogyban, ott se éppen a tervek szerint alakultak a dolgok, a pálya építése már jórészt állami banki hitelből folyik, állami garanciával, nem a befektető pénzéből. Jó kis biznisz, ugye?
Most ígérnek fűt-fát, aztán talán majd szépen ülnek a megszerzett és már korlátozás nélküli földterületen egy ideig, majd átpasszolják egy másik ingatlanosnak, akit persze nem kötnek a Milton ígéretei (amúgy akad olyan, aki egy ingatlanokban utazó cég ígéreteire adni mer?). És ahogy az ingatlanberuházókat ismerjük, aligha fognak majd önmérsékletet tanúsítani, hanem bizony az utolsó négyzetcentimétert is kihasználják.
Hogy a címben szereplő sukorói panama emlegetése se tűnjön teljesen légből kapottnak: mivel ott úgy tűnik, sikerült nagy nehezen megakadályozni az országos botrányt kavart telekspekulációt, a tervezett kaszinóvárosnak új hely kell – és mit tesz isten, ha a pátyi testület elfogadja az új szabályozási tervet, mind beépíthetőségi szabályait, mind területnagyságát illetően akár a szerencsejáték-város is megépülhetne a jelenlegi szántóföldek tervezett átminősítése után - csak nem valami ilyesmire megy ki a játék?
A mézesmadzagot is ügyesen húzgálja a Milton: azzal próbálja eladni a tervet, hogy a beruházó „szívességből” és ingyen megépíti a már régóta szükségessé vált összekötő utat az M1 felé.
Kétségtelen tény, hogy Páty igen rossz helyzetben van az átmenő forgalom miatt, rajta keresztül vezet Biatorbágy felé az autópályára igyekvők útja, így reggelente a zebráknál rendszeresen átkelést segítő „jelzőőröket” kell alkalmazni, hogy az iskolások épségben átjuthassanak.
Azonban józan paraszti ésszel belátható, hogy a "nagylelkűen" felkínált elkerülő út ezt a problémát csak részben oldaná meg és tényleges áldásos hatása jóval alatta marad majd a beruházó által ígértnek, ők ugyanis egyfajta csodatévőként azt várják, hogy egy csapásra megoldja a környező településekről is a Budapestre való bejutás gondját, ami mér évek óta ijesztő méretű dugókat produkál Budakeszin csúcsidőben.
Csak pár észrevétel, mely kapásból cáfolja a tervezők – ki tudja, milyen álmokra alapozott – tanulmányát.

  1. A környék Budapestre ingázóinak jelentős része Észak- és Közép-Buda felé igyekszik, így nekik értelmetlen lenne jókora kerülővel az autópálya felé menni. Ellenben Budakeszin biztosan még jobban ellehetetlenítik majd a közlekedést. És milyen építési forgalom várható arra, amíg a beígért elkerülő út meg nem épül!
  2. Az autópályára a bekötőút már a fizetős szakaszra csatlakozna!
  3. Az autópálya áteresztőképessége adott és nem változik, reggelente ott is rendesen zsúfolt sorokban vánszorognak a járművek. Erre terveznek még ráereszteni pár ezer autót a kiépülő lakóparkból azzal a felkiáltással, hogy megoldották a közlekedési problémát…. Nóóóórmális??
  4. Teljes képtelenség azt gondolni, hogy az új lakópark autósainak egy része ne menne be Páty belső útjaira, hiszen mindnek akad majd olyan elintéznivalója, amire a saját „zárványában” nem lesz lehetőség – hivatalos ügyek, posta, iskola, orvos, stb. Mire kiépül a kb. 2000–2500 lakás, ez a forgalom alighanem pótolni fogja az egyébként valóban feltehetően csökkenő átmenőforgalmat.
  5. Milton nem ám szívjóságból építené ezt az utat – a falu átellenes végénél tervezett másik projektje, egy ipari park megvalósításához elengedhetetlenül szükséges ez, hiszen különben nem létesülhetnének a biatorbágyihoz hasonló logisztikai bázisok.

És még néhány kis színes a pátyi „sukorózással” kapcsolatban - az információk a tegnap Telkiben tartott közmeghallgatásról származnak, ahol a jószándékú és a tervet ellenző pátyiak is megjelentek:

  • A pátyi lakosok jó része alig-alig tájékozott az ügyben. Egyszerűen nem közlik velük a részleteket. Az a pár száz ember, aki viszont már tisztában van a tervekkel, elég hevesen ellenzi is azt – nyilván nekik se érdekük egy ilyen tájidegen borzadály.
  • A pátyi testület annak idején a Miltonnal kötött szerződést egy amúgy kb. 30 más napirendi pontot tárgyaló ülésen mintegy mellékesen, „éppen itt van, gyorsan szavazzunk róla” felkiáltással bedobva fogadta el egyhangúlag, anélkül, hogy a képviselők nagy része pontosan értette volna, miről is szól ez az egész – mellesleg a szerződésben nem garantálták a szabályozási terv módosítását a Milton igényei szerint, csupán annyit, hogy megtárgyalják azt, a jegyzőkönyv itt letölthető. (Mivel már vettem részt elég sok testületi ülésen. ha nem is Pátyon, mindig elképedve figyeltem, mennyire tájékozatlanok sokszor a képviselők egy-egy szavazásra feltett kérdéseben - gyakran egy többoldalas dokumentációt is csak ott helyben kezdenek el elolvasni.)
  • Volt már civil kezdeményezés népszavazásra Pátyon a tervezett beruházás ellen – csakhogy egy helyi rendelet megtiltja a népszavazást „gazdasági kérdésekben”. Nem mellékesen, a fenti rendelet még a település jegyzője szerint is ellentétben áll az alaptörvénnyel – na de érdekli ez a testületet egy fikarcnyit is? A másik bibi, hogy ez nem gazdasági, hanem településfejlesztési kérdés – amit azzal próbálnak kivédeni a projektben érdekeltek, hogy az Önkormányzat egy vállalkozással van szerződésben, ezért ez már gazdasági kérdés. Elég átlátszó, nem?
  • Hogy micsoda komoly pénzek mozognak, hatalmi játszmák folynak a háttérben, azt jól mutatja, hogy a projekt visszásságaira rámutató tudósítást egy ismert és nagy nézettségű tévénél leállították megjelenés előtt, valamint a már készülőben lévő cikket is sikerült letiltaniuk egy országos napilapnál. A viszonyokat ismerők szerint a magyar médiában bármit meg lehet tenni, ha elég pénzzel simítják el az útját. Márpedig a Milton nem kispályás játékos, a dologban eddig megszólaló egyik képviselőjük, Mervó József milliomos (aligha véletlen névegyezés ezzel az elgondolkodtató a HVG cikkben szereplővel) – amúgy jelenleg telki illetőségű, de amolyan pátyi szürke eminenciás –  viszont úgy látszik még az ősi bölcsességet se tartja be, hogy saját fészkünkbe nem jó beleszarni, mert a patyicivil.hu oldalon olyan nyílt levelet jelentetett meg, melyben éppen Telkit mószerolja erős csúsztatásokkal, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy egymásnak ugrassza a két falut megakadályozza a közös fellépést. A telki polgármester viszont elég jól helyrerakta.
  • Némi nehezen ellenőrizhető magánvélemény az Index pátyi fórumából az elmúlt választások idejéből, ha csak a fele igaz, már az is rossz.


Az idő fogytán, az esélyek nem túl jók, de a tét óriási. Megmarad-e a budai agglomeráció egy eddig még emberi léptékű és természetközeli régiója élhető környezetnek, vagy a kizárólag profitkivételben érdekelt spanyol-magyar cég pénzeszsákjai ismét lenyomják a civil tiltakozást és tájidegen, súlyosan környezetkárosító beruházás kezdődik csupán kilométernyi távolságra a Tájvédelmi Körzettől, esetleg ez lesz majd a sukorói kaszinóváros hoppon maradt beruházóinak új célpontja?
Nem is az döbbent meg igazán, hogy egy ilyen ingatlanbizniszben utazó cég bármire képes, hogy az üzleti érdekeit érvényesítse, ez várható, de az a pofátlanság, amivel a mellét verve hangoztatja, mennyi pénzt költött egy-egy projektre, amivel ő a térséget vagy települést "fejleszti", olyan fokú pimaszságra és farizeusságra utal, ami tényleg vérlázító.
Petőfi után szabadon: "Fejleszted a kurva anyádat", hiszen egyvalamit fejleszt, de azt igen jól: a saját vagyonát, miközben átgázol mindenen.

18 komment

Címkék: ingatlan üzlet jog közélet közlekedés korrupció golf budakeszi építészet környezetszennyezés közigazgatás magyarisztán panama zsámbék sukoró telki páty milton

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr51550588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

patbateman 2009.11.26. 09:27:51

köszi a posztot. remélem, egyre többen fognak tudni tájékozódni! teszünk róla!

patbateman 2009.11.26. 09:57:47

egyébként a pátyi Polgármesteri Hivatalban megtekinthető az összes dokumentum (ha minden publikus, mit is loptak el???) - mindez kulcsra zárható vitrinben!

kozlony 2009.11.26. 12:35:42

A „magánvélemény…” című linkben sok igazság van.
Az ingatlan buli végigkíséri Páty önkormányzatának eddigi történetét.
A régebbi testületek bukását is nagyrészt ez indukálta. Az új és újra jelöltek, már a kampányidőszakban és a ciklus kezdetén is bűncselekményről szónokoltak, majd lassanként elnémultak. A megvádolt korábbi polgármesterek, jegyzők, műszaki vezetők körül, a vihar fokozatosan elült. Ma sem tudjuk elnyerték-e – a kampányolók szerinti - méltó büntetésüket. Egynéhány túlélő és újdonsült szereplő annál inkább is az ingatlan ügyek tájékán maradt.
A „Páty és a térség elkötelezett fejlesztője” a „Pincék alvilága” egyik főszereplője is újra és újra feltűnik.
Átváltozása gonoszból megváltóvá már sablonos.

patbateman 2009.11.26. 21:04:10

Ma délelőtt az MTV Híradó stábja elindult Pátyra, majd a Mervó Úrral és a polgármesterrel való telefonbeszélgetés után visszafordultak Pestre...

patbateman 2009.11.27. 15:53:44

Ma az Echo TV volt soron...

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.11.27. 16:04:12

Őket is "meggyőzték", hogy nincs itt semmi látnivaló? :(

porta 2009.11.27. 21:22:28

Az autópálya lehajtó is kamu, legalábbis egyenlőre. A Nemzeti Közlekedési Hatósághoz még az engedélyes terv sem lett beadva. Még el sem indult az engedélyezés folyamata!
Lesz majd elkerülő út, amit visszakötnek az eredeti mellékútra.

kozlony 2009.11.27. 21:26:32

"kiemelten fontos leleplező riportot tiltott le a televízió a .... a Páty környéki 120 hektáros lakóparképítésről."

barikad.hu/node/41498

patbateman 2009.12.03. 11:32:18

Óriási pálfordulás: a képviselő testület megszavazta, hogy legyen helyi népszavazás a kérdést illetőn - három hete még hallani sem akartak erről! Pusztán taktikai váltásról van szó, hátha így maguk mellé tudnak állítani embereket... Az ellenzők azonban nem dőlnek be.

patbateman 2009.12.03. 21:38:12

*Népszavazást kezdeményez a pátyi önkormányzat a golfpálya-beruházás ügyében*

Páty, 2009. december 3., csütörtök (MTI) Népszavazási kezdeményezést nyújtott be Páty független polgármestere a település határában tervezett golf-falu megvalósításáról.
Bognár András polgármester csütörtökön az MTI-nek elmondta: a kezdeményezést a helyi képviselő-testület december 2-án tartott rendkívüli ülésén egyhangúlag elfogadta.
A pátyiak saját kezükbe szeretnék venni sorsuk alakítását, s nem hagyják, hogy egyéni politikai érdekek, névtelenségbe burkolózó, a régió más településein tevékenykedő ingatlanspekulánsok döntsenek Páty fejlődéséről - mondta.
A várhatóan február 14-én sorra kerülő ügydöntő népszavazáson a következő kérdés szerepel majd a szavazólapon:
.....

patbateman 2009.12.05. 11:47:25

Ma délelőtt autós/gyalogos tiltakozó akcióra került sor a faluban: a helyiek a Telkiből és Budakesziről érkező szimpatizánsokkal a golffalu megépítésével járó megnövekedett forgalmat imitálták.
Pénteken a szervezők közleményt juttattak el a sajtónak. Néhány regionális lap, illetve az RTL Klub stábja jelen volt. Kíváncsian várjuk, vajon az RTL híradójában lemehet-e a leforgatott anyag... Erre este fény derül.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.12.06. 18:13:40

Mi lett végül? Sajnos nem tudtam ott lenni, épp valahol az óceán felett repültem, Mexikói munkáról hazafelé.

patbateman 2009.12.11. 11:36:20

Az RTL nem túl sokatmondó riportja végül lement, majd néhány nap múlva a DunaTV-n volt egy érdekes beszélgetés az egyik alpolgármesterrel és a ZSMTE (Zsámbéki-medence Tájvédelmi Egyesület) vezetőjével (interneten megnézhető). A korrupcióellenes világnapon ellentámadásba lendült a Milton: sajtótájékoztatót tartott, ahova természetesen csak a sajtó mehetett be, bár a telki polgármester kint tiltakozott. Azóta sajtódömping, lejáratás, rágalmazás, hazugságáradat. Egy-két objektív tudósítás is született.

patbateman 2009.12.11. 11:37:32

Pátyon pedig folyik a kiscsoportos 'megdolgozás': agitálnak az üzletben, a templomban, az árokparton. Az, hogy ez köszönőviszonyban sincs a köz számára is hozzáférhető dokumentumokkal, nem érdekes.

Halk Rém 2009.12.11. 21:06:04

Jó az összefoglaló, annyit fontos hozzátenni, hogy a azok a képviselők izmoznak a "gigaprojekt" mellett, akik tavaly személyesen győződtek meg Spanyolországban a cég komoly szándékáról.
Itt egy kis illusztráció ahhoz, mit is neveznek Pátyon "elkerülő útnak":

patyicasino.uw.hu/index.html

patbateman 2009.12.11. 21:58:30

egyre több a pátyi honlap...
a blogolásban viszont Milton barátunk jeleskedik.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.12.12. 23:53:19

Igen, én is hallottam-láttam, hogy nagyon beindult az ellenpropaganda gépezete
süti beállítások módosítása