Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

Ki áll a pátyi ingatlanmutyi mögött?

2009.12.14. 18:07 :: Daily Shark

Nem árt jobban megismerni, ki az, akinek a legnagyobb haszna származik az egész ingatlanspekulációból, így beizzítottam kicsit a Google-t, az összes itt közölt adat nyilvános forrásból származik.
Nézzük például, ki is Mervó József, aki Páty szürke eminenciásaként a települést a háttérből irányítva a saját elképzelése szerinti szabályozási tervet meg akarja szavaztatni?
Mervó József, a Grupo Milton vezérigazgatója hivatalos abdai lakosként van bejegyezve, a cégbejegyzési adatokból is tudható, hogy jelenleg Telkiben él (2089 Telki, Áfonya köz 16.), ahol szintén jelentős, bár a pátyi beruházáshoz képest elenyésző ingatlanvagyona van, jónéhány telket tulajdonol, illetve adott már el. Ez egyáltalán nem akadályozza abban, hogy a saját falujának kifejezetten ártalmas beruházást vezessen, illetve lejárató kampányt indítson az ezt nem támogató faluvezetés ellen, amivel megpróbálja összeugrasztani a Páty és Telki lakosait a "divide et impera" szellemében.
A Grupo Milton bejegyzett székhelye: 2071 Páty, M1 Üzleti Park E3. ép.
A honlapjuk impresszumában van egy elég érdekes pont, szám szerint a negyedik, mely így szól:

4. A Honlapon keresztül, vagy az azon feltüntetett e-mail címet használva a GMM Zrt. részére jutatott bármely információ, ötlet vagy koncepció a GMM Zrt. tulajdonába megy át, azt a GMM Zrt. szabadon felhasználhatja.

Azt hiszem, ilyesmire szokás így felhördülni, ízes magyarsággal "hát a faszom nem kéne?"
A cég Pécsett is nagypályás beruházó, a legmagasabb pécsi épületet kívánja felépíteni, jelentős ingatlanvásárlási tranzakciókat hajtott végre, ott mindenesetre rendben vannak az ügyei - legalábbis a vezérigazgató közleménye szerint.
Csak mellékesen jut eszembe közben, milyen érdekes véletlen, hogy mind Páty, mind Pécs főépítésze ugyanaz a személy és épp Mervó úr szomszédja... (igaz, a pátyi tisztségéről nemrég lemondott). Nahát...
A spanyol-magyar cégről a patyicivil.hu oldalon gyűjtöttek össze jó kis linkhalmazt.
Ebből többek közt az is megtudható, hogy a Milton-Sedesa társulása (a Sedesa szintén spanyol ingatlanfejlesztő cég, mely Valenciában korrupciós botrányba keveredett)  áll a Balatonring néven elhíresült és nem éppen a tervek szerint épülő MotoGP pálya építése mögött is, és hogy a spanyolok a Magyar Fejlesztési Banktól kértek hitelgaranciát, amit 15.4 milliárd forint értékben meg is kaptak. De jó nekik...
A Sedesa valenciai korrupciós ügyéről itt egy hír, csak röviden idézek belőle:

El País headlines that six construction companies financed the Partido Popular in Valencia, using the ‘Gürtel’ network. The paper says that the judicial investigation has shown payments from Sedesa, linked to Juan Cotino and Francisco Camps.

Azaz: a Sedesáról  az ügyészségi vizsgálat megállapította egy "Gürtel" nevű hálózaton keresztül pártfinanszírozási bűnügyben szerepelt.
Szegény spanyolokra rájár a rúd, mert valahogy a romániai projektjeiket sem kíséri osztatlan siker. Bukarest városa egy fontos történelmi negyed felújítására szerződtette a spanyol céget, de a munkálatok elhúzódása miatt az év elején felbontották a szerződést. Röviden:

City officials blamed Sedesa for slow progress, and Sedesa blamed the city government for poor management.  Early this year, Bucharest and Sedesa terminated their contract.

Azaz a városvezetés és a Sedesa egymásra mutogatott, majd szerződést bontottak - (közben sajnos számos környékbeli üzlet tönkrement/bezárt).
Egy másik forrás gyenge minőségű munkáról és mély korrupcióról beszél, és az EU legkatasztrófálisabb városfelújítási projektjének nevezi...
Talán nem véletlen, hogy Mervó úr projektjét támogató pátyi képviselők spanyol jutalomutazáson vettek részt, amit Porkoláb József pátyi képviselő lelkendezve taglal :)

A fejlesztõ meghívására a képviselõtestület egy csoportja Bognár András pátyi polgármester vezetésével Spanyolországban a helyszínen tekintette meg a nálunk is várható beruházásokat.
Spanyolországon belül Valenciában, és Madridban jártunk. A fõ fejlesztõnek, a Sedesa-nak, Valenciában van a központja, és a fõbb iparfejlesztései.

És hogy az obligát seggnyalás se maradjon el köszönetképpen:

Az biztos, hogy a pénz és a befektetõ magától nem talál Pátyra. Dolgozni kell érte, és menni utána. Itt kell megemlíteni az IPP Kft. és Mervó József munkáját, akik létrehozták ezt a kapcsolatot.

Ez az, Józsi, csontig! :)
Van még pár érdekesség a Sedesával kapcsolatban, úgy tűnik, azért Valenciában se éppen felhőtlenül örülnek a projektjeiknek, valahogy kísértetiesen hasonló esetnek tűnik: megalomániás beépítések, természetrombolás, erősen korrupciógyanús ügyek...

De térjünk vissza Mervó úrhoz, hiszen ő a projekt "arca" itt nálunk.
Van neki egy testvére is, akivel közösen is bizniszelnek, a szintén hivatalosan abdai lakós Mervó Tamás. A nevük együtt elgondolkodtató összefüggésben szerepel egy 2006 októberi HVG cikkben, de mivel ott csak bejelentkezett felhasználók láthatják, "A pincék alvilága" innen is elérhető.

A közgázhallgatók által belépő nélkül látogatható, mindennap nyitva tartó szórakozóhelyet eddig egy testvérpár, az abdai Mervó Tamás és a rendőrségen szintén tanúként faggatott budapesti Mervó József tulajdonában lévő Közgáz Tőzsde Klub Kft. működtette, a kft - amely ellen tavaly az adóhatóság kérelmére végrehajtási eljárás is indult - szerződése 2005-ben lejárt. Alighanem a rendőröknek is a fülébe jutott az egyetemi összeesküvés-elmélet, mivel Mervóékról is faggatták a papíron a BCE-vel semmiféle jogviszonyban nem lévő Kalmárt. Ő egyébként a Jogász Pinceklub Kft.-ben is érdekelt testvérpárral közösen több céget is tulajdonol, Mervó Tamást pedig váltotta az Alfa Elite Biztonságtechnikai és Őrzővédő Kft. tulajdonosai között.

A jó testvér, Mervó Tamás nem pusztán itt jelenik meg tisztázatlan körülmények közt, ő a tulajdonosa a Petőfi-híd budai hídfőjénél létesült - szintén többféle botrányba keveredett - Cafe del Rio szórakozóhelyet  üzemeltető Dream Work Kft.-nek (1093 Budapest, Lónyai u. 17. fszt 4/c.). A Riót egyszer már 5 millió forintra bírságolta az Egyenlő Bánásmód Hatóság, de nem ez volt az első ilyen ügye. Helyi politikai skandalum is kerekedett, mivel a HVG cikke szerint erős összefonódási szálak látszottak a kerületi polgármesterrel, az Index is írt ugyanerről.

A Cafe del Riót üzemeltető Dream Work Kft. egykori résztulajdonosa, a korábban a szórakozóhely üzletvezetőjeként is dolgozó Kalmár Zoltán az Indexnek azt állította, hogy személyesen ő fizette ki az akkor még polgármesteri posztért induló Molnár Gyula kortesprogramjain szereplő zenekarokat. A tiszteletdíjakat a Rio többségi tulajdonosától, Mervók (a név a cikkben hibásan szerepel - a szerk.) Tamástól kapott pénzből fizették ki. A volt tulajdonos azt is elmondta, hogy Molnár Gyula – már polgármesterként – személyi titkárával együtt évekig ingyen ehetett-ihatott a Rióban.

Érdemes a cikket végigolvasni, kicsiben nagyon jól mutatja, mi várható Pátyon is, hiszen láthatólag a Mervó testvérek már igen gyakorlottan manipulálnak az ehhez hasonló ügyekben.

Akit még érdekel a Cafe del Rio visszásságainak története, itt olvashat egy elég részletes összefoglalót.

Ismét vissza Mervó Józsefhez. Mint a tekintélyes és vagyonos üzletemberek nagy része, ő sem csupán egy cégen keresztül nyomul.
Pátyon is van még egy cége legalább, az IPP Kft.: Ipari Park Páty Fejlesztő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, 2071 Páty, Kossuth utca 81.
A Kft-ben társasági tag Páty Község Önkormányzata, illetve a TELECO Ingatlanforgalmazó Korlátolt Felelõsségû Társaság, 9151 Abda, Szent István u. 56.
Úgy tűnik, ezzel a céggel gyakorlatilag irányítása alatt tarja Mervó úr a pátyi ingatlanügyeket, hiszen bár semmi köze hivatalosan a pátyi testülethez, mégis - lévén 80%-os tulajdonos a Kft.-ben - nélküle úgy tűnik ingatlanfejlesztésről nem születhet döntés Pátyon.
Erről a Kft.-ről és Mervó úrról írták az Index pátyi fórumán:

Ezek az urak felügyelték és tetszésük szerint irányították a falu területfejlesztéseit a Mervó Úr 80%-os (és kifutó fiúként 20% önkormányzati) tulajdonában lévő IPP kft. közvetlen bevonásával. Csak azok a beruházók és területek kaptak önkormányzati támogatást, akiknek az IPP-vel sikerült „megállapodásra” jutniuk. Bármikor, bármilyen rendeletet, határozatot, szabályozási tervet vagy ezek módosításait azonnal megszavaztattak a képviselő testülettel. Így került vissza minden térítés nélkül az önkormányzat tulajdonából a HRC kft. tulajdonába, a korábban major besorolású földjeinek, a lakóterületté nyilvánítása fejében (pénz helyett) az önkormányzati tulajdonba adott Tsz. Szoc. Épület. (Itt azóta üzemi konyha létesült, ahol is a HRC jogutódja az önkormányzattal kötött több éves szerződés szerint, üzleti alapon,47 millióért, meleg ételt biztosít a falu intézményei számára.) Tehát a (egyesek szerint  Sági György érdekeltségébe tartozó) HRC kft. ingyen jutott az „értéktelen” majorból – több száz milliós értékű terület, lakóterületté átminősítéséhez, sőt engedélyezték számára az új iskola mellett a korábban az iskola fejlesztésére szánt (intézményi) területen több szintes lakóházak építését. Hasonló eset volt, amikor is Mervó Úr a Málta felett szántó földeket vásárolt, amit azonnal MA-2 övezetbe soroltak, amivel megtízszerezték a terület értékét.

A következő fórumbejegyzés pedig egy 2004-es hozzászólás a freeweb Páty fórumáról:

Ismerem a 3 képviselő tervét (Sági, Michels, Kollár) ..elég ocsmány...azért írom meg amit meg kell, mert ezek ellen összefogva, csak a nyilvánossággal tudunk védekezni.
Létrehoztak egy IPP nevű Kft-t,(ez egy fedőszerv, az állítólagos tőke nélküli befektetők és az Önk. között) amelyben kisebbségi tulajdonos az önkormányzat, többségi az IPP kft. 10 millió törzstőkével. A mesteri terv így szól: Felhasználják az önkormányzat "hivatalos személyiségét", ezáltal törvénysértő rendeleteket alkotnak,(eddig semmi újdonság, hozzák a papírformájkat)abból a célból, hogy kikényszerítsék a földet a gyanútlan idős földtulajdonosoktól , miután azok aláírták az önkormányzat számára kizárólagos előnyöket biztosító, a földtulajdonosokat mintegy kisemmiző nyilatkozatot, az IPP kft törzstőkéje megemelkedik, tehát az önkormányzat kiszáll belőle (nem részesedik a 20% haszonból sem!, tehát nincs közérdek!!!!!), és marad az IPP Kft, akik cserébe "megköszönik" a fent említett 3 embernek, tehát ők is jól járnak (motíválva vannak az ügyben) Az IPP Kft. pedig
- mivel a földek már nagyon meg vannak terhelve a közművesítés, szántóból való kivonás terhei stb. miatt, hogy potom pénzért megvásárolják, -mintegy megsegítve- a bajba jutott földtulajdonosokat (legyenek hálásak nekik!)

A Zuschlag-per kapcsán, szintén a korrupcióról beszél egy hozzászóló:

Nálunk Pátyon az önkormányzat által kizárólagos jogokkal megbízott IPP KFT vezetője Mervó József ordibálja az önkormányzati folyóson hogy ameddig ő nem engedi addig itt senki nem ad és nem vesz semmilyen ipari ingtlant papírok tűnnek el a hivatalkoban ha valaki utánnajár,a zsaruk is hallgatnak...

A magyarorszagom.blog.hu szereplő adatokat eddig nem láttam, az előzményeket ettől függetlenül gyűjtöttem össze, de úgy tűnik, a blogger kolléga is hasonló dolgokat szemezgetett ki, és még plusz információi is vannak:

Pátyról röviden annyit, hogy az Evern Invest Kft. (korábban Mervó úr és Kovács Bence János cége)  tulajdonában van kb. 120 HA terület, amelyet a Mervó-Kovács Bence János páros 16,6MióEuróért vett meg, és ezután a céget 24Mióeuróért adta azonnal tovább, azaz kb. 1.9MdFt-ot nyertek rajta. Adót nem fizettek (hiszen Cipruson realizálódott a nyereség).
 Az Evern Invest tulajdonosa a Milton 2006 Sociedad Limitada (Spanyolország) 90% 2007.02.07 óta és Evern Invest Ltd. (Ciprus) 10% 2007.02. 07 óta.

Akár a médiában megjelenteket, akár a magánvéleményeket nézem, olyan személy érdekeit sérti a civilek tiltakozása, aki láthatólag eltökélte, hogy saját maga alakítja a szabályokat, kényére-kedvére játszik a törvénnyel és a képviselőkkel, és nem szívbajos igénybe venni bármilyen eszközt, hogy céljait elérje, alighanem jelentős "befolyással" bír a médiára és az igazságszolgáltatásra is és sokakat a markában tarthat.
Nem csoda hát, ha egy előző bejegyzésem kommentelője szerint:

A szelíd, angolkisasszonyok között nevelkedett beruházóról meg annyit, amikor a civilek elkezdtek mozgolódni, párnak szóltak, hogy az erdei úton bármikor kiugorhat egy szarvas vagy őz az autójuk elé.

Ez elég egyértelmű. Bár én is a tiltakozók közé tartozom, jelentéktelen blogger lévén remélhetőleg engem nem fenyegetnek ilyen "szarvasok". :) De ha történne valami, az adatok itt vannak.
Mindenesetre Mervó úr már elkezdte a nyilvános fenyegetőzést is:

A Grupo Milton a febuári, ügydöntő népszavazás kimenetelétől függetlenül épít Pátyon golffalut, legfeljebb olcsóbban, ugyanis ez esetben a nagyszabású útfejlesztést meg kell kurtítaniuk – válaszolta kérdésünkre a vezérigazgató...

Hogy világosabb legyen: ha nem az én érdekemben szavaztok, szívni fogtok, mint a torkos borz. Bár azért én gyanítom, hogy pusztán otromba blöffről van szó, mivel hiányos úthálózattal a tervezett építkezésnek nem sok értelme lesz, erősen korlátozza a majdani eladhatóságot. Vagy éppen ez mutatja, hogy nem is valódi fejlesztés, hanem egy jókora ingatlanpanama az egész ügy?

13 komment

Címkék: vélemény politika üzlet panama sukoró telki páty sedesa grupo milton ipp mervó

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr201595587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

burian 2009.12.14. 18:26:38

A befektetőnek kikiáltott Milton ráadásul a csőd szélén táncoló zugcég, három alkalmazottal. Ha nincs állami segítség, jó magyar adóforintokkal, akkor már rég eladták volna az egészet valami román hajléktalannak.
A pártfinanszírozási szál is érdekes lehet. Különös alakok bukkannak fel ebben a történetben a nagy pártok köréből...

quimba 2009.12.15. 14:29:25

Kedves Shark,az elemzéseidben benne van az egész szennyes,mocskos magyar valóság,a mutyizás,korrumpálás(ne hidd,hogy az nincs),a pártok hallgatása,az oknyomozó újságírók hallgatása,vagy félelme.Benne van a nagyberuházók brutalítása,kapzsisága,arroganciája.
Nem tudom,hol vannak a pátyi civilek,lehet hogy Pátyon ők a kissebbség,akik hallathatnák ellenvéleményüket.Szívből szurkolok a zsámbéki medence civil mozgalmának.,és neked is.

vadaszok 2009.12.18. 23:11:00

13 09 099781
IPPIpari
Park Páty Fejlesztő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű
Társaság (2071 Páty, Kossuth utca 81.; [13316549213])
33. A végrehajtás elrendelésének időpontja: 2009.07.10.
A végrehajtás ügyszáma: 9184009843
A végrehajtást elrendelő (foganatosító) megnevezése:
APEH Pest megye Hétraléknyilvéntartó Osztély 10.
A végrehajtás megkezdéséről szóló értesítés kiállításának
időpontja: 2009. 09. 01.
Bejegyezve: 2009. 09. 01.
2009. 09. 01.
39. szám C É G K Ö Z L Ö N Y [2009. szeptember 24.] 144949 oldal

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.12.19. 17:10:57

@vadaszok:
Köszi! :)
Sajnos nekem nincsenek ilyen naprakész információim, csak amit a Google-el találtam.

vadaszok 2009.12.19. 17:27:55

@Daily Shark: Én meg ezt a találós kérdést találtam: "Ki az a személy, aki 28 cégben tulajdonosként, és / vagy vezetőként szerepel (t), mely cégek közül kilencet töröltek, hármat felszámoltak, nyolc ellen APEH végrehajtás folyt, vagy folyik, kettőből kizárták mint tagot, egyben a hatóság a vagyoni részét lefoglalta, egy a székhelyén nem található, az egyikre pedig önkormányzatunk rábízta Páty község ingatlanvagyonát?"
Szerintem az abban említett nyolc végrehajtás közül az egyik az IPP. Ha valaki ellen APEH végrehajtás van vagy felszámolják akkor az nagyon sok közpénzzel tartozik. Ezek után a cégeit ( sávoly, stb.) az állam támogatja. Ez nem fér a fejembe.

patbateman 2009.12.21. 16:46:26

@vadaszok: MJ vagy KBJ? Honnan az idézet?

vadaszok 2009.12.21. 23:56:55

@patbateman:
patyicivil.hu/?page_id=2235

Megnéztem a cégiratokat is, és tényleg így van.

vadaszok 2009.12.22. 00:04:14

@patbateman: mj
kbj itt eddig ismeretlen volt.
a m broders már az előző polgármester bukásához vezető ingatlan mutyinak is aktív szereplői voltak.

patbateman 2010.02.16. 10:30:44

Újabb fordulatot vettek az események. 1-2 szórólapon megjelentek az ellenzők nevei - előléptek az ismeretlenségből. Végtelenül primitív módon lecsapott az önkormányzat és a csatlósként alárendelt intézmények: az aláírók között szereplő civil szervezeteket megfenyegették, hogy nem kapnak önkormányzati támogatást működésükhöz, illetve egy cserkészcsapat pl. nem kap termet az iskolában összejöveteleikhez, amennyiben aláírják a szórólapokat. Ennyit a pátyi demokráciáról. Tegnap ráadásul az echo tv-n fantasztikus propagandaműsor volt Bayer Zsolttal, aki meginterjúvolta Mervó urat és az egyik alpolgármestert, Michels Gábort, azaz fogalmazhatnánk úgy is, hogy a Milton PR menedzserei által előre megírt kérdéseket óriási nyelvcsapások között felbüfögte. A két halkszavú trubadúr pedig Bayer fülébe duruzsolta, hogy jön a kánaán a Grupo Miltonnak köszönhetően. Bayer pedig csontig tolta nyelvét és vadul helyeselt. Micsoda egyetértés, micsoda riporteri bravúr.

Bemmbemm · http://nemzeti-radikal.blog.hu/ 2010.04.18. 23:49:02

Csak a sok baromarcú azt magyarázná el nekem, hogy hol fognak közlekedni azok az emberek, akik a lakóparkba költöznek? Iszonyatosan telítettek a medence útjai (onnan tudom, hogy én is a Zsámbéki-medencében lakom). Ez a "lakópark" nagyobb lélekszámú lesz, mint a környező települések (Pátyot kivéve). Épeszű ember ilyet hogy találhat ki?

Le lesz ez mutyizva, ha hatalomra kerül a Fidesz kormány. Eddig sem ellenezték, most sem fogják. Majd valamivel betömik a pofáját az ellenzőknek is.

És azt árulja már el nekem valaki, hogy a mai csóróságban kiknek fogják eladni a több ezer lakást? Magyaroknak nem, azt biztos.

akira2 2010.04.19. 10:08:48

@Bemmbemm: Ha egy kicsit hátrébb lépsz és távolabbról szemléled a helyzetet, akkor azt is láthatod, hogy a Zsámbéki medencében (és az egész Budai tájvédelmi körzetben) készül már néhány évtizede egy jóval nagyobb beruházás, ez pedig az M0 észak-nyugati szakasza.

Ez a pátyi beruházás és még majd több másik is arra számít, hogy majd az M0-áson körbe-körbe közlekedhetnek az oda betelepülők... Nem mellékes, hogy az agglomerációban lakók közlekedése nem attól nehézkes, hogy nem tudnák hétvégente könnyen elérni az autópályákat, hanem abban, hogy hétköznap kell a dugóban ácsorogniuk Budapest belvárosa felé...

Páty, Telki, Budajenő szempontjából édesmindegy, hogy Budakeszin és a Budakeszi úton befelé, vagy a jövőbeli észak-nyugati M0-áson keresztül az M1-M7 közös bevezetőjén áll majd a dugóban órák hosszat Újpáty golfváros teljes lakossága....

Myta · http://www.stylebyme.blog.hu 2011.06.17. 10:35:48

Nagyon jó kis összeállítás! A leírtak szerint nagyon úgy tűnik, hogy Mervó az új Szlávy. Mervónak vannak testőrei?

Le Orme 2012.06.08. 09:07:44

Gondolnátok hogy Mervó 1970-ben született?
süti beállítások módosítása