Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

¡No pasaran!

2010.03.25. 17:13 :: Daily Shark

Újabb jelentős lépés történt a pátyi ügyben.
Március 23-án békés demonstráció keretében a Páty Nem Eladó Civil Összefogás nevében 50 ember gyűlt össze Spanyolország budapesti nagykövetségénél és egy petíciót adott át. Az tiltakozó gyűlésről készült tudósítások a Páty Nem Eladó honlapján megtekinthetők.
Az eseménynek inkább szimbolikus jelentősége volt, mint konkrétan várható eredménye, de talán felhívták a diplomácia figyelmét arra, hogy mostanában a "spanyol befektetők" kifejezésnek kezd rosszul csengő hangzása lenni mifelénk.


Többen kérdezték, mi értelme van ennek a demonstrációnak? Válaszul néhány részletet idéznék a petícióból:

Mint az Ön előtt is ismeretes, Spanyolországban a 2000-es években az ingatlanpiacon tapasztalható óriási fellendülés sok esetben – sajnálatos módon – meglehetősen negatív elemekkel társult: a nagy ingatlanfejlesztések gyakran korrupcióval, környezetrombolással, pénzmosással és egyéb illegális tevékenységgel párosultak. Az elmúlt néhány évben a sajtóban számtalan esetben olvashattunk Spanyolországgal kapcsolatosan korrumpált helyi önkormányzatokról, letartóztatott polgármesterekről, termőföldek átgondolatlanul és jogsértő módon történő átminősítéséről, túlzott urbanizációról, golfpályának álcázott mega-lakóparkokról, új építésű szellemvárosokról.

Az Európai Parlamenthez magánszemélyek és civil szervezetek által írt beadványok százai érkeztek, amelyek alapján az Európai Parlament Petíciós Bizottsága vizsgálatot indított, és amelynek összegzése a 2009 februárjában megjelenő „Spanyolországban zajló kiterjedt urbanizáció által az európai polgárok egyéni jogaira, a környezetre és az EU jogának alkalmazására gyakorolt hatásról, a beérkezett petíciók alapján” című jelentésben található.

A jelentés kiemeli a túlzott urbanizáció, a szabályozatlan fejlesztés kérdését, ugyanis számtalan esetben a helyi önkormányzatok aktív vagy passzív közreműködésével spekulatív céllal ingatlanfejlesztések ezreire kerülhetett sor a természeti környezet, a biológiai sokféleség, a korlátozott vízkészlet és a meglevő épített környezet figyelmen kívül hagyásával. Sok esetben „az ingatlanügynökök és a spanyolországi ingatlanpiaccal kapcsolatban álló más szolgáltatók továbbra is értékesítenek az új városfejlesztésekben található ingatlanokat még akkor is, amikor szükségszerűen tudatában vannak annak, hogy igenis előfordulhat, hogy a szóban forgó projektet nem fejezik be vagy nem építik meg”. A dokumentum arra is kitér, hogy „a petíciókban kifogásolt városfejlesztési tervek többsége vidéki földterületek beépíthető területté való átminősítésével kapcsolatos”.

Nem kell nagy kutatás ahhoz, hogy lássuk a párhuzamot, éppen ez zajlik most Pátyon is.
Ráadásul az itteni érdekeltek már régi zsiványok ehhez hasonló ügyekben:

Az elmúlt hetekben minden bizonnyal hallhatta a sajtóban egy Spanyolországban bejegyzett, de sem spanyol, sem magyar referenciákkal nem rendelkező cégcsoport, a Grupo Milton nevét. Ez a cégcsoport a szintén valenciai Sedesa Csoporttal – amely Spanyolországban korrupciós ügybe keveredett – karöltve tevékenykedik Magyarországon. A két cégcsoport hitelért folyamodott a Magyar Fejlesztési Bankhoz a magyar állam készfizető kezessége mellett a Balaton közelében tervezett MotoGP-pálya és a kapcsolódó létesítmények építésére. A több ponton is – nem csak a finanszírozást illetően – aggályos projekt többek között civil szervezetek nyomására meghiúsult.

Ugyanez a cégcsoport Páty közigazgatási területén, a szomszédos Telki közvetlen szomszédságában óriási ’golflakóparkot’ tervez, mesterségesen duplájára növelve a település lakosainak számát. A befektető által alkalmazott metódus kísértetiesen hasonlít a Spanyolországból már ismert eljárásra: a szántóföldek átminősítése már megtörtént, és a befektetők egyes önkormányzati képviselők támogatását bírva és a település szabályozási tervét saját elképzeléseik szerint alakítva golfpályát építenének, amelyhez hatalmas lakópark, bevásárlóközpont társulna, tönkretéve a települések jellegét, és óriási terhet róva a környezetre és nem utolsó sorban az itt élőkre. Felmerül annak gyanúja is, hogy egyszerű ingatlanspekulációról van szó, azaz a terület értékét az átminősítésnek és az új szabályozási tervnek köszönhetően rendkívüli mértékben megnövelik. A Grupo Milton magyar nyelvű honlapján saját bevallása szerint is elsősorban fejlesztők számára kínál ipari, logisztikai és kereskedelmi területeket.

Az a baj, hogy sokan még most se igazán figyelnek arra, amit mondunk. Kaptam olyan reakciókat, melyben az ország sötét középkorba taszításával, a fejlődés akadályozásával, a nagy lehetőségek elpuskázásával vádolták a tiltakozókat.
Ha valaki ennyire nem látja a lényeget, nehéz lesz elmagyarázni röviden, de megpróbálom.

  • A fejlődés nem egyenlő az amúgy is zsúfolt főváros körüli zöldterületek beépítésével, az eddigi forgalom többszörösét generáló lakóparkká és óriási fölösleges vízpazarlást igénylő golfpályává alakításával.
     
  • A fejlődés nem egyenlő a termőföldek átminősítésével szerezhető extraprofittal, amin a bennfentesek - akik lemutyizták - gazdagodnak meg. Érdemes lenne megnézni Michels pátyi alpolgármester ingatlaneladását (2008 áprilisában 87,1 millió forintért adta el a tulajdonostársával közös, 2.5 hektárnyi földjét)...
     
  • A fejlődés nem egyenlő a jól hangzó ígéretekkel, melyek mögött se valódi beruházói tőke (lásd Sávoly-Balatonring csődje!), sem valódi elkötelezettség, sem szakmai háttér nincs.
     
  • A fejlődés nem egyenlő a törvényekre fittyet hányó polgármesterrel és képviselőkkel, akik úgy táncolnak, ahogy a befektető fütyül nekik, nem foglalkoznak sem a falu, sem a környező települések tiltakozásával, sem szakértői ellenvéleményekkel, sem az ombudsman és az állami főépítész ellenző állásfoglalásával.
     
  • A fejlődés nem egyenlő azzal, hogy olyan gyanús emberek kezébe adják egy falu sorsát, mint Kovács Bence János, akit többrendbeli csalásért elítéltek, pornózott, szorosan összefonódott a Gürtel nevű korrupciós hálózatban való részvétel miatt vizsgálat alá vont és bedőlt golfprojektekről elhíresült spanyol Sedesa céggel, vagy mint Mervó József, aki az éjszakai életben szokásos maffia-stílusú "üzleti módszereket" használ, a neki ellenszegülők életveszélyes fenyegetéseket kapnak, (lásd Telki lemondott polgármestere, Tollner József pátyi képviselő, Gulyás Dénes Fideszes országgyűlési képviselő, Bodoky Tamás Pulitzer-emlékdíjas oknyomozó újságíró), aki mindkét politikai oldal támogatásával próbálta megvásárolni az törvények felett állást, valamint számos cége áll APEH végrehajtás alatt, vagy éppen törölték őket.

Ha ebből se érti meg valaki, akkor vagy reménytelenül ostoba, vagy nem is akarja megérteni. 

8 komment

Címkék: vélemény politika tüntetés társadalom megmondás magyarisztán páty milton sedesa grupo milton kovács bence jános mervó

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr611868201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Salgo2 2010.03.25. 21:30:38

Az idézett eu-s jelentés itt olvasható:
www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A6-2009-0082+0+DOC+XML+V0//HU

Két idézet belőle:
“Spanyolországot katasztrofális recesszióba juttatta az ingatlanfejlesztők és területfejlesztők ésszerűtlen és pénzsóvár nagyravágyására épülő kiterjedt urbanizáció és a part menti övezet lerombolása – jelenleg egy és fél millió új ingatlan vár gazdára és még mennyi új golfpálya! –, amely jelentős pénzügyi többletet jelent az ipar számára és komoly túlépítkezéshez vezet. “

“A táj megrongálása már megtörtént, mint ahogyan azt számos hiteles jelentés is bizonyítja”

blacklord 2010.03.26. 07:55:32

Abszolút stimmel, csak így tovább!

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2010.03.26. 11:41:40

Sajnos a banner nem az én munkám, emailben kaptam. De nagyon ott van! :)

hypotheticalfriend 2010.03.26. 12:52:28

Nagyon várjuk a jövő nemzedékek ombudsmanjának véleményét Pátyról!
Hajrá Fülöp Sándor!
süti beállítások módosítása