Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

Navigálni necesse est? :)

2009.08.22. 23:15 :: Daily Shark

Nemrég lecseréltem a közel 2 éve kiválóan szolgáló Nokia E51-esemet egy E71-re, ami egy kategóriával magasabb tudású, van benne GPS, teljes QWERTY billentyűzet, nagyobb kijelző.
Mivel a Nokia saját navigációja sajnos hajlamos lehet elég nagy adatforgalmat generálni az én keretemhez képest, azonkívül bonyolultabbnak is tűnik számomra a mindenféle előfizetés, feltettem rá egy Garmin MobileXT navigációs szoftvert, egy MapSource térképpel.
Tudom, ez nem olyan jó, mint az iGo, amivel már volt szerencsém néha navigálni és nagyon jónak találtam.
De azért arra nem számítottam, hogy a világ egyik elismert navis cégének szoftvere gyakorlatilag teljesen használhatatlan ezzel a készülékkel. Úgy tűnt, a térkép elfogadhatóan pontos, a GPS is elfogadható toleranciával jelezte a pozíciót, de az útvonaltervező katasztrofálisan rossz.
Sajnos leginkább használhatatlannak tudom csak minősíteni. Budapestet elég jól ismerem, így próbára tettem. Belvárosba olyan kerülő útvonalakra vitt, ami se gyorsabb, se rövidebb nem volt, mint a legkézenfekvőbb. Legalább kétszer annyi fölösleges kanyart és kerülést tett bele, mint ahogy józan paraszti ésszel az ember haladna.
Ezen a héten a Budapest-Kőszeg-Budapest útvonalan próbálkoztam vele.
Kedvenc szokása volt, hogy lakott területeken az embert teljesen indokolatlanul leterelné a főútvonalról egy vele párhuzamos, kisebb és rosszabb minőségű útra, majd vissza a főútra, ezzel részben hosszabbá, részben lassabbá téve a haladást.
Olyan is volt, hogy a legkézenfekvőbb, leggyorsabb és legrövidebb útvonalhoz képest épp ellenkező irányban indított volna el, és majd később jókora kunkorok és kerülők után vitt volna vissza arra az útra, amerre mennem kellett volna.
Máskor hiába követtem pontosan az útmutatást, mégis többször váratlanul "Újratervezést" kiáltott...
Próbáltam gyalogos üzemmódban túrán is, ott se tudott meggyőzőbb lenni. Eléggé sajnálom, mert reméltem, hogy jól fog működni, de teljesen megbízhatatlannak találtam. Legfeljebb a térképét érdemes esetleg használni, meg a POI adatbázisát. Ennél azért többet vártam a Garmintól.

10 komment

Címkék: tech utazás autó technika napló morfondír

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr361331695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cyberbird 2009.08.29. 08:51:23

Reklamálni kell, és visszakérni a pénzt amit fizettél a programért, és venni egy igo-t ha van rá.

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2009.08.29. 11:00:56

A navigációs programok un. finombeállításaival tudod ezeket a hibákat kiküszöbölni, illetve az itthon nem jól működő traffic info rendszer zavar be.

Sajnos a Garmin Symbian OS -re készített verziójából kimaradt a finombeállítási lehetőségek nagy része.

Különben Budapesten útvonaltervezős navigációt használni úgy is csak vicc, mert a térképek ugyan naprakészek, (nagyjából), de a rendszerben rejlő lehetőségek, (pillanatnyi forgalmi helyzet, útlezárások, stb) online adása nem működik.

Mi volt a bonyolult a Nokia saját navigációjával? Pénz befizet, navigáció működik. Asszem 70 akárhány euró két évre. A Garmin 100 euró felett van jóval.

Milyen adatforgalomról beszélsz? Ha a térkép le van töltve, (NokiMaps, OviStore, ingyenes) és előfizettél a navigációra, nyugodtan offline-ba rakhatod. NINCS internetes költség. Még ha nem is fizettél elő a navigációra, (de a térképek meg vannak), akkor is működik offline. Lassabb az utcanév/helység keresés, de tökéletes.

Mennyiért és hol vetted azt a Garnint? Nem lehet, hogy valami hack-elt, olcsó valamit sóztak rád?

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.29. 11:16:42

@Hun.Spb:
Nem lehet, hanem biztos...
Egyébként köszönöm a részletes segítséget. :)

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.29. 11:17:27

@Cyberbird: Tudtommal nincs Symbian-os iGo. Ha lenne, inkább azt használnám.

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2009.08.29. 11:25:09

@Daily Shark:

Van. Ha jól emlékszem Symbian S60 v3.2 -re és Symbian S60 v5 -re már megcsinálták. Egy barátomnak az N82 -jén iGo van, megkérdezem tőle.

Az iGo -t nem a Nav'n'Go cég fejleszti? Vagy most én keverek valamit? (lusta vagyok kigoogleizni). Mert ők csinálják a Nokia saját rendszerét és a Road66 -t is.

(Remélem nem gúnyolódó hangnemnek olvastad az írásomat, ha igen, nem annak szántam.)

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2009.08.29. 11:32:07

Pontosítok:

Forgalomban nincs, fejlesztés alatt van. A haverom N82-jén az általuk fejlesztett, de NEM iGo van.

A probléma az NMEA kommunikációval és a nagyon erős rendszerigénnyel van.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.29. 11:38:25

@Hun.Spb: Dehogy éreztem gúnyolódónak, azért is köszöntem meg! :)

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2009.08.29. 12:08:15

Különben meg Magyarországon az egész mobiltelefon dolog kissé félrecsúszott.

Itt az emberek nagy része csak azért cseréli le a készülékét, mert már másoknak jobb van. (ez is a fogyasztói társadalom és a sulykolt reklámok hibája)

"De csóri vagy, a tiéd csak két megapikszeles, de gáááz! Az enyémbe öt megapikszel van, meg vlan, meg dszípíesz"

És a barom már rohan is, hogy vegyen újat, nehogy beégjen a haverok elött.

Az 5 MPix -es kamerával ugyanúgy NEM lehet jó képet csinálni, mint egy 2 MPix -essel. Csak "vészhelyzetben" használja az ember. Én egy közlekedési balesetnél használtam dokumentálni az esetet. Ő is csak a csaját vagy a kutyáját fotózgatja majd, és rakja ki a képernyőre.

A WLan -t sem fogja használni soha, max Jamba csengőhangokat fog ingyért töltögetni a pláza ingyenes WLanjáról, (Bódi Guszti - Miért sírsz széplány midi csengőhang, vagy valami ilyesmi.). Én azért csak felszaladok vele fontosabb e-mailt olvasni, és a csatolmányban kapott office mellékletként érkező szerződést átnézni.

A GPS a telefonban meg pont arra jó, ha gyalogosan hirtelen kell valami, akkor bekapcsolom. Én nem fizettem elő a Nokia navigációra. Meg van teljes Magyarország, korrekt Budapest. Offline használom. Tulajdonképpen olyan, mintha lenne egy rendes papír térkép a táskámban, csak ezt nem kell széthajtogatni, megmondja, hogy éppen hol vagyok, és megmutatja a helyet ahová mennem kell. Az utat én tervezem meg.

Jó én nem is sznobizmusból cserélek készüléket, és ahogy látom az írásaidból te sem, bár odaát ezt sokan félreértették.

Kár. Mert az eröltetett fogyasztási kényszer generálásának mai helyzete megérdemelne egy komoly vitát, jó posztokat.

Roltii 2009.08.29. 13:38:26

a nokia maps offline tud navigálni, csak ott kell megvásárolnod ahol a garmint vetted... Egyébként a rendes igo-s navit nem helyettesíti, de azért megjegyezném, hogy az is igazából csak MO-n nagyon jó, máshol nem az igazi...bár igazából nem az igon, hanem a rátöltött térképeken múlik minden.
Egyébként Garminon kívűl van még TomTom is, sokan dícsérik.

ui: szvsz a navi dolog túl van lihegve, nagyon kevés embernek van rá szüksége igazából. Nyaraláshoz vagy egyéb útra fölösleges megvenni, mondjuk egy futárnak már jól jöhet...de azok meg úgyis megismerik a várost hamar. (nekem van pda, meg e66 is, de nem igazán használom a navit, talán évente 2-3X)

Roltii 2009.08.29. 13:45:44

sorry, hogy 2 részletben, de

@Hun.Spb:
"Az 5 MPix -es kamerával ugyanúgy NEM lehet jó képet csinálni"
nem fényképező, de képeket lehet vele csinálni. Pont jól kiegészít egy tükörreflexest:D Egyébként cserbenhagyásos közlekedési balesetnél én is használtam (megzúztak, de lelépett a köcsög) de a rendőrség nem fogadta el, mondván, hogy nincsen rajta dátum...pedig megkérdeztem hogy fotosoppoljak-e rá:D Meg a másiknak úgyis volt rendőrségi igazolása, hogy telephelyen volt aznap az autó...grrrr de ez már off:D

A wlan az egyik legjobb dolog amit a telefonba tettek, kb minden nap használom. Azon olvasok mail-t és rss-t néha portálokat is.

A 2 évenkénti telefoncsere viszont nem hülyeség:
- akksit úgyis kéne venni
- ütött-kopott
- piszkos!!!! Annyira dzsuvásak szoktak lenni 2 év után, hogy gusztustalan, és nincs az a takarítás, amelyik utána megint széppé varázsolja akár 2-3 napra (1-2 órára ok, de valamiért hamarabb koszolódnak)

Valaki írta még, hogy előfizut használ, aki havi 3-4e-t költ a telóra...én is így voltam, de egy baromság. Most már nem olcsóbb mint a feltöltőkártyás, egyszerűen semmi előnye sincs. Bankkártyáról meg bármikor fellehet tölteni bárhol a telefont.Szóval az előfizu mellett semmi nem szól, már nincs olcsóbb roaming, nincs ingyenes átírányítás, egyedül picit olcsóbb készülékek vannak, bár nálunk még mindig rohadt drága így is.... legjobb megoldás: cégtelefon, vagy legalább céges előfizu. Ha nem is saját, most már elég sok helyen lehet kérni családnak/párnak vagy akár kutyának macskának is céges kártyát a cégtől, aztán ő fizeti, de sokkal jobbak a kondíciók.
süti beállítások módosítása