Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

Megértés

2007.12.04. 01:17 :: Daily Shark

Elég sokfelé megfordultam már, sok különböző kultúrát és értékrendszert láttam, néha kezdem azt hinni, hogy elég nyitott vagyok és empatikus, próbálok ráhangolódni mások gondolkodásmódjára, aztán egyszerre csak paffff, letaglóz egy olyan dolog, ami számomra elképzelhetetlenül irracionális. Pedig lehet, hogy nem is kell hozzá külföldre menni...

Nemrég hallottam, hogy egy ázsia ország nagy múltú, komoly állami cége egy többmillió eurós új rendszert akar vásárolni. Két ajánlat volt, az egyik innovatívabb, hatékonyabb, gyorsabb, alacsonyabb költségű, ráadásul az összes előkészítő rendszerük ettől a cégtől van. A másik mögött viszont nagyobb tőkeerő és több referencia áll, igaz, az övék hagyományosabb technológia, lassabb, kevésbé rugalmas és drágább is.
Persze ez utóbbit választották. Mikor megtudtam, miért, nem tudtam, sírjak-e vagy röhögjek.
A hatékonyabb, innovatív rendszer bemutatóján elsődlegesen azt hangsúlyozták ki, mennyivel leegyszerűsödik és felgyorsul majd a munka, mert amit eddig 3-4 különböző utófeldolgozással tudtak elérni, azt most mindjárt az első lépcsőben elkészíthetik. (Ettől még persze ha akarják, csinálhatják úgy is, mint régen, a rendszer ezt nem teszi lehetetlenné.)
Erre hogy gondolkodtak a mandulaszemű vásárlók?
"Hmmm... ha most kimarad az a 3-4 utófeldolgozási lépés, mihez kezdek azokkal az emberekkel, akik eddig ezt csinálták? Ki kéne rúgnom őket. Nézzük csak, a másik a hagyományos utófeldolgozást igényli, tehát megtarthatom őket. Döntöttem, ez kell."
Megjegyzem, durván versenycentrikus kapitalista gazdaságról van szó, a világ élvonalából. Csak éppen ott az a modell a divat, hogy élete végéig tartó foglalkoztatást és az idővel folyamatosan emelkedő fizetést és megbecsülést kínálanak a dolgozóknak (mellesleg a tényleges teljesítménytől kevésbé függ, pl. egy kiválóan teljesítő, keményen hajtó nő ha megszakad, akkor se kap annyi fizetést, mint egy átlagos teljesítményű, de egy évvel régebb óta ott dolgozó férfi).
Hát, érdekes. Ezek annyira kapitalisták, hogy megtehetik azt, ami az átkosban nálunk volt divat, garantált munkahely látszatmunkáért...

A másik még régebben történt, egy arab országban. Hasonló szituáció, egy fontos, nagy értékű gép lecserélése időszerűvé vált, választhattak egy átlagos, de problémás modell, és egy másik cég korszerű, jobb minőségű, egyszerűbben használható gépe közt. Az ár hasonló volt.
Mondanom se kell, a gyengébb (mellesleg német gyártmányú) gépet választották, és miért? Mert a jobb eredetileg izraeli fejlesztés volt.
Aztán most sűrűn fohászkodnak Allahhoz, hogy húzza ki őket a szarból, mikor a német masina csődöt mond...

Gyakran nem elég a józan ész ahhoz, hogy az ilyesmit előre lássuk. Az is kell, hogy megértsük, vannak számunkra irracionális szempontok, melyek másoknak fontosabbak, mint a logika és a számítás, még ha százszor is üzletről van szó.
És ezek még a tisztább esetek, mert még gyakoribb, hogy egyszerű, nagypályás korrupció van a dolgok mögött, vagy éppen a döntéselőkészítő kormányzati tisztviselők égbekiáltó alkalmatlansága.
Erről is tudnék mesélni... de majd inkább később.

Szólj hozzá!

Címkék: üzlet technika ázsia morfondír

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr91251650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása