Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

Ki is a betolakodó?

2010.02.23. 18:16 :: Daily Shark

Ma a Lánchíd rádió délelőtti műsora a nyestek okozta károkkal foglalkozott, ez van a műsor ajánlójában:

Háromszázezer forintos kár. Nem működő fék, megrágcsált elektromos vezetékek. Nem is gondolnánk, hogy mindezért egy édes négylábú, a nyest a felelős. Az utóbbi időben egyre több állat költözik a természetes közegéből a nagyvárosba, és foglalja el az emberi környezetet, és amit benne talál. Miért jönnek a házak közé? Hogy lehet távoltartani a hívatlan vendégeket otthonunktól, autóinktól, szemeteskukáinktól? Milyen módszer hatásos? Önnek van egy bevált taktikája, amivel sikeresen elüldözi a nyesteket, patkányokat, fakopáncsokat? Kivel fizetteti meg a négylábúak által okozott kárt?

Itt egy jó kis cikk a NatGeoban róluk, a kép is tőlük származik.

Mivel valahol már írtam a témáról, lévén az én autóm hangszigetelő szivacsrétegét és némely vezetékét megrágcsálták ezek a karcsú, elegáns kis ragadozók, megkerestek ezzel kapcsolatban.
Ahogy a rádió kedves, csinos, fiatal riporterhölgyének is elmondtam, szerintem ez hibás megközelítés.
Nem a nyest foglalja el az emberi környezetet, hanem az emberi környezet terjeszkedik folyamatosan a természeti környezet rovására. Mivel mindinkább megbolygatjuk élőhelyeiket, felborítjuk a természetes egyensúlyt, ezek az állatok alkalmazkodni kénytelenek, ha nem akarnak kipusztulni, így urbanizálódnak, megkeresik a lehetőségeket, amit az ember által a természet helyére épített civilizált környezet kínál.
Így a kérdés, hogy kivel fizettetem meg a kárt, számomra értelmetlen, sőt, egy kicsit bosszantó is. A kárról elsősorban az ember tehet, ha hagynánk őket békén az erdeikben, nem tolakodnánk oda a házainkkal, utainkkal, autóinkkal, aligha keresnék a civilizáció közelségét maguktól.
Ami pedig a módszereket illeti: léteznek biológiai és elektronikus riasztók, nekem az előbbi bevált. Nyestpálcának és nyestűző folyadéknak hívják, az előbbi hosszabb, az utóbbi rövidebb távú védelem.
De az abszolút biológiai megoldás állítólag a gézben összegyűjtött kutyaszőr, vagy kutya által lepisilt rongy elhelyezése valahol a motortér rejtettebb részén, azt mondják, ez is elriasztja a nyestet.
Mindenesetre a megközelítésen változtatni kellene, amíg még lehet. Fogjuk már fel végre, hogy a természet nem játék és nem az embernek alárendelt, kényünk-kedvünk szerint formázható dolog, hanem a saját jövőnk záloga, amire vigyázni kell, és amiben bármilyen beavatkozás előre nem látható egyensúlyfelbomláshoz vezet.
Ezt példázza a városi nyestek, rókák, stb. esete is.

Ez lesz a pátyi megaprojektből is, ha idejében nem sikerül megfékezni a maffiához illő fenyegetésekkel az ellenzőket támadó Grupo Milton környezetromboló beruházását, éppen a Natura 2000 kiemelt természetvédelmi terület közvetlen közelében.

1 komment

Címkék: budapest vélemény autó természet természetvédelem környezetszennyezés nyest állati zsámbék grupo milton

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr511784501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

golflabda 2010.02.24. 21:42:09

Az a baj, hogy figyeljük a nagyot, a hangosat, a látványosat, mert ŐK ezt akarják. Miközben felháborodunk, és hagyjuk elterelni a figyelmünket a lényegről. Ki tudja, mit intéztek ezek (GM, mint cég, biztos értitek), miközben a testületi tagokra figyeltünk... Biztos, hogy Pátyon a golfterület a legnagyobb disznóságuk?

A kérdés csak költői, tudjuk, hogy a számukra nagy húzás az MFB-s hitel lett volna. Reméljük, ez már csak múlt idő! :)

k-monitor.hu/hirek/magyar-hirek/azonnali-miniszterelnoki-beavatkozast-surget-harom-civil-szervezet-a-savolyi-moto-gp-projekt-ugyeben
süti beállítások módosítása