Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

Dubai - habzsi-dőzsi-tejbevaj

2008.09.10. 13:28 :: Daily Shark

Az egyik előző bejegyzésben írtam többek közt Dubairól elég kritikusan, mivel az egészet egy túlzó luxusberuházásnak tartom, ami semmi másról nem szól csak a dőzsölésről, a pénzszórásról.

Tegnap este a Kossuth Kultúrkör című műsorában hallottam egy beszélgetést Gárdi Balázs fotográfussal, elismert művésszel, sok díj és kitüntetés birtokosával, aki a világot járva készíti képeit többek közt az afganisztáni háborúról is, de nemrég Dubaiban is járt a Time magazin megbízásából.

Ő nagyjából ugyanazt érezte ezzel kapcsolatban, így beszélt róla:

Tulajdonképpen Dubai mindaz, amit én nem szeretek. Én viszolygok a fogyasztói társadalomtól, én viszolygok olyan értékrendektől, amelyek hamisak és teljesen természetellenesek, viszont nagyon érdekes azt boncolgatni, hogy éljük meg ezeket a dolgokat, mik azok a vágyak, amik minket odavisznek Dubaiba.
Biztos vagyok benne, hogy Dubaiban nagyon sokan szeretik azt az életformát, nem ezt vitatom, Kabulban sokkal jobban érzem magam, mint Dubaiba, mert azt gondolom, hogy egy sokkal emberibb életforma van, ahol az embereknek nagyon fontos a család, nagyon fontos és nagyon szigorú etikai kódex szerint élnek, ugyanakkor Dubaiban minden igazából a pénzről szól, és minden arról szól, hogy hogyan gyarapodjunk.
Dubai igazából egy holdbázis, egy sivatagi kísérlet, tehát ott semminek nem kéne lennie, igazából nincs vizük, a vizet előállítják, elő tudnak állítani vizet sólepárlással és ezzel golfpályákat tudnak öntözni, amivel turistákat vonzanak oda.
Évek óta létezik egy sípálya, ami egy bevásárlóközpontban van, most a mellette lévő emirátus is épít egy sípályát, de most már saját hegyet akarnak, és saját rendes sípályát, nem csak egy lesiklópályát, hanem sok lesiklópályát akarnak, semmi nem szab igazából határt, mert ez olyan kísérlet, ahol a pénz nem szab határokat.

Csak egyetérteni tudok. Értelmetlenül eltékozolt milliárdok egy természetellenes luxuslétesítményre...

 

14 komment

Címkék: fotó vélemény üzlet gazdaság kultúra megmondás morfondír öböl ország

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr76657131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lipton 2008.09.10. 19:39:56

Szerintem egy kicsit furcsán látod a helyzetet.
Alap igazság: nem vagyunk egyformák, nem ugyan azt a környezetet szereti mindenki. Ez annyiból érdekes, hogy egy idegenforgalmi beruházásnál is figyelembe kell venni, kiket, milyen réteget - szegmentáció - célzunk meg, kiknek szeretnénk szolgáltatni. Szerintem pl. röhelyes lenne skót kastélyokat, vagy nádfedeles magyar csárdákat építeni. Olyat kell kitalálni, ami új, ami máshol nincs. Nekik sikerült, s egy olyan szolgáltatást nyújtanak, amire van igény. Akinek nem tetszik, annak persze nem kötelező oda mennie :-))

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.09.11. 07:46:40

Miért, szerinted sílesiklópálya nincs máshol? Mi a kunszt abba, hogy valaki a sivatagban síel, az talán jobb lesiklópálya, mint az Alpok?
Amúgy nem hinném, hogy furán látom, ez az egész a céltalan pénzszórásról szól, akár az építtetőt, akár a célközönséget illetően.

lipton 2008.09.11. 08:08:09

szerintem nem céltalan. (őszintén szólva nem is értem, miért minősítesz valamit céltalannak, amikor - gondolom - nem ismered a pontos adatokat költségeket,nyereséget)Ez egy beruházás, befektetés, és valószínűleg nyereséges is. A lesiklópálya illeszkedik a luxushoz, azaz a kínálathoz. Ide azok jönnek, akik igénylik, és megfizetik ezt a fajta szolgáltatást. Nem kötelező oda menni. Ők egész egyszerűen ebben látnak üzletet.
Véleményem szerint pedig fölösleges pénzszórás minden fajta fegyvergyártói - sport fegyver is - beruházás. Sokkal veszélyesebb, értelmetlenebb, és környezet szennyezőbb, mint ez.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.09.11. 08:53:43

A luxus mindig céltalan, önmagáért való, semmi más nincs mögötte, mint a pénz.

Nem sport, ahol valami emberi teljesítmény és komoly munka áll mögötte, hogy összemérjék a képességeiket, akár sportlövészetben is.

Ezzel, hogy ezt megkérdőjelezed, minden más sportot megkérdőjelezel.

Végül is az is teljesen céltalan és értelmetlen, hogy 2x11 ember rohangál egy felfújt bőrgolyóval ez bazinagy gyepen, miközben, pár másik ember zászlókat emelget meg sípba fújkál, és minderre pár tízezren örjöngenek, miközben milliók bámulják a tévében, majd párezren szétverik a fél várost... :)

lipton 2008.09.11. 11:08:43

Nagyon szélsőséges vagy. Így kinyilatkoztatni, hogy a luxus MINDIG CÉLTALAN... :-((
Egyszerüen nem értem, hogy Te, aki eléggé liberális elveket vallasz, miért jelentesz ki ilyasmit. Van, akinek céltalan, van akinek életcél. Tudod, élni, és élni hagyni.
Nagyon sok minden hiányozna ma egyébként - festmények, szobrok, épületek - ha nem létezne "luxus", ha bizonyos szintű igények nem jelentek volna meg. Ő -ők - erre áldoznak, te pl. másra. De ezért leszólni a MÁST?
Addig is: romboljuk le az összes fegyvergyárat! :-)

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.09.11. 13:13:38

Nem hinném, hogy liberális lennék, főleg a gazdaság terén...
Művészeti mecénás tevékenységet nem is neveztem luxusnak...
Ne keverjük már össze műalkotásokat a sivatagi sípályával.

Élni és élni hagyni... nos igen, akik megtehetik, hogy luxusban éljenek, vajon hány ember életét tetté tönkre vagy rontották le ahhoz, hogy a vagyonukra szert tegyenek?

lipton 2008.09.11. 18:52:52

Kedves barátom!

Tudod, mi az a demagógia? ....
A luxus szerintem elég nehezen behatárolható fogalom. Nem mindenkinek jelenti ugyanazt. Egy etióp éhezőnek a pizzafutár valószinüleg a luxus kategória, s van pl. aki kis, takarékos kocsi helyett mondjuk egy nagy teljesítményű járművet használ. Kinek a pap, kinek a paplan.
Ha te külföldre mész, hány csillagos szállodában szállsz meg? Vajon miért él meg egymás mellett az egy, és az 5 csillagos is? Miért nem ostorozod pl a hazai 4-5 csillagos hoteleket? AZ nem luxus?
Kevered a dolgokat szerintem. Vannak gazdagok, szegények ezért különböző igények is jelentkeznek. Dubai a nagyon gazdagoknak kínál szolgáltatást. Ennyi, és nem több. Jól csinálják, látod, mi is erről beszélünk :-))
Amúgy nagyoooooon izé a gazdagok mindenkit tönkre tesznek, meg élősködnek szöveg. Szélsőséges vagy, nem áll jól neked. Mintha valami szovjet ifjúsági regényhős lennél, árnyalatok, színek nélkül :-((

Amúgy a középkori Európában, amikor százezrek haltak éhen, milliókat vitt el a pestis, hatalmas gótikus templomok épültek, amelyeket a ma embere szívesen tekint turisztikai célpontnak. Lehet, hogy a rongyos, nincstelenek szempontjából luxus volt...

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.09.12. 09:45:20

Tehát ha mondjuk a Nagyalföldre építenének egy ilyen sípályát, mint a sejkeké, az szerinted értelmes és szükséges beruházás lenne, és egyáltalán nem luxus...

lipton 2008.09.12. 12:52:33

nem luxus, ha a befektetés elötti a felmérések azt mutatják, hogy van rá fizetőképes kereslet.
A luxus az általad használt értelmezésben szerintem nem alkalmazható egy befektetéssel kapcsolatban. Ez nem öncélú, nem fölösleges, hanem egy adott, fizetőképes igényt kielégítő beruházás.
Amúgy magántőkéből mindenki azt csinál, amit akar, s vagy bejön, vagy elbukja a befektetését. Attól ez még nem "luxus"

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.09.12. 13:10:00

Biztos lenne igény például gladiátorjátékokra, kutyaviadalra, stb.
Neked hogy tetszene mondjuk Elzát összeereszteni egy másik kutyával, halálig?

Egyébként biztos jó befektetés lenne, van benne pénz bőven, igény lenne rá...

Érted, mi a bajom ezzel?
Hogy az ún. "piaci igény" szerint próbálod meg valaminek a szükségszerűségét és értékét meghatározni, ami szerintem torz és hamis, ahogy a piac és az igények is torzak, hamisak, mert manipuláltak és az emberi természet rosszabbik oldalát erősítik és gerjesztik.

lipton 2008.09.12. 18:54:33

Kedves Barátom!,

Szerinted mi a törvénytelen abban, hogy egy magán társaság a magán tőkéjét egy - általad luxusnak tekintett - szállodába, turisztikai beruházásba fekteti? ( Amúgy adós maradtál a válasszal: Te milyen hotelekben is szállsz meg? )
Az állat kínzás azonban más kategória. Egyáltalán nem értem, miért jössz ilyen erőltetett hasonlattal. :-(
Amiről eddig próbáltam beszélni, az az, hogy szerintem sznobizmus a fogyasztói társadalom, a piaci igények, a tőke általános, és egyértelmű elítélése, megvetése.
A piaci igények önmagukban, és alapvetően nem torzak, miért lennének azok? Nekem pl. igényem van - mint piaci résztvevőnek - több fajta termékre, szolgáltatásra, amelyeket szükségesnek érzek, de ez miért lenne egyértelműen torz?
Mintha két - több? - malomban őrölnénk :-(

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.09.12. 20:05:35

Nem törvényességről, hanem luxusról és etikáról van szó.

Ha te elsődlegesen a fogyasztói, piaci igényt tartod a legfőbb értékmérőnek, miért utasítod el a gladiátor vagy kutyaviadalt, mikor arra is tagadhatatlanul van piaci igény?

Ami pedig a torz piacot és a manipulált igényeket illeti, neked is nagyon jól kellene tudnod, hogy mennyire befolyásolja a tömegek választását a reklámok agymosása.

Milyen szállodában szállok meg... hát, mikor milyenben. Nem én határozom meg, a cég foglalja, vagy a kinti partnercég.
Nekem elég, ha tiszta és nem romos, van benne hűtő és internet, mert az előbbi kell, hogy a magammal vitt kaját tároljam (ugyanis nem akarom a napidíjat erre költeni), az utóbbi ahhoz, hogy dolgozzam.
Még a reggelihez se ragaszkodok feltétlenül.

Voltam én már olyanban is, ahol kosz és csótányok voltak, a fal penészes, stb., na onnan eljöttem.
De sose kértem, hogy 5 csillagos legyen.

lipton 2008.09.12. 22:18:41

Kedves Barátom!

Tudod, elég furcsa, hogy ennyire nem értjük egymást. :-(
Beszélsz valami etikáról, meg oda kevered a tőkét, és megpróbálsz párhuzamot vonni, ill. szembe állítani a két fogalmat. Ez agyrém. Pont te, aki állandóan bizonygatod, nem a fegyver ől, hanem az ember. Szerinted a tőke rossz, vagy az ember? Miért nem vagy következetes? Egészen torz az, ahogy azt próbálod bizonygatni, hogy a piac csak és kizárólag a pénz által mozgatott, és mindenki etikátlan, rossz, aki ebben részt vesz. Te a piaci igényt kevered valami beteges perverzióval. Egy sorozat gyilkos igényét sem szoktunk "piaci" igénynek nevezni, ezért a példád erőltetett, izzadságszagú. .-(
Tény persze, hogy vannak, akiket valami féle rosszul értelmezett márka őrület elragadott - pl. egy-egy kocsi márka - de nem hiszem, hogy ez akkora probléma lenne.
No persze valószinüleg valami - reklám - manipuláció hatására alakult ez ki.
Amúgy visszatérve a luxusra: definiáld légy szíves, szerinted mi a luxus?
Ha például 4-5 ember összeadva megtakarítását, létrehoz egy céget - a szemét tőkések! - és beruháznak egy "luxus" kávézóba, majd üzemeltetik, akkor ebben mi a baj? Miért baj, ha nem egy koszlott kocsmát - no az nem luxus- hanem egy stílusos, igényes szórakozóhelyet akarnak? Mert akkor szerinted ugye ez is luxus?

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.09.13. 18:01:18

Nem a tőke, hanem a piacgazdaság az, amit az etika szemszögéből próbálok nézni.
Vagy szerinted ennek nincs etikája?

A fogyasztói társadalom, ami egybefonódott a piacgazdasággal, alapvetően pénzközpontú, ez jelenti a legfőbb értékmérőt. De cáfold meg kérlek, kiváncsi vagyok, hogyan fogod...

Nagyon jól tudod te is, hogy korunk termékfejlesztésében sokkal több a parasztvakítás, mint a valóban hasznos fejlesztés. Ezeknek nagy része egy célt szolgál: felkelteni egy igényt, mely valójában nem létezik, de ha sikerül beleverni az emberek fejébe azt, hogy ezzel menőbbek, ezzel valami elismert csoporthoz tartoznak, ez majd jobbá teszi az életüket, akkor ráharapnak - akkor is, ha valójában teljesen haszontalan dologról van szó.

Piaci igény... mi a különbség a cigaretta és a drog közt? Mindkettő függőséget okoz, mindkettő súlyosan egészségkárosító, mindkettőre van piaci igény, mégis egyik óriási legális biznisz, másik óriási, de illegális biznisz (mert van rá piaci igény!).

A márka őrületet illetően (értem a szúrást) azért ne felejtsd el, hogy én nem 15 milliós kocsikat gyűjtök, hanem van egy majdnem 10 éves autóm, ami nem ér annyit sem, mint egy mai új kisautó piaci szempontból, tehát aligha nevezhető luxusnak. Ráadásul semmi köze a reklámokhoz, nem hinném, hogy épp én ne lennék sokkal inkább tisztában mind a márka perspektívájával, mind erényeivel és hátrányaival vagy éppen a műszaki problémáival. Sokkal inkább, mint bárki, aki nem "márkaőrült", így engem sokkal kevésbé befolyásolnak bármiféle reklámok.

És ne próbálj kérlek olyat a számba adni, amit nem mondtam, semmi kifogásom a tisztességes üzlet ellen, ahogy a te vállalkozásaidat se gondoltam soha tisztességtelennek.
süti beállítások módosítása