Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

Feltűnésmentesen - a NNYI Subarujának balesete

2008.07.02. 16:18 :: Daily Shark

Olvasom az Indexen a hírt a Nemzeti Nyomozóiroda elég durva balesetéről.

Mennyivel mehettek? Én minimum 120-ra tippelek.

A következők jutottak eszembe:

"Egészen pontosan három autó száguldozott a Rákóczi úton a Baross tér felé: a balesetet szenvedett Subaru Legacy és két Audi."
Azaz lehet, hogy ha máskor esztelenül száguldozó Audikat, Subarut (esetleg BMW-t) látni, azok csak a rend őrei, akik épp ránk vigyáznak...

"a szemtanúk szerint trágár szavakat használva utasították a balesetet fotózó bámészkodókat: töröljék ki a képeket. Egyesek szerint még egy lakásba is felmentek, aminek erkélyéről fotókat csináltak, persze nem sikerült az összeset kitöröltetni."
Egyrészt elég elhibázott lépés volt, rögtön látszik, hogy arra megy ki a játék, hogy tisztára mossák magukat, másrészt teljesen fölösleges is volt, hiszen manapság gyakorlatilag lehetetlen egy ilyen eseményről teljes hírzárlatot rendezni.

"Ha csakugyan bevetésen voltak a rendőrök és nem olyan feladatuk volt, amit sietség nélkül is végre lehet hajtani (Bencze József erről annyit mondott: a rendőrök dolgoztak), akkor érthető a kék villogó és sziréna használatának mellőzése: ha felhívják magukra a figyelmet, az az akció sikerét is veszélyeztethetné."
Valóban, cseppet sem feltűnő, hogy 3 autó olyan sebességgel rallizik végig a főváros belváros egyik legforgalmasabb útján, amiért egy civilnek ugrana a jogsija...

"Az ütközés erejére jellemző volt, hogy a csúszásnyomok a Vas utcai buszmegálló végétől kezdődnek a középső sávból, ahonnan a kb. 50 méterre lévő fánál érnek véget, két sávval kijjebb. A fa egyszerűen kettéhasadt, kifordult a földből, és felhasította a betont, és a Subaru első lámpája a fától még 30 méterre lévő lottózó előtt landolt."
Ebből egyrészt az jön le, hogy a Subaru  nem csak egy jó autó (eddig is tudtam mondjuk), hanem még biztonságos is, másrészt isteni szerencse, hogy a rend őrei nem öltek meg ezzel az akciójukkal pár vétlen járókelőt, ha ilyen nyom után még úgy ütköztek, hogy totálkárra tört az autó, ott bármi megtörténhetett volna.

"Bencze József országos rendőrfőkapitány az Indexnek annyit mondott: úgy tudja, hogy egy másik autó – aminek vezetőjét a rendőrség keresi – hirtelen irányváltoztatásra kényszerítette a Subarut."
Még ez is lehetséges, de sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy a szokásos rendőri eltussolásról lesz szó, valakire rá kell kenni.
Pedig lehet, hogy csak arról van szó, hogy túlzottan siettek (hogy ne keltsenek feltűnést) és a sofőr túlbecsülte a saját képességeit, aztán elvesztette az uralmat a Subaru felett.
Az is eléggé relatív, hogy "hirtelen irányváltoztatásra kényszerítette", ugyanis egy 100-120 körül száguldozó autóra ott normál körülmények között senki nem számíthat, tehát egy amúgy teljesen szabályos manőver, ami mondjuk a forgalom ritmusával 60 körül haladó autók közt nem okoz problémát, egy ennek duplájával repesztő konvojt nyilván hirtelen manőverezésre kényszeríti, de ebben az esetben ez kizárólag az ő hibájuk lehet.
És ezen az se változtat, ha tényleg valami életbevágó bevetésen voltak, mert ha közben másokat durván veszélyeztetnek vele, az nem biztos, hogy arányban áll.
Ahogy egy civilt is elítélnek, ha nem arányosan védekezik, mikor megtámadják...

Végül, az is érdekes, hogy még egy blogban se nagyon lehetett eddig olvasni róla semmit, nagy a hallgatás.

Lehet, hogy azokat is töröltették, ahol erről írtak? Vajon ez a bejegyzés megmarad? :)

Utólag jutott eszembe: ki fogja megtéríteni a károkat? Tönkretettek egy motort, kárt okoztak egy autóban, kidöntöttek egy fát, a korlátot, stb.
Mivel rendszámot leszerelték, gyakorlatilag nincs felelős, illetve nem lehet azonosítani, utólag már mindenki azt mond, amit akar.
 

 

 

 

 

5 komment

Címkék: vélemény biztonság közlekedés autó közbiztonság morfondír

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr2549838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mirko 2008.07.03. 14:13:25

Azért lehetett olvasni itt-ott a magyar blogoszférában (hehe) az esetről... Ami viszont elszomorít, az a "szerv" hozzáállása az esethez: nem hogy rendszerváltás nem volt, de még a Horthy-korszak se ért véget itthon.

Ellenben örülök, hogy újra írsz.

KEhelyKE · http://kehelyke.blog.hu 2008.07.03. 16:28:08

xal ha valaki bevallja, hogy elkúrta, akkor nekiesnek az emberek, ha meg el akarja tusolni, akkor meg hazug, simlis..hogy legyen akkor? :)

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.07.12. 20:06:41

Elég ritka, ha valaki bevallja, hogy elkúrta...
De valóban így is, úgy is nekiesnek.
De hosszú távon mégis az lehet az egyetlen járható út, ha mindenki bevállalja a hibáit.
És esetleg levonja a tanulságot, talán még bocsánatot is kér és viseli a következményeket.
Mert ettől nagyon elszoktunk.

közlekgépész 2008.09.29. 15:04:40

50 méteres féknyomon durva számítások szerint 80km/h-ról lehet megállni nem egészen tökéletes tapadási körülmények között. Ám ahogy az autót elnézem, ez nem fékúton állt meg. Az ütközés pillanatában kiszakadó kb. 2kg súlyú lámpa, ha még 30 métert repült, az ki is adja a hiányzó 50-60km/h-át.
Az biztosan kimondható, hogy 100km/h fölött száguldozott.
A megkülönböztető jelzést meg nem véletlenül találták ki. Ilyen gyorsan érkező autó elöl 50-es tempónál már nem bírsz az észlelés pillanatában kitérni, vagy, ha megpróbálsz, akkor valami ilyesmi a vége.
Aki nem megkülönböztető jelzéssel halad, arra ugyanúgy vonatkoznak a KRESZ szabályai, mint a forgalomban résztvevő összes többi járműre. -Tudtommal-
Egészen pontosan a KRESZ mindenkire vonatkozik aki közlekedésben részt vesz, a megkülönböztetett jelzést használók átléphetik a sebességhatárt és különleges elsőbbséget kapnak, amivel ezen járművek vezetői saját belátásuk szerint élhetnek, oly módon, hogy másokat nem veszélyeztetnek.

közlekgépész 2008.09.29. 15:13:43

Még eszembe jutott egy gondolat a kék rendszámos száguldozókról.
A kék rendszám nem megkülönbözető jelzés!!!
Ez úton üzenem annak a tetűnek, aki majdnem elütött pár éve a fővám téri vásárcsarnoknál a zebrán:
Kössz hogy lassítottál, de még nekem volt zöld
süti beállítások módosítása