Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

USA, 1. nap

2009.04.05. 00:31 :: Daily Shark

Northwest Airlines 063 járat Amszterdamból Newark Liberty reptérre, az Airbus 330-300 fedélzetéről írtam az elejét, a végét már a hotelben.

Érdekes, már itt a repülőn is érezni, hogy ez valami más, valami amerikai.

Miért? Csak apró, felszínes jelek, de nekem mégis árulkodnak.

Először is, a videóképernyőkön folyamatosan reklámok futnak, ez nem szokás ennyire európai járatokon. Másodszor, nagyon sokat beszél a pilóta/személyzet, kb. 10 percenként tájékoztat. Eddigi repülőútjaim alatt sehol nem volt még ilyen részletes tájékoztatás. Harmadszor, a légitársaság magazinjában sokkal több a reklám, mint máshol, néha a cikkekről se igazán tudni, az most reklám, avagy tényleg cikk.

És még van két másik magazin is, kifejezetten vásárlási katalógusként.

A biztonsági útmutatóban is más kifejezéseket használnak: az európai járatokon egyszerűen közlik, hogy ha a kabin légnyomása csökken, mit kell tenni az oxigénmaszkkal, vagy ha vízre történik a kényszerleszállás, hogy kell használni a mentőmellényt. Az amerikai változat eufemizál, mindig hozzáteszi előtte „ugyan nagyon valószínűtlen, hogy bekövetkezzen, de ha...”. Hogy össze ne tojja magát a hülye utas az oxigénmaszk meg a mentőmellény láttán? Érdekes...

Szintén eddig máshol nem tapasztaltam, hogy automatikusan telerakják jéggel a poharat, amit utálok...

Az amszterdami reptéren mielőtt beengedtek volna a váróba, egy biztonsági őrnek látszó ember kikérdezett, először elkérte a törzsutaskártyámat, amivel valami gondja volt, nem értettem, mi, aztán azt kérdezte, miért megyek az USA-ba, ki vette nekem a jegyet, mit fogok ott csinálni, hány poggyászom van, mind az enyém-e vagy másét is feladtam, megkért-e valaki, hogy vigyek el a számára valami csomagot, majd sokáig gyanakodva nézegette az útlevelemet, és megkérdezte, ez milyen országé? Mondtam, hogy magyar, egyszer-kétszer gyakorolta a „Hungary” kimondását, végül szélnek eresztett...

 

A repülőn nagyon részletes kis videót vetítettek arról, hogy kell kitölteni a vámnyilatkozatot és a belépési nyilatkozatot, meg is csináltam. A megközelítési szakasz elég hullámvasutasra sikerült, viharos szél dobálta a gépet össze-vissza, többen rosszul is lettek, de a földet érés simán ment.

Kiszállás után hosszú sor végére kerültem, ami a beléptetésre várakozott, úgy negyedóra-húsz perc után értem a kalickához. Beszkennelték előbb a jobb, majd a bal kezem össze ujjait, meg lefotóztak, megint kikérdeztek, mit akarok, meddig maradok... aztán mehettem.

A bőröndöm már a futószalagon keringett addigra, felkaptam, a vámon minden kérdés nélkül átengedtek. A kijáratnál egy úr várt a nevemet lobogtatva, rögtön felkapta a bőröndöt és kimentünk hideg, viharos szélben a parkolóba, ahol egy igazi limuzin várt (na jó, nem olyan brutálisan hosszú, amivel a sztárok utaznak, csak egy kisebb, de ekkora kocsival még sose utaztam.)

Beülve elcsodálkoztam a kormányváltón, tisztára, mint a Trabantunkban volt annak idején... :)

Az autó hihetetlenül halk volt, szinte nem is volt motorhangja, az autópályán 80 mérföldes sebességgel suhanva is csak szélzaja hallatszott. A beltér óriási, simán ki tudtam nyújtani a lábamat a hátsó ülésen és még volt hely.

A környék amolyan ipari terület, elég sokat utaztunk az autópályán, mire a Crowne Plaza Monroe hotelhez értünk. A bejárat előtt éppen felújítás folyt, a limuzinos kirakta a bőröndömet, elköszönt és távozott.

Bejelentkeztem, minden oké, a szoba szép... épp csak hűtő nincs. És elég hideg van, persze van egy légkondi, amivel fűteni is lehet, rá is kapcsolom időnként, ha kezdek fagyoskodni.

Sajnos ez egy elég isten háta mögötti hotel. Úgy 6 km-es gyaloglási távolságon belül az égvilágon semmi sincs, még csak egy bolt sem, nemhogy étterem vagy bármi látnivaló, csak üzemek, raktárak meg két autópálya, ami kb. 50 méterre húzódik a hoteltől.

Tényleg semmi nincs.

A hotelben a reggeli nincs benne a szoba árában, és az étteremben a legolcsóbb kaja is 10 dolcsi. :(

Próbáltam utánanézni, hogy juthatnék el Manhattanbe. Taxi (mert a legközelebbi megálló szintén 10 km, nincs a közelben az égvilágon semmi tömegközlekedés), aztán vonat, átszállás másik vonatra, majd metró, két óra utazás és minimum 40 dollár, ráadásul ki kell fognom a megfelelő csatlakozást is ... basszus, miért ilyen eldugott helyre raktak? :(((

De tényleg igaznak tűnik, hogy itt nem lehet autó nélkül normálisan közlekedni...

Találtam végül is úgy másfél km-re egy helyet, ahová el tudnék menni ha... ha nem az autópálya másik oldalán lenne. Itt ugyanis hiába vannak felüljárók a keresztező utaknak, gyalogosközlekedés tiltott, nincs rá kialakítva hely. A Google maps alapján nem is létezik félnapi járóföldre gyalogos közlekedésre alkalmas keresztezés, talán egyáltalán nincs is. Úgy jártam, mint a csigák az út szélén, mikor egyik ábrándozva néz át a túloldalra, és megkérdi a másikat: „Te jártál már ott?” Mire amaz lemondóan: „Ááááá... oda születni kell!”

2 komment

Címkék: vélemény biztonság utazás usa autó repülő napló reptér

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr741046815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quimba 2009.04.05. 18:24:32

Kedves Shark,ha jól értem,te most praktice rabosítva vagy ....A limuzint a droid rendelte,aki Amsterdamban nyektetett...kárpótlásul.De micsoda hülyeség ,oda a világ végére foglalni szobát?És kocsi sehol? Na ,ez is olyan amerikai nagyképü úrhatnámság.Majd írd le,h.-an bírkóztál meg velük,ne hagyd ennyiben.Adj nekik!!!

MunkaLini 2009.09.14. 13:41:05

Szegény Shark! :( Kíváncsian várom, hogy mi történt veled!
( szeretem, ahogy írsz :), gratula! ) :)
süti beállítások módosítása