Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

Unalmas város? Az meg mi?

2011.07.27. 17:08 :: Daily Shark

Most olvastam az Indexen egy „felmérést” - már ha pár mailben érkezett olvasói nyafogást annak lehet nevezni - hogy milyen rossz élni a magyar városok némelyikében.
Az egyik legfőbb érv ellenük az volt, hogy „unalmas”.

Hát, ezt sose értettem, ezt az unatkozást... annak idején, mikor még gyakrabban chateltem nyilvános chateken, szintén értetlenül álltam a szokásos tini sirámokat látva, hogy jaj, úgy unatkozom, olyan uncsi és hasonlók...

Amióta az eszemet tudom, én sose unatkoztam. Persze kérdés, miképp definiáljuk az unatkozást.
Olyan előfordult, hogy semmihez nem volt kedvem és csak tengtem-lengtem, de ez nem unatkozás volt, inkább rosszkedv, vagy levertség. Tudtam volna mit csinálni, lett volna csomó érdekes dolog, csak éppen lusta vagy punnyadt voltam elkezdeni.

De az a fajta unalom, hogy ne tudjak mit kezdeni magammal, vagy ne találnék olyat, ami leköt... ez ismeretlen.
Annyi mindent lehet csinálni akkor is, ha az ember egyedül van, olvasni, zenét hallgatni, csak úgy kimenni mászkálni, vagy legrosszabb esetben fantáziálni, gondolkodni, elképzelni történeteket, szituációkat, leírni...
Tehát szerintem az unalom részben lustaság, részben a fantázia hiánya, a kreativitás csődje.

Unalmas a város, ahol laksz? Miért? Én is vidéki kisvárosban laktam, ami nem volt túl mozgalmas hely. Nekem voltak barátaim annak idején, ha akartunk, bárhol, bármikor összejöttünk, ha nem volt nyitva valami „szórakozóhely”, akkor valamelyikünk lakásán. De nem is volt feltétlenül szükséges valami erős külső inger ahhoz, hogy jól érezzük magunkat.
Próbáltuk megteremteni.
Alakítottunk együttest, rendszeresen próbáltunk, koncerteztünk.
Háromnapos országos rockfesztivált szerveztünk 1986-ban, érettségi után, előválogatással, zsűrivel, díjakkal, szponzorokkal, szállással, hangtechnikával, promócióval, igen, hárman, 19-21 évesen, mindenféle tapasztalat nélkül és sikeres volt. Csak kedvtelésnek, mindenféle anyagi haszon nélkül, mert jó buli volt.

Unatkozol? Tegyél ellene! Ne csak várd, hogy majd mások eléd raknak mindent. Teremtsd meg magad körül azt, ami érdekes lehet, gyűjtsd össze azokat az embereket, akik szintén szeretnék és együtt könnyebb lesz! Még ha nem is sikerül gyorsan, vagy úgy, ahogy akartátok, akkor is sokkal jobb, mint csak siránkozni. 

21 komment

Címkék: vélemény megmondás unalom morfondír

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr373104911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Uglee · http://nagydobraverem.blog.hu 2011.07.28. 02:22:10

Ez egy szép nagy, felfújt lófasz volt.
Unatkozás akkor szokott kialakulni a tinédzsernél, amikor tudja, mit szeretne csinálni, de nem lehet/nem engedik, és ilyenkor nem köti le semmi. Minősített esetben meg akkor, amikor nincs semmihez kedve és teng-leng.
Gondold át az életedet, és fordulj az úr felé, mielőtt ilyen foshalmazt vetsz képernyőre, és külön gratulálok az indexes kollégának, aki kirakta a címlapra. Randizzatok!

Qju 2011.07.28. 04:20:22

Like

Végül is egy unalmas embernek minden lehet unalmas.

Mint a szépség ez is belülről fakad.

Guriga 2011.07.28. 05:02:52

Csudaszépen lehet magyarul kifejezni: unatkozik = unja magát.

slingsh0t 2011.07.28. 05:07:25

Kedves Cápa! Úgy tűnik Te vagy Magyarország legunalmasabb embere. Csak szólok, hogy nem érjen meglepetésként.

TroppauerHümér 2011.07.28. 06:19:05

@Uglee: @slingsh0t:

Nem értem, mi bajod a poszttal. Egyszer kiszámoltam, hogy ha rendesen meg akarnám ismerni mindazt, ami elvileg érdekel, sok száz év is kevés lenne. Szerintem sokan vannak ezzel így. Vagy nektek van időtök mindezt elolvasni, meghallgatni, megtanulni?

Terézágyú 2011.07.28. 08:16:44

A poszt csupa közhelyeket tartalmaz.

De igaza van.
Ha folyamatosan unatkozol, azt te okozod magadnak.

Peter__Blau 2011.07.28. 08:59:17

Unatkozni csak intellektuális kihívásokkal küzdő ember tud. Akinek van elég esze az nem szokott unatkozni, mert szinte bárhol talál egy halom dolgot ami érdekli és leköti.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.07.28. 09:00:23

Nekem, ha jól rémlik nem csak a legunalmasabb, hanem a legrosszabb, legélhetetlenebb várost keresték ebben a felhívásban. Persze az más kérdés, ha sokan, akik nevezték településüket ezt az indokot (is) említették.

Ami nekem nagyon fura volt, az az, hogy Miskolc nem került bele az első 13-ba. Ezt nem hiszem el... Simán ott lenne a helye.

raftery 2011.07.28. 10:02:50

van igazad kedves capa...
de...
egyvalamit kifelejtettel...
amikor mi vooltunk fiatalok,meg volt kihivas elottunk...
(kb egyidosek vagyunk,ugyhogy...)
mi meg vartuk a hetveget,mert nem volt minden este buli...
tudtunk tarsasozni,beszelgetni...
osszeulni csoportosan es nezni a narratoros videokat...
vagy varni pentk este a sat1/rtles erotikat...
manapsag???
8evesen online porno,miinden elerheto,minden megveheto...
nincs kihivas...
mi izgalom van egy fiatal elott???
maximum hogy az uj drog milyen lesz,sp ranez e a koncerten,a buli utan reszegen ki mellett ebred...
nem foglalkoznak vele,nem tanitjak meg olvasni,szoveget ertelmezni,igy le sem koti semmi...
barmit letolthet,meghallgathat,megvehet...
nincs mar meg a "turelmi ido",amikor vartad az egyuttesed uj lemezet peldaul,vagy egy konyvet,ujsagot...
es veled torodtek a szuleid valoszinu,voltak programok...kozosek...
ezek mar nincsenek...
ilyen vilagot elunk...

evvan...

chabusch 2011.07.28. 10:51:32

igenis létezik unalmas város, és ez pedig olyan, amely nem kínál lehetőséget és nem inspirál az érdeklődés kielégítésére, a szabadidő értelmes eltöltésére. Ahol nincs strand, uszoda, színház, mozi, múzeum, normális étterem, normális szórakozóhely (csak egy késdobáló), sportpálya, konditerem, könyvtár, stb.

Ilyen körülmények között mi marad annak, aki intellektuálisan fejlett, de imádja a kosárlabdát? Vagy a színházat? Kb. ennyi: olvashat, netezhet, lemehet futni vagy biciklizni. Ettől persze az intellektuális személy nem unatkozik, de a város unalmas marad.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.07.28. 10:51:44

Én nem az indexes cikk kapcsán, de nagyon egyet tudok érteni a cikkíróval.

Rengeteg ismerősöm van, akik jellemzően 50-200 ezres városban laknak, és panaszkodnak, hogy unalmas a város, nem lehet itt semmit se csinálni, nincsen élet, nem lehet semmit se kapni(vásárolni), stb. Aztán közben a valóságban éppen ők azok, akiket nagyon nem érdekel semmi az életben, esetleg csak annyi, hogy a bulizás-vásárlás párosból nem tudnak kilépni.

A másik, mikor fővárosiak mondják, hogy vidéken nem lehet semmit se csinálni. Ehhez képest minden péntek este kifelé, vasárnap este befelé tömve van nyáron az M7-es...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.07.28. 10:52:36

Én nem az indexes cikk kapcsán, de nagyon egyet tudok érteni a cikkíróval.

Rengeteg ismerősöm van, akik jellemzően 50-200 ezres városban laknak, és panaszkodnak, hogy unalmas a város, nem lehet itt semmit se csinálni, nincsen élet, nem lehet semmit se kapni(vásárolni), stb. Aztán közben a valóságban éppen ők azok, akiket nagyon nem érdekel semmi az életben, esetleg csak annyi, hogy a bulizás-vásárlás párosból nem tudnak kilépni.

A másik, mikor fővárosiak mondják, hogy vidéken nem lehet semmit se csinálni. Ehhez képest minden péntek este kifelé, vasárnap este befelé tömve van nyáron az M7-es...

Uva 2011.07.28. 10:54:33

Én sem értettem soha az unatkozást. Van sok ember, akinek egyszerűen nincs hobbija, és nem tud mit kezdeni magával. Számomra érthetetlen.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.07.28. 11:00:00

@chabusch:
"Kb. ennyi: olvashat, netezhet, lemehet futni vagy biciklizni."

Az a helyzet, hogy ez a te szegénységi bizonyítványod, ha csak ennyi lehetőséget látsz, ha a város nem ad.

Egyébként a színház is érdekes dolog, mert kb. mindenki emlegeti, de nagyon kevés ember van, aki évente többször eljár. Én őszintén megmondom, legutóbb valamikor tavasz elején voltam színházban.

Amúgy van igazság abban, amit mondasz, de szerintem a város belső lehetőségei(tehát nem gondolok itt a fekvésére, mert hegyeket például senki nem tud varázsolni az Alföldre, de kenuzási lehetőséget sem a hegyekbe) jó ha 10%-ban határozza meg a kikapcsolódási lehetőségeidet. A munkalehetőség másik téma, de az azt hiszem nem az unalom témakörhöz kapcsolódik.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.07.28. 11:01:47

Az unatkozás meg az, hogy éppen nem lehet szórakozni menni két külön dolog.
El tudja foglalni magát az ember, ha akarja, de azért olykor kell a szórakozás. És mi van akkor, ha egy helyen sajnos erre nem sok esély van? Régebben ha kimentem a helyi vendéglátó egységbe mindig volt ismerős, mindig lehetett kivel beszélni...most meg, pang az egész város, ha kimegyek ugyanabba az egységbe már néha ismerős sincs.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.07.28. 11:09:21

@koimbra:
"Az unatkozás meg az, hogy éppen nem lehet szórakozni menni két külön dolog. "

Szórakozni mindenütt lehet, csak társaság kell hozzá.

chabusch 2011.07.28. 11:15:12

@Zabalint: Mindig elfelejtem, hogy kommentelni csak szájbarágó üzemmódban lehet. Köszi, hogy emlékeztettél.

Azokról a lehetőségekről írtam, amiket a város tesz lehetővé (pl. van hely és út futni vagy biciklizni, van egy könyvesbolt, van netes infrastruktúra)

Ha valaki talál magának egy hobbit vagy kitalál valami mást, az tök jó, de azt nem a város teszi számára lehetővé. Ha elmegy túrázni a Börzsönybe, az is tök jó, de nem a városban van. Átmegy a szomszéd városba szórakozni... dettó. És így tovább.

giszik 2011.07.28. 11:27:05

Teljesen egyetértek a cikkíróval. Az unatkozás ellen tenni kell. Annyi fesztivál, koncert, falunap, városnap, vásár van az országban, meg egy csomó lehetőség a kirándulásra, túrázásra, városnézésre, fürdőzésre, vannak múzeumok, színházi előadások, kiállítások, nem beszélve a könyvtárakról, azonos érdeklődési körű embereket tömörítő klubokról, érdekes tanfolyamokról (salsa- meg mindenféle más tánctanfolyamokról), ahova akár egyedül is el lehet menni. És akkor ott vannak a különféle hobbik, nem beszélve természetesen a szórakozóhelyekről. Fanatikusabbak kerehetnek maguknak egy civil szervezetet is (én pl. a barátaimmal létrehoztam egyet), ahol lehet tevékenykedni egy közös cél érdekében.
De a legkézenfekvőbb dolog a barátokkal tölteni az időt. Egy közös sörözés, bográcsozás, esetleg vacsoracsata, kártyaparti, társasozás, stb. Mindegy hol, mit, csak társaságban lenni. Rögtön elszáll az unalom!
Csak ki kéne szakadni a monitor mögül, kicsit aktívabb lenni az "offline" életben, és máris nem unalmas a világ!

Xmas 2011.07.28. 11:43:26

Kíváncsi lennék, hogyan szerveznél 3 napos rockfesztivált teljes ellátással egy olyan kisvárosban, ami mindentől messze van, se híre, se hamva, és a munkanélküliség a legfőbb helyi tevékenység.

Lehet nagyváros közeli nagy létszámú kisvárosban egészséges fizetésű szülők mellett aktívan tevékenykedni, és fantáziával alkotni. De hogyan fog egy csóró kissrác szórakozást találni 3-5ezer fő alatti településen, mindentől távol, ha nincs zsebpénz, viszont van időnként zsíros kenyér...

Szép, hogy magadból indulsz ki, de nem írod le a település nevét, és a jellemző életkörülményeidet.

flimo13 2011.07.28. 14:51:42

Elveszett a kommentem, most leírom tömörebben:

Szerintem jellemzően azok találják unalmasnak szülőhelyüket, akik egyetemre, dolgozni elkerültek egy nagyobb városba. Én magamon azt látom, hogy 19 éves koromig jól megvoltam otthon, de amint elkerültem Pestre megváltozott a viszonyítási alap. És sajnos a barátok is jobbra-balra mentek, ki tanul, ki dolgozik, társaság nélkül pedig tényleg unalmas egy kisváros. A nyár még ami jó, de azon kívül pár nap után menekülhetnékem van.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.07.28. 21:08:03

@chabusch:
Én meg azt írtam, hogy messze nem minden a város adta lehetőségek, ahogy a cikkíró is lényegében ezt írta.

@Xmas:
"De hogyan fog egy csóró kissrác szórakozást találni 3-5ezer fő alatti településen, mindentől távol, ha nincs zsebpénz, viszont van időnként zsíros kenyér..."

Hát ha a szórakozás valami diszkó félét jelent, akkor jobb ez így.
süti beállítások módosítása