Linkblog

Daily Shark magazin

Vélemények, gyakran olyanról is, amihez nem értek. Leírom azokat a dolgokat, melyeket érdekesnek vagy éppen bosszantónak találok.
A blog utólag moderált, azaz:
Ellenvélemény, kritika: oké.
Személyeskedés, trollkodás, rasszizmus: kitiltva.
Vissza a címlapra->

Utolsó kommentek

Címkék

A kormányzati hozzánemértés szükségszerűsége

2010.08.31. 10:45 :: Daily Shark

Volt alkalmam figyelemmel kísérni néhány törvényalkotási folyamatot, persze kívülállóként, de lépésről lépésre megismerve a tervezettől a tényleges végrehajtásig.

Munkám miatt lehetőségem volt külföldön tucatnyinál is több országban jelentős kormányzati projektekben speciális műszaki dolgokban szakértőként/tervezőként részt venni.

A tapasztalatok kiábrándítóak. A hazai példa a fegyvertörvény volt, ami akkoriban aktív sportlövőként és az önvédelmi célú civil fegyvertartás támogatójaként engem is érintett.

Ritka dilettáns módon történt az előkészítés és a megvalósítás is. Az érintett szakmai szervezeteket vagy nem vonták be, vagy ha bevonták, javaslataikat semmibe vették. A törvény megalkotása során sok félresikerült, pontatlan definíció és nem egyértelműen szabály keletkezett, ami tág teret hagyott az amúgy is ilyen téren nem túl képzett rendőrségi ügyintézők (félre)értelmezésének, pedig nekik nem értelmezgetni, hanem végrehajtani kéne. Nem véletlen, mennyi egymásnak ellentmondó és támadható határozat született a gyakorlatban azóta is.

De nem jobb a helyzet máshol se, olyan nagy jelentőségű kormányzati projektek kapcsán , melyek akár egy évtizedre is meghatároznak a nemzet biztonsága és önazonossága miatt is fontos dolgokat. Elsősorban ázsiai országokban akadtam össze a miénkhez hasonló dolgokkal, néha még durvább formában.

A fentiek alapján a következő megfigyeléseket tettem:

1. Amint egy ember politikus lesz, netán vezető, döntési pozícióba kerül, eluralkodik rajta egy különleges kór. Ennek tünetei: egyfajta mindenhatóság-tudat, beleszólási kényszer a legapróbb részletekbe, hamis énkép, mely szerint az illető mindenhez jobban ért.

2. Ha van benne legalább annyi látszata a korrektségnek, hogy szakértőket fogad maga mellé tanácsadóként, a kiválasztásban semmiképpen sem a szakmai múlt és az eddig végzett tevékenység sikere számít bele. Elsősorban saját rokonai, barátai, üzletfelei közül válogat, tekintet nélkül arra, hogy az illető valóban szakértője-e a témának.

3. Ha egy valóban szakértő rámutat egy projekt hibáira, vagy teljesen figyelmen kívül hagyják, vagy dilettáns, teljesen életszerűtlen érvekkel és/vagy mindenféle politikai szempontokra hivatkozva elutasítják az észrevételeit.

4. A korrupció alapértelmezésben részét képezi a tevékenységüknek, csak ők ezt politikai alkunak avagy a támogatóik helyzetbe hozásának nevezik.

 

Így fordulhat elő, hogy egy jelentős, szakmai előkészítést és hozzáértést igénylő törvény vagy projekt kapcsán olyan személyek döntenek milliárdok felett és határozzák meg hosszú időre rengeteg ember és gazdasági szervezet sorsát befolyásoló szabályokat és beruházásokat, akiknek semmiféle hozzáértésük nincs az adott témában, ellenben meg vannak győződve arról - az önkritika teljes hiánya miatt, ami elég súlyos személyiségtorzulás -, hogy ők hivatottak ezt a döntést meghozni, a legapróbb szakmai részletekbe is beleszólva. Nem veszik figyelembe se hozzáértő szakmai szervezetek és régóta a világ élvonalában dolgozó, komoly eredményeket elért cégek szakértőinek javaslatait, ha azok nem egyeznek meg az ő laikus elképzeléseikkel.
Minél magasabb pozícióban van egy ilyen illető és minél nagyobb költségvetés felett van hatalma, annál inkább jellemző, hogy elragadja ez a döntéshozói gőg és még csak arra sem hajlandó, hogy saját maga megpróbáljon a téma szakmai alapjairól akár csak a publikusan elérhető internetes forrásokból tájékozódni. Sokszor ezek az emberek az alapfokú műszaki-fizikai ismereteknek is teljesen híján vannak, középiskolai tananyag szintjén, szájbarágósan megfogalmazott technikai alapokat is nehezen vagy egyáltalán nem képesek felfogni. És mindezek ellenére szilárdan hisznek abban, hogy jól képesek dönteni ilyen kérdésekben is. Egyesek még szinte büszkék is arra, hogy ők nem értenek a mindennapokban használt technikához sem, hogy önmaguktól nem képesek egy internetes keresést végrehajtani, hogy gondban lennének, ha emailt kellene küldeniük és a szolgálati laptopjukon a pornófilmek bámulásán és a játékokon kívül nem sokra tudják használni, mindenféle munkával kapcsolatos dolgot a titkárjuk intéz.

 

Mielőtt még szokás szerint valaki szemellenzősen félremagyarázná, ez a poszt nem a jelenlegi kormányról szól (bár szólhatna arról is, lefogadom), hanem általában, nem is csak a magyar hatalomgyakorlásról, teljesen univerzálisan érvényes lehetne nagyon sok társadalomban.

 

Szintén a félreértések elkerülésére: nem várható el szerintem sem, hogy egy politikusa vagy kormányzati döntéshozó pozícióban dolgozó illetékes mindenhez értsen, főleg szakmai részletekhez. Ami elvárható, hogy legalább ezzel tisztában legyen, felmérje a saját korlátjait és próbáljon meg egy-egy fontos témában a döntés előtt több forrásból tájékozódni, ne a nepotizmus, a pártja és/vagy személyes anyagi érdekei alapján válassza ki a tanácsadóit, hanem valós szakmai kvalitások figyelembevételével és ne dobja félre a szakértői véleményeket, ha azok ellentmondanak az ő elképzeléseinek, hanem próbálja meg reálisan és objektíven felülvizsgálni ezek alapján az adott kérdést. Ez persze utópia, a világ nem így működik.

 

18 komment · 1 trackback

Címkék: vélemény politika közélet társadalom megmondás morfondír

A bejegyzés trackback címe:

https://dailyshark.blog.hu/api/trackback/id/tr782261016

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki fizet adót a kiadott lakások után? 2010.08.31. 16:24:42

Augusztus vége, szeptember eleje az albérleti piac csúcsszezonja. Ilyenkor keresnek albérletet több tízezer otthonától távol tanuló diák részére. Ha valaki kiadja lakását, vagy lakásának egy szobáját albérletbe, a befolyó összeg 25%-át be kell fiz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palmer Eldritch 2010.08.31. 16:28:44

Ha legális keretek között akarod csinálni, akkor bizony csengetned kell. Hiszen jövedelemre teszel szert.

solesz · www.index.hu 2010.08.31. 16:29:52

szerintem a pontokba szedve az évszázados uram-bátyám rendszert fogalmaztad újra.
és persze a klasszikust is megfogalmaztad újra: ahol a pénz, ott a hatalom.

Palmer Eldritch 2010.08.31. 16:31:41

@Palmer Eldritch: Na én hülye, égetem itt magam. Most nézem, hogy a trackback -nek válaszolok.
A hasonló betűtípus és szín használat áldozatává váltam :)

solesz · www.index.hu 2010.08.31. 16:33:25

@Palmer Eldritch: na igen :) de azért jó volt :)

Palmer Eldritch 2010.08.31. 17:13:58

@solesz: Köszönöm, köszönöm.... :)

is 2010.08.31. 17:40:59

jo poszt, sajnos csak az egyutterzesemet tudom kinyilvanitani. nincs otletem, es tenyleg ez van. ez a nephatalmi politizalas legnagyobb hibaja. a politikusnak is kellene, hogy legyen VALODI fonoke, nem pedig a nep, csak az segithetne.

belekotty 2010.08.31. 17:46:41

Nyugi ez a multiknál is így van. Aki bejutottak a vezetésbe hozzák a haverokat, akik saját képükre alakítják a céget.
Aki ellentmond és nem állva tapsol nekik a röpül. Aztán két-három év múlva amikor nem jönnek a számok a befektetőknek, akkor jön az újabb slepp. A magyar törvényhozásban annyi a különbség hogy két slepp öli egymást a nyílt színen, aki a háttérben összekacsintanak.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.08.31. 18:02:48

az állami cégekben tombol a szocializmus
ilyen egyszerű

Hóember 2010.08.31. 18:27:42

Tökéletes illusztráció lenne a poszthoz a Molnár-féle gyógyszergazdaságossági törvény. Olyan szinten dilettáns társaság szövegezte, hogy a Schwarz Tibinek 50+ módosító indítvánnyal kellett csak a formai hibákat kijavítania. (a kritikán aluli tartalomról ne is beszéljünk)

A kamarai törvényükben pedig a kamarák nevét sem sikerült eltalálniuk, ezért pl az MGYK-nál le kellett cserélni az összes pecsétet, fejlécet, feliratot egy "i" betű miatt.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2010.08.31. 18:30:52

"Mihelyt valakiből politikus lesz, rögtön olyan emberré válik..."
Naivitás ezt így megfogalmazni, hiszen csak az OLYAN emberből lesz politikus. Legalábbis ma, Magyarországon.

Hogy is van a régi bölcsesség: "Soha nem lenne szabad vezető pozícióba helyezni olyan embert, aki vezető pozícióba AKAR kerülni."

Sir Nyű 2010.08.31. 18:52:37

Kb. ugyanez hosszabban: index.hu/velemeny/jegyzet/feltud070321/
Fontos olvasmány.

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.08.31. 18:54:51

@Daily Shark: De ugye különösebben nem lepett meg mindez?
Sokkal külföldön se jobb a helyzet, csak egy kicsit jobban menedzselik, elfogadnak pár más szempontot is. Nem sokat...

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2010.08.31. 19:09:01

@Vérnűsző Barom:
Igen, bár Ázsiában (Thaiföld, Malájzia, stb.) talán még durvább ez a dolog.

Kalmár 2010.08.31. 19:20:32

Nekem is szemet szúrt a fegyvertörvényben, hogy az "előágyszán" helyett a "pumpás" kifejezést használták.
Szakmailag ez szégyen.
Lehetne a rendőrségi törvényben a fakabát, zsernyák, sün, stb kifejezéseket becsempészni?

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2010.08.31. 19:26:56

@Kalmár: Eegen, és ez csak az egyik ilyen pongyolaság...

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.08.31. 20:17:29

@Daily Shark: Nyugaton meg akad, ahol ugyan nem annak tűnik, de ha megkapirgálod egy kicsit a téma hátát, mindjárt remek dolgok derülhetnek ki arról, melyik törvény kire, miért és hogyan vonatkozik. De legalább viszonylag kulturált, értelmes emberek érthető okokból lobbiznak, majd nyomják le egymás (és a mi) torkán az emészthetetlent. Egyben legalább egyértelműen nem feltűnő a hozzánemértésük, és a céljaik.
Meg talán nem annyira direkten dolgoznak saját zsebre.

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.08.31. 20:25:34

Merengtem a minap, hogy volt-e mostanában (20 év?) olyan törvény, aminek köszönhetően az átlagembernek, vagy legalább egy csoportjának jobb lett a közérzete, hangulata, életkörülménye.
Optimistán remélem, hogy csak akadt ilyen, de szerencsére egyre ritkábban látok politikust, azokat meg valahogy nem akaródzik megkérdezni. Tudtok ilyet?

Olyat viszont biztosan nem találni, ami értelmes kezdeményezésként úgy ment át a törvényhozási folyamaton, hogy ne változzon meg teljesen értelmetlen katyvasszá.
süti beállítások módosítása