Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

Victor, a takarító és a pátyi tények

2009.12.14. 04:00 :: Daily Shark

A pátyi előzmények olvashatók itt és itt, röviden a lényeg: a budai agglomerációban, a Zsámbéki-medence peremén fekvő Páty falu képviselőtestületével a magyar-spanyol Grupo Milton ingatlanfejlesztő cég igényei szerint akarnak megszavaztatni egy olyan területszabályozási tervet, mellyel a Páty jelenlegi lakott területeitől kb. 2 km távolságra, ellenben Telki  családi házas övezetének közvetlen határán található szántóföld beépítésére gyakorlatilag szabad kezet kapna a Mervó József által irányított Milton. Mindezt úgy, hogy a készülő beruházásról, mely egy golfparknak indult és mára bevásárlóközponttal és több ezer lakossal számoló tájidegen katasztrófává fajult, csak nemrég tudtak érdemben tájékozódni a környékbeli érintettek, mert a Milton által kézivezérelt pátyi vezetés nagy része igyekezett mindent elhallgatni.
Lássuk, mit is terveztek ide valójában:

BUDAPEST, PATY PROJECT (HUNGARY)
In association with Ateliers Jean Nouvel
The project site is located in the village of Paty, a 20-minute drive from the city of Budapest via the M7 motorway to Vienna. The aim is to extend the village of Paty and develop a new residential area. Housing demand in this region is growing by the day. The plan is tot develop the 350,000 sq. m surface area as follows: 300 villas, 600 twin villas, 1400 flats, 1 hotel + spa, 1 hotel + conference centre, 1 18-hole golf course, 1 international school and 1 shopping mall

Hevenyészett fordításban:
A projekt helyileg Páty faluban található, 20 percnyi autóútra Budapesttől az M7-es autópályán Bécs felé tartva. (Hmm, mivel mentek, speedbike-kal?). A cél Páty terjeszkedése és egy új lakókörnyezet kialakítása. A régióban napról napra nő az igény új lakáslehetőségek iránt.  (Ja, csak úgy nyüzsögnek a türelmetlen, pénzes vásárlók). A terv 350 000 m2 terület beépítését célozza meg a következők szerint: 300 ház, 600 ikerház, 1400 lakás, 1 hotel + spa + konferenciaközpont, 18 lyukú golfpálya, 1 nemzetközi iskola és 1 bevásárlóközpont.

Ez összesen 2900 lakóegységet jelent - ezzel szemben a fejlesztő jelenleg váltig állítja, hogy "csak" 1800-at terveznek.
Talán Victor, a takarító járt a spanyol Ribas & Ribas tervezőiroda honlapján, hiszen a Grupo Miltonnal együttműködő építész cég jegyzi a pátyi projektet, de mit tesz isten, valamiért hirtelen lekerült a honlapjukról. Szerencsére barátunk, a Google a takarítás előtti állapotot is megőrzi, ezt másoltam be a fenti idézetbe. 

Kontrasztként érdemes kicsit beleolvasni Körmendy Imre építészmérnök, a Budapesti Corvinus Egyetem tudományos munkatárásának szakvéleményébe, melyet a Zsámbéki Medence Tájvédelmi Egyesület felkérésére írt a projektről. (Körmendy Imre elismert szaktekintély, építész, várostervezô, jelenleg a szakmai fôhatóság egyik vezetôje. Korábban a Váti terve zôjeként számos jelentôs városrendezési terv irányítója volt, részt vett kiemelkedô hazai és külföldi projektek elôkészítésében. Több év tizedes településtervezési és oktatási gyakorlattal ma is több egyetemen tanít. Számos szakmai, közéleti cikk szerzôje).
A szakvélemény rendkívül szabatos, részletes jogi és építészeti elemzés, megpróbáltam a lényeget röviden kiemelni belőle (szerkesztett, rövidített változat, kiemelések tőlem), ez is jól mutatja, milyen nagyvonalúan kezelik ebben a projektben a jogot és hogy játszanak a számokkal a megtévesztés érdekében.

...megállapítható, hogy az újonnan a mezőgazdasági területből kijelölt beépítésre szánt területek ... a Budapesti agglomeráció területrendezési tervével ellentétesek, mivel a "kiváló termőhelyi adottságú szántóterület övezetébe" tartoznak, s azon "beépítésre szánt terület csak kivételesen, egyéb lehetőség hiányában területrendezési hatósági eljárás alapján jelölhető ki". Az ütközést a dokumentáció is bemutatja, de feloldja azzal, hogy az OTrT 2008. évi módosítása e területi kategóriát országos hatáskörbe vonta, s az érintett területet - szemben a korábbi BATrT besorolásával immár nem sorolja a kiváló termőhelyi szántóterületek közé. Bár a törvény (OTrT) a kritériumokat nem fejti ki részletesen, annyi mindenképp megállapítható, hogy "az egyéb lehetőség hiányában" kitétel kifejezetten helyhez-kötött beruházásokat tesz lehetővé. Ez a jelen tervelemekről egyáltalán nem állíthatók.
...
Ezen kérdéseken túl (közigazgatási határ melletti 200 m-es sávon belüli beépítésre szánt területek, ill. a kiváló termőhelyi adottságú szántók) konkrét törvényi előírással való ütközés csak részletesebb vizsgálat alapján dönthető el. Az egyik ilyen kérdés, hogy beteltek-e Páty korábban kijelölt és igénybe vett lakóterületei. Addig ugyanis, amíg ilyen célra rendelkezésre áll terület - akár foghíjak is -, addig az építési és az agglomerációs törvény alapján nincs lehetőség újabb területek igénybevételére. Ezt a dokumentáció nem mutatja be, mivel olybá veszi, hogy e területek már korábban ki lettek jelölve.
A szerkezeti terven való kijelölés és a tényleges igénybevétel azonban két különböző aktus. A Legfelsőbb Bíróság döntése alapján a földvédelmi hatóságnak a művelésből való kivonás kérelmének effektív (tehát nem elvi) elbírálása során vizsgálnia kell a település fejlődésében való szükségszerűséget és időszerűséget (még a rendezési tervektől függetlenül is).
A tervmódosítás során - a törvényi kötelezettségek alapján - vizsgálni kell a település egészének biológiai aktivitás értékének változását {mert az nem csökkenhet).Ez a dokumentációban közölt számítás szerint a tervmódosítás alapján növekszik, de ez abból fakad, hogy a golfpályát előbb 3,5-es, a módosítást követően pedig 6-os értékkel veszik figyelembe (ami "játék a számokkal"). Ezt erősíti, hogy a hatályos rendezési terv számításakor a sportterület nyilvánvalóan nem sportolási célú területeit is azonos értékkel veszi figyelembe (20%-os beépítésű egyedi családi/üdülőházas területeket is). 

Láthatjuk, a tervezők mindent megtesznek a megvezetés érdekében. Még néhány érdekes szempont immár nem jogi, hanem építészi szemszögből: 

A jelenlegi terv láthatóan és bevallottan egy építészeti koncepció leképezése. A tervező a jelenleg divatos manír szerint alakítja a beépítést, mintha csak egy városi parkot, teret tervezne a "szükséges" irányváltásokkal, koordináta - billentésekkel. A golfpályát keretező beépítés inkább idézi egy angol kisváros végeláthatatlan sorházas utcáját, mint egy, a környező települési és táji környezettel való harmonikus települési kultúrát.

Ezek az építménymagasságok különösen azért túlzóak, mert a számítási módszer szerint, ha nem kötik meg a legfelsőbb emeletszintet és/vagy az építmény legmagasabb pontját akkor az épületek egy része akár ennél lényegesen magasabb is lehet.
A golfpályák alakítása a beruházó felelősségének tűnik, de nem csupán az. Az önkormányzatnak ugyanis feltűnhet a nem szokásos alakú pálya, ahol a területbe benyúló üdülőházas utcasorok nehezítik a feladatot teszik "izgalmassá" a játékot (klasszikusan e belső akadályokat erdősítéssel, vizek, nádasok, homokdűnék stb. létesítésével hozzák létre, nem a személyek veszélyét jelentő beépített területekkel, telkekkel). A döntéshozókban felmerülhet a kétely, hogy valóban feltett szándék-e a sportpálya létrehozása.

Összegzésként megállapítható, hogy az alapvető probléma a törvényi alapokkal van.

A fejlesztési terület kijelölése a közigazgatási határon magával a törvény előírásával is ellentétes.

4000 - 5000 ember megjelenését vetítik előre, ami Páty jelenlegi 6600 lakosához képest eltúlzott, teljesen aránytalan (ugyanígy Telkihez és Budajenőhöz képest is aránytalan). A terület nagysága - összevetve Páty jelenlegi belterületével - híven mutatja a nagy sűrűséget. A közel 50 fő/ha-os laksűrűség nem lenne magas, sőt a tömegközlekedés (közösségi közlekedés) szempontjából eléri a szükséges értéket, de a beépítésre szánt területekre ez az érték már 100 fő/ha fölött van, ami viszont magas.

Hasonlítsuk csak össze ezt a nagyon konkrét, alapos szakvéleményt azzal a bullshittel, amit a Milton a pátyi projekt honlapján próbál lenyomni az emberek torkán, és minden épeszű ember számára nyilvánvaló lesz, hogy kamu a befektető ígérgetése.

1 komment

Címkék: jog társadalom környezetszennyezés zsámbék telki páty milton

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr771594357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

patbateman 2009.12.14. 15:04:26

Érdemes lenne Jean Nouvelt is megkérdezni, tud-e arról, hogy felkérték a tervezésre... Lehet, hogy meglepődne.
süti beállítások módosítása