Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

Pátyi testület: Bolondok hajója?

2010.03.26. 16:49 :: Daily Shark

Ma reggel az MR1-Kossuth reggeli hírműsorában egy érdekes felmérésről tudósítottak: a korrupcióról készítettek közvélemény-kutatást Magyarországon, és a felmérés elgondolkodtató eredménnyel járt: a megkérdezettek szerint ma hazánkban a legkorruptabbak az önkormányzati képviselők, őket követeik a településvezetők. 
A megkérdezettek véleménye minden bizonnyal számtalan személyes tapasztalaton alapul, tehát aligha nevezhető megalapozatlannak a kutatás.

Tegnap olvastam a pátyi jegyző törvényességi és gazdálkodási kifogásait a szerződésről, melyet a pátyi testület kíván kötni a Miltonnal a beruházásról. A szerződés tele van durva jogi hibákkal, tisztázatlan felelősségekkel, gazdaságilag megalapozatlan részekkel.

Nemrég eljutott a pátyi testülethez Dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának állásfoglalása is. Itt letölthető vagy elolvasható a teljes anyag PDF-ben, elég jogászi szöveg, de aki veszi magának a fáradtságot, hogy átolvassa, meg fog döbbeni.
Csak egy rövid szemelvény ízelítőnek:

A véleményezési eljárás során több államigazgatási szerv és önkormányzat is kifejtette kifogásait a tervezett módosításokkal szemben. Így a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (továbbiakban: Felügyelőség), a Pest Megyei Földhivatal, a Közép-magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatal Állami Főépítési Irodája (továbbiakban: Állami Főépítész), valamint Telki, Herceghalom, Budakeszi, Budajenő főépítészei és az eljárásban részt vevő Zsámbéki-medence Természetvédelmi Egyesület egyaránt a tervezett elképzelésekkel szemben foglalt állást.

<--!more-->

Ez pedig a vizsgálat által felderített törvénytelenségek általam szerkeszett rövid, kivonatos felsorolása:

  • Az önkormányzat a BATrT(Budapesti Agglomerációró területrendezési tervéről szóló 2005 évi LXIV. törvény) megsértésével jelölt ki beépítésre szánt területet Telki közigazgatási határától számított 200 méteren belül
     
  • Az önkormányzat a BATrT megsértésével jelölte ki beépítésre szánt területként a magas zöldfelületi arányú települési térség teljes területét.
     
  • A településrendezési eszközöket az eljárási szabályok megsértésével fogadták el.
     
  • Az önkormányzat a településszerkezeti terv és a szabályozási terv véleményezését visszásságra vezető módon egyetlen közös eljárásban folytatta le.
     
  • A véleményezési eljárás Étv. (Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII törvény) 9. § (6) bekezdés rendelkezéseinek sérelme a véleményezési eljárás során.
     
  • Az elfogadott településrendezési eszközök a BATrT és az OTÉK (253/1997. Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről) rendelkezéseivel ellentétesen sorolják be a területet különleges beépítésre nem szánt területnek.
     
  • Az önkormányzat nem vette figyelembe a Pest Megyei Földhivatal törvényen alapuló észrevételeit és azokkal ellentétesen fogadta el a településrendezési eszközöket.
     
  • A földhivatal nem fogadta el a Golfpálya projekt területének újabb ingatlanokkal való bővítését termőföldvédelmi indokokra hivatkozással.
     
  • A földhivatal kifogásolta, hogy a Golfpálya projekt területén Vt (Településközponti vegyes terület) területfelhasználási egység kijelölése eltér a más célú hasznosítást lehetővé tevő korábbi engedélytől.
     
  • A településrendezési eljárást a tervezett szabályozásra vonatkozó megfelelő információk közlése hiányában indította meg az önkormányzat.
     
  • Az önkormányzat törvénysértően nem vonta be Pest Megye Önkormányzatét a településszerkezeti terv módosítására irányuló eljárásba.
     
  • Az Étv. és Páty Község Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2007. (IV.3) sz. önk.rendelet (SZMSZ) rendelkezéseinek megsértésével nyújtották be az előterjesztéseket a képviselőtestületi ülésre.
     
  • Az önkormányzat - a megfelelő tájékoztatás elmulasztásával - megfosztotta az érintett nyilvánosságot az előzetes véleménynyilvánítás lehetőségétől.
     
  • Az önkormányzat az eljárási szabályok megsértésével, a nyilvánosság megfelelő bevonásának elmulasztásával folytatta le a környezeti vizsgálatot.
     
  • A 2008. évben induló eljárások kapcsán elkészített környezeti értékelés tartalmában nem felel meg a jogszabályi követelményeknek.
     
  • Páty község területén tervezett fejlesztésekkel kapcsolatban megállapítottuk, hogy az nem áll összhangban a fenntartható településfejlesztés követelményrendszerével. Egyrészt a fejlesztés volumene, másrészt a település lakosságára, valamint a jelentős környezeti igénybevételnek kitett térségben tervezett fejlesztés környező településekre gyakorolt hatása feltárásának hiánya miatt. Az ilyen jellegű településrendezési döntés alkalmas arra, hogy a Budapesti Agglomeráció napjainkban is súlyos környezeti problémáit súlyosbítsa. Mindezek figyelembevételével a megalapozatlan, ugyanakkor egyértelműen a fenntartható fejlődést kizáró döntésével az Önkormányzat az egészséges környezethez való alkotmányos joggal kapcsolatos visszásságot okozott.

Csak ennyi, ez a tömör összefoglaló.
Az ombudsman több pontos kezdeményezést is írt, melyben felszólítja a testületet, hogy a fentiek figyelembevételével az elfogadott szabályozást vonja vissza és fogadjon el a törvényeknek és az alkotmányos jogoknak megfelelő új szabályozást.
Amennyiben ezt nem teszik meg, az ombudsman az alkotmánybíróságnál kezdeményezi a szabályozási terv megsemmisítését.

A fenti állásfoglalást a pátyi képviselőtestület kézhezkapta, feltehetően elolvasta... majd ezek után elküldte a meghívót a 2010. március 29-én (hétfőn) 15:00 órai kezdettel tartandó rendkívüli ülésére, az ülés helye: Polgármesteri Hivatal, Tanácsterem
NAPIREND
...
5. A Milton 2006 Sociedad Limitada és az Önkormányzat között megkötendő Településrendezési Szerződés és az ehhez kapcsolódó jelzálogszerződés megtárgyalása/elfogadása


Azaz annak tudatában, hogy számos helyen törvénysértő, amit csinálnák, hétfőn ripsz-ropsz mégis leszerződnek a Miltonnal, aki mellesleg nem is bankgaranciát (mert olyat nem kaphat), hanem egy székesfehérvári ingatlan jelzálogot ajánl biztosítéknak, ami töredékét éri annak, amekkora kár fogja érni a települést a projekt bedőlésével.

Ez már nem lehet hülyeség, nem lehet tájékozatlanság, nem lehet hiba. Képviselő u
rak, ez szándékos károkozás, tudatos törvénysértés.

Tényleg a bolondok hajója ez? Az ombudsman vizsgálata az alkotmánybírósági eljárással töltve jól irányzott torpedóként frontálisan tart feléjük, de ők csak balgán eveznek felé, hogy mielőbb belefussanak. 
Ébresztő, képviselők! Itt az utolsó óra mentőcsónakba szállni! 

16 komment · 1 trackback

Címkék: politika ingatlan korrupció környezetvédelem golf természetvédelem megmondás panama lakópark zsámbék páty milton grupo milton mervó

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr701870979

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit hoz és mit visz Páty a maffiáknak? 2010.04.18. 12:36:42

Hogy megelőzzük a címben föltett kérdésre a kifejtett választ: keveset. A pártoknak, amelyek összefonódtak az ügyben, azoknak is néhány ezreléknyi szavazatvesztést legföljebb. A választók preferenciái kevéssé alakulnak ki környezettudatos kérdések ment...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadaszok 2010.03.26. 17:48:09

Egy ingatlan jelzálogjog gyakorlatilag semmire sem jó. Az értékelésnek általában semmi köze nincs a piaci értékhez.

Ha megörökli az önkori, akkor csak gondja és költségei vannak vele. Értékesíteni ilyenkor csak az un. menekülési értéken lehet ami a tényleges értéknek (mi is az?) 20-30%-áért lehet.
A másik lóláb: Ha kötelezettséget vállalok 10 mio EUR értékű út megépítésére, akkor ugye a fedezet valamilyen módon rendelkezésemre áll. Ha ez így van, akkor a bankom simán kiállítja (ha jó ügyfél vagyok egész olcsón) a feltétel nélküli bankgarancia biztosítékot a bizalmatlan önkori részére.

Vfair 2010.03.26. 18:30:59

@vadaszok: rendelkezésre álló fedezet? Így működne, ha lenne.
A Miltonosok viszont minden pénzüket hektárok ezreinek felvásárlására fordították, plusz a képviselőtestületi véleményvezérek motiválására, hogy meghozzák a földterületek értékét megsokszorozó döntéseket.

Soktízmilliárdos értéknövekedést értek el, de a kiderült háttérrel, a sorozatos jogszabálysértésekkel terhelten az is bolond lenne, aki a felhízlalt "piaci érték" akár töredékéért területet vásárolna tőlük. (Pedig még egy harmadáras értékesítésen is nagyot kaszálnának a Milton-spekulánsok...)

A "bolondok hajója" viszont megtelt a megve(zete)tt képviselőkkel - nem fér fel rá olyan valódi beruházó, aki területet vásárolna tőlük.
Rajtuk száradt a terület, pénz nincs, csak jogszabálysértések és megalapozatlan üzleti tervek tengere...

hypotheticalfriend 2010.03.26. 18:53:52

@vadaszok: Nem emlékszel, hogy Sukoró esetében végül ki értékelte fel a gyümölcsöst? Csak mert ez a helyzet nagyon hasonló és talán kellene a felajánlot ingatlanra egy igazi értékbecslőt is ajánlani, nem csak azt, akit a befektető hoz.

hypotheticalfriend 2010.03.26. 18:58:18

@Vfair: Vicc az egész. Állítólag azért kell az egész építkezés, hogy legyen út. Az útépítés fedezete a semmit nem érő ingatlan. Ráadásul az utat megépítenék a környező települések önerőből és pályázati pénzekből.
Az útépítés, mint alibi kétszeresen megdőlt, az önkormányzat nincs valós kényszerhelyzetben, csak rossz boltot csinálhat. Persze a képviselők személy szerint kényszerhelyzetben vannak, de az ő érdekeik nem esnek egybe a település érdekeivel. Ők már régen nem képviselnek mást, csak saját magukat.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.03.26. 20:33:03

Ez nagyon durva basszus... anno részt vettem településrendezési terv készitésében és elfogadásában. Lazán 1.5 év volt, mire beszereztünk minden szakhatóságtól minden hozzájárulást.

Kedves Önkormányzati Képviselők!
El kéne gondolkodni azon, hogy miképpen fogjátok visszafizetni a kenőpénzt, mert ebből kurva nagy bukta lesz.

sárkányfő 2010.03.26. 20:34:46

Köszönöm az összefoglalót, megmentettél egy 52 oldalas anyag elolvasásától.

Remélem a grupó megbukik Pátyon is.

vagyok59 2010.03.26. 20:58:21

Ott vajon ki lehet a Mr 30%? Mert hogy süt az anyagból, hogy van ilyen.

Goompah 2010.03.26. 21:21:09

Biztos megkapták már a baksist, azért meg teljesíteni kell.

A legszomorúbb az egészben az, hogy mindez pártállástól függetlenül történik, vagyis a most elszámoltatást ígérő párthoz tartozó képviselők ugyanúgy benne vannak.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2010.03.26. 21:28:29

A Fideszes képviselőket kizárták a pártból. Mai hír.
Persze ettől még a Fidesz nagyon beszédesen hallgat az ügyben...

Megdobbent 2010.03.26. 21:29:46

magyar, XXI. szazadi, ordas pofatlan, vastagon illegalis kenopenzes, sajat szavazoi es tarsadalmi kort magkarosito.

Igy szeretjuk.

A kepviselotestulet nevsora meg majd kelleni fog a bunvadi eljarashoz, jo, ha keznel van.

patbateman 2010.03.26. 21:47:15

@Daily Shark: az ügyről a Magyar Nemzetben egy szó nem jelent meg. A Népszabadságban sem.

Balangó 2010.03.26. 22:49:03

Büntetőfeljelentés, előzetesbe az összeset, valamelyikük majd csak megtörik és elkezd beszélni.

vadaszok 2010.03.26. 23:27:33

@Goompah: ez másként működik,
Lásd még:bodoky.blog.hu/2010/03/22/tasz_meghivo_targyalasra_1#comments
( vizafogó 2010.03.25. 11:47:28 )

gpetersz 2010.03.27. 03:33:58

Talán annyit, hogy tegnap napvilágot látott egy lista azon 11 üggyel amit a FIDESZ mindenképpen vizsgálni fog a hatalomra kerülés után. Páty kimaradt... hoppá! Ajaj...

Goompah 2010.03.27. 09:42:20

@gpetersz: Ahogy kimaradt Sávoly is. Ugye érdekes?

@vadaszok: Ugye arra gondolsz, hogy a telkek átminősítésén kaszáltak nagyot? Az igyekezetük ez esetben is érthető, mert ha nincs beruházás, akkor nehéz lesz eladni a felvásárolt és belterületté átminősített telkeket. Vagy legalábbis sokáig fog tartani.

vadaszok 2010.03.27. 23:22:28

@Goompah: Ige erre gondoltam? „Kevés az olyan terület, ahol nincsenek adminisztratív kockázatai a tényleges befektetésnek. Az elfogadott, és március 31.-én életbelépő szabályozási tervvel, ez a terület olyan lesz.
Nagyon sok kockázati tőke van a piacon, amely attraktív hozamot keres. Egy ilyen beépítettségi szintnél csodálatos számokat lehet, meggyőzően papíron produkálni.
Tehát a pénz jönni fog. Most ne mond, hogy „aki hüje hajjon meg” és veszítse el a pénzét.
Nem akarok kiselőadást tartani, hogy hogyan lehet a nagy hozamra vágyó kockázati befektető pénzeit az olyan parasztokkal (gyalog) mint te meg én megfizettetni, mert, elég ha tanulmányozd a mostani pénzügyi válság történetét.”
süti beállítások módosítása