Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

Egyszerhasználatos, eldobható világ

2009.08.29. 00:50 :: Daily Shark

Utólagos előszó. :)
Figyelem, az írás alapvetően nem arról szól, hogy ha eladnám a telefont, miért nem kaphatnék érte többet! Egy jelenségről szól általában, de a gondolatsort ez a telefonos példa indította el, még ha nem is a legjobb példa.
Elgondolkodtam, hogy az ún. erkölcsi avulás mennyire fura dolog manapság. Az előző cikkemben említett Nokia E51-es telefont kb. másfél éve vettem a Photo Hall-ban, akciósan 70e Ft-ért.
A telefonnaksemmi baja, akkoriban egy felső kategóriás üzleti telefonnak számított, és mai is még erős felső-középbe tartozik, négysávos, 3G, Wi-fi, internet, mail, zenelejátszó, irodai alkalmazások (Office fájlok megnyitása, PDF, stb.), Skype/MSN applikációt tud futtatni (Fring a neve), közvetlenül Gmail és Google elérése van, képes korlátozott navigációra cellainformáció alapján, illetve teljes navigációra külső GPS-el. Ez azért manapság se rossz.
Egyetlen hátránya, hogy az akkumulátora már eléggé legyengült, másfél-két napnál tovább nem bírja.
Mindezzel együtt az eladási értéke mára a harmadát se éri el annak, ami az eredeti ára volt.

Miért? Rosszabb lett ez a készülék? Elhasználódott? Nagyobb költséggel jár?

Nem, egyáltalán nem. Minden, amit akkor tudott, most is tökéletesen működik. Teljesen jó telefonálásra, interneten böngészésre, térképnézegetésre, zenelejátszásra, rádióhallgatásra, emailezésre, fényképezésre, Excel és Word fájlok nézésre, Skype használatára, mindemellett a Nokiához képest modern és elegáns külsejű még mindig.

Akkor miért ennyire bagóért adják-veszik?

Nem furcsa ez, emberek? Mi határozza meg ezt a brutális virtuális értékvesztést?

Nekem úgy tűnik, valahol nagyon félrecsúsztak a dolgok.

Ez az ún. fogyasztói társadalom alapvetően elhibázottnak tűnik. Az ember nem fogyasztó. Az ember élni akar és boldognak lenni, amihez nem feltétlenül központi jelentőségű a fogyasztás. Természetesen a létszükségleteimhez (élelmiszer, tisztálkodás, lakás), illetve az a fölötti szintekhez (tanulás, szórakozás, önmegvalósítás) kell néha fogyasztani is - de ez csak következmény, szükséges melléktevékenység, nem pedig cél!

Sajnos számomra egyre inkább úgy tűnik, hogy a fogyasztói társadalom ezzel ellentétben éppen a fogyasztást teszi legfőbb értékké, eszerint a fogyasztás tartja mozgásban a világot, az ad munkát, az hajtja az üzletet, de legfőképp az emberi boldogság egyik fokmérője lett, az vagy, amit fogyasztasz, amit ma megvehetsz, ne halaszd holnapra, stb.

És a sok szerencsétlen hülye elhiszi. Néha talán én is, egy ideig. De egyre jobban zavar.

Valamiért a mindenáron való állandó növekedés fétisét imádja ez a rendszer. A gazdasági alapelvek közt van, ha egy cég nem produkál folyamatos növekedést, akkor lassan, de biztosan elpusztul.
Ha egy nemzet nem produkál növekvő születési statisztikát, akkor nemzethalál lesz.
De tényleg igaz lenne ez így és ha igen, ez objektív szükségszerűség, vagy csak egy jól megcsinált ideológia?

Nézzük egy kicsit globálisan:

  • Vannak a Földnek erőforrásai, melyek végesek.
  • Van lakossága, mely rohamosan növekszik, az idő múlásával egyre gyorsabban.
  • Van a gazdaság, a termelés, mely szintén növekszik, részben a már említett axióma(?) miatt, részben a növekvő fogyasztás miatt, amit egyrészt a mennyiségileg megnövekedett népesség, másrészt az igények minőségi változása okoz (a trend az, hogy az életszínvonal növekszik, így az igények is, ami többletfogyasztást generál).
  • A növekvő fogyasztás-termelés növekvő erőforrás-felhasználást, növekvő környezetszennyezést és növekvő hulladékmennyiséget jelent.
  • Mindezt úgy, hogy az erőforrások végesek, a környezetszennyezés jeleit már saját bőrünkön érezzük (levegő, vizek, időjárás-változás), a szemét lerakása/újrahasznosítása/ártalmatlanítása egyre nehezebb.

Meddig folytatjuk? Lesz-e valaha egy „elég” szint? Akár egyénileg (hogy nem vásárolok meg valami csak azért, mert akciós, vagy csak azért, mert újabb, trendibb), akár országok/nemzetek vonatkozásában, akár globálisan? Mert egyszerűen belátható, hogy véges területen a növekvő ütemű terjeszkedés egyre gyorsulva éri el a korlátjait.
Persze, ez nyilván nem ilyen egyenletes, a nemrég ránk zúdult gazdasági válság most kissé visszafogott a lendületből – de hosszú távon egyértelmű a tendencia.

De térjünk csak vissza az indító témához, mert ha nem is egyértelmű, szorosan idekapcsolódik.

A fogyasztó már nem olyan ember, aki a természetes szükségleteit elégíti ki azzal, hogy vásárol valamit. A fogyasztót manipulálja az a rendszer, ami körülveszi: mivel alapvetően neki nem lenne igénye az állandóan újabb és kicsit különböző dolgok megvételére, a gazdaság kénytelen ezt az igényt is előállítani, úgy befolyásolja a fogyasztót, hogy felkeltse az igényt benne olyasmire is, amire valójában nem is biztos, hogy szüksége lenne.

Ez a dolog persze leginkább a luxuscikkeknél figyelhető meg, ami általában esztelen pazarlás, de azt mondják, akinek pénze van, mindegy, milyen módon jutott hozzá, azt csinál vele, amit akar, és ezért semmi módon nem lehet őt erkölcsileg megítélni, ha neki luxusjacht és 10 sportkocsi kell, meg minden nap friss osztrigát akar reggelire, szíve joga. Persze sok értelmesebb, hasznosabb és mások szempontjából is értékes dologra lehetne költeni, de hát az ember alapvetően önző és kapzsi, így ezt aligha lehet bárkitől is elvárni.

Azonban a mindennapi ember (értsd: a fogyasztó, mely kategóriába persze aligha tartoznak bele a harmadik világ nyomorgói, ők a fogyasztói társadalom számára csak afféle átlátszó szellemek, akikről fejcsóválva lehet időnként hírműsorokban tudósításokat nézni, illetve a használhatóbb helyeken a termelés költségcsökkentésének legjobb eszközei, lévén a valódi fogyasztói társadalmak munkásainak bérének töredékért is hajlandók dolgozni) tárgyai közt is lépten-nyomon tetten érhető ez a fajta pazarlási spirál, ami a fogyasztói társadalom egyik legrosszabb velejárója.

Ami a telefonomat (és általában a modern elektronikai termékeket) illeti, egyre rövidebb a hasznos életciklusuk. Nem azért, mert elromlanak (bár a sokak által csak legendának minősített tervezett avultatás szerintem létező dolog), hanem mert az újabb modellek tudásához képest már relatíve „butábbnak” minősülnek – akkor is, ha az újabb modellek többlettudása gyakran funkcionálisan minimális előnnyel bír, sokak számára szinte semmi változást nem jelent a használatban, mindössze követik a trendet, a fogyasztás-centrikus világképhez igazodva, mikor lecserélik egy-két éves készülékeiket.
Nem tagadom, én is megtettem ezt, nem is egyszer, bár valamelyest talán indokolt módon, mert általában a többletfunkciókat használtam is – de nem mindig. Volt, hogy egyszerűen a valamivel kisebb méret, szebb forma és jobb csengőhang-készítési lehetőségek miatt cseréltem le, aminek ugye nem sok haszna volt.
Igaz, az is nyom valamit a latban, hogy az információs technológia rohamléptű fejlődése miatt az újabb készülékek legalább méretükben és üzemidejükben valóban jobbak valamelyest – legalábbis elvileg.
A gyakorlatban a többletfunkciók miatt mégse csökken jelentősen a méret (pl. az érintőkijelzős mobil már számomra az a kategória, amit túl nagynak és nehéznek érzek ahhoz, hogy zsebben hordozzak), másrészt a modernebb, nagyobb kapacitású akkumulátorok mégse tudják tovább ellátni energiával ezeket a készülékeket, mert a sok pluszfunkció magasabb fogyasztással is jár. Tehát ezek az előnyök is meglehetősen relatívak. 

Tudom, sokak szemében ez alighanem csak egy megkeseredett, középkorú ember párás szemű nosztalgiázása lenne. Pedig nem vagyok a technikai haladás ellen, ellenkezőleg, magam is kütyü-mániás vagyok. De ugyanakkor valahol mérnök is, ha az eredeti hivatásomat már nem is gyakorlom.

És mérnökként elborzaszt az a fajta módszer, amit látok magam körül. Az erőltetett fejlesztéseknek köszönhetően csak részben letesztelt, rengeteg hibát tartalmazó készülékeket, szoftvereket dobnak a piacra, melyeknél az eladások kezdetétől kezdve folyamatosan (bár szerintem csak ímmel-ámmal) javítgatják a hibákat, de közben már egy újabb termék fejlesztésére koncentrálnak inkább, és mire ez egy-két év múlva már kinőtte a gyermekbetegségeit és stabil, használható termékké válna, beszüntetik a gyártás, leállítják a támogatást, mert piacra dobtak egy újabb, ám megbízhatatlanabb, kiforratlanabb terméket.
Közben a fogyasztó meg jókora veszteséggel kell megszabaduljon az előző verziótól, ha az újat akarja használni, ami közel se biztos, hogy annyival jobb az előzőnél, amennyivel drágább.

Nézzük az autókat. Manapság egy gyár tönkremegy, ha 2-3 évente nem cseréli le a modelljeit. Miért?
Nekem egy tízéves autóm van. Még ma is időtálló, stílusos forma, igen komoly teljesítmény, nagyon jó felszereltség, kiváló biztonság, sajnos nyilván kevésbé jó károsanyag-kibocsátás, mint a maiaknál, de meglepően kedvező fogyasztás.
Majdnem két és fél év alatt, mióta megvan, a normál kopó alkatrészeken kívül egy klíma- és egy hűtőventilátor csere volt csak. Pedig amúgy nem a legmegbízhatóbbaknak kikiáltott márkák közt tartják számon. A piaci értéke nevetségesen alacsony a használati értékéhez képest – és ez szintén hasonló, bár nem teljesen ugyanaz az erkölcsi avulás, mint a telefonnál.

Valahogy eltorzultak az arányok.

Egykoron egy mester, aki megcsinált valami használati tárgyat, olyat alkotott, ami sokáig kiszolgálta a használóját és az értékét elég jól megtartotta. Ez részben becsületbeli ügy volt, részben józan számítás, hiszen ha rosszat csinál, annak híre megy hamar, és a vevők elfordulnak tőle.
Manapság már nincs ilyen szakmai hozzáállás, nincs becsület, van helyette marketing, píár, profitmaximalizálás, kiszervezés, stb.

kifordult a rendszer, az igény generálódik a produktumhoz, nem fordítva. Igaz, a technika beláthatatlanul sokat lépett előre (ez megérne egy külön posztot), de szerintem legtöbbet az a manipulációs eszközrendszer és az ehhez gründolt ideológiai háttér fejlődött, ami a fogyasztói társadalmakat működteti.
A piac manipulált (így nem is lehet igazán megfelelő alap a gazdaság működtetéséhez szerintem, bár jobbat nem tudnék mondani, de nem is az én dolgom), és ezt sokszor még csak észre se vesszük, ha észrevesszük, nem akarjuk elhinni, mert ez kényelmesebb.
Az eredmény: látszatboldogságban tobzódás a fogyasztás álkánaánjában, miközben feléljük, beszennyezzük, tönkretesszük azt, ami nem a miénk, hanem majd a gyerekeinké, unokáinké lesz. De kit érdekel, ha holnap egy újabb és még izgalmasabb új dolgot vehetünk?
Minden eldobható, minden lecserélhető, minden érték viszonylagos és ideiglenes. Szokjuk meg, mert ez már csak ilyenebb lesz, amíg aztán egyszer csak észrevesszük, hogy nincs tovább, de akkor már késő.
Sajnos én se tudom teljesen kivonni magam ebből lefelé örvénylő ördögi spirálból, pedig szeretném... :(

216 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr401345396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lolperec 2009.08.29. 02:12:56

szerintem a túlkínálat..
énis unom már lassan, de nem vagyok hajlandó egy ha nemis jobbat, de újabbat nokiát venni 70ropiért..
szóval marad az E51.. :D
hameg tönkremegy, veszek egy iphonet..
addigra úgyis megjelenik a huszadik széria abból is.. :D

DeadBodiesEverywhere 2009.08.29. 02:26:06

eBay-en vegyel bele eredeti Nokia akkut 2000 forintert postakoltseggel Hong kongbol es orul :D

Nagykócsag 2009.08.29. 02:42:52

Jó az eszmefuttatás, minden szavával egyetértek. Mondjuk olyan hosszú hogy nem tudom hány ember olvassa el.

Ha már ez a téma: ne használj eldobható borotvát, hanem klasszikusat: kispad.hu/blog/200607/a-borotvalkozas-jobarat.html

sourcerror 2009.08.29. 02:45:50

Azért nem képmutató dolog 70 ropiért mobilt venni, aztán meg nyafogni a túlfogyasztásról, meg predikálni, hogy fogjuk vissza az igényeinket?

kaboca36 2009.08.29. 02:46:08

Miért nem vettél olyan telot amit szivesen használsz évekig?? Nem hiszem hogy egy év alatt annyit változott volna a telo hogy megérje váltani.

Miért nem vettél iPhone-t, én lassan 3 éve használom és nem vállnék meg töle.

Vagy ha már annyira érdekel az ÁR., akkor miért nem veszel 1 éves telefont féláron és akkor te vagy a nyerö.

Amúgy az egész csak társadalmi elvárásnak való megfelelés, mert neked villogni kell a telodal, mert mi lesz ha csak egy 3110-ed van.
Semmi hivni azon is lehet.

Amugy igazad van mert ilyenné nevelt a világ.
VÁSÁROLJ,VÁSÁROLJ,mert annélkül leáll a gazdaság.

baliquez 2009.08.29. 02:50:54

Ha nem a legújabbat veszed használod és mutatod akkor az látszik a külvilág számára hogy 1. csóró vagy 2. ebből adódóan esélyesen nem vagy "igényes" sem "nagyvonalú" 3. ergo csak az alacsonyabb társadalmi szintű (ez dettó torz és anyagi módon meghatározott) személyek akarnak veled ismerkedni/üzletelni/dugni.

Magyarul ha nincs (hitelre vett) újautód, csilivili (részletre vett) mobilod, tágas és minimalista berendezésű (ezeréves törlesztésre vett) lakásod akkor sok ember szemében csak egy lúzer vagy. Paradox hogy ugyanezen személyek azok akik részletre és hitelre vásárolt külsőségeikkel folyamatos görcsben próbálják fenntartani a látszatot és a legdrágább parfümöket fújják magukra mert nem bírják elviselni a proliszagot.

Káposztakukac 2009.08.29. 03:49:04

most ez vicc? egy 2 éves, lehasznált akkujú, garancia nélküli, mára már legfeljebb közepesnek számító teló miért kerül a harmadába az új árnak? ember, észnél vagy? azért baszd meg, mert pár éves életciklusú cuccról van szó. épeszű ember nem költ rá sokat, mert nemsokára úgyis elromlik, megszerelni meg ki tudja, hogy megéri-e.
az író remélem nem akar közeljövőben eladni autót, mert nagyon rá fog eszmélni, hogy mér vége a merkúros időknek és lófaszt se fognak fizetni a garázsban tartott, 2-3 éves autóért se.

ezsoezso 2009.08.29. 03:49:36

Azért picit pontosítanék.
Ugye, 70ezerért vetted az E51-et, másfél éve. Jelenleg 48-50ezer körül van az új ára.
Még a "zug GSM"-eknél is csak néhány ezer Ft-tal olcsóbb. Tehát az értékvesztés közel nem olyan "brutális". Ha a használt árakat nézzük, egy jobb állapotú, még némi garis, független E51 40ezer körül van.
Mikor megvetted kaptá rá 2 év garanciát és senki nem beszélt még rajta. Most elvileg van rá még fél év garancia és másfél évig használtad.
Mégis mit vársz? Azt hogy ugyanannyit érjen?
Tedd be a fiókba és 20 év múlva eladod retro telefonnak, akkor ismét a pénzednél leszel.
Tudomásul kell venni, hogy a gépkocsi és a műszaki cikkek nem értékálló tárgyak. Ami ma újdonság, az holnap elavulttá válhat.

Értem én, hogy mit akarsz mondani, de rossz példát választottál.

Ui: nekem 6 éves a mobilom (6230i) és 17 az autóm (Vectra) és szerencsére nem azért mert nem vehetnék fiatalabbat, de amire és amennyit én használom, mindkettő megfelel. Azt hogy ki mit gondol rólam, nagy ívben ........

eraserhead 2009.08.29. 04:05:13

erről annyit, hogy mikor az e51 telómnak a bekapcsoló gumija felmondta a szolgálatot uj telefon után néztem.
e51 70 kiló volt (részletben fizettem)
iphone 3g 21 ezer. (és ennyi!)

ebben benne van hogy előfizus vagyok és az iphone dijcsomagja még az addig több éve használt relax-os dijcsomagnál is kedvezőbb volt.
részletfizu helyett dijcsomagi hűséget kellett fogadnom, de nem vált hátrányomra...

a vicc! ha e51-et vettem volna ismét, 2,5x annyiba került volna mint a szifon.
nem gondoltam volna amugy hogy nekem valaha lesz iphone, de ezért az árért már nem hagytam ott.hozzá is tudtam szokni könnyen (ezen kívül nekem csak a nokiák és régen még pár ericsson mobil volt ami az én stílusom volt)

eraserhead 2009.08.29. 04:06:34

erről annyit, hogy mikor az e51 telómnak a bekapcsoló gumija felmondta a szolgálatot uj telefon után néztem.
e51 70 kiló volt (részletben fizettem)
iphone 3g 21 ezer. (és ennyi!)

ebben benne van hogy előfizus vagyok és az iphone dijcsomagja még az addig több éve használt relax-os dijcsomagnál is kedvezőbb volt.
részletfizu helyett dijcsomagi hűséget kellett fogadnom, de nem vált hátrányomra...

a vicc! ha e51-et vettem volna ismét, 2,5x annyiba került volna mint a szifon.
nem gondoltam volna amugy hogy nekem valaha lesz iphone, de ezért az árért már nem hagytam ott.hozzá is tudtam szokni könnyen (ezen kívül nekem csak a nokiák és régen még pár ericsson mobil volt ami az én stílusom volt)

eraserhead 2009.08.29. 04:11:40

erről annyit, hogy mikor az e51 telómnak a bekapcsoló gumija felmondta a szolgálatot uj telefon után néztem.
e51 70 kiló volt (részletben fizettem)
iphone 3g 21 ezer. (és ennyi!)

ebben benne van hogy előfizus vagyok és az iphone dijcsomagja még az addig több éve használt relax-os dijcsomagnál is kedvezőbb volt.
részletfizu helyett dijcsomagi hűséget kellett fogadnom, de nem vált hátrányomra...

a vicc! ha e51-et vettem volna ismét, 2,5x annyiba került volna mint a szifon.
nem gondoltam volna amugy hogy nekem valaha lesz iphone, de ezért az árért már nem hagytam ott.hozzá is tudtam szokni könnyen (ezen kívül nekem csak a nokiák és régen még pár ericsson mobil volt ami az én stílusom volt)

eraserhead 2009.08.29. 04:12:17

nah, költözik a zindex? :D

vizsla_barat 2009.08.29. 05:32:53

nekem 6310-esem meg mindig mukodik. de az internet megmaradt a laptop es a desktop privilegiumanak,es nem koltok feleslegesen semmifele smsre,mobilnetre,gpsre.

ami pedig az eldobhatosagot illeti, az uj epitesu tarsashazak is ebbe a kategoriaba tartoznak,a 60-as evekben epult szovjet technologias panelek tovabb fogjak birni,mint a mai lakoparki csodak.

ami pedig az autokat illeti,a mai uj autok fogyasztasanak 10-15%-a emissziocsokkentesre megy el. hacsak nem valami ultrakicsi dizellel mesz (1.2, 1.4), a tobbi auto csak szemfenyvesztes,beleertve a hibrideket is.

simonp1 2009.08.29. 05:53:30

Látom, mindenki a teló-vonalhoz szólt hozzá, hát én nem. Jót írtál. Együtt érzek és -értek veled. Egy kicsi válasz: az exponenciális spirál a jelen berendezkedés sajátja és leköveti a növekvő népességet. Ha nem lenne fogyasztás, nem lenne munka. Ezt a problémát taglalja Marx és Engels munkája, amit már megpróbáltak alkalmazni, csak nem jól értelmezték és tudjuk, hogy nem jól sült el. Légy forradalmár és állj a világ élére! Ha nem, akkor inkább csöndesen örülj, hogy sorstársaidnak van munkája. Pont.
Egy laikus szubjektív véleménye.

Today05 2009.08.29. 05:55:17

fura, hogy feszegeted a fogyasztói társadalom hibáit úgy, hogy te is egy még tökéletesen működő telefontól szabadulnál.... miért, ha egyszer tökéletesen működik?

eraserhead: az iphone ért viszont csengetsz mint a katonatiszt éveken át, és valójában bőven 100e (180e akár) forint fölött van a teló ára, ami ráadásul előfizetéses, csak az okos marketingesek kitalálták ezt a konstrukciót, amivel a hülye embereket meg lehet etetni, és a majmok meg megeszik. Én több mint 3 éve vettem egy telefont, sokért, mert tetszett, és nem azzal a szándékkal, hoyg majd jól eladom 95%os áron 1.5 év mulva, hanem azzal, hogy 3 évig működjön, utána minden napot ajándéknak veszek, és csak végzi a dolgát, amiért nem is tervezem eladni

Alvin666 2009.08.29. 06:31:26

En amikor megjelent, vettem pontosan 4 darab, zsir uj K 750i telefont, meg nem sokkal ra egy hasznaltat. Ugy gondoltam, nekem ennel jobb mar nem kell soha es ezzel letudtam a mobiltelefon vasarolgatast egy eletre...
Az elsot, amit hasznalatba vettem, vizbe ejtettem ezert beszart. ( Valami dupla alaplapja van, amit nem lehetett kiszaritani, vagy mi. ) A masodikat hasznalom azota, egy van az asszonynal, ketto a fiokban. Semmi bajuk, csak annyi, hogy az enyem csatlakozoja amikor tolteni akarom, akkor egyn kicsit kontatkthibas, meg kell igazgatni. Egyebkent mint a Doxa.

Reszemrol a mobil letudva. Minden ujitast, akciot es kutyafaszat nagyivben letojok.

( Egy szifont en is vettem, mert beleszerettem, de azt nem hasznalom telefonnak, csak egy MP3 lejatszo a hifi cuccomra kotve, azt ennyi. )

Nekem ez a megoldasom az altalad vazolt dologra. Az ot telefon kb. ketszaz ezer volt. ( Tudom, orultnek tart mindenki )
Most erhetnek oten ugy 100 ezret... Illetve mar 4-en 80-at. Nem erdekel. Nem akartam tobbet a mobil hireket bujni, keszulek teszteket olvasni, meg t-mobilba jarni nyalat csorgatni... Nem is csinalom mar vagy ket, ket es fel eve. Nekem jobb igy. Tolem barmilyen telefon kijohet, akarmennyiert. En kinottem a dolgot.

fucksatan · http://gubafan.atw.hu/ 2009.08.29. 06:33:09

jo huje aki 70ezerer vesz telefont es sir a szaja hogy csokken az ara.van alapnokia 5ezere aztan jonapot kivanok.van rajt felvesz lerak smsm zseblampa datum ebresztes . akinek meg 8 megpixeles dvd lejacco koll a telefonnyaba az igy jart . telefonra a leguzerabb dolog kolteni

hunyuan 2009.08.29. 06:40:10

@sourcerror: tied a pont bro'..,
kedves posztíró, nemde mi?!

hunyuan 2009.08.29. 06:42:12

kíváncsi lennék milyen cuccokkal veszed körbe magadat..?

ApropoApo 2009.08.29. 06:50:54

Ez nem így van, hanem éppen fordítva: A telcsid MOST kerül annyiba, amennyi az igazi értéke. Amikor megvetted, azt az ÉRZÉST kellett kifizetned, hogy új, dögös, menő - na, az, illetve annak a kommunikációs költsége került a különbözetbe, amit persze veled fizettettek meg.

Drömögödömötör 2009.08.29. 07:01:02

egyzerű a krédé

mire kell mobil munkaeszköz vagy ruházati kiegészítő , ha munkeszeköz veszszel 21 000 egyet és évekig használod ( ezt teszem én is) mellékesen megjegyzem mult hónapban egy német úrral tárgyaltam. a Faszinak 200 millió euros éves árbevételű cége van . A telefonja ha jól emlékszem siemens volt fekete fehér kijelzős kb 4-5 évvel ezelőtti modell )

HA meg ruházati kiegésztő akkor költsrá felslegesen egy valag pénzt mert a trendiségnek árra van

Vogon 2009.08.29. 07:09:42

70e forintért vesz egy telefont, 1,5 év után el akarja adni és most a fogyasztói társadalomról siránkozik. Hát bazzeg a fogyasztói társadalom TE VAGY :) Én ezen nem kicsit röhögök. Szenvedj az értékvesztés miatt, és fizess mint a birka! Megérdemled.

Vogon 2009.08.29. 07:10:52

ja ha nagyon bonyolúlt lenne a megoldás: vegyél bele új aksit... a kocsit is eladod amikor gumikat kell cserélni rajta vagy olajat?

degreen 2009.08.29. 07:16:30

minden a profitról szól. ha mondjuk a példát tekintve a telcsi gyártók nem dobnának ki évente adott kategóriából új telefont, akkor kisebb lenne a hasznuk. mert az ember kibírná a régebbi telcsivel, de mivel ott nyomják az arcába az újat, persze megveszi. másik, hogy eleve 1-3 évre gyártanak. nagyanyámék ágya még 70 évig bírta (pedig 4 lányuk lett :))))). ma egy ágy, jó ha 10 évet megél.

eloszto · http://eloszto.hu 2009.08.29. 07:25:25

Nokia 6310.
Milliók vennék a mai napig és nem árulják de még hasonlót se senki :(

eloszto · http://eloszto.hu 2009.08.29. 07:26:04

@Vogon: én nem látom hogy el akarja adni, csak azt mondja, ennyit ér.

jolt 2009.08.29. 07:35:35

1) Egy mobil élettartama 2-3 év, az aksi nem birja tovabb.

2) Egy hasznalt telefon olyan mint a hasznalt cipo, higéniai okokbol senki se szivesen veszi.

3) It's the software, stupid! Az iPhone OS és az Android mellett a Symbian és a Windows Mobil ma reménytelenul elavult technologia.

4) A kocsid meg pontosan annyit ér amennyi a hasznalati érték és az egyre valoszinub borsos javitasi koltségek kulonbsége.

nov2016 2009.08.29. 07:47:17

@Alvin666:

"En amikor megjelent, vettem pontosan 4 darab, zsir uj K 750i telefont"
Azért ezt ne nagyon hangoztasd társaságban. :)
Hűű, már 2.5 éve nem jártál T-Mobilban. :))))

"Egy szifont en is vettem, mert beleszerettem, de azt nem hasznalom telefonnak"
Miért nem Touch-ot vettél akkor? Az még véknyabb, csinosabb is, mint az iPhone.

Kúrcsány Ferenc 2009.08.29. 07:48:29

Anyád picsája elavult az iPhone mellett, a 3 éves Symbian telefonon a háttérben fut a hívásrögzítő, Google Maps, Skype kliens meg internet radio és nem kell kilépegetni belőlük ha a másikra váltassz.

nov2016 2009.08.29. 07:49:47

@jolt:

"1) Egy mobil élettartama 2-3 év, az aksi nem birja tovabb."

Miért is a mobil élettartama 2-3 év, ha az akksié igazából?

SubCulture · http://subculture.blog.hu/ 2009.08.29. 07:52:30

2004-ben vagy 2005-ben vettem egy sagem my v55-öt. Talán emlékeztek még rá.
A sagem amúgy sem egy nagyon jó telefon, sőt. De ez egy "elhibázott széria" volt. Elhibázott azért, mert kifelejtették belőle a manapság minden elektronikai cikkbe betáplált elromlást. Elfelejtett elromlani. Semmi baja sincs, az aksija is rendben, jó nyilván nem bír annyit, mint 4,5 éve, de 4-5 napot bír még telefonálással is. Addig én nem veszek újat, amíg ez használhatatlan nem lesz, az biztos:)

jolt 2009.08.29. 07:53:31

Erdekes lehet ahogy a Skype-ot és az internet radiot egyutt hasznalod.. Az iPhone-on is egyszerre fut aminek van értelme, tobbire meg ott van a push.

Egyébként meg kivancsi lennék hogyan fut a telcsiden a TomTom, a Hero of Sparta meg a Gangstar, a tobbi csillio app-rol nem is beszélve..

SubCulture · http://subculture.blog.hu/ 2009.08.29. 07:55:57

@jolt: igen akkor vegyen iPhone-t mert most az a jobb. Pont az ilyenekre akart kilyukadni
ehh

***kimoderálva*** 2009.08.29. 07:56:29

@jolt:
Az iPhone OS nagyon jó poén volt ! Pl. kivállóan futtat párhuzamosan alkalmazásokat.

Ja, nem. Viszont nem kell ismerni a betűket a működtetéséhez, elég képecskéket nyomkodni. Tehát a legkorszerűbb :-)

jolt 2009.08.29. 07:59:10

A Sybmian-ban mar a Nokia se hisz, nézzétek csak meg, hogy mivel jonnek ki az ugy csucs Nokiak.

Manyizga (törölt) 2009.08.29. 07:59:34

@jolt: "Az iPhone OS és az Android mellett a Symbian és a Windows Mobil ma reménytelenul elavult technologia."

Az iPhone OS single task képességének hála valóban trendi... :) A Palm OS (nyugodjék békében) volt ilyen, de már azon szívás volt sokszor. :)

jozsiahorgasz 2009.08.29. 08:00:22

Ha nem ilyen életciklussal pörgetnék a gyártók a termékeiket, mi meg nem csapnánk le rájuk eszetlen fogyasztó módjára, akkor a telefonod még ma is csak a tizedét tudná annak, amit az elején leírtál róla. Vagy ha többet, akkor meg tízszeres áron jutnál csak hozzá.

A fejlesztés drága.

Nick Leeson 2009.08.29. 08:02:20

Tökéletesen egyetértek a bejegyzéssel, bár a telefonos példa nem a legjobb.
Egy előfizetéssel rendelkező emberke 1-2 évente vehet mindenféle kedvezménnyel új telefont az új ár töredékéért. Ehhez csak annyit kell csinálni, hogy továbbra is előfizető marad. Viszont az általános műszaki boltokban kapható (kártyafüggetlen) telefonok jóval többe kerülnek. A használt készülékek piaca az előbb említett kétféle új ár között kalkulálja a telefon elméleti új árát, és ennek megfelelően "számítódik" a használt ár.
Ebből következik, hogy ha valaki nem mobilcégnél vesz új telefont valamilyen nagyon kedvezményes konstrukcióban, akkor a használt értékesítésnél már jó nagy buktával kell számolni...

Egyébként nem is értem mi értelme van kártya független készüléket venni. Aki nem a full csóró kategóriában él az úgyis előfizetéses konstrukcióban mobilozik, így meg adott az 1-2 évente nagyon kedvezményes telő vásárlás. Én már lassan 10 éve előfizetéses vagyok, 20-30e Ft körül szoktam új telót venni a szolgáltatótól. általában 2évente, jó nagy kedvezményekkel. Cserekor többnyire majdnem hasonló áron el is tudom adni a régi telefont. Alig van rajta bukta és mindig "friss" a telefonom... :)

Másrészről igaza van a posztírónak. Sehova nem vezet ez a "újabbra cserélős" - fogyasztói társadalmi szemlélet, a hitelválság is valamilyen szinten erre vezethető vissza...

dán 2009.08.29. 08:13:37

@nov2016:
Tudod az a baj,hogy mindenki elfelejt valamit mostanság,hogy tulajdonképpen telefonokról beszélunk.Mint a neve is jelzi,tehát telefonálásról van szó,mint eszközről.Ezt kell tudnia és kész ha többi nem olyan nem kell fikázni nem kell megvenni.Ez olyan mint a nagyon extrás, fullos autó csodák azok már nem autók hanem telepitett kiszolgáló egységek.A csodák persze megfelelő árért hajlandóak csodát nyújtani.Vagy otthon a fullos telefon persze asztali ja,hogy másol,faxol,rögzitt meg még mi mindent nem tesz, nem szabadna összehasonlitani egy hiába márkás ámbár csak telefonálásra alkalmas készülékkel.Maga a telefon nem jobb mint a másik telefon mert a másik is sem tud többet mint telefon, nem is kell.

Manyizga (törölt) 2009.08.29. 08:14:21

@az aki: "Egyébként nem is értem mi értelme van kártya független készüléket venni. "
1, például annak, aki külföldön akar olcsón mobilnetezni/helyi számokat hívni.
2, nekem pl. most jól jött, hogy független a telefonom. 10 év után szolgáltatót váltottam ugyanis, számhordozással.

SzexcentrikusAnyacsavarBecsavarodása · http://www.youtube.com/watch?v=2RiEy4es6lU 2009.08.29. 08:15:36

Nekem úgy tűnik, rengetegen leragadtak a mobilnál, holott nem ( csak ) az a mondanivalója a posztnak.

Egy olyan társadalomban élünk amiben a tárgyak, határozzák meg az életünk.Hiszen mindig kell gyűjteni valamire (lakás, autó, bútor, tv, számítógép, stb).

Végig gondolta már valaki, hogy egy csomó fejlesztés csak be etetés ( pl : bluray ) és tök felesleges ??

Az emberiség nem képes tanulni a hibáiból, nem képes alapvető fizikai törvényeket megtanulni. Ez a gazdasági válságnál kiderült.....

Tehetetlen Dodó 2009.08.29. 08:17:04

A cikkírónak igaza van, leszámítva a telefonra vonatkozó részt...
Mert tényleg az eldobható áruk világában élünk, ma már a mosógép is ebbe a kategóriába tartozik, olcsóbb újat venni, mint javíttatni.
De hát ez a "Fogyasztói társadalom" álnevű pilótajáték alapszabálya, megy, ameddig megy....
Telefont viszont csak bolond ember vesz ilyen drágán, ahogy "az aki" írja, mindig lehet olcsón frisset kapni, ha valahol folyamatos előfizetésünk van. (Nekem például céges E50-em van, még 20 rugóba se került, használom, amíg működik, aztán jöhet a következő, kizárólag olcsón).

TuskóHopkins 2009.08.29. 08:33:27

Én visszasírom a jó kis Nokia 5110-esemet. :-D
Az igazi telefon volt. Nem multimédia center.

spammer blogger 2009.08.29. 08:46:55

Két szóban összefoglalva: Fogyasztói társadalom.
Ez hosszú-hosszú ideje. És egyre erősödik. Nincs mit tenni ellene.
A XX. század elején többnyire olyan termékeket állított elő az ipar, amik évtizedekig vagy tovább is megőrizték használhatóságukat. Manapság, ha egy cipő egy évnél többet bír, az már isteni csoda...

halihalo 2009.08.29. 08:47:52

@eloszto: Igen, az egyik legjobb telefon volt. Mikor az enyém elromlott, hasonlót kerestem, de már csak színes, fényképezőseket lehetett kapni... Eleve sokkal több hibalehetősége van ezeknek. Meg egyébként is. Zene minősége egy telefonon, gagyi, fénykép minősége telefonon, gagyi, dokumentumokat olvasni telefonon, szemfájdító. Tudjak telefonálni vele, esetleg SMS-t küldeni megbízhatóan. Erre belepakolna csomó felesleges dolgot, amit persze meg kell fizetni. Ez a fogyasztói társadalom....

dr. Wilbur Swain 2009.08.29. 08:49:52

szakadjatok már le erről a telefon-témáról, k.ra nem erről szól a post...
fogyassz, herdálj, szenvedj (c. by Tékozló Homár)

cbc 2009.08.29. 08:54:24

Te egyszerűen a 70ezer forinttal az újdonságot fizetted meg. Évekkel ezelőtt a Pentium 1 processzorral szerelt gépek ára 1 millió forint felett volt, ma még egy belföldi wellness hétvégét is adnak, ha nagyobb mennyiségben elviszel mondjuk P2-es konfigurációkat valahonnan :))

tcsiga 2009.08.29. 09:01:06

Ha jó a telefon, akkor csak akkumulátort kell cserélni, és használhatja még évekig. Nem tudom miért van az az emberekben, hogyha az akkumulátor tönkremegy, akkor el kell dobni az egész telefont...
Ha kocsidban tönkremegy az akkumulátor akkor azt is eladod, és veszel újat???

safranek 2009.08.29. 09:02:39

Egyszerüen: munkát kell adni 6 milliárd embernek!!
pl miért nem térünk át alternatív energiára? Többek között azért, mert több százmillió ember dolgozik az energia iparban és környékén. Milyen munkád adnak nekik? (én mondjuk tudnék: szemetet szedni az ócenánból: project kaisei vagy bio gazdálkodás)

Az "okos" telefonok területén ezt mesterségesen gerjesztik. Pl a flashplayer-el. Eddig nem volt, most az N900-ban lesz. Miért nem tették bele már régebben is amikor tudták, hogy e nélkül nem web a web. Azért, hogy a következő verziót legyen miért megvenni.
Így van ez minden árúval, a cipővel, ruhával stb.

WOWBAGGER 2009.08.29. 09:03:30

Miért,Miért,Miért,Miért,Miért,Miért,Miért,Miért,Miért,Miért,Miért,Miért,Miért,Miért,....miért ez a hosszú picsogás??? A telefon használati eszköz és arra van, hogy telefonálj...a noti meg, hogy netezz és másfél éve is volt mobilnet.....nem mindegy, hogy min telefonálsz?....nem ! ...mert státusz szimbólum lett, nekem is van csillivilli telóm, mert "elvárják"...ha, meg nem olyan beosztásban dolgozol, akkor meg minek a felsőkategóriás biznisz teló ? ...gizdázni ? ..hát, akkor meg ez az ára, évente cserélni kell.

sandorn (törölt) 2009.08.29. 09:03:39

A post úgy beszél a jelenlegi világról mintha az valamiből "kifordult" volna. Mi volt az "ideális" állapot amiből a világ kifordult? Az őskor? Középkor? Esetleg a szocializmus?

RogerNyul 2009.08.29. 09:03:44

Hát nem tudom, az én öreg Nokedlim (3110) lassan 10 éves lesz, de teljesen használható. Majd, ha nem lehet már akkut szerezni hozzá végképp, kirakom a polcra emlékbe.

Selective 2009.08.29. 09:03:58

LASSAN NÉGY ÉVES A TELÓM!
IGAZ CSAK EGY NOKIA 6020-AS DE AZ BÍRJA!
JA ÉS 14000 VOLT!
AKI TÖBBET AD TELEFONÉRT AZ MEG IS ÉRDEMLI.

safranek 2009.08.29. 09:06:28

And a Man sat alone. Drenched deep in sadness. And all the animals drew near to him and said:
"We do not like see you soo sad...ask us whatever you wish and you shall have it"
The Man said: I want to have good sight.
The vulture replied: You shall have mine
The Man said: I want to be strong.
The jaguar said: You shall be strong like me
Then the Man said: I long to know the secrets of the earth
The serpent replied: I will show them to you.
And so it went with all the animals. And when the Man had all the gifts that they could give he left.
Then the owl said to the other animals: Now the Man knows much and is able to do many things. Suddenly I am afraid.
The deer said: The Man has all that he needs. Now his saddness will stop.
But the owl replied: No. I saw a hole in the Man... Deep like a hunger he will never fill. It is what makes him sad, and what makes him want. He will go on taking and taking... Until one day the World will say: I am no more, and I have nothing left to give.

safranek 2009.08.29. 09:12:13

@sandorn: nem az ideális állapotról szól, hanem többek közt például arról, hogy ezt a mesterségesen generált fogyasztást meddig bírja a föld erőforrásokkal.
Számítások szerint ebben az évben október végén fogy el a földön megtermelt erőforrás mennyiség. (energia, anyag, élelmiszer). Meddig lehet ezt folytatni?

A fenti idézet az Apocaliptico-ból van, a lényeg az utolsó mondat: Until one day the World will say: I am no more (!!!!), and I have nothing left to give.

   2009.08.29. 09:14:27

Milyen autód van?

Épp én is nézelődöm a használtpiacon, és valami olyasmit keresek amit leírtál a posztban.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2009.08.29. 09:16:09

A régi mester jó munkája nem csupán a vevők megtartása miatt volt jó.
Hanem akkoriban ugyanannyi munka kellet a selejt, mint a kiváló termék elkészítéséhez.
Azzal pedig gondolom mindenki szembesült, hogy az emberiséget a lustaság emelte ki az állatvilágból és kényszerítette gondolkodásra.:)

easydc71 2009.08.29. 09:16:47

akkor ne add el a nokiádat és meg van oldva a problémád.

Zee 2009.08.29. 09:26:05

két és fél éve vettem a SEK750i telefonomat,a második generációs 2 megapixeles kamerával.Ez volt a szerencsém,mert eszméletlen szépen tud fényképezni és videót felvenni,ahhoz képest,hogy egy "szaros"20-ezres telefon.
nincs benne gps,sem navigáció,csak mp3 at tudok hallgatni,meg fényképezni.DE van egy Lithium-polimer akkuja ami egy feltöltéssel bírja 4-5-6 napig is két fél év után!!!hazsnálattól függően persze.Soha nincs kikapcsolva,mindig úgy töltöm.

Teljesen meg vagyok vele elégedve,szervíz még nem látta.Egyetlen bajom volt vele,hogy pár billentyű leesett róla,de 3 ezerért kicserélték.Ennyi.Nem vettem másikat és nem is fogok,csak ha egyszer hajlandó lesz tönkremenni.Eddig nem volt rá:)

Ennyit a fogyasztói társadalomról.Ha valami jó és használható én nem fogom kidobni az biztos.

EZ nem informatika,a számítógépeknél kellene félévente konfigot cserélnem ahhoz,hogy lépést tarthassak a legújabb játékokkal,de egy ló..aszt:)tavaly megvettem egy viszonylag izmos konfigot és nem vagyok hajlandó tovább hozzányúlni,kivéve,ha tönkremegy valami.

Ezt hívják tudatos fogyasztónak,ha jól sejtem.


A másik:a Mikrofos és a hozzá hasonló multik akár IT akár egyéb területen évekkel ezelőtt kikísérletezték,felfedezték a jelenlegi technológiánál szebbet és jobbat,DE minek dobja piacra,ha a mai fogyasztókkal meg lehet etetni-vetetni azt,ami ezt megelőzte,úgyis tönkremegye,mert azért arra vigyáznak,hogy 1,5-2 évnél tovább ne bírja.(régebben ez másképpen volt,én pl. soha nem vennék ma notebookot,inkább vettem egy 5 éves gépet,de az 10 évig még gép lesz,nem úgy ,mint a mai szarok)a mai technológiát úgy tervezték,hogy azért meg kelljen venned az újításokat.

A fogyasztói társadalmat a fogyasztók éltetik és ez nem fog változni addig,amíg a marketingesek találnak olyan hülyét,akinek nincs esze,de van pénze megvenni a legújabb kütyüket:))

Márpedig nagy az isten állatkertje:D

ErEr 2009.08.29. 09:26:46

ahogy öregszik az ember úgy fog ugyis egyre jobban ragaszkodni a régi, megszokott dolgaihoz, legyen az bármi is, szóval az emberi természet egy idő után magától kivonul úgyis az örült körforgásból

Rob67 2009.08.29. 09:28:50

Hát bazdmeg aki a mobilokban keresi az értékállóságot az jó nagy f@sz.
Erre azért jobb az ingatlan meg az arany.
Mekkora barom poszt ami ebből az alpkérdésből indul ki.
Na most mondd, a nagyapámnak volt egy Volga autója.
Ma nem ér semmit.
Ez borzalmas.ű
De nekem is volt egy IBM XT-m, hatszámjegyű összegért vettem. Ma akkor sem foglalkoznál vele, ha én fizetnék ekkorsa összeget.
A világ már csak ilyen, mindig is ilyen volt.
Tedd el a nokijádat ezer évre, majd kiássa valaki és többet ér.
Neki.
De alapvetően nem értem, mi fáj?
Hogy nem kapod vissza a telefonba akkor befeketett pénzedet ma? Ergo nem juthatsz plusz források nélkül újhoz?
Ez elég szánalmas...
Ha meg a telefonod Neked jó, nem mindegy mennyi most a piaci értéke?
Nekem mindegy, az enyém jó.
Pedig nem tudom mennyit ér.
Nos ki az aki gerjeszti a mindenáron újat-jobbat játszmát?

Ez nagyon szánalmas poszt volt.
De természetesen a föld erőforrásainak a kimerítésével maximálisan egyetértek, csak az ilyen barom megközelítésekkel nem.
Okoskodj, de ne ilyen hülye forrás példával, amikor ezen az alapon Te magad is meríted a forrásokat gőzerővel.
Vagy tán nem vettél új telefont, sem autót, sem új ruhát?
A mérték a nem mindegy, a dolgok értékének becsben tartására nevelés.

Feca 2009.08.29. 09:38:17

Van itt egy másik érdekes cikk a konzumidiotizmusról.
autofilia.blog.hu/2009/08/27/eladosodasom_tortenete

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2009.08.29. 09:39:05

Szerintem jo dolog, hogy a keszulekek erkolcsileg hamar(abb) avulnak el.

Nekem legalabb is igen.
Megveszem a kifuto modelt 2/3-ad aron es vigan hasznalom evekig.
Vagy megveszem hasznaltan a negyederet.

A beugratott, naiv vasarlo meg kifizeti helyettem az uj keszulek arat.

Weboldal készítés olcsón · http://olcsoweboldal.hu 2009.08.29. 09:43:39

Talán azért éri a harmadát, mert az eladáshoz nem kínálsz olyan feltételek és garanciát, mint a szolgáltató, akitől Te vetted anno.

safranek 2009.08.29. 09:44:44

Egyébként az értéke akkor csökken, ha el akarod adni. Amíg használod meg van az eredeti értéke. Ha nincs olyan dolog ami miatt már nem tudod használni, vagy az új nem tud olyat, ami neked feltétlenül kell, akkor nem kell cserélni!

Ha nem veszünk elég mobilt, a Nokia kirúg egy csomó embert, akiknek a munkanélküli segélyét úgyis nekünk kell kifizetni, csak adó formályában.
Munkanélküliből nem tud eleget vásárolni, ezért más cégek is tönkremennek. Megint sok plusz munkanélküliek, plusz segyély.....

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2009.08.29. 09:47:51

Harmadát éri ? Annak aki megveszi, annak igen.
Neked -ha nem majmolnád a divatot, és nem akarnál egy másfél éves, drága készüléket eldobni- akkor innentől kezdene pénzt érni.

Értékvesztés mint olyan nem létezik - csak divatmajmolás.

sandorn (törölt) 2009.08.29. 09:54:00

@safranek: Ehhez nem kell többoldalas postot írni. Ezt a mondatot kifejtenéd? "Számítások szerint ebben az évben október végén fogy el a földön megtermelt erőforrás mennyiség."
Mi is fogy el ebben az évben? Októberben? Van referenciád hogy ki is számolta ezt ki és pontosan mit is?

victorsirius 2009.08.29. 09:54:05

hát nem semmik vagytok emberek :)
könyörgöm, ez a post nem arról szól, hogy a szerzője utálja az e51-esét és szifont szeretne helyette!

egyébként a japánok találták ki a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején, hogy egy műszaki cikk élettartamát a leggyorsabban elhasználódó alkatrész élettartamához kell tervezni, különben tönkre megy az ipar, mert senki nem fog újat venni semmiből. azóta is ez alapján működik a nyugati civilizáció, ezt sulykolja a marketing.

amúgy e51 van nekem is, másfél éves ez is, semmi baja az egyre kevesebbet bíró aksin kivül, de ez lítiumos aksiknál teljesen természetes.
fél év múlva majd szemrevételezem a kinálatot és ha lesz teló ugyanezzel a tudással nagyobb kijelzővel (nem vagyok egy sasszem és ez nem javul az évek múlásával), akkor lecserélem vagy csak kap egy új aksit.

és nem, nem fogok szolgáltatót váltani egy felrobbanós telefonért, amit ráadásul japánban ingyen ad a szolgáltató az előfizetés mellé, de úgyse veszik :-p

Ambroise 2009.08.29. 09:54:28

"Meddig folytatjuk? Lesz-e valaha egy „elég” szint? Akár egyénileg (hogy nem vásárolok meg valami csak azért, mert akciós, vagy csak azért, mert újabb, trendibb)"

igen ezt hívják tudatos vásárlónak. :P nem vezs meg mindn sz_rt, és elégedett azzal, amilye van.csak mert akciós meg mittomén, mert trendi sötöbö nem kezd el bespájzolni, vsárolni. én pl lesz_rom, hogy mi a divat, mi a trend, menő(?). nem érzek késztetés az konzumidiótasághoz.
vagyunk még páran így, csak sajna nem elegen.

telefonhoz:
nekem kb 6 évig volt nokia 3310esem és csak azért cseréltem le, mert nehéz volt, húzta a táskám, zsebem. az aksi miatt ne sírj, pár ropiért veszel bele újat. az én 3310esem is úgy bírta ki ilyen sokáig:) most jó telóm van :P 8000 hufért:P amit kell az tudja: telefon, sms(és még sok überfontos funkció, amiket sosem használtam.)

janok 2009.08.29. 09:55:42

Mellesleg mihez képest a harmadát? Azt hiszed, hogy a tényleges gyártási költsége tényleg 70eFt volt? Az hogy lement az ára harmadára, az azt jelenti, hogy kb. most kerül annyiba, mint, ami a tényleges anyagi értéke (a gyártási költsége - elhasználódás).

efzsé 2009.08.29. 09:56:31

@simonp1:
ennél azért egy kicsivel többet is tehet az ember de nem sokkal. Nem sokkal!
(Saját fogyasztásodat valamelyest kezedbe veheted. És igenis dönthetsz a régi mellett - nem annyira telefonügyben, mert az tényleg eltűnik idővel - de bútor, ruha, kozmetikum, edények, tányérok satöbbbi tárgyában. Ez csak lassít, igaz, de az is valami.)

Okos a válaszod, respekt.

victorsirius 2009.08.29. 09:57:29

ja igen, műszaki cikk alatt az ilyen kis szarokat kell érteni, mint a szifon és tsai, nem a tartós műszaki cikkeket (hűtő, tv, autó).

ladislaus 2009.08.29. 09:57:46

miért nem ér semmit? mert Nokie E...

victorsirius 2009.08.29. 10:01:17

@janok: naív vagy, még a 2x sebességű cd-olvasók korában volt alkalmam tudomást szerezni róla, hogy az általam 15e forintért vett panaszkodik cd-író gyártási költsége 3 dollár alatt volt.

az e51 esetén akkor lenne reális a ca. 30 ezres gyártási költség, ha egyedi darab lenne, de hát sorozatban gyártják.

xlac 2009.08.29. 10:01:40

Az a legviccesebb pont a fogyasztói társadalom juttatta a világot a mindenki által valamilyen szinten megtapasztalt világválságba. A növekedés nem fenntartható csak egy bizonyos szintig ez tavaly nyáron bekövetkezett. A mai válság is túltermelési válság!
Elhitte mindenki ha nincs pénzed, hogy trendi legyél semmi gond veszel hitelre és kész.
A gondok akkor kezdődtek amikor a fogyasztás elérte a csúcspontját és már nem lehetett eladni azt a töménytelen autót, telefont, házat és még sorolhatnám.
Elkezdtek megszűnni a munkahelyek a bankoknak kezdtek bedőlni a hitelek.
Megindult a dominó és végigsöpört a világon.
Az amerikai jegybank ész nélkül pumpálja haldokló gazdaságába a saját maga által nyomtatott pénzt ami mögött gazdasági teljesítmény nem áll inflációt generálva.
Hogy hova vezetett ez 1929-ben legutóbb?
Döntse el mindenki maga a tények ismeretében!

Nick Leeson 2009.08.29. 10:04:52

@Rob67: Szerintem nem teljesen értetted meg a posztírót!

Ő nem befektetésről beszél a telefonnal kapcsolatban.
Arról lenne szó, hogy a társadalom és mai életforma rákényszeríti az egyént olyan dolgok megvásárlására amire valójában NINCS SZÜKSÉGE!
Kizárólag azért mert a régi ciki, vagy kivagyiságból (ez is rá van erőltetve mindenkire), vagy egyszerűen ki nem mondott elvárások miatt...
És ez nagy gond!

victorsirius 2009.08.29. 10:05:18

@ladislaus: azért nem ér semmit, mert ezt sulykolja a marketing. ha egy évnél régebbi a telefonod, az már szart sem ér.

Ambroise 2009.08.29. 10:07:48

"sourcerror 2009.08.29. 02:45:50

Azért nem képmutató dolog 70 ropiért mobilt venni, aztán meg nyafogni a túlfogyasztásról, meg predikálni, hogy fogjuk vissza az igényeinket?"

na még ez is eszembejutott :D
sírni a fogyasztói társadalomról, miközben ő maga is nyakig benne van :D

CJKrisz 2009.08.29. 10:17:09

Azért nem ér semmit, mert rettentő gyorsan fejlődik a híradástechnika, illetve a számítástechnika. Megvetted 70 ropiért az akkori szupertelefont, viszont 1 év múlva már semmit nem ér a tudása, mert akkora minden második telefon kétszer akkora tudással fog rendelkezni (és akkor azok fognak 70-et érni). Még jó, hogy az autóipar vagy az építésipar nem fejlődik ilyen gyorsan. Szép lenne, ha mondjuk egy 5 millás autó 2 éves korára nem érne mondjuk 500 ezret, vagy egy 30 milliós ház 5 milliót... Ezeknél azonban szerencsére nincs nagyon mit újítani, illetve van, csak nem olyan léptékkel, hogy a termék tudása évről évre duplázódik, háromszorozódik. A számtech, illetve híradástechnika viszont pont ilyen.

safranek 2009.08.29. 10:21:38

Akkor nem ér semmit, ha olyan ember veszi meg akinek csak vagánykodásra kell, egyébként meg csak telefonál rajta.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2009.08.29. 10:23:29

@az aki: "Aki nem a full csóró kategóriában él az úgyis előfizetéses konstrukcióban mobilozik"

és ezt így hogy?
ekkora debilséget már régen olvastam...

orkpower 2009.08.29. 10:24:45

Hülyeség. Igenis elhasználódott a cucc. Vagy adsz rá a vevőnek 1 év garanciát? Gondolom nem. És mi van, ha hazaviszi és 2 nap múlva megnyekken? Az elektronikai eszközöknek nagy az amortizációja, ez van.

Rive 2009.08.29. 10:26:35

Hümm.

AZ én mobilom meg két éve is ugyanannyit ért, mint ma.
Meg azelőtt két évvel is ugyanannyit ért.

Nokia3210 foreva!


Telefonként használom. Hébe-hóba irok rajta egy-egy SMS-t, vagy megnézem, mennyi az idő. Vennem kéne valami újat? Minek? Ki kényszerit effélére? Álljon elém.

Nick Leeson 2009.08.29. 10:34:20

@Johann Gambolputty de von Ausfern schplenden:
Nem tudom mi ebben a debilség...
Általában a szegényebbek szokták a feltöltőkártyás mobilozást használni. Aki havi 1-2-3e Ft-ot már nem sajnál havonta fixen kifizetni az inkább előfizetéses mobilt használt és nem bohóckodik a feltöltögetéssel...

Ez tapasztalat.. Ha neked esetleg más a tapasztalatod, akkor kíváncsian várom...

changebug (törölt) 2009.08.29. 10:34:43

Most kicsit gonosz leszek.
Valahol még kicsit sznob is voltál szerintem. (kicsit olyan érzésem van, mintha eddig ment volna a szekér most meg döcög)

Amit írsz az tökéletesen igaz. De már vagy 10 éve, hanem több.
És elfáradtál/belefáradtál. Tudom mert magam is így vagyok ezzel. Csak én már 10 éve is feltettem ezeket a kérdéseket. A telefon az smafu. Miért kell több milliós szoftvereket éves követési díjjal évente megújítani? Nézd meg a programokat.
Kijön egy verzió, mire leszedi az ember a régit, felrakja az újat, kicsit megtanulja már jön az új. Hány és hány programnyelv van. Van szoftver amelynek developer vezióját 2 hetente frissítik.
Jó, nem újratanulod ezeket de valahol frusztrál, mert ömlik rád az új info.
A telefonodnak nincs semmi baja. vegyél aksit és szard le, hogy mi van az újba azt meg hogy mi mennyibe kerül felejtsd el. Megveszed ha kell vagy nem veszed meg, de az értékén ne nyifogj. Rajtad áll, hogy mit veszel be a fogyasztói társadalom maszlagából.
Ja és még1 - az ember a leggyengébb láncszem :)

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2009.08.29. 10:38:05

Értem én a posztírót, hogy mit szeretett volna mondani, de nem túl jó ez a példa, szerintem.

Az E szériás Nokia telefonoknak pont nem nagy az értékvesztése. Próbálj meg most eladni egy LG KG800 "Csoki" telefont. Mennyien ugrottak bele, hogy "fúú, pirosan világít, érintőgombos, szuperelegáns, akarom!", mert zseniális reklámkampánya volt. A tudása a megjelenés napján már elavultnak számított, de visongva adtak ki érte a népek olyan 90 ezret. Ma egy 20 -ast, ha ér, és az is csak két éve volt.

Én a második kártyámhoz E51-et használok. Tökéletesen megfelel. Volt már egy házcsere, egy akksi csere, egy hangszóró csere benne, két év alatt. Nem váltanám le, mert a fanyalgókkal ellentétben a Symbian OS S60 tökéletesen működik, és minden olyan szolgáltatást tud, amire nekem szükségem van.

Szóval egyet értek a fogyasztói társadalommal kapcsolatos gondolatokkal, igen, szerintem is durvul a helyzet. De ez van, és én próbálok kikerülni belőle.

A használt mobil kereskedelem meg nem úgy működik, mint mondjuk az ingatlané. A használt telefon árát nem a tudása határozza meg, hanem az, hogy a kereskedő mennyiért tudja eladni.

Egy E51-et azért lehet csak 30 körül használtan eladni, mert azóta kijött, (nagyjából időrendben) az E66, ami slide és erősebb software, az E71, ami teljes gombsor, E75, ami szétcsúszós, E55 stb stb...

Itt az E52 is, ami már 70 ezer környékén kapható, és majdnem kétszer akkora processzor teljesítménnyel és sokkal komolyabb tudással rendelkezik.

Ez van.

Sátán meg a Jocó 2009.08.29. 10:42:23

"bár a sokak által csak legendának minősített tervezett avultatás szerintem létező dolog"

legendaaaaa???

a "planned obsolation"??

nekem TANÍTOTTÁK.

Üdv,
vill.mérnök

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.29. 10:46:34

Na, akkor tegyünk tisztába pár dolgot:

1. A gondolatmenetet az mobilom értékvesztése indította el, de sokkal többről szól. Tisztában voltam már a megvételekor, hogy 2 év múlva nagyon alacsony áron lesz csak eladható, de most, hogy szembesülök vele, elkezdtem azon morfondírozni, vajon mi is az oka? Hiszen a készülék semmivel se lett rosszabb... én is vettem már többször használt telefont egyébként, melyek gond nélkül működtek.
De mindegy, csak kevesen értették meg, hogy nem kéne leragadni a telefon témánál.
Az írás arról szól, hogy az erőltetett növekedés és fogyasztás egyrészt rohamosan emészti fel az erőforrásainkat, másrészt pazarol és hulladékot termel - ráadásul az időtálló érték fogalmát nem ismeri.

2. Nem hinném, hogy meg kéne magyaráznom, miért vettem annak idején 70e Ft-ért telefont, mert senkinek semmi köze hozzá, de azért elmondom. Ez volt a legelérhetőbb azok közül, amiben olyan fontos lehetőség volt benne, ami kellett, egész konkrétan a Fring, hogy a Skype-ot tudjam használni rajta bárhol. És még mielőtt fikázni kezd valaki, hogy miért akarok Skype-ot használni bárhol, azért, mert ázsia barátnőm volt egy évig, akivel többnyire ezen tartottuk a kapcsolatot, mert a telefonálás rohadt drága lett volna.

3. 14 éve használok mobiltelefont, ezalatt volt jópár készülékem és egyiknek se volt garanciális problémája, sőt, jópárnak utána is tudok a sorsáról, és évekig még jól működtek. Tehát nem hiszem el, hogy egy 2 éves telefon műszakilag annyival jelentősen hajlamosabb a meghibásodásra, ami indokolná az értékvesztést.

4. Akkor lenne képmutató az írás, ha magam nem említettem volna meg legalább két helyen, hogy sajnos én magam is része vagyok a rendszernek és hajlamos vagyok időnként bedőlni az ilyen hülyeségeknek.
De nem állítottam be magam úgy, mintha én ugyan nem vettem volna soha csak az újdonság kedvéért valamit - de ettől még növekszik bennem az érzés, hogy ez így nem jó, és egyre inkább zavar.

5. Végül: az E51-est nem adtam el, és alighanem megtartom. Csak éppen megnéztem az árát és leírtam az asszociációs sort, ami erről eszembe jutott és elgondolkodtam rajta, hogy maga a jelenség, amin ennek kapcsán nagy általánosságban morfondíroztam, hova vezethet.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2009.08.29. 10:46:40

@az aki: a feltöltögetés miért lenne bohóckodás?
már nem úgy működik mint jópár éve, hogy megveszem a trafikban a kártyát, lekaparom a cuccot, felhívok egy számot, bediktálom a csillió jegyű kódot...

Lemerül, akkor a bankomnak megmondom hogy töltse föl 1xK Ft-tal, azzal elvagyok jóideig.
Ugyanis nem szokásom órákig csevegni telefonon.

Mi köze van ehhez a csórósághoz azt nem értem...

gedal1 2009.08.29. 10:50:02

@ezsoezso: @Hun.Spb:
Egyetértek, ezek hiányoztak a posztból, ami önmagában jó, de ezek teszik mégis logikussá a teljes döntési folyamatot és egy kis reménysugár is az út végére azon kérdésekre, amiket a poszt feszeget.
Mindenki maga dönti el, hogy mit mire fizet ki és majd utólag dönti el, hogy megérte-e. A héten vettem 3e Ft-ért egy 5 éves 19'-os monitort. Szép nagy darab, de amennyit otthon használom, arra ha működik, akkor pont jó. Ha nem megy tönkre, akkor számomra megérte, hogy nem a legújabb típust vettem 10-50-szer annyiért. Ha egész nap ülnék előtte, akkor persze más lenne a helyzet.

greycup 2009.08.29. 10:50:32

Mi ez az apokaliptikus lósz*r? Tudomásul kell venni, hogy a műszaki fejlődés -hálistennek- gyors. Ezért lehet mobiltelefonod, mikrosütőd stb. Az értékvesztést az magyarázza, hogy az eredeti értékéért ma egy modernebb, szebb, jobb, csillógóbb kütyüt tudnak adni. Ez van. Hogy ezt te hajlandó vagy -e megfizetni, ill. milyen mértékben, az csak rajtad múlik, te döntöd el! Amíg van kereslet, addig pörögni fog a dolog.

Il Cavaliere Nero 2009.08.29. 10:52:12

Számomra is meglepő, hogy egy értelmes, lényeglátó írás szerzője, hogy lehet ennyire vak a saját konkrét példáját illetően.
Nem rinyálni kell, hanem használni azt a telefont, amíg jó. Ha meg másfél év után valami újdonságra vágysz, annak ellenére, hogy a készülék tökéletesen kiszolgál, akkor te magad is legalább annyira elveszett ember vagy, mint az általad leírt világ fogyasztói vakságban senyvedő fenntartói.
És akkor meg nagyon gáz, hogy mire fel írsz ilyen hosszú és kegyetlennek szánt elemzést - hacsak nem jött el életedben az önsanyargatás ideje.
Az meg, hogy mérnök vagy és középkorú férfi, szerintem egyáltalán nem releváns a mondandód lényege szempontjából.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.29. 10:52:51

@Sátán meg a Jocó:
Igazad lehet, nekem még nem.
De az autókkal kapcsolatban sokszor tagadják, hogy eleve csak pár éves életciklusra terveznék őket...

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.29. 10:55:45

@greycup:
Igen, ez van. De meddig tudja ez a rendszer magát így fönntartani?
Ezen még sose gondolkodtál el?

egy hang a hátsó sorból 2009.08.29. 10:57:15

Ha nem akarod eladni, es tokeletesen meg vagy elegedve a telefonoddal es az autoddal, akkor miert zavar, hogy csak ennyit ernek hasznaltan?
Vagy esetleg azert zavar az ertekcsokkenesuk, mert el akarod oket adni, hogy megvehesd a legujabb modellt?
Kicsit felemas ez igy, nem gondolod?

Bambano 2009.08.29. 10:57:33

Attól, hogy a te példányod hibátlannak tűnik, még lehetnek a piacon teljesen rommá használt telefonok és ettől lement az ára. Én is azt hittem, hogy ez egy strapabíró üzleti telefon, de nem az.

Nem erkölcsi avulás volt, hanem fizikai.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.29. 10:57:37

@Il Cavaliere Nero:

A telefon csak egy apropó, egy nem túl jelentős mozzanat, ami arra késztetett, hogy leírjak valamit, amin már régóta gondolkodtam, csak most ez adott hozzá egy lökést.
Kicsit sajnálom, hogy ennyire sokan akadnak fenn ezen.

Il Cavaliere Nero 2009.08.29. 10:58:00

Elolvastam, amit közben beírtál, de csak az jött le ebből is, hogy szeretsz rinyálni. :-)
Az írás jó és értelmes, és elhiszem, hogy fájdalmas a saját példa, de ettől még nem meggyőző. Egyszerűen légy férfi, és legközelebb már a publikálás előtt gyomláld ki az ilyen rossz példát.
(A példa nem általában véve rossz, csak ebben a szövegkörnyezetben: akkora támadási felületet adsz az ellenérvelőknek, hogy ihaj. És ezen az utólagos hangsúlytologatás már nem segít.)

safranek 2009.08.29. 10:59:39

A mobilok még csak hagyján. Millió számra készülnek az "értelmetlen vacakok", olyanok, amiknek semmi használati értéke nincs. Egy előadáson (Mindentudás Egyeteme) volt szó ilyenekről és ki is számolták mennyi energiát anyagot fektettek olyan dologbe, ami gyakorlatilag 100% szemét!
pl: www.pto.hu/post/1/666

Il Cavaliere Nero 2009.08.29. 11:00:27

Azért baszogatlak, mert én is sokszor esem ebbe a hibába, és tudom, milyen kontraproduktív az efféle önsajnálós hozzáállás... :-)))

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.29. 11:00:27

@egy hang a hátsó sorból:
Persze, hogy felemás. A világ felemás, meg az ember is felemás. Nem mindig érzünk és cselekszünk tisztán racionális és logikus módon. Vagy te egész életedben mindig ilyen vagy?

A jelenség általánosságban, és hogy ez hová vezet és milyen hatásai vannak globálisan, az zavar, és erről írtam egy konkrét példa kapcsán.

Nick Leeson 2009.08.29. 11:00:36

@Johann Gambolputty de von Ausfern schplenden:
Most sem értelek. Nem azt állítottam, hogy aki feltöltőkártyás az mind csóró, és azt sem, hogy minden csóró, feltöltőkártyás.
Egyszerűen az a tapasztalatom, hogy aki nem mer bevállalni havi X e Ft-os költséget, előfizetésre az többnyire feltöltőkártyás (mivel más lehetőség nincs, ha mobilozni akar).
Feltölti pl. 3e Ft-al és addig használja amíg el nem fogy, ha utána nincs pénze feltölteni, akkor nem telefonál. Míg az előfizetés akkor is ketyeg ha nem használod a mobilt. De gondolom ezeket Te is vágod.

AZt nem értem, hogy attól miért nem lehet igazam, hogy Te kivétel vagy? Esetleg el tudsz képzelni más lehetőséget is a saját példádon kívül?

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.29. 11:04:34

@Il Cavaliere Nero:
Nem magamat sajnálom, bár némi nosztalgiázás vegyült bele nyilván, hanem egyszerűen úgy éreztem, most szeretném ezt a gondolatsort leíni, és nem is gondoltam, hogy címlapra kerül, már vagy fél éve alig frissítettem a blogot...

greycup 2009.08.29. 11:07:49

@Daily Shark:
Gondolkodom, de az kevés. Nálam jóval okosabbak könyveket, publikációkat jelentetnek meg tonnaszám a fenntartható fejlődésről, ill. hasonló témákról. Sokan, sokféle válasszal. Úgyhogy tőlem ne várj itt pár soros megoldást, ez annál jóval bonyolultabb kérdés. Nem mondhatom egymilliárd kínainak, indiainak v afrikainak, akárkinek, hogy neked már nincs jogod autóhoz, v ugyanahhoz az életszínvonalhoz, mint amivel én rendelkezem, csak azért, mert akkor elpusztul a Föld. A saját portámon környezettudatosan élek, és erre ösztönzöm a mellettem élőket, társadalmi szervezeten keresztül felemelhetem a hangom, mint egyén, ennyit tehetek.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2009.08.29. 11:08:49

@az aki: de, pont azt állítottad:

"Aki nem a full csóró kategóriában él az úgyis előfizetéses konstrukcióban mobilozik"

többeket is ismerek magamon kívül, akik nem "csórók", de nem szaroznak havi számlákkal, és nem fognak mindenféle hűségnyilatkozatokat aláírni, csak azért hogy évente újabb csilivili parasztvakítást vehessenek akciósan.

De ha már itt tartunk, akkor meséld el, kérlek, hogy aki nem csóró, annak miért jobb az előfizetéses cucc (leszámítva azt a nyilvánvaló esetet, amikor valakinek egész nap fülén lóg a masina, és havonta lebeszél tucatnyi 20 rugós kártyát).

commentelo 2009.08.29. 11:10:41

Nekem jo kis k750-em van, es nem is akarom lecserelni. Ennyi ev utan is jol mukodik. Csak telefonalasra, zenehallgatasra, meg ebreszto oranak hasznalom. Meg persze a szamologep is jol jon neha.
Fenykepezokent hasznaltam mikor uj volt, de ma mar nincs ra szuksegem. Amugy meg tele van mindenfele felesleges dologgal.
Szemelyesen meg senkiven nem talalkoztam aki pl mms-t szokott kuldeni, meg csengohangokat letolteni.

changebug (törölt) 2009.08.29. 11:11:32

@greycup:
"Amíg van kereslet, addig pörögni fog a dolog.
"
Na ez az ami már rohadtul nem igaz. Egyrészt lehet, hogy nem vennéd meg az újat, de nem kapsz, csak mindig azt. másrészt meg erre találták ki a licenszelést bizonyos esetekbe, hogy ha beledöglesz is akkor is az újat használd a régit nem.
Már réges-rég nem kereslet-kínálat alapú a dolog hanem egy nagyüzemi libatömés.
Véges erőforráskészlet mellett meg addig működtethető egy rendszer amíg az erőforrások ki nem merülnek. És átállítani egy társadalmat valami másra sem 1-2 nap.

commentelo 2009.08.29. 11:14:59

Az valoban hulyeseg, hogy a csorok hasznalnak feltoltoset. Megmerem kockaztatni, hogy a hozzaszolok tobbsegenel tobbet keresek, de eszembe nem jutna elofizetesest hasznalni. Tokeletes nekem a feltoltos. A percdijak sem erdekelnek, 99%-ban nem telefonalok 2 percnel tobbet.

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2009.08.29. 11:16:15

@gedal1:

A két laptop mellett itthon egy asztalit használok, jó 8 éve. A hardware-t néha azért építgetem, de a monitor egy 17" -os sík NEC. Hatalmas sarok íróasztalom van, bőven elfér.

Tavaly elkezdett sipolni, ha túl világos volt a megjelenítendő kép. Nosza, vettem egy asszem 20"-os LCD -t, és nem a Tesco gagyit, hanem szintén egy NEC-t, olyan 70 ezer környékén.

Mivel sokat vagyok a dolgozószobában az első perctől van TV-tuner kártyám. Az LCD-n élvezhetetlen volt a TV adás. A fekete nem fekete, a mozgások néha kenődtek. Az új monitor jól működött, jól volt beállítva, értek hozzá annyira.

Régi monitor szerviz, húsz forintos alkatrész kicserél, már nem sípol. LCD vaterára feltezs, elad. És örül.

Mert pontosan: AMIRE NEKEM KELL ARRA TÖKÉLETES. (MS Office, levelezés, internet, és másfél méterről TV-t nézni)

Oké, ha rajzfílmeket készítenék, vagy házakat terveznék, akkor 22"-os szupermonitorom lenne. De így minek? Pedig a pénzem meg van rá.

Il Cavaliere Nero 2009.08.29. 11:17:00

Látod, megint rinyálsz... :D
Inkább örülj, hogy kikerültél a címoldalra, és van, aki érdemben hozzászól az egyébként egyáltalán nem rossz íráshoz.
Igaz, van, aki nem képes elrugaszkodni a Nokia kontra IPhone ill. kártyás/előfizetéses kérdéskör mélyenszántó problematikájától...
Ez persze már egyértelműen az index-címlap kártékonyan demokratizáló hatása.
És akkor persze már jön a sok funkcionális analfabéta, és ártatlanul szétcseszi az értelmes társalgás lehetőségét is...

greycup 2009.08.29. 11:18:32

@changebug:
Nekem a licenszelés a használati jog megvásárlását jelenti kb, így nem értem, ezzel mit akarsz mondani.
A libatöméssel meg azért nem értek egyet, mert egyelőre nem kényszerít senki, hogy a darát lenyeld.

Szerinted pl. meddig maradna fenn egy olyan cég, ami tíz-húsz éves tvket kínálna, hogy ha vkié tönkremegy, akkor azt vásároljon, ne újat? Mekkora forgalma lenne? Mennyi dolgozót tudna foglalkoztatni a bevételéből??

huszon3as 2009.08.29. 11:18:53

Ha nem fogyasztani akarsz, hanem boldognak lenni, ne azt nézd, hogy mennyiért adják veszik a másfél éves modellt, hanem azt, hogy téged boldoggá tesz-e az, amid van. Ha az határozza meg, hogy mennyibe kerül, szerintem rossz neked. Ha ettől vagy jó srác, hogy mennyire trendi a telefonod, szerintem rossz neked. Ha a használati érték elébe helyezed a piaci értéket, tévúton jársz.

egy hang a hátsó sorból 2009.08.29. 11:24:13

@Daily Shark: Nyilvan en is cselekszem irracionalisan es erzelmi alapon, de utana nem irok cikket arrol, hogy a dragan vett csilivili lcd tv-m miert er sokkal kevesebbet annal, mint amikor vettem. Azert, mert mar vannak sokkal jobbak. Engem viszont ez abszolut nem erdekel, mert meg mindig meg vagyok elegedve a tv-mmel, es nem akarom sem eladni, sem ujat venni.
Amugy te mit szeretnel, mi legyen az helyett, amit a cikkben leirtal?
Hogy a regi dolgaid tartsak az ertekuket, es cserebe ami ujabb, az mindig ketszer annyiba keruljon mint az elozo modell?
Vagy azt szeretned, hogy egyaltalan ne legyen uj modell, mert a regi mar ugyis tudott mindent, ami kell?
Vagy azt szeretned, hogy az emberek ne vegyenek masfel evente feleslegesen 70e Ft-ert telefonokat (akciosan), amikor ugysem hasznaljak ki a tudasat?
Vagy azt szeretned, hogy a regi is tartsa az arat, az uj se legyen draga, kozben technikai fejlodes is legyen, es a Fold eroforrasait is kimeljuk azzal, hogy nem veszunk uj telefont, amig jo a regi?

Nick Leeson 2009.08.29. 11:25:32

@Johann Gambolputty de von Ausfern schplenden:
Nekem eszem ágában sincs fejben tartani, vagy SMS-t kapogatni az épp aktuális egyenlegemről.
Fizetem havonta a számlát és kész. Ha kell "befüttyentek" a szolgáltatómhoz, hogy mobilnet-et akarok, vagy épp az aktuális mobilnet előfizetésemet növeljék (forgalom korlát nagyobb legyen nyaraláskor), stb...

Nem tudom május elsején hogyan szólsz be a bankodba a puszta kellős közepén, ha épp lemerült a kártyád és baj van...

changebug (törölt) 2009.08.29. 11:31:15

@greycup:
"Nekem a licenszelés a használati jog megvásárlását jelenti"
Épp ez az, hogy nem tulajdonlod, hanem a használati jogot vásárlod meg de az meg nem örökös! Itt a bibi, szerintem. Kérdezem: szerinted ma az ablakos szoftver 2002 előtti verzióit jogszerűen használod ha használod? Nem. Mondjuk nem magánember vagy hanem cég. Nagy cég. sok license-el. Kénytelen vagy alkalmazkodni a feltételekhez, pedig adott esetben nem biztos, hogy akarsz.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.29. 11:35:30

@egy hang a hátsó sorból:
Nem az index címlapnak írtam a véleményem. Leginkább csak magamnak és még pár ismerősnek, aki olvassa. Ők meg úgyis tudják, milyen vagyok és nem ebből ítélnek meg, mert sokkal jobban értik a motivációmat.
Hogy kikerült, az nem rajtam múlt.

Mit szeretnék?
Azt, hogy a fejlesztés ne azért legyen, mert növekedni KELL. Ugyanis hamarosan nem nagyon lesz hová növekedni...
És ha már fejlesztés, akkor ne olyan dolgokat dobjanak piacra, ami tele van hibákkal, hanem várjanak még vele egy évet, és teszteljék le közben rendesen, akkor se lesz persze hibátlan, de lényegesen kevesebb probléma várható - a fogyasztók meg éppúgy ellesznek addig az előzővel.
És ne eleve azt sugallja ez a rendszer, hogy vedd meg ma, dobd el jövőre.
Így hirtelen ez jutott eszembe...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.08.29. 11:37:21

Nézd a dolog jó oldalát, ha az ember függetleníteni tudja magát a fogyasztói társadalom csoportnyomásától ("annyit érsz, amennyit fogyasztasz"), akkor fillérekért tud venni olyan cuccokat, amik önmagukban tök jók, csak olcsók lettek, mert lett náluk jobb/újabb/trendibb. :)

greycup 2009.08.29. 11:37:27

@changebug:
ez ugyan offtopic, de szerencsére megtehetem a munkahelyemen is -otthon meg pláne- hogy linuxot használjak :)

mint nagy cég, osztanék-szoroznék, hogy működök hatékonyabban (beleértve a kevesebb költséget), szükségem van -e az adott termékre a licenseken keresztül, vagy nem
amennyiben megveszem, az vhol nyilván jelentkezni fog az előállított termékek árában...

de most nem értem, mi köze ennek a fenntartható fejlődéshez

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2009.08.29. 11:39:17

@az aki: én se tudom, még nem volt ilyen, ezért nem igazán valós probléma részemről...

greycup 2009.08.29. 11:39:26

@Daily Shark:
sajnos "time to market" van, ezzek azt kockáztatod, hogy elveszted az adott piaci szegmenst :)
a konkurencia majd szívfájdalom nélkül teríteni fogja a -nem teljesen letesztelt- cuccait, te meg adhatod el a gyárad, meg bocsáthatod el a dolgozókat, c'est la vie

chop 2009.08.29. 11:43:38

@jolt: jaj-jaj....

1) Ahogy mar korabban is emlitettek, akksicsere es maris van egy teljesen normalisan funkcionalo telod. Ha mondjuk ossze lenne hegesztve az akkumulator es telefonpanel, akkor igen, megertenem, hogy akksi = telefon, de - mint tudjuk - nincs.

2) Nem is igazan tudok mit mondani erre az indokodra, miszerint higieniai okokbol nem erdemes hasznalt telefont venni, ugyanis en CSAK hasznaltan veszek telefon (garanciaval), es bizony LETAKARITOM. Ez egy varazsszo, vesd az eszedbe.

3) Valoban, az iPhone, meg az Android csilli-villi OS-ek, de az iPhone nagy szazalekban azert iPhone, mert Apple, es mert kultusz es mert Steve Jobs es igen, a gorgetorutin kurvajo, de nekem nem kell erintos telefon. Igy szarok az iPhone-ra, es amig az E51-emen futo Symbian evente egyszer fagy, es tudja a multitaskingot, a vagolapot, es normalis telefonkent uzemel, addig teljese mertekben hidegen hagy minden hype.

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2009.08.29. 11:44:30

@egy hang a hátsó sorból:

"Nyilvan en is cselekszem irracionalisan es erzelmi alapon, de utana nem irok cikket arrol, hogy a dragan vett csilivili lcd tv-m miert er sokkal kevesebbet annal, mint amikor vettem."

Én is pont azt írtam, hogy milyen hülye voltam, hogy megtettem, és pont direkt nem írtam bele, hogy mennyit buktam az árán.

chop 2009.08.29. 11:45:18

Es a franc se akar telefonon jatszani, jatszok gepen vagy Xboxon, nem a kis szar 2 (vagy 3, tokmindegy) colos kijelzon. Ahogy filmet sem nezek, mert NEM ELMENY!

Kende Pepi 2009.08.29. 11:50:11

Ritka jó írás, gratulálok a szerzőnek.

changebug (törölt) 2009.08.29. 11:50:25

@greycup:
offtopic: én is ezt teszem :) már 5-7 éve - mondjuk egy unixot, de ezen nem veszünk össze. :)

"de most nem értem, mi köze ennek a fenntartható fejlődéshez"
ezt nevezem én libatömésnek. mikor úgy alakítod a dolgokat, hogy utána ezzel számolni kell. félre ne értsd fejlődni igy is úgy is muszáj csak nehogy már még rúgdossanak is ilyesmivel. Ezt a részét én nem érzem fair-nek.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.29. 11:51:32

@chop: ebben egyetértünk.
Még sose próbáltam játszani telefonon vagy filmet nézni rajta.

derceto 2009.08.29. 11:56:10

Van egy jelentős réteg, ami a növekedésből él. Azaz befektet, részvényt vesz, hitelez, aztán a növekedés valahány százaléka nála csapódik le. Nélkülük nincs növekedés, és növekedés nélkül ők sem tudnak létezni. Ha mindenki termelő munkából élne, akkor nem lenne szükség gazdasági növekedésre, pontosabban csak annyira, amennyi a népesség növekedésével arányos. De ez egy nagyon leegyszerűsített gondolat.

egy hang a hátsó sorból 2009.08.29. 11:59:16

@Daily Shark:
Ez tok jo, csak nem tudsz kivenni ebbol a folyamatbol egy elemet ugy, hogy kozben a folyamat osszes elonyet is megtartsd. Peldaul nezd meg mi tortent az autoiparral most, hogy a vilagvalsag hatasara az embereknek "megjott az esze", es nem vettek uj autot csak azert, mert lattak a tv-ben hogy az milyen jo.

Ha az emberek nem veszik meg a legujabbat (akar szar akar nem, akar kell akar nem), akkor kevesebb bevetel lesz, lassul a fejlodes, lassul a termeles, lassul a nyersanyagkitermeles. Ez a fenntarthato fejlodes szempontjabol gondolom jo dolog, csak kozben emberek szazezrei-millioi vesztik el az allasukat es egy lavinat indit el.

Szoval ha kiveszed a mozgatorugot (az esz nelkuli fogyasztast), akkor megall az egesz. Ez van. A megoldast mar ne kerdezd, nalunk okosabb emberek sem tudjak.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.29. 12:01:12

@derceto: Ebben van igazság, de meddig tartható?
Úgy tűnik, aki a növekedésből él, azt ez nem foglalkoztatja.
Ha egy - amúgy jóindulatú és másokra is figyelő - ember részvényessé válik, az egyetlen érdeke az lesz, hogy minél több profitot hozzon az a cég, akinél részvényes, és általában ettől kezdve nem fogja érdekelni, milyen eszközökkel érik ezt el és milyen mellékhatásai lesznek. Amíg neki csenget a kassza, jól csinálják, ezt fogja gondolni...

changebug (törölt) 2009.08.29. 12:01:51

@greycup:
az első részhez: igen én is egy unixot használok idehaza 5-7 éve :) ezen nem veszünk össze. :)
"de most nem értem, mi köze ennek a fenntartható fejlődéshez"
ezt a fajta licenselést nevezem én libatömésnek. az XP-t és az előtti dolgokat nem használhatsz - mert nem. összekínlódják magukat az újabb bevezetéséért, de nem akarnak áttérni erre változtatnak a licenselésen/supporton/etc. fejlődni muszáj de nehogy már még rugdossanak is. és van ahol csak a kiadási oldalon jelentkezik a dolog a bevételin nem.
25 milliárdért vegyen az állam licenseket? hööö???

changebug (törölt) 2009.08.29. 12:02:56

na csak át ment az előző is...
bocsika.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.29. 12:03:46

@egy hang a hátsó sorból:
Persze, tudom, hogy nem ilyen egyszerű. Ezért írtam, hogy az értékrendszerrel, a világképpel van valami komoly baj. Illetve mindenesetre lesz, pár évtizeden belül.
És ez annak ellenére zavar, hogy alighanem addigra nekem már mindegy lesz.

mayfly9 2009.08.29. 12:12:26

Mindenkinek más az elég. Másrészt Skype-olni, navigálni és netezni stb. pedig nem csak telón lehet. Szerintem vegyél egy kecskét. :) Minél öregebb, annál többet ér. :)

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.29. 12:14:38

@mayfly9:
A kecske ilyen értéktartó? Tényleg? Nem is tudtam... :)
Tényleg lehet máson is, de ha az ember nem akart állandóan egy notebookot hurcolászni a hóna alatt mindenhová (tápegységgel persze), akkor a smartphone volt az egyetlen alternatíva.

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2009.08.29. 12:20:49

Igaza van a fentebb szólónak.

Ha a mosógépek továbbra is 10-15 évig működnének hiba mentesen, mint szüleink idejében, akkor:

- Nem élne meg a gyártó.
- Nem élne meg a kereskedő.
- Nem élne meg a szerviz.

Sok sok munkahely felesleges lenne. Nem mondom, hogy ez így jó, egy szóval sem. De bele kerültünk egy ilyen spirálba, és ezt már nem lehet visszafordítani, és nem is lehet egy elemét sem kivenni, mert összeomlik.

Viszont: akkor felesleges lenne a tervezés. Ha nem lenne eladható, akkor:

- Nem terveznének jobb méretü mosógépet.
- Nem terveznének szebben mosó mosógépet.
- Nem terveznének energiatakarékosabb mosógépet.
- Nem gondolkodnának újabb technológiákon, melyek olcsóbbak, biztonságosabbak, környezetkímélőbbek, stb..

Sem mosógépet, sem autót, sem mobiltelefont, semmit.

(Valahol az is környezetkímélés, ha a mobilodba belerakják az MP3 lejátszót, a fényképezőgépet, GPS-t, stb.., mert nem kell több készüléket gyártani és eldobni évekkel késöbb. Nem beszélve az emberi kényelemről, ami Uram bocsá' legyen már kielégítve)

Nem tudom, hogy hol az igazság. Nálam okosabbak sem tudják.

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2009.08.29. 12:29:31

@greycup:

Akkor én is OFF egy kicsit.

Van ugye a Linux, ami jobb, stabilabb, és gyakorlatilag ingyenes. Itt most az ingyenességről.

Akik csinálják, miből élnek?

Igen, tudom: részben a felhasználók fejlesztik. De egyszer valaki létrehozta, felügyeli, irányítja az egészet.

Gyanítom, hogy valahol Amerikában egy csapat, akik felvállalták az ingyenes, szabad forráskódu softwarek melletti harcot, és akik egyéb befektetéseik által már elég pénzt kerestek, hogy pont megteheteik.

Il Cavaliere Nero 2009.08.29. 12:30:33

@szs.:
Ja, teljesen igazad van.
Én is erre jutok mindig.
Kedvenc (digitális) fényképezőgépem már vagy tízéves darab. A második gépem is kb. olyan korú. Sok szempontból kenterbeverik a mai agyonsztárolt darabokat, amelyekkel büszkén flangálhatsz vasárnap délelőtt a sétálóutcán, de fél év múlva minden második zakkantabb amatőr nyakában azt látod.
Két év múlva meg dobhatod ki a francba, mert annyit kérnek a javításáért, hogy érdemesebb újat venni.

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2009.08.29. 12:33:30

@chop:

"Es a franc se akar telefonon jatszani, jatszok gepen vagy Xboxon, nem a kis szar 2 (vagy 3, tokmindegy) colos kijelzon..."

Ülj két órát mondjuk az APEH-nél sorban, egy rohadt telefonos passziánsz játéknak is úgy fogsz örülni, mint állat. :-)

changebug (törölt) 2009.08.29. 12:35:55

@Hun.Spb: azért ne keverjük a sebességet és a gyorsulást :) Fejlődés akkor is lenne ha tartósak a dolgok - csak az üteme lassabb. szerintem.
Lehet ki kéne próbálni. Lehet egy összeomlás után ki is fogjuk.

greycup 2009.08.29. 12:37:51

@changebug:
annyiban meg bírom esetleg érteni az MS-t, hogy nem akar fenntartani egy nemtomhányfős szakembergárdát arra, hogy egy valamilyen szinten idejétmúlt oprendszert v alkalmazást supportáljon, valszeg már nem éri meg nekik, lejárt a szerződés is stb.

a 25m a mi államunk sara, úgy látszik, nekünk megéri továbbra is... :)

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2009.08.29. 12:40:37

@changebug:

Igen, persze. Igazad van. Csak az üteme lenne lassabb. De radikálisan.

- Ha a gyártó nem keres milliárdokat, akkor nem költ milliókat a kutatás/fejlesztésre.
- Ha nem kell versenyeznie a többi gyártó fejlesztéseivel, akkor is fejleszt, csak SOKKAL lassabb ütemben.

Tényleg jó lenne egy ilyen szempontból is belassultabb világ.

greycup 2009.08.29. 12:43:01

@Hun.Spb:
az ingyenességet hagyjuk, egy nagyvállalat linuxos akármit is csak akkor fog venni, ha van hozzá pár éves support, egyszerűen túl kockázatos lenne anélkül

hát igen, egyszer egy csóri finn faszi létrehozta a magját az egésznek... :)
bizonyos változatot meg dél-afrikai multimilliárdos támogat, aki vmikor maga is fejlesztő volt

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2009.08.29. 12:44:56

@greycup:

Na, erre gondoltam. Köszi az info-t.

Void Bunkoid 2009.08.29. 12:45:16

@sandorn: igaz régi a komment, amire válaszolok, de talán a XX. század legeleje, az volt az ideális. Volt már kapitalizmus, meg piacgazdaság, meg valamilyen szintű "fogyasztói társadalom" is, de akkor még mindenki tudta, hogy mit akar fogyasztani. Talán a jóval célzottabb, és még jóval primitívebb reklámpropaganda miatt.

Manapság már a paraszt is GPSt akar a traktorjába, meg a 20 négyzetméteres nagyobb erkély méretű sorházi kiskerttel rendelkező városi majom is fűnyírótraktorral akarja nyírni a füvet, mert az a trendi, meg különben is a szomszédnak is az van már.

Void Bunkoid 2009.08.29. 12:52:47

A karácsonyi vásároknál lehet a legnagyobbat röhögni az ilyen fogyasszherdálj jellegű dolgokon.

Ha emlékeztek, asszem 2007-ben (vagy hatban) minden jóravaló droiddal megvetettek a médiamarktok vagy hasonló jellegű boltok egy DSLRt, és soha nem látott mennyiségű "fotós" özönlötte el az internetet, napi 800 makróval fotózott kaktusz, télre a lakásban maradt légy, köldökszösz, telével fotózott naplementés templomtorony, anyámp*csája lepte el a fotómegosztó oldalakat.

Azóta ezen emberek 90 százaléka a szekrényének mélyén pihenteti az akciósan CSAK 140-150 ezerért (esetleg aki nagyon belebuzdult, vett még két-három obit is mellé még másik 150ért:)) vett csodagépét, és az - azóta megvett csodás fotózós - telefonjával fotózgat, mert mégiscsak rájött, hogy azért azt a 4-5 kilós fotóscuccot mégsem érdemes meg kényelmes magunkkal cipelgetni egy szalonnasütére, vagy egy horvátországi nyaralásra két-három tengerparton vigyorgós fotó kedvéért.

A médiamarkt és társai viszont bezsebeltek soktízezerszer sokszázötvenezet forintokat :)

greycup 2009.08.29. 12:56:04

@Void Bunkoid:
sztem a kemény inkább az volt, amikor az állam finanszírozta ezeket... ld. Sulinet

Void Bunkoid 2009.08.29. 12:56:53

@greycup: na ez meg a másik, ott a pont :)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2009.08.29. 12:57:43

@Hun.Spb: Az emberek pedig sokkal kevesebbet keresnének, mivel nem lenne szükségük annyi pénzre, hogy ezt a sok baromságot megvegyék...

randomuser1 2009.08.29. 12:58:11

imádom a nokiát,egy kis párezres cég ami piackutatással, dizájnnal meg olcsó kínai alkatrészek felkutatásával foglalkozik főállásban, 10éve ugyanazzal a bugos szoftverrel, másodvonalbeli, közel selejtes alkatrészekkel rabszolgamunkában foglalkoztató begyártókkal rakat össze telefonokat nektek aprópénzből:)

egy hang a hátsó sorból 2009.08.29. 12:59:53

@Void Bunkoid: "Manapság már a paraszt is GPSt akar a traktorjába, meg a 20 négyzetméteres nagyobb erkély méretű sorházi kiskerttel rendelkező városi majom is fűnyírótraktorral akarja nyírni a füvet, mert az a trendi, meg különben is a szomszédnak is az van már"

Manapsag mar a paraszt is internetezik (jo esetben szelessavon), tv-t nez (jo esetben hd minosegben), telefonal (jo esetben mobillal, barhonnan, barmikor), nem hal bele egy tudogyulladasba, stb.

Szoval ami neked ma alap es eszed agaban nem lenne lemondani rola, az par evtizeddel ezelott vagy nem letezett, vagy csak a gazdagok/sznobok kivaltsaga volt. Ugyanugy, mint most a GPS-es funyirotraktor, vagy nehany evvel ezelott a szelessavu mobil internet.

Sátán meg a Jocó 2009.08.29. 13:00:25

@Nagykócsag: ó, a Magyarok Istene áldjon meg Téged!

Hogy én mióta keresek egy ilyen aranybányát! :DDD

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2009.08.29. 13:00:51

"Sajnos én se tudom teljesen kivonni magam ebből lefelé örvénylő ördögi spirálból, pedig szeretném... :("
Miért nem tudod? Szerintem ez csak kényelem...

babsz 2009.08.29. 13:01:21

ezt a hülye posztot. újonnan még mindig 58e a t-mobilnál ez a telefon.
a tied viszont "egy 2 éves, lehasznált akkujú, garancia nélküli, mára már legfeljebb közepesnek számító teló miért kerül a harmadába az új árnak? ember, észnél vagy?", ahogy írták.
de tényleg lehet nyilvánvaló baromságokra 150 kommentet kapni, ha ez volt a cél.

Sátán meg a Jocó 2009.08.29. 13:02:41

@Daily Shark: klasszikus plda erre a nylon harisnya.

Az eredeti verzió, az első szériák olyan tartósak voltak, hogy leállt a fogyasztás, hisz mindenkinek volt már harisnyája, ami szemlátomást igen jól bírta az ídő vasfogát.

Muszáj volt lerontani a minőséget, hogy felpörgessék a fogyasztást.

Na, azóta halljuk a nők ezirányú sirálmait.

GC (törölt) 2009.08.29. 13:02:41

Gondolom már kismillióan leírták, de beállok a sorba.

Nekem iskola választás idején sokan mondták:
- az ember amíg ember, eszik, iszik, öltözködik és tisztálkodik. Ez az alap. Aki ezzel foglalkozik, rosszul nem járhat.

Ha mondjuk asztalos vagy, és készítesz egy remek beépített szekrényt valakinek. Annak már soha nem fogsz beépített szekrényt gyártani, mert neki már van egy, ami valószínűleg az unokáit is fogja szolgálni.

A nagy multik nem így gondolkodnak. Kell gyártani, de aztán a következő terméket is le kell gyártani. Ez azért van, mert valaki anno feltalálta a futószalagot. Azt nem lehet kikapcsolni, mert ha leáll, az nagyon nem jelent jót. Ezért inkább silányabb termékeket gyártanak, igaz megfizethető áron. Persze itt is lehet beszélni arról, hogy micsoda irreális árak vannak, mikor (ha már valaki felhozta a cipő példát) egy cipő előállítási költsége sztem nincs 2-3000 Forint (és hiába írják rá hogy bőr, meg varrott, nagyon nem az), mégis 15-20 000 Forintért árulják. És igen, sajnos én is évente, két évente vásárolok magamnak cipőt, mert elkopik a sarka. Viszont hogy néz már ki, ha egy sportcipőre sarkat rakatok.

De ugyanez van mindennel. Az fejlettebb országokban élő emberek igénylik a szebbet és a jobbat. Egy nem változik, az az ARANYESŐ, mert azt még 500 év múlva is játszák, akár még magyar himnusz is lehet belőle, de ne térjek el a tárgytól.
Szóval ha valami gyorsabban tudja szolgálni az igényeket, az jobb. Megveszi. Aztán jön a másik, ami még gyorsabb, és így tovább.

A régi időkben a férfiaknak volt 1 díszruhájuk, amiért a fél vagyonukat odaadták, viszont egész életükben kitartott, mert vigyázni kellett rá, mert baromi drága volt. Ilyen idők voltak régen. Ma már egy órai munkabérért kapsz 3 db egyszerű pólót, amit lehet nyüstölni, és nem sajnálod, mert csak 2-500 Forint volt. Az meg nem tétel.


És a leggusztustalanabb ebben a történetben, az kb pár ezer ember, aki hajszolja a termelést, és a profitot, mert a tőzsdén jót kell mutatni, a befektetőknek a hasznát meg kell termelni...

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.29. 13:04:01

@XXXXXXX: Hmm, nem ismerem ilyen mélyen a Nokiát, de nem nagyon találtam az E51-ben bugot. Talán ha 3 alkalommal fagyott le több mint másfél év alatt olyan szinten, hogy akksit ki kellett venni, hogy reseteljem.
Ez a mai digitális világban tapasztalatim alapján jónak számít.
Az más kérdés, hogy bizonyos funkció szerintem nem voltak teljesen logikusan vagy felhasználónarát módon implementálva, de ez nem bug.
A dizájnja amúgy nem tetszik, nekem a Sony-Ericsson sokkal jobban bejön külsőre, de ez másodlagos.

GC (törölt) 2009.08.29. 13:05:02

@greycup: És utána minden baromnak lett otthon internet, és aztat már mindenki használja, még jó hogy van subba, ami összegyűjti eztet nekünk...

macskafaraok 2009.08.29. 13:06:05

sajnalom hogy nokia vettel, es most keseregsz...
jezus...

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.29. 13:06:24

@csongorbela: Részben kényelem. Részben a rendszer része vagyok akaratlanul is, ahogy szinte mindenki az.
De gondolkodom rajta, mit tehetnék, hogy ne így legyen.

changebug (törölt) 2009.08.29. 13:07:01

@greycup:
Na most sajnáljam az MS-t vagy küldjem el a francba? ez utóbbit teszem. Nézd meg a napocska :) nevű céget nézd meg mit értenek ők kompatibilitás és támogatás alatt és utána megérted miért mondom. Sajnos ez is múlt idő lesz szerintem.
De nem a fogyasztó van a cégekért, hanem a cég a fogyasztókért. ha csak így bír fennmaradni akkor pusztuljon. 2003-5 óta nem tudtak megfelelő terméket/marketinget produkálni ezért megy a szívózás. szerintem.
a 25 md-ban meg sok minden benne van, ez igaz :)

greycup 2009.08.29. 13:10:58

@XXXXXXX:
megaLOL...

amúgy közben még mögérakott egy mobil hálózatot is, csak azt nem te fizeted

ja, és késhegyre vívó harcot vív több céggel, akik magas fizetéssel, napi négy órás munkaidővel csábítják át a futószalag mellett megfáradt összeszerelő munkásokat Komáromból

Pajtás 2009.08.29. 13:11:01

van egy 3650em, egy 6310i-m, egy e51em, meg egy HP iPaq-om. annak idején mikor vettem őket, mindegyik a full full teló volt. tökéletesen működnek a mai napig, így asszem itt megállok.

onefiftyone 2009.08.29. 13:11:12

@Rob67: mekkora paraszt vagy! mit nem értesz ezen a poszton?

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.29. 13:13:10

@pafff:
"egy 2 éves, lehasznált akkujú, garancia nélküli"
Igen, és mennyiért kapsz egy akksit? Ez nem érv...
Garancia nélküli? Na és? Nekem nem garancia kell, hanem egy jól működö készülék.
És ez egy jól működő telefon. A garancia csak akkor érdekes, ha elromlik. De mekkora valószínűséggel romlik el? Ezek szerint egy kétéves készülék már annyira megbízhatatlan, hogy bármikor elromolhat?

Mondok valamit: a garanciának semmi köze a termék műszaki színvonalához és megbízhatóságához, az ugyanolyan marketing maszlag, mint a reklám.
A Kia nálunk 7 év garanciával adja az autóit, míg Koreában jóval kevesebbel, és az ára is magasabb. Miért, talán Koreában hamarabb tönkremennek? Vagy annyira szuper jó autók lennének? Fenét, ez pusztán beetetés, mézesmadzag, a piac megdolgozása.

A Saabokra 5 év garancia van az USA-ban és 3 nálunk, miért, hamarabb tönkretesszük, vagy az ide szállított példányok selejtesek?

A garancia nem fokmérője annak, milyen a készülék használati értéke.

Látom, neked se jött le amúgy a lényeg...

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.29. 13:13:47

@macskafaraok:
Sajnálom, hogy semmit nem értesz abból, amit írtam. :)

kommenter772 2009.08.29. 13:15:16

van egy jó spanom magas pozícióban nokiánál. egy telefon előállítása átlag 3 EUR!

szoftverileg nem túl jó, lassú amúgy.

az e51 viszont tudja a skype telefonálást, ami az egyetlen nagyon jó funkciója. sajnos még így is túl drága, mert el kell tartani a marketing vízfejet meg a nagyprémiumú vezetőket. mint amilyen a spanom :)

Alex3000 2009.08.29. 13:15:26

A telefon értéke pont az olyanok miatt esik gyorsan mint TE kedves poszt író. Miért kell egy mobilt másfél év után eladni, főleg olyat ami jól működik és jól felszerelt? A képlet egyszerű: ha sokan gyakran adják el készüléküket és vesznek újat, akkor a használtak ára esik, az újaké pedig nő. Pont úgy mint az használatautó piacon. Aki mindig menőzni akar a legjobb és legújabb készülékkel, annak meg is kell az árát fizetni.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.29. 13:20:05

@Babu2000:
1. Nem adtam el, csak gondolkodtam rajta és megnéztem az árakat a vaterán.
2. Nem azért jött be a csere, mert mindenáron cserélni akartam, hanem mert egy kollégám iPhone-ra cserélt, és én megkaphattam az ő E71-esét.
3. Nem is fogom eladni az E51-et, úgy látom.

Egyébként nem jól látod, nem ez a fő oka az áresésnek, ez így túlzott leegyszerűsítés.

greycup 2009.08.29. 13:20:33

@changebug:
nyilván elküldjük a francba :))

Pajtás 2009.08.29. 13:20:33

Dont belive the HYPE!

changebug (törölt) 2009.08.29. 13:21:18

és még1 gondom van a felpörgetett fogyasztással/fejlesztéssel. sokszor a teljesítmény/minőség rovására megy (nem az élettartamra gondolok).
ha ma valami jobb teljesítményű és minőségű de drágább az nem biztos hogy megéri (tönkreteszik a céget, felvásárolják süllyesztik a termékét), hogy olcsóbb legyen. Ilyen szempontból a fogyasztás a fejlődés ellen is hat.

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2009.08.29. 13:22:00

@Daily Shark:

Én is védném a Nokia-t, mert szerintem is jó. De bug azért volt bőven.

Emlékeszem jó fél éve az egyik verziónál az E51-es elfelejtette az ékezetes karaktereket. Egy hétig kellett várni az új software-re, hogy kijavítsák.

Volt egy 6230i frissítés, amiben meg nem volt "H" betü. Vicces volt. Írtál sms-t, nyomtad a 4-es gombot és "G" után "I" jött. És az még nem is Symbian OS.

Persze, hibák mindig vannak, de nekem sem fagyott a Nokia-m egyik sem.

Az más kérdés, hogy aki a mindenhonnan letöltögetett tartalmak/háttérképek/témafájlok/szirszarok után el kezd sírni, hogy "jaj, fagy a telefonom", az meg is érdemli. Az ilyen cuccoknak legalább a fele összecsapott fejlesztés és szétb*ssza a telefont. Ez nem a Nokia hibája.

smartdrive 2009.08.29. 13:23:04

nem 70-ért kell a legújabb telefont venni, hanem egy-két éves modelleket, és akkor nincs ez a hiszti

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.29. 13:24:22

@changebug: Igen, ez is benne van.

Én viszont most elhúzok gitárhúrt venni, és nem azért, mert egy újabb és "jobb" kell, hanem mert elszakadt és muszáj pótolni. :D

randomuser1 2009.08.29. 13:25:09

@greycup: én a mobiltelefonpiacról beszéltem te meg kevered a hálózati eszközökkel, ott amúgy a motorola volt még pár éve a vezető(lehet, azóta változott a helyzet), a nokia csak a tetrával jeleskedik a piacon, lévén az ő fejlesztése. mindenesetre te vegyél nyugodtan nokiát, csak ne dolgozz nekik, mert egy világ omlana össze benned :) amúgy kb 2 éve kolozsvár, nem komárom...

Jocóó 2009.08.29. 13:25:48

Na, akkor az én sztorim röviden: első telefon: Siemens A35 -cserélni akartam, mert csak egy sorban tudta megjeleníteni az SMS-t. Amikor cseréltem, semmi baja nem volt. Vettem utána egy 3310-est. Azt csak azért cseréltem, mert nem volt színes kijelzős. És így tovább... kamera, cseppálló, stb, végén kikötöttem egy 70e telónál, ami 1 év után kipurcant.
Aztán elővettem a fiókból a 3310-est, és azóta azt használom. És jó.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.29. 13:27:02

@smartdrive: egy-két éves modelleken futott a Skype 2 éve?
Amúgy a lényegen (mármint a termékek aránytalan értékesésén és a fogyasztói spirál problémáján) ez nem változtat, mert épp azért tudsz ilyen telefonhoz olcsón hozzájutni, amit leírtam.

De ezek szerint te is csak az index címlapot olvastad el és idejöttél beírni anélkül, hogy az írást végigolvastad.

greycup 2009.08.29. 13:30:41

@XXXXXXX:
veszek, mert annak a kezelését szoktam meg :)

a többieket ettől függetlenül nem fikázom, arról sajnos nem tehetek, hogy a futószalag mellett annyi a fizetés, amennyi, a Nokia sem jótékonysági intézmény, emiatt kár gyalázni

azt meg tudomásul veszem, hogy egy sw sosem hibamentes, ez axióma :)

Valaki1 (törölt) 2009.08.29. 13:36:43

Aki ezzel foglalkozik az a függő.
Egyébként a mobil nem is a legjobb példa, lásd számítógép ami előtt most ülünk ugye,
mondja már meg valaki mifenének dual meg quad procis hipergép netezéshez vagy irodába?
röhej.
de megveszik, közben meg nőnek az e-szemét halmok.
autó ugyanez,minek lecserélni 3-4 évente, csakhogy mutassuk milyen fasza gazdagok vagyunk?
félresiklott a világ, de majd elmúlik, szerintem nem is sokára.

Warlimont 2009.08.29. 13:36:51

Ez az írás a szívemből szólt, de kiegészíteném.

Meddig folytatjuk, van kérdésként a fogy.társadalomról az írásban. Szerintem a mostani "válságnak" nevezett akármi éppen egy bizalmi válság a fogyasztói társadalom iránt. Pumpáltuk fel, vedd egyre sűrűbben hitelre az új autókat, és ez a lufi most kipukkadt.

Említi a cikk a tervezett avulást. Szerintem is van. Maradjunk az autós példánál. 20 éve még az autónak masszív lökhárítója volt, koccanás, max egy kis kalapálás és semmi gond. Azután jöttek a törékeny, szinte azonnal cserés műanyag csodák, a kocsiknak ma a fél orra műanyag, egy koccanás, már többszázezres csere. Voltak még nem is olyan régen a műanyag, gumi élek, oldalcsíkok, hogy legalább egy rossz ajtónyitás ne okozzon látható sérülést. Ezek a csíkok, védőelemek mára nyom nélkül eltüntek. A kocsi egy minden oldalról fényezett, élekkel, hajlításokkal szinte javíthatatlanra túldesignolt, a legkisebb sérüléstől is láthatóan elcsúnyuló tárgy lett. Városi forgalomban, zsúfolt parkolóban kivédhetetlen a kicsi sérülés, a gyár meg tesz róla, hogy látszódjon, lásd minden nap, és egy idő után akard a kocsit kicserélni.
Ha semmi más, a kocsi sérülékennyé tétele a gyártók nyilvánvaló szemétsége.

A telefon volt az alaptéma. Nekem Nokia E66 van, most Karácsonyra vettem, ha jól emlékszem, 130e körül volt az ára. Egy szar. A software-ét mindig frissítem, de így is időnként lefagy, kép kimerevedik, semmire nem reagál, akkut kell kivenni az újraindításhoz. Nyilván a termék piacradobása előtti gondos tesztelés eredménye, hogy még mindig van benne software-hiba.
Az akku mérsékelt telefonálással max 3 nap, de ha több beszélgetés, esetleg Net, Bluetooth is van, akkor már a 2 nap is necces.
De a legszemetebb alulméretezés benne a képernyőt borító plexilap. A telefonjaim zsebben vannak, de nincs mellettük kulcs, pénz, karcoló tárgy, nem ejtem el, vigyázok rá.
Az E66 felülete úgy karcolódik, hogy egy-egy ponton már a bemattulásnál tart. Sok telefonom volt már, egyik borítása sem volt ennyire puha, sérülékeny, (direkt) gyenge. Ezt a szar minőséget azért érezhették a gyárban is, ezért a fogyasztóra tolva a felelősséget húztak egy ravaszat. Tettek mellé egy ugyancsak trágya minőségű gumiborítású kis tokot. Szép darab a tok, kezdetben használtam is. 1 hét után elkezdett szakadni. Egy vékony gumihártya borítása van, ez a tok gerincéről azonnal elkezdett teljesen leválni, belülről meg a piros textilborítás vált le azonnal, nem bírta a telefon ki-be tolását, amire tervezték. Végül már cérnák lógnak ki belőle minden oldalt, 1 hónap múlva az egész tok elvesztette a tartását, és megreszkedett, a első és hátsó lapja erősen széttartóvá vált.
Ismétlem, simán csak használtam, semmi extrém nem történt vele. A kis tok kidobós, a telefon képernyőborítása mattul, a software időnként lefagy. A termék működik, de bosszantó így, tervezem a cseréjét. Most akkor fogyasztó vagyok, vagy áldozat...? :(

Valaki1 (törölt) 2009.08.29. 13:40:34

bruhaha.
nameg az okostelefonok, bazi kijelzővel, mindent tudnak már csak az alapfunkciót képtelenség normálisan használni.
akkor vágtam földhöz ilyet (és azóta sem volt a kezemben és nem is lesz) amikor rájöttem hogy ezek a bazidrága hipermultitudor nagytft-s lószarok 1-2 napig sem bírják egy feltöltéssel, miközben az ócska kis vacak 1-2 hétig elketyeg.
ingyen sem kell okostelefon.

ZöldszemM 2009.08.29. 13:44:22

vulás avulás !

Hát nekem van egy 1973-ban gyártott Elekthermax kisvizmelegítőm. Még mindig működik - pedig naponta használom !
Pápán gyártották, tudjátok a hűje ferenc szükebb pátriájában. !

Mobil telefon ? hát nekem csak a gazdagok ( a gyerekeim )átaltal megúnt /levetett készülékem van.
Megvagyok vele. Viszont mindigf új ótóm volt (skoda,skoda és hatmadszorra is skoda, most mehg 10 éve egy opel !
Ez van !

randomuser1 2009.08.29. 13:46:22

@greycup: tőlem, csak mondtam h a nokia nem gyárt, csak összeválogatja az alkatrészeket és öszzerakatja valami kölső gyártócéggel (vele ellentétben pl a Samsung gyárt mindent, a processzortól kezdve az akkumulátoron át kijelzőig-ennek minden hátrányával és előnyével együtt). továbbá mindig kínosan szarrágó cég volt,inkább összedobnak egy független fejlesztőkonzorciumot (syncML vs Active Sync, MMC vs SD, stb )mint hogy fizessenek valakinek is a létező és elfogadott, működő
szabványért és ehhez tegyük hozzá h egy ilyen fullos symbian készülék előállítása kb 30-50 euró... nem mondom h nagyon rossz cég, mert valójában rajtuk kívűl senki nincs jelen nyereségesen a mobiltelefonpiacon, de azért nem is akkora csoda ahogy egyesek itt hiszik, egy mezei pda kenterbe veri minden szempontból, a dizájnt kivéve

FeroxX 2009.08.29. 13:46:39

jó cikk ! amúgy én ezzel úgy vagyok, hogy meguntam a dolgot.. a mobilom vagy 6 éves, a PC-m vagy 5 éves, és teljesen jól meg vagyok velük. nem vagyok hajlandó többé olyan termékért fizetni aminek 1 év alatt a felére esik az ára ! én ezt úgy kerülöm meg, hogy valóban értelmes-értékes-értékálló dolgokra költöm már csak a pénzem ! mikről is beszélek ? olyan számítástechnikai eszközök amik nem hetente cserélődnek pl. Digitalizáló tábla, oké grafikusnak készülök szal amúgy se árt. illetve hangszerek ezerrel ! ó de imádom a hangszereket, egy jobb gitár-erősítő-mikrofon értéke, a sok-sok évvel nem, hogy csökkenne, de még nőhet is akár ! igen, mert azokban ANYAG! van. pl van két énekmikrofonom, az egyiket 10000 ért vettem a másikat meg 47000 ért ! mind a két mikrofont már vagy 3-4 éve vettem, és máig pontosan ugyan annyi az újonnani értéke, mint amikor vettem, és ez baromi jó. ha eladnám is őket, amit persze nem teszek, mert kiváló termékek, akkor is csak keveset buknék rajta, azt a reális összeget amit tényleg lehasználtam már belőlük ! szal emberek ! értelmes dolgokra költsétek a píízt !

eraserhead 2009.08.29. 13:46:41

@Today05: na ez az amit nem győztem hangsúlyozni. Nem fizetek érte részletet. Azért adják 20 k-ért hogy utána 2 évig hüséges fogadjak a dijcsomaghoz.

Én se akartam elhinni (8 éve nyomom náluk) de így van. Szifon 21 k-ért. (ebbe benne van a pontok beszámitása is eredetileg 29.)

Kár hogy ezt már ugysem olvasod :D

Warlimont 2009.08.29. 13:46:53

Még egy utolsó. Sok-sok évvel ezelőtt, amikor ez a fogyasztói szarság még nem volt, gyerekként olvastam egy sci-fi novellát egy utópisztikus, fogyasztói társadalomról. A dolog (egyik) poénja az volt, hogy ott a szupergazdagok kiváltsága nem a luxusautó és egyebek voltak, hanem az, hogy megengedhették maguknak a világ felé, hogy régi ruhákban, régi autóval járjanak.

Egyébként én is fogyasztó áldozat vagyok, 2 évente autó, laptop, fényképező, TV és a többi, mindig veszek valamit. Megtehetem, de ami zavar benne, hogy nem jelent már számomra örömöt. Az az öröm hiányzik, amit régen éreztem egy karácsonyi ajándék, akármi apróság kapcsán, mert nem zúdultak minden héten az új tárgyak az életembe.

greycup 2009.08.29. 13:50:28

@ZöldszemM:
omg

még szerencse, hogy a két eszköz (vízmelegítő mobiltelefon) komplexitása nagyjából azonos, így megállja a helyét a példa...

egy hang a hátsó sorból 2009.08.29. 13:51:21

@Warlimont: "Az az öröm hiányzik, amit régen éreztem egy karácsonyi ajándék, akármi apróság kapcsán, mert nem zúdultak minden héten az új tárgyak az életembe."

Ez a fuggoseg definicioja nagyjabol. :) Eleinte jo volt, most mar megszokott, de amikor nincs, jonnek az elvonasi tunetek es a kesztetes, hogy megint legyen.

smartdrive 2009.08.29. 13:54:13

@Daily Shark: természetesen végigolvastam, úgyhogy ez most nem jött be

"épp azért tudsz ilyen telefonhoz olcsón hozzájutni, amit leírtam." - na látod, máris itt van a megoldás

ha meg a skype kell Neked, akkor mit sírsz, hogy már buktál 50 ezret. akkor a skype avulástól függetlenül 70-re van beárazva, használd egészséggel, és szard le az új modelleket meg a használttelefon-árakat

greycup 2009.08.29. 13:59:24

@XXXXXXX:
ez a mobil kérdés olyan "kinek a pap, kinek a papné"... mindenki vegye azt, ami neki tetszik

ha ez így van Samsungéknál, egészségükre, én egyik cég piaci döntéseibe sem látok bele

a pda-t soha nem tudtam mire jó, számítógépnek nagyon kevés, telefonnak vagy naptárnak meg nagyon sok... :) de hát van aki ezekre kattan, ha nem lenne, nem gyártanának ilyet

fda 2009.08.29. 14:02:30

Nem is gondolnám, hogy hányan nem tudnak olvasni. Legalábbis erre utal sok-sok blogbejegyzés, amiről látszik, hogy nem értették meg az egyébként korrektül, értelmesen fogalmazott magyar szöveget!

ui. a cikkíróval egyetértek, kifordult a világ. De mit vársz egy olyan társadalomtól, ahol a kötelező oktatás ellenére tömegeknél a szövegértés sem megy?

changebug (törölt) 2009.08.29. 14:12:00

@ZöldszemM: na ja. nekem meg itt van nagymamám háború előtti (csak azt nem tudom melyik :) - II.vh) Orion rádiója. Mert én olyan kis audiofil vagyok :)

Sck: 2009.08.29. 14:18:14

1,5 éves használt telefon gyenge akksival miért kerül harmadába, ez ugye valami vicc? A blogbejegyző nyilván, ha neki kellene megvásárolnia, ő megvenné így is 70e Ft-ért, nyilván.

Ggabe 2009.08.29. 14:36:32

Daily Shark - minden elismerésem!
Részletes és teljes a cikked. Maximálisan egyetértek veled, hogy a jelenlegi fogyasztói trend fenntarthatatlan és egy nagyon sötét jövő felé viszi a világot. Az emberiség egyelőre nem elég érett hozzá, hogy "megelőzze" a közelgő és már most látható(!!) bajt. Majd ha már ég a ház, megpróbálják helyrehozni, ami tönkrement. Ez sokkal fájdalmasabb és költségesebb lesz a megelőzésnél (ha egyáltalán lehetséges), de már nem azok gondja lesz, akik odajuttatták a Földet - vagyis tesznek rá.

Kíváncsi lennék, hogy működne egy olyan világ, ahol minden cég köteles lenne az általa gyártott és hulladákká vált összes termék visszavételéről és újrahasznosításáról gondoskodni (legyen az elpusztult telefon vagy kiürült tejes doboz)...

Warlimont 2009.08.29. 14:45:01

"Egy hang a hátsó sorból"-nak:

Tényleg függőségnek hangzik, de inkább a helyzet diktálja. Laptopjaim pl napi használat mellett (munkaeszköz) 2-3 éves élettartammal bírnak. Autóknál 2-3 év alatt megvan a 100e km, az ekkor következő drága szervizekkel, javításokkal már bajlódjon más. A Nokia E66-ot sem 1 évre akartam venni ennyiért, de olyan irreális ütemben kopik, hogy lassan már nem divatkérdés lesz a cseréje.
Sajnos nem tudom kivonni magam a mindenhonnan özönlő reklámok alól. De nem is könnyű, amikor tapasztalt reklámpszichológusok és marketingesek csapata fog össze ellenem, hogy beetessen az új akármire, pláne ha közeben a mérnökeik elintézik, hogy az előző akármivel akkorra már ne legyek maradéktalanul elégedett.

toodark 2009.08.29. 14:46:55

Bár a felpörgő társadalom problémája valóban létezik, szerintem ez annyira nem kritikus, mint amilyennek a példán keresztül tűnik. Az IT szektor minden más iparágnál jobban pörög, ez is okozza ezt a hatalmas értékvesztést. A készülék nem csak azért lesz olcsóbb, mert "erkölcsileg" elavult, hanem azért is, mert egy évvel később valóban nagyságrendekkel olcsóbban gyártható. (A fejlesztés költsége visszajött, a gyártástechnológia fejlődött, a konstrukció bevált, lehet nagyobb mennyiségben gyártani stb).

Más iparágakban ez a fejlődés nem ilyen látványos (szerencsére?!) és emiatt talán érezhetőbb is a hatása. Pár száz éve egy öltözet ruha még több havi munka értékével egyezett meg, ma már csak pár óra munkabére. Persze, egy része a "hatékonyabb" (értsd: gyengébb minőségű) előállításnak köszönhető, de egy része valóban annak, hogy az új technológiákkal ténylegesen kevesebb idő előállítani.

Hasonlóan elérhetőbbé váltak a bútorok, a háztartási eszközök, stb. De a vásárlók legalább annyira hibásak: amint olcsóbb lett a ruha, feltalálták a "divat"-ot. Többet akarnak, újabbat, trendibbet. Az egyén szinten kell megkezdeni a változtatást, máshogyan nem fog menni.

A közgazdászok szerint állítólag nagy gond lenne, ha a fejlődés megállna, ezért inkább kitalálták a "fenntartható fejlődés" fogalmát. Én annak is örülnék, ha legalább ezt elérnénk...

Warlimont 2009.08.29. 14:47:02

Telefon. Hová tűntek a pár éve még létező cserélhető előlapos készülékek? Ja, hogy az nem tudott úgy elkopni a kezedben és akár évek múlva is előlapcserével elégedett leszel vele...?

Csatmar (törölt) 2009.08.29. 14:50:24

Hm, talán nem a telefon a legjobb példa erre a jelenségre.
Mielőtt megvennék valamit, mindig felteszem magamnak a kérdést, hogy tényleg szükségem van-e erre? Így általában (néha) sikerül kiküszöbölni a fent említett problémákat.

Természetesen a pénz szempontjából az a jó, hogyha forog, és minél több kézen megy át, és így minél több munkát teremt ezáltal. És ha termelés helyett a karbantartásra, szolgáltatásokra helyezzük a hangsúlyt, akkor azzal környezetünket is kíméljük. (Pl. teló esetében csak az aksit cseréljük, és a szoftvereket frissítjük, és leginkább arra használjuk, amire való)

A legjobb talán az lenne (lopott gondolat, sajna nem saját), ha megosztanánk egymással dolgainkat, és sokkal kevesebből is ki tudnánk jönni.Tehát nem családonként kellene megvenni egy kocsit, mosógépet, porszívót, (telefonnál sztem nem működik) ... hanem közösen az igények figyelembe vételével összedobnánk rá.

Persze ennek van egy emberi oldala, hiszen bizalomra kell, hogy épüljön az ilyen kapcsolat, másrészt, ha környezet oldaláról közelítjük meg ezt a dolgot, előnyös, hiszen kevesebb nyersanyagból is kijönnénk.
És jobban kijönnénk a pénzünkből, vagy épp nem kellene annyit dolgozni...

Persze ez csak egy lehetséges alternatíva, és lehet, hogy nem is a legjobb.

gabest1 2009.08.29. 14:57:58

hahaha, ha mindenki ráülne a vagyontárgyaira és nem lenne szüksége új dolgokra, nem lenne több munka, akkor meg miből élnének az emberek? infláció nélkül nincs élet, a vagyonnak el kell értéktelenednie.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2009.08.29. 14:58:02

Tervezett avulás...
Nem biztos, de ha jól tudom a nejlonharisnyával kezdődött. Az első darabok ugyanis elnyűhetetlenek voltak. A cél az volt, hogy a szál amiből készül kissé gyengébb legyen. És megszületett az új alapanyag, aminek a napfény az ellensége.:)
Egész jól sikerült, van ami egy használatot sem bír.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.29. 15:03:18

@smartdrive:
Totál félreérted. Nem sírtam, hogy ennyivel olcsóbban tudom csak eladni, ugyanis nem is írtam még azt se, hogy eladom.
Csak elgondolkodtam azon, mi lehet emögött és arányos-e általában az fogyasztási cikkel gyorsuló értékcsökkenése azzal, milyen a használati értékük.

Koós Miklós · http://koos.hu 2009.08.29. 15:03:24

a poszt irója rosszul tette fel a kérdését. nem az a gond, hogy a telefonja ma csak a harmadát éri, hanem inkább, hogy miért vette meg a maihoz képest 3 szoros áron?
Valószínüleg az a telefon már elvel max. 25-30 eFt-t ér. Pont az iPhone-nál számolták ki elég pontosan, hogy milyen hihetelenül pofátlan árréssel árusítják.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.29. 15:06:18

@Sck:: Te se olvastad el, vagy gondjaid vannak a szövegértéssel.

Egy szóval se mondtam, hogy megvenném 70e Ft-ért ma.
Azon gondolkodj el kicsit, hogy mitől csökken az értéke kb. 20-25e Ft-ra.
Elromlott? Nem. Hibás? Nem. Kevesebbet tud, mint amikor megvettem? Nem. Használható ugyanúgy, mint amikor megvettem? Igen.
Akkor miért éri a harmadát, ha a funkcióit, amire tervezték, maradéktalanul képes megvalósítani?

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.29. 15:10:31

@KM: Ebben alighanem igazad van, de akkoriban ennyiért lehetett legálisan független készüléket kapni újonnan, ami tudta azt a funkciót, amire akkor tényleg szükségem volt. Mivel Nokiával előtte nem volt tapasztalatom, nem igazán mertem volna bevállalni egy használtat.
Ellenben például az első SE telefonom annak idején egy használt egyéves W800 volt.

Nyilván az új készülékek árába nem csak a fizikai előállítás költsége, hanem a sokéves fejlesztési költségek, a szoftverfejlesztés, a marketing, a kereskedelmi hálózatok árrése és az újdonságért kapható irreálisan magas ár is beleszámít...

Alvin666 2009.08.29. 16:05:16

@nov2016:
Azert nem vettem, mert akkor meg nem volt...

babsz 2009.08.29. 18:17:15

@Daily Shark:
ezeket ugye te sem kérded komolyan.
a műszaki cikkek egyszerűen bármikor elromolhatnak. azt mondod, nem fontos a garancia?
a. elromlik. nincs garanciád
opció: vehetsz 58ezerért egy másikat.
opció: megjavíttathatod 30 ezerért
b. elromlik. van garanciád
opció: némi kellemetlenség árán, de 0 ft-ért megjavítják/kapsz egy másikat.

Nem fontos a garancia?!

egy aksi is 3000 ft (utángyártott) és mászkálhatsz utána. a kényelmet ugyanúgy meg kell fizetni.

nem jött le a lényeg? megmondom őszintén, az ilyen konzumerizmusról való picsogós polemizálást egy a. saját nokia e51-ről b. egy netes blogon mindenképp farizeus húzásnak tartom. arról nem beszélve, hogy szerintem a gadgetizmus, azaz mindeféle minél többet tudó elektronyos kütyük beszezése, majdan hekkelgetése, majd egy még okosabb beszerzése kb olyan ősi ösztön, mint a gyerekcsinálás. ha nem lenne, nem lenne repülőgép meg mosógép meg részecskegyorsító és a többi. engem nem érdekel, hogy mennyire jobb volt a környezetnek, hogy régen folyóban mostak az asszonyok, mert viszont 30 éves korukra olyan lehasználtak voltak, mint egy lada szamara 1995-ben, és mindeféle undorító betegségbe meg is döglöttek az emberek igen hamar, úgyhogy fogadjuk csak el, hogy a fejlődést megállítani nem lehet. pont.

amúgy a poszt túl terjengős, nem elég irodalmi, a vastag betűs kiemeléstől olyan, mint egy hetedikes történelemkönyv (a vastagítás mindig az olvasó alacsony szellemi színvonalát és az ezzel járó szájbarágást jelenti, brr). és én special ha már erről írnék, akkor konstruktívabb módon tenném, azaz felsorolnám azokat a pitiáner, de számomra fontos dolgokat, amikkel én személy szerint a jelenség ellen küzdök, ergo én speciel cipészhez járok a cipőimmel, töltöm az öngyújtóimat, ugyanazzal a szövetszatyorral járok mindig bevásárolni és az ötéves tévémen is ugyanolyan örömmel nézem a bl-t, mint a zsírúj plazmán, amit én még meg is vehetnék, mert van rá pénzem, de nem veszek, mert győzikének érezném magam, és jó nekem az a régi tévé is.

a telefon más tészta. azt imádom nyomkodni és újabbakat veszek. szerintem ezért senkit nem kell a dunába lőni, sőt, a teló sokszor játék is egyben, az pedig jó dolog. az kell az embernek.

tehát az e51ed rossz példa, az írás hármas alá, legközelebb gondold át a dolgot, és kicsit velősebb, ám magvasabb gondolatokat közölj. és nem árt, ha előremutató a dolog.

remélem, az világos, hogy a kommentdoboz az arra van, hogy leírjam a véleményem...

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.29. 18:54:39

@pafff: Remélem, az világos, hogy a blog arra való, hogy valamiről leírjam a gondolatomat, úgy, ahogy nekem tetszik és ahogy eszembe jut.

Azért engedem a kommentelést és nem moderálom, hogy aki akar, mondja el a sajátját, még akkor is, ha hozzád hasonló kioktató módon teszi, ami ugyen nekem nem tetszik még ha a mondanivalódban találok is megfontolandót.

Sem irodalmi babérokra nem török, se dolgozatnak nem szántam, ha te osztályozgatni szeretsz, ám tedd, de attól még én úgy fogok írni, ahogy eszembe jut.

Ha éppen úgy írnék, ahogy szerinted jó, abba meg más kötne bele.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.08.29. 18:59:24

@pafff: Még valami:
Nem azt mondtam, hogy a garancia nem fontos, hanem azt, hogy nem értékmérő.
Attól a készülék műszaki tartalma se jobb, se rosszabb nem lesz, a garanci időtartama se jelent semmit, az 5 év garanciás készülék nem 5x megbízhatóbb az 1 év garanciásnál.

Ha visszagondolok az életemben szereplő műszaki cikkekre (volt párszáz), nem nagyon emlékszem, hogy annyira nagyon gyakran lett volna szükségem garanciális szervizre.
Elég gyakran vettem már használt, gyakran 10-20 éves műszaki cikket eBayen, és azokkal se nagyon akadt probléma.

Arról pedig nem akartam írni, hogy én mit csinálok másképp, mert ez a poszt nem erről szólt. De ha már itt tartunk, másfél éve még tévém sincs :)

Koós Miklós · http://koos.hu 2009.08.30. 15:01:06

@Daily Shark:
a kérdésem természetesen csak "álkérdés" volt, nyilván nem te vagy a hibás ezért

vallerGPS 2009.08.30. 20:38:35

Megoldást kínálok, vagy legalábbis a folyamatot lassítom: kicsit tovább bírjátok ki, a tárgyaitok lecseréléstét. Javíttassátok, újítsátok fel, ne újat vegyetek. Gondold végig, hogy mit tudsz az új, amit a régi nem, és neked kell (semmit valószínüleg). Milyen konkrét, valós, érezhető előnnyel jár valaminek a megvásárlása? Hány órát, napot, évet dolgozol a vételárért? Megéri?

quimba 2009.09.03. 09:34:37

Kedves Shark,sok hozzászóló nem értette meg,hogy te a fogyasztói társadalom idiotizmusát próbáltad bemutatni és bírálni,a mobiltelefon ehhez csak eszköz volt.A többség pedig felszólítva érezte magát,hogy saját mobiltelefonját dícsérje v szidja,arról értekezzen.
Azért néhányan megértették a lényeget,azokért érdemes volt magírni.Talán eljutunk oda,hogy egyre többen meg fogják érteni,és elgondolkodnak,hová jut az emberiség,ha így folytatjuk Földünk energiáinak kizsákmányolását.
süti beállítások módosítása