Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

Almarakodás

2008.09.08. 08:55 :: Daily Shark

Nem értem én ezt...

Először sírtak a magyar gazdák, hogy jajaj, itt a sok jó alma, nem veszik meg tőlünk 9 eurocentért. Mert a magyar feldolgozók vagy nem tudnak annyit fizetni, hogy nekik is megérje, vagy nem akarnak, mert úgy több a haszon.
Addig sírtak, míg a miniszter félreközbelépett, mindenféle egyezkedés után már nem volt akadálya, hogy osztrák Agrana, aki a legnagyobb felvásárlója a magyar piacon az ipari almának, kifizesse ezt az árat.
Hajajj, de nagy a baj, mert most meg a magyar feldolgozók sírnak, hogy velük csúnyán kibabráltak, mert ez nem tisztességes, hogy a sógor tud fizetni ennyit, ők meg nem...
Közben elhangzott az is, hogy a szabolcsi almatermesztés alacsony hatékonyságú, gyakorlatilag életképtelen és csak politikai okok miatt engedett nekik minden évben a kormányzat.

Szóval akkor most ki a rosszfiú?

  • A magyar gazda, aki nem tud olcsóbban almát termelni és olyan árat kér az almáért, amitől a magyar feldolgozó veszteséges lesz?
  • A magyar feldolgozó, aki a magyar gazdától nem veszi át az almát olyan áron, hogy a magyar gazdának megérje eladni?
  • Az osztrák feldolgozó, aki átveszi az almát annyiért, amennyit a magyar gazdák akarnak kapni érte, de amennyit a magyar feldolgozók nem adnak meg érte?
  • Az agrárközgazdász, aki szerint gazdaságilag nem életképes a szabolcsi almatermelés?
  • Az Európai Únió agrártámogatási rendszere?

Közben Orbán Viktor ismét kinyilatkoztatta, hogy az a lényeg "ki a leginkább magyarbarát, mert a nemzeti érdek mindennél fontosabb".
Ámen.

De akkor itt mi a magyar érdek? Az hogy a gazdák eladják az almát, vagy hogy a magyar feldolgozók megvegyék?

1 komment

Címkék: vélemény politika gazdaság magyarország agrár magyarisztán

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr42653316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kozika · http://www.k-1.hu 2008.09.08. 11:40:45

na igen, ez egy jó kérdés :)
süti beállítások módosítása