Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

Függetlenség ára?

2012.01.23. 04:24 :: Daily Shark

Tudom, én nem értek hozzá.
Honnan is érthetnék? Nem vagyok közgazdász. Az információk pedig, amiket kapunk, hiteltelenek. Nincsenek tények, valódi, bizonyítható, egyszerűen levezethető formulák, csak átpolitizált, maszkírozott értelmezések, melyek mindig aszerint elfogultak, hogy hová húz az előadójuk.
Vannak emberek, akik persze úgy állítják be magukat, mintha mindent tudnának, számokat sorolnak, döntésekre hivatkoznak, sok évvel ezelőtti kiragadott példákat hoznak fel.
Tegyék csak. De honnan tudnám, hogy igazat mondanak-e?
Lehet kutakodni a neten, előkeresni újságcikkeket, elemzéseket, híreket. És ez vajon az igazság, ami bennük olvasható, az mind tény?
A politikában nincs igazmondás. Legjobb esetben is manipuláció, szépítés, csúsztatás, megvezetés van, de keresetlen szóval nyugodtan nevezhetjük hazugságnak. A média pedig kiváló partner ebben.
Nem pénzügyi/közgazdász képesítésű embereknek azt adnak be, amit akarnak, bármelyik oldal próbál megvezetni, de alighanem még a hozzáértő szakemberek sem értenek egyet sok mindenben. Hogy a fenébe látnám át pontosan én vagy te (jah, bocs, tudom, te biztos jobban értesz hozzá, ahogy a focihoz is), hogy mi történt, mi történik, mikor a felszínen látható folyamatok sokszor csak elfedik a valódi háttéralkukat, a gazdasági adatokat meg lehet hamisítani, stb.

Most pénzügyi függetlenséget akarunk. Ez talán elfogadható tényként. Azaz gyakorlatilag (mivel más módja nincsen) az ország tartozásainak teljes vagy részleges leírását.
Máskülönben sose fizetjük vissza. Ez is tény.

Van hát egy erős ellentmondás itt: annak idején a kormány, amelyet az ország népének többsége szabad, demokratikus választásokon megválasztott, felvette a hiteleket, aláírva a nemzetközi kötelezettségeket.
A mostani kormány - melyet szintén szabad, demokratikus választásokon megszavazott a többség -, hívei azt mondják, ez nem jelent semmit, ezzel átvertek minket a hitelezők és az előző kormányok, azok a hitelek csapdába csalták az országot, ezért nem is tarthatók a szerződések.
És itt nem arról beszélünk ám, hogy mondjuk kicserélik a rendszámokat kötelező módon...
Itt nemzetközi jogról, pénzügyi stabilitásról, befektetések biztonságáról van szó - másik oldalról meg gyarmatosításról, letámadásról, országrombolásról.

Lehet ezt úgy szemlélni, hogy Orbánéknak teljesen igaza van, az eladósodás pénzügyi gyarmatosítás, a hitelminősítők és az IMF meg az EU mind egy obskurus nemzetközi érdekcsoport alárendtjei, akik kilóra megvennék Magyarországot. Tegyük fel, hogy ez legalább részben igaz, valóban ez is benne van a pakliban.
(Hogy miért pont minket szúrtak ki eleve, azt még nem sikerült megértenem, mert úgy tűnik, csak mi küzdünk ennyire ellenük, tehát vagy mindenhol máshol birkák élnek, az olaszok, görögök, portugálok mind behódoltak, vagy nekik nincs Orbánjuk és százezernél több tüntetőjük... vagy talán nem fogják fel szabadságharcként a hitelügyleteket?)
Ebből a szemszögből hát tényleg, abcúg, le az IMF-el, le az EU-val, ne fizessünk egy fillért se többé, mert igazságtalan és megalázó. Hurrá, akkor legyőztük őket?
Nem számít, hogy tiltakoznak, miért lenne fontos nekünk, hogy mit gondol Barroso, meg Cohn-Bendit, ki a fenét érdekel? Mit számít az EU? Sokkal érdekesebb Orbán viccelődése a személyes felelősségről, Matolcsy sértődött minisztériumi közleményei és Kerényi alkotmányfestészeti munkássága. Ki nem szar le néhány megvezetett európai politikust, igaz?

Csakhogy: lehet mindebben igazság, lehet abban is, hogy az EU elfogult és részrehajló velünk, ezért cseszeget a legszigorúbb módon minket - de attól még, hogy máskor , másoknál enyhébben ítéltek meg dolgokat, vagy lenne mit söpörni a saját házuk táján is, nincs olyan tény, ami miatt a szabályok ne lennének érvényesek ránk. Mert ennek a klubnak vannak szabályai, amikor beléptünk, tudtuk ezt, és tudhatjuk, ha egy tag ezek ellen megy, azt megbüntetik.
És erre majd talán az lesz a válasz, hogy ez új Trianon, már megint igazságtalanul elnyomnak minket, álljunk ellent, ne hagyjuk.
Jó, ne hagyjuk. Lázadjunk, kokit és sallert nekik, tüntessünk, ne fizessünk!

Oké, és aztán?
Vajon lesz-e olyan cég, aki szívesen jönne ide, hogy munkahelyeket teremtsen, ha úgy tekintenek rá, mint gyanús karvalytőkésre? Lesz-e olyan befektető, aki szívesen tol ide pénzt, ha tudja, hogy a kormány errefelé egy csettintéssel einstandolhat dolgokat és egyszerűen megszeghet nemzetközi szerződéseket, leállíthatja a befektetések visszafizetését?
Vagy nincs már szükségünk befektetésekre, hitelekre többé, a magyar virtus majd megoldja anélkül is, esetleg a nyilván cseppet sem függőséget ránk hozó Oroszországtól vagy Kínától várunk erre megoldást, hát persze, ők bizonyára atyai jóindulattal tekintenek ránk és szelíd, szemérmes mosollyal hiteleznek majd, cinkosan kacsintva „majd megadod, ha tudod, a kamatokkal meg ne törődj"... ugye, erre várunk?

De nézzük kicsit más szemszögből is.
Tegyük fel, hogy van pénzed. Tegyük fel továbbá, hogy nem a dunyhában tartod, hanem befekteted, ahogy manapság a legtöbb értelmes ember tenné, például egy cégbe, amelyik megígéri, hogy rendesen törleszti majd kamatostul. Ez működik is, kapsz vissza pénzt annak rendje-módja szerint. Egy ideig.
Aztán egyszer csak változik a cégvezetés és azt mondja, szerintük ez így nem jó, ugyan kötik őket a szerződések és az érvényes szabályok, hogy fizessenek neked, de ők ezt igazságtalannak találják, az előző cégvezetést meg korrupt gazembereknek (lehet, hogy azok voltak, de miért érdekelne ez téged?), mert úgy gondolják, már visszafizettek annyit, amennyit kellett, legyen ennyi elég, többet nem adnak egy vasat sem, köszönik szépen, de a szerződésed ettől kezdve nem ér semmit, vége.
Te mit tennél? Azt mondanád, nahát, tényleg, én már eleget kaptam vissza, még jó, hogy szóltak, ha nem fizetnek, nagyon jól teszik?
Vagy megpróbálnál mindent elkövetni, hogy a szerződés és az érvényes jogszabályok szerint behajtsd rajtuk az elmaradt hasznot, amire számítottál? És ha nem reagálnak, nem bíznál meg egy követeléskezelőt, hogy legalább valamennyit bevasalj rajtuk? Simán lenyelnéd a veszteséget?
Én úgy gondolom, nem nagyon akadna olyan ember, aki lenyelné a békát és elintézné egy legyintéssel az ilyen viselkedést.

Miért várjuk el akkor ezt az állam hitelezőitől? Miért okozott meglepetést, hogy futnak a pénzük után és mindent bevetnek, hogy ne veszítsenek, legalábbis minél kevesebbet? Nekik az az érdekük, világos, hogy ezt képviselik, ahogy nekünk meg az, hogy ne kelljen fizetni.

Lehetne azon filozófálni, mennyire elfogadható morálisan az ilyen hitelezés. Sok mindent fel lehetne hozni ellene, bizonyára. De mennyire racionális dolog morálról beszélni a pénz és politika szférájában? Ezek antagonisztikus ellentétek, mióta világ a világ. Hiteleket nem szívességből és barátilag nyújtanak, ez biznisz, a piszkosabbikból. A pénznek nincs szaga - a financiális gyarmatosításból származó jövedelem ugyanolyan jó pénz egy befektetőnek, mint egy sikeres vállalkozás részvényéből származó. Félreértés ne essék, én személy szerint nem így gondolom, de naivság lenne feltételezni, hogy a nemzetközi hitelezésben bármiféle magasabb erkölcsöt lehetne találni.
Ezért érzem folyton hamisnak azokat a hangokat, amelyek olyan módon beszélnek forint és Magyarország elleni támadásról, mintha egy gonosz, szándékosan rosszindulatú, célzottan a magyarok elveszejtésére törő csoport ármánykodna ellenünk.
Nem, itt is egyszerűen Newton harmadik törvénye működik: erő-ellenerő.
Azok a szervezetek, hitelezők, akiktől pénzt vettünk fel, mint ország, kaptak egy kokit Orbántól és egy fenyegetést, hogy nem fogunk fizetni, ami persze szükségszerűen indukálta a Birodalom visszavág reakciót. Elég felelőtlenség és/vagy ostobaság volt, ha ezzel nem számolt a kormány, ha meg számolt vele, akkor ezt sötét összeesküvésnek beállítani otromba hazugság, hiszen rém egyszerű és kiszámítható válaszlépés volt. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne volna felháborító genyóság a mi szemszögünkből, de ugyan miért nézné már a dolgot egy hitelező a mi szemszögünkből?

Ha már itt tartunk, felmerült bennem, vajon azokból a hitelekből, illetve közvetve a belőlük megvalósult beruházásokból, vagy éppen ha az a hitel is hitelek visszafizetésre ment, akkor viszont olyan forrásokból, melyeket emiatt nem kellett hiteltörlesztésre fordítani, tényleg nem részesült sem az a kormánypárt, ami most azt lebegteti, egyoldalúan fel kéne mondani ezt a kötelezettséget, sem az a százezernél több támogató, aki lelkesen felvonulva skandálta, hogy nem leszünk gyarmat? Nem lehet, hogy a ti mostani jólétetek (mert nem úgy tűnt, hogy a békemenet a csórók demonstrációja lett volna) egy része valamelyest azokon a hiteleknek is köszönhető?
Hacsak azt nem mondjátok, hogy bizonyíthatóan, kétséget kizáróan a gyarmatosításként aposztrofált hitelezés semmilyen pozitív hatással nem volt az életetekre annak idején, akkor nem álszent dolog most ellene ágálni? De nem várok őszinte és objektív választ erre, mert nehéz lenne feloldanotok az így felbukkant kognitív disszonanciát.
Az is mocorog bennem, hogy vajon milyen üzenete lenne ennek általában a különböző kötelezettségek fizetésére? Teszemazt, felvettem a banktól hitelt és úgy gondolom, bakker, már épp eleget fizettem, igazságtalan, hogy te gyarmatosítasz engem, nem fizetek több részletet. Szerződés? Az kit érdekel, engem csapdába csaltál a hitellel, és különben is, nem tudok fizetni és kész, írd le az adósságom. És ha az állam megteheti, akkor én vagy te miért ne tehetnénk meg? Sőt, azt gondolom, az állam rohadt sok adót levont már, szerintem ez igazságtalan és nem is tudom fizetni, nehogy már mindenféle törvényre hivatkozzanak, bennem buzog a magyar virtus, én pénzügyileg függelen akarok lenni! :)

Tehát van egyrészről az szándék, hogy annullálni kell a magyar államadósságot, úgy tűnik, erre hajt a kormány különböző trükkös vagy átlátszó manőverekkel és ezt várja a támogatók hada is. És valljuk be, sajnos tényleg benne vagyunk a szószban ezzel a hitelvisszafizetéssel, tehát mindenképpen ezt a lehetőséget is fel kell mérni.
Másrészt viszont van a realitás, ami elég problémásnak tűnő jövőt jósol, amennyiben meglépjük. Én legalábbis nem látom, hogy erre kidolgozott terv lenne, ami mind a rövid távú katasztrófaelhárítást (mert lesz itt haddelhadd, az tuti), részben a hosszú távú koncepciót megmutatná, érthetően, láthatóan átgondoltan és hitelesen.
Ez egy paradoxon, amivel a jelenlegi kormány képtelen lesz megbirkózni, amíg láthatólag az egyetlen biztos dolog ezzel a témával kapcsolatban a nemzeti büszkeség.
Erre viszont nem alapozhatunk egy új gazdasági modellt.

32 komment · 9 trackback

Címkék: vélemény politika jog közélet társadalom magyarisztán

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr763739761

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 10 éve tört ki a kiflicsücsök-botrány 2012.01.23. 12:17:57

Azóta se tudjuk, lopott-e kiflit a budaörsi Tescoban Selmeczi Gabriella. Az eset 2002. január 23-án este történt. Selmeczi hajszárítót akart venni az áruházban, ahol összetalálkozott egy ismerősével. Elmondása szerint a férfi megkínálta őt egy kifliv...

Trackback: A Fidesz az új nyugdíjaspárt? 2012.01.23. 12:17:19

10 év alatt ránézésre 30 évet öregedett a párt tömegbázisa. Az 1. képsor a 2002-tes és a 2010-es tavaszi nagygyűlésre igyekvő tömegben készült, a 2. és a 3. sorozaton a 2012. január 21-ére szervezett Békemenet résztvevői láthatók. Elmondhatjuk, hogy a...

Trackback: Bencsik András életrajza 2012.01.23. 12:14:09

Nemzeti kaméleonunk, a 61 éves bajkeverő, a Békemenet egyik szervezője szinte minden pártnak felajánlkozott már, az MSZMP-től a Jobbikig. A lentebbi életrajz-sablonba feltöltött adatokból az is kiderül, hogy Bencsik Andrásnak legfeljebb egy OKJ-s tör...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.01.23. 12:12:26

Alkalmas-e az ország vezetésére Orbán, akinek szónoki képességei rendkívüliek, a polmarketing trükköket is ügyesen alkalmazza, ám mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett? Mihez ért az ELTE-n h...

Trackback: Szürreális: békemenet a diktatúráért 2012.01.23. 11:00:41

A mi szeretett vezérünk, nemzetünk legfőbb őre mutatott rá arra, hogy az ellenséges nemzetközi imperialista sajtó hazug rágalomhadjáratot indított a magyar nép ellen. Ezért a nemzet hálás szívvel rója le az elismerését Orbán Viktornak, aki kibontotta é...

Trackback: Szürreális: békemenet a diktatúráért 2012.01.23. 11:00:41

A mi szeretett vezérünk, nemzetünk legfőbb őre mutatott rá arra, hogy az ellenséges nemzetközi imperialista sajtó hazug rágalomhadjáratot indított a magyar nép ellen. Ezért a nemzet hálás szívvel rója le az elismerését Orbán Viktornak, aki kibontotta é...

Trackback: Közel 34 millióan vettek részt a Békemeneten 2012.01.23. 10:30:58

Közel 34 millióan, egészen pontosan 33.989.687-en vettek részt a szombati Békemeneten a Belügyminisztérium információi alapján, adta hírül a Magyar Televízió egyes csatornájának (M1) Híradó este című műsora. A szám azonban mégsem tekinthető véglegesnek...

Trackback: Vasárnap hivatalosan is gyarmattá nyilvánították Bayert, Szélest és Bencsiket 2012.01.23. 10:27:18

Úgy tűnik, hiába tiltakozott óriási tömeg a szombati Békemeneten a gyarmattá válás ellen, ez a világuralomra törő birodalmakat egyáltalán nem hatotta meg. Vasárnap délután hivatalosan is bejelentették a Békemenet három főszervezőjének gyarmatosítá...

Trackback: Einstein: az állam szántszándékkal hazudik 2012.01.23. 09:43:01

A politikusok hazudozásai nem egyesek kiváltsága, hogy Gyurcsány, Orbán, Kuncze, vagy Dávid hazudik, hanem maga a rendszeré. Hazánkban már eléggé régóta az egész állam hazug. Több, mint ezer éve. Mindig éppen egy vezető elit, vagy ideológia érdekeinek...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.23. 09:27:35

DE mi jót tett neked ez a kormány, mitől jobb a népnek ezt írd le légyszi. kösz

Ezek miatt szív a magyar nép, miért is kellene szeretni ezt a kormányt:
- szakorvos helyett rezidens fog rendelni
- tartósan 300 felett az euró
- 450 ft a benzin
- Az ország bóvli kategóriába minősítve
- Az egykulcsos szja-val a többség rosszabbul jár
- A fideszes pártkatonák pozíciókba helyezésével nincs kontroll
- Az eddigi gőgös, kivagyi magatartás helyett szinte könyörgünk a hitelért
- A nyugdíjpénztári vagyont elherdálták
- Az IMF hitelből vett MOL részvényeken 200 milliárdot buktak
- Az eddig ellenzett tandíjjal a szembe köpték magukat és a szegényebbeket lehetetlen helyzetbe hozták
- Az egészségügy összeomlott, márciustól nem lesz orvos
- Leépítenek egyetemeket, de létrehoznak egy új, „fidesz” egyetemet
- Az államadósság jelentősen nőtt
- A munkanélküliség óriási
- A minimálbér emelésére kötelezik a vállalkozásokat, miből?
- Rendszámtábla cserére kötelezik sok pénzért ebben a nehéz időben a népet
- 20 milliárdért focipályát építünk, alkotmányasztalra, festményekre van pénz
- A köztársaság szó elhagyása milliárdokat vesz ki a zsebekből a semmiért
- A gyes-en lévők rosszabbul járnak
- A rokkantnyugdíjasok munkába terelése érthetetlen, ha nincs munka
- A teljesen hiteltelen Schmitt k.elnökük szégyent hoz a hazára.
- A környező országokban utálnak minket
- A közmédia folyamatosan torzít, hamisít de vezetői 2 milla fölött keresnek.
- Nálunk a legmagasabb az áfa.
- miért titkosak az egyházi 1 %-ok?
- Stb….stb…stb

Jobboskák, miért is tüntettetek, miért kell szeretni ezt a kormányt?
Ez így jó nektek?
Válaszoljatok, ti minek örültök, mit kaptatok, mire a nagy b...menet?

Lencsés István 2012.01.23. 09:45:55

A MAGYAR politikában van igazmondás : Lásd : ORBÁN VIKTOR

hungarisztan 2012.01.23. 09:56:01

A hibát ott követed el, hogy érvelni próbálsz. Fölösleges. A választói fejekben nincs igény a gondolkodásra. Nem érvek ütköznek ellenérvekkel, hanem érvek hittel, önámító életérzéssel. Az érv itt nem tud győzni, főképp azért, mert nem elég kívánatos. A légvár kívánatos (épp e célból épült ugyanis), ezért az bejövős. A populizmus – lett légyen bármely buta és önellentmondásos – a 100 méteres síkfutáson 80 méter előnnyel indul.
Próbálsz rámutatgatni az önellentmondásokra, logikátlanságokra, de minek: aki nem a fejét akarja használni (márpedig szép számmal akad, aki véletlenül sem akarja használni), annak fölösleges, ő jól elvan az alternatív univerzumban, ahol mi megyünk egyedül jó irányba, mindenki más szembe száguld velünk.

Szabadságharcot védő békemenet, baszod. Már majdnem olyan jó, mint a békét védő fegyverkezési verseny.

Nem Penny hajója 2012.01.23. 10:09:24

A politika és igazmondásról.

Mesterházy Attila a Klubrádióról - 2011
"Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy a médiahatóság semmisítse meg a döntést, helyette írjanak ki egy "új és tisztességes pályázatot".

Mesterházy Attila a Sláger és a Danubius pályázatáról - 2009
"az ORTT független médiahatóság, döntései szuverének; tevékenységébe nincs lehetősége és joga senkinek sem beleszólni. A szocialista politikus szerint a vizsgálóbizottság javaslata olyan, mintha egy bírósági döntés megvitatására hoznának létre parlamenti vizsgálóbizottságot."

Trackback 2012.01.23. 10:34:31

"Egy olyan országban, ahol – a végső nagyságrendű igazságok teljesen hiánya mellett – akkora méreteket öltött a dolgok valódi mibenlétével és menetével kapcsolatos hazudozás, tulajdonképpen már nemcsak semmi nem igaz, de semminek az ellenkezője sem."

FeroxX88 2012.01.23. 10:48:40

trú. nem értem mit gondol a sok agymosott, amikor azt hiszik, hogy EU meg IMF nélkül itt kánaán lenne, és szabadok lennénk. Akkora nyomor és elmaradottság lenne egy évtizeden belül, hogy dél-amerikai meg afrikai kis diktatórikus országokkal mérhetnénk már össze magunkat max. Itt sajnos már csak két rossz közül lehet választani, vagy az egész nyugati-pénzügyi rendszer bedőlésére várni, de abba is csak annyi lenne a vigasz, hogy legalább bukik mindenki, nem csak mi. Ha nem szorultunk volna rá a karvaly tőkéjükre, már rég becsődölt volna az ország. Most el kell dönteni mi a jobb, szenvedni a nagy adósságterhekkel, de legalább vannak itt cégek amik adnak valami munkát, nem száll el annyira az árfolyamunk, hogy esélyünk se legyen külföldre utazni, importálni bármit is, mert annyira drága lesz. Vagy ez a mini ország a kemény 10 millió emberével (ami egy nagyobb nyugati várost se tesz ki) majd megpróbálja ebben az agyon globalizált világban egyedül feltalálni magát és belső piacot, ipart kiépíteni stb ? Hát szerintem az utóbbi teljesen abszurd, ezért nem opció, bár nem lenne rossz ha az lenne, de egyszerűen nem az. Szóval itt már csak két rossz közül lehet választani, és ezt nem tudják lenyelni az emberek. Az is teljesen jogos, hogy akik ezt a leginkább megfogják szenvedni (fiatalabb generációk) pont nekik semmi közük nincs az egészhez, mert ez a giga hitel felvevősdi már a komcsi időkben kezdődött. Valamint még azt is hozzátenném, hogy a hitelekkel se lett volna feltétlen baj, ha azokat értelmes, fejlődő, értékteremtő beruházásokra fordítják.. erre mit látsz még most is ? EU-s pénzeket lopják szét és buszmegállót építenek a kis faluban 20 millióért.. most mit lehet ilyenkor várni őszintén ? Leginkább itt az egész politikai elitet kéne fejbelőni és azzal már beljebb lennénk a probléma megoldásban

Rwindx 2012.01.23. 10:58:41

Olaszországban, Portugáliában kb szeptember óta, Görögországban nyár óta tüntetnek, utóbbiban többen már meghaltak ezek során. Valóban ezekeről ritkán hallani a mainstream médiában, de aki akar tájékozódhat.

Azért az "amiről nem tudok nem létezik szisztéma" elég gáz. Durvábban is leírhattam volna, de ez most nem célom.

Amatőr 2012.01.23. 11:01:46

@dr. Nem Penny hajója:
A politikus az az állatfaj, amelyik semmit nem tanul , de mindent felejt.
Két példánya e lényeknek nem egy időben, de egybehangzóan a következőket mondta: " A politikus szava nem úri becsületszó, melyet mindenképpen meg kell tartani" Ennyi.
Ja, ezt a két díszpintyet Grósznak és Antallnak hítták! Tehát a hazudozás nem pártfüggő, de haladó hagyomány.

Dayli Shark:
Trianonról (mellékösvény, de Te említetted) pedig csak annyit; ami egyszer megtörtént, az megtörténhetett/megtörténik/megtörténhet máskor is.

@hungarisztan: "Nem érvek ütköznek ellenérvekkel, hanem érvek hittel, önámító életérzéssel."
Ez az "önámító életérzés" nagyon frappáns! Milyen jót kacarászna a munkanélküli, a nyugdíjasok jó része, valamint akik még a 3 milliónyi koldus táborába tartoznak, ha módjuk lenne ilyen bölcs elmésségeket olvasni. Csakhogy ezek a jellemszegény egyedek mindig csak a hasukra gondolnak.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.23. 11:04:25

"Máskülönben sose fizetjük vissza. Ez is tény."

Szerintem ez nem tény! Ez a depresszió nem fog örökké tartani. Fellendülés alatt pedig lehet(ne) törleszteni. Az a gond, hogy a magyar politikában a nagyot mondás az úr. Az emberek nem fogékonyak a realitásokra. Így fellendüléskor is hiteleket fogunk felvenni. :(

Amatőr 2012.01.23. 11:08:42

@FeroxX88: "Leginkább itt az egész politikai elitet kéne fejbelőni és azzal már beljebb lennénk a probléma megoldásban"

Angyalajkú Antall József: "Teccettek volna forradalmat csinálni!"

egyjózsi 2012.01.23. 11:12:38

@dr. Nem Penny hajója: Nem védem Mesterházyt, azonban két tény:
1. Az akkori hatóság többpárti volt.../:kétpárti mutyiról beszéltek...:/
2. Vezetője nem egy pártkatona volt!
A politikai igazmondás pedig értelmezhetetlen!
Gyurcsány Öszödön megpróbálta, s mi lett a vége?
A politikus beszél, de nem érdek nélkül! Nekünk kell eldönteni, melyik mellé állunk!
Egyenlőségjelet én több szempontból nem tennék "minden politikus" közé!

tamareaf 2012.01.23. 11:14:59

@TrueY: most is lehetne, a legfőbb, hogy felelősen gazdálkodjunk

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.23. 11:17:04

Leállt a pécsi egyetem számítógépes rendszere - akadozó vizsga- és betegfelvétel!

Leállt az egyetemen a vizsgára jelentkezés, a klinikákon a betegfelvételt papíron adminisztrálják.
Hétfő délelőtt összeomlott a Pécsi Tudományegyetem számítógépes rendszere.

Ez várható volt a "nem hívők" tudták előre.
Márciustól orvos, gyógyszer, személyzet hiány, ha marad rezidens azok fognak rendelni!

Magyarország térj észhez!

Éljen a seggszájú, nemzeti, bóvli kormány!

FeroxX88 2012.01.23. 11:17:17

@Amatőr: én teccettem volna, de még csak 2 éves voltam:D

Amatőr 2012.01.23. 11:20:20

@FeroxX88: ...én meg a tudatlan, birka tömeg része...

2llkedő 2012.01.23. 11:24:59

@FeroxX88: "Leginkább itt az egész politikai elitet kéne fejbelőni és azzal már beljebb lennénk a probléma megoldásban"

Aztán jön az újabb politikai elit, akiket szintén fejbe kéne lőni, aztán jön a következő, majd az azt követő.....
Előbb, vagy utóbb majd csak sikerül kiirtanunk saját magunkat.

FeroxX88 2012.01.23. 11:28:52

@Dr. 2llkedő: én ezt nem így látom, ha egyszer kellően helyre raknánk őket, retorziókkal, akkor a következő adag politikus már 2x is meggondolná, hogy bevállalja-e annak a kockázatát, hogy a nép esetleg padlóra küldje.

ez a legalapabb nevelési pszichológia, a hülye gyerek se nagyon érti meg, hogy ne rosszalkodjon amíg nem ütközik valami falba, vagy retorzióba. nekünk is meg kell nevelnünk a politikusainkat. vagy egy teljesen más társadalmi-gazdasági rendszert készíteni amiben nincsenek is politikusok, de ez már más téma (Zeitgeist mozgalom)

FeroxX88 2012.01.23. 11:34:25

és itt tényleg ott van a kutya elásva, hogy a rendszerváltás után képesek voltak a szavazók vissza szavazni ugyan azokat, akik ellen a rendszerváltás megtörtént.. hogy Gyurcsányt nem kényszerítették AZONNALI lemondásra Öszöd után, hogy egy 3/3-as ügynököt sikerült miniszterelnöknek megválasztani (Meggy), hogy Schmidt lazán elbagatelizálja a plagizálás dolgot, kb neki is azonnal lekéne mondania, vagy minimum nyilvánosan bocsánatot kérnie. Szal az a baj ezekre szarik a nép, és emiatt a politikusok is szarnak rá.. mert úgy vannak vele teljesen jogosan, hogy "jéé, hát én azt hittem ezek kibasznak, mint macskát szarni.. de még mindig itt vagyok, és nem történt semmi.. hát akkor mért ne csináljam tovább ? sőt mért ne engedjek meg magamnak még durvább igazságtalanságokat, ha már ezzel nem buktam be.."

ennyi igazából a törénet.

Arbet 2012.01.23. 11:43:08

@FeroxX88: Tökéletesen egyet értek. Amíg a politikusnak több jog jár, mint amennyi felelőssége van, addig marad minden ugyan úgy.

A politikust pedig egyedül a nép tudja nevelni, ha már a szülei nem tanították meg, hogy lopni, hazudni nem szabad.

Arbet 2012.01.23. 11:48:58

@Dr. 2llkedő: Nem gondolnám azt, hogy a következő elit ugyan így csinálná, ha éreznék, hogy egy kicsit is megüthetik a bokájukat.

Követelni kell tőlük a politikusok büntethetőségének súlyosbítását. Minden képviselőt be kell lőni igazságszérummal, hazugságvizsgálóra kell kötni (ezt persze valóban civileknek kell csinálniuk, mert a bm biza nem független), majd ha nem a civil érdekeket szolgálják akkor azonnal fel kell függeszteni munkaviszonyukat, mint ahogy a versenyszférában is kirúgják azokat akik nem a cég érdekeit képviselik.

Meg lehet oldani, csak előbb kell egy szakértői kormány civil emberekből akik meg tudják alkotni a felelősségteljes, becsületes parlamentáris demokráciához szükséges alaptörvényeket.

Ha ez megvan akkor indulhatunk nyugat-európába és elkezdhetünk fejlődni.

kirsten 2012.01.23. 12:04:15

A vajdasági és az erdélyi fizetett tüntetők nélkül mennyi lenne a valóban orbán mellett tüntetők száma. Várnám rákay igazmondását ez ügyben, hisz csak ő hiteles.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.23. 12:06:21

@feamatar: "most is lehetne, a legfőbb, hogy felelősen gazdálkodjunk"

Igen, ezzel egyetértek. Az államnak is nagy szerepe vagyon a jelenlegi helyzetben. Angliában kb. egy évig mentek a vitaműsorok és ara jutottak, hogy nagyon rizikós. Most ezzel nem is kell törődniük. De nálunk az állam is nagyban vette fel a hiteleket CHF-ben. És erre Ork bán sokat rádolgozott, amikor arra buzdította a fityiszes polgármestereket, hogy minél több hitelt vegyenek fel. Ők ezt meg is tették. Persze nagy részét CHF-ben.

igényes 2012.01.23. 12:47:16

Kaya Ibrahimné nem nyilatkozik!

Kinevezése óta eltűnt a nyilvánosság elől Németh Lászlóné fejlesztési miniszter, és várhatóan később sem fog sokkal többet szerepelni. Az [origo] információi szerint a minisztérium terve az, hogy új kommunikációs vezetőt nevez ki, és az ő lesz az arca a kulcsfontosságú, idén közel 570 milliárd forintból gazdálkodó minisztériumnak. Közben egy kívülről érkező kabinetfőnök kinevezésével tovább formálódik a miniszteri stáb, amelynek már tagja egy kormányzathoz közeli üzletember testvére.

commando 2012.01.23. 13:05:58

@FeroxX88: hát ezzel hiánytalanul egyet tudok érteni! Gratulálok!

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.01.23. 13:12:36

úúú valaki teremtsen munkahelyet
úúú valaki adjon hitelt...

úúú... valaki mondja meg hogy ki az a valaki aki majd megmondja...

ostvan2 2012.01.23. 13:56:43

Ha csak egy-egy írást olvasol, akkor valóban nehéz kibogozni, mi lehet az igazság. Olvass sokat, vesd össze őket, keresd meg azokat a gondolatokat, amelyek ugyanazon tényt különbözőképpen fogalmazzák meg (kiszűrve az ismétléseket!, mert az ismétlés csak a hangerőt emeli, nem a hitelességet). Keresd meg a cikkekben azt az egyetlen mondatot, ami neked újdonság. Azt ellenőrizd le. Keresd azt, ami a témához tartozik, de gondosan kihagyták. És azt is ellenőrizd! És hasonló lépések tömkelege. Fárasztó, sziszifuszi tevékenység. De csak így lehet megközelíteni az igazságot

Balance Of Power 2012.01.23. 16:02:14

@ostvan2: Na ez az amire senkinek nincs ideje. Apám minden szombaton megveszi mind a Népszabit, mint az MN-t. Plusz meghallgatja a Klubrádiót, Hírtv-t is néz. Esetleg még HVG+Heti válasz (ezeket néha járatom neki).
Valahogy így kellene ezt. De nekem ebből annyi jut, hogy ha hétvégén ott vagyunk, megpróbálom ebéd után elolvasni ugyanezt, na meg a klozetton.
Az igazság az, hogy annyi jó dolog van a világon, hogy politika miatt felhúzni magunkat (főleg érzelmi alapon) energiapocsékolásnak tűnik.

A poszt első bekezdését mintha én írtam volna. Onnantól kezdve, hogy egy állítólagosan egzakt tudományt, mint a közgáz, lehet oldal szerint magyarázni, nincs miről beszélni. Az érdekek tök mások minden társadalmi rétegnél, az emberi élet rövid.

Szabad Gábor 2012.01.23. 16:23:42

Rombolós beruházások – panasz az Uniónak

"...az összes „országépítő" és főleg pénzmosó beruházást a jelenleg első számú közellenségnek kikiáltott Európa Unió támogatja. Az az Európai Unió, ami ellen a hétvégén kormányforrások szerint közel félmillióan, a valóságban 100-130 ezren állami pénzen, külföldről is fuvarozott és megetetett „hazafi" tiltakozott"

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1503_rombolos_beruhazasok_panasz_az_unionak

Szabad Gábor 2012.01.24. 15:19:04

Nem lettünk gyarmat

Ötszázezer(?), bizony, dalolva ment…

"Egészen biztos lehet benne mindenki, hogy Opera nélkül most nem lennénk gyarmat. Így függ össze az ária meg a pária."

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1509_nem_lettunk_gyarmat

Szabad Gábor 2012.01.26. 14:41:48

100 ezernek a törlesztés, 1 milliónak a vég

Miért kellett Kósa Lajost 16,5 millióval kisegíteni?

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1532_100_ezernek_a_torlesztes_1_millionak_a_veg

debreceni.blog 2012.02.02. 15:39:23

Törököt fogtak

Bihari Ernő2012. február 02. 14:33

Orbán és az EU/ IMF tandem.

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1580_torokot_fogtak
süti beállítások módosítása